Compania Chevron a anuntat ca renunta la proiectele privid exploatarea gazelor de sist din Romania, fara a explica de ce.
Potrivit The Wall Street Journal, anuntul a fost facut vineri, de un purtator de cuvant al companiei.
La finele anului trecut, premierul Victor Ponta declarase ca, de fapt, Romania nu ar dispune de gaze de sist. La vremea respectiva, Ponta a mai spus ca "ne-am batut pe ceva ce nu exista", fara sa ofere alte detalii.
Ponta: Nu avem gaze de sist, ne-am batut pe ceva ce nu exista
In replica, reprezentantii Chevron spuneau, la vremea respectiva, ca inca nu au terminat analiza legata de potentialul rezervelor de gaze de sist din Romania.
"Chevron analizeaza datele adunate in timpul operatiilor de forare si analiza seismica pentru a stabili potentialul resurselor naturale regasite in formatiunile de sist", a transmis compania americana.
"Cand analiza va fi completa, rezultatele vor fi inmanate Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) si vor ...citeste mai departe despre "Chevron renunta la exploatarea gazelor de sist in Romania" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 21 Februarie 2015, ora 08:14
Studiul Chevron pentru evaluarea potentialului de gaze de sist in Romania nu a fost inca finalizat, au declarat luni reprezentantii companiei, la o zi dupa ce premierul Ponta a afirmat ca se pare ca tara nu dispune de rezerve de gaze de sist si s-a batut, astfel, pe ceva ce nu are, relateaza Reuters.
"Se pare ca nu avem gaze de sist, ne-am batut foarte tare pe ceva ce nu avem. Nu cred ca ne-am batut pe ceva care exista", a spus Victor Ponta duminica, fara sa prezinte detalii, motivand ca nu poate spune mai mult de atat.
Analiza datelor colectate de Chevron in timpul operatiunilor de exploatare a gazelor de sist din Romania este inca in curs de desfasurare, au declarat reprezentantii companiei pentru Reuters, citat de Mediafax.
Grupul american Chevron a finalizat in luna iulie activitatile de exploatare la prima sonda din Romania, in localitatea Silistea-Pungesti, judetul Vaslui, dupa doua luni de foraj la adancimi de 3.000 de metri.
Compania americana mai detine alte trei acorduri de mediu in judetul Vaslui pentru explorarea gazelor de sist in localitatile Paltinis - Bacesti, Popeni - Gagesti si Puiesti. De asemenea, compania a mai obtinut, in urma cu o luna, si cea de-a doua autorizatie de construire pentru amplasarea unei noi sonde de explorare, in perimetrul detinut la Puiesti.
Dupa ce compania Chevron a obtinut, in 3 octombrie 2013, autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, la... mai mult
Luni, 10 Noiembrie 2014, ora 16:35
Guvernul va sprijini toate explorarile de resurse neconventionale, respectiv gaze de sist, convins ca multi protestatari sunt deschisi la explicatii, iar in final va ramane o minoritate radicala care va refuza orice argument, dar nu va putea impune majoritatii o decizie, a declarat premierul Ponta.
Seful Guvernului a sustinut declaratia la Washington, la finalul unei intalniri cu reprezentantii companiei americane Chevron.
El a aratat din nou ca, pentru Romania, independenta energetica este un obiectiv strategic national, care poate fi atins prin folosirea resurselor conventionale, inclusiv cele din Marea Neagra, dar si printr-un sprijin pe care Guvernul este foarte hotarat sa il acorde tuturor explorarilor de resurse neconventionale, de gaze de sist, efectuate in Romania nu doar de compania americana Chevron, ci si de alte companii, atat timp cat sunt respectate toate standardele de mediu.
"Avantajele economice sunt uriase. Mi s-a confirmat inca o data ca Statele Unite ale Americii sunt pe cale de a castiga o mare batalie in economia mondiala prin faptul ca folosesc in acest moment resurse mult mai ieftine - gazul Statelor Unite este la o treime fata de pretul din Europa -, in ultimii ani aproape un milion de noi locuri de munca au fost create in Statele Unite ale Americii in domeniul exploatarii gazelor si a petrolului de sist si aflam cu mare invidie - pentru ca stiu ca e un subect care in Romania a generat atatea probleme sociale si economice, chiar si... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 07:24
Premierul Victor Ponta va avea luni, la Washington, in cadrul primei zile a vizitei oficiale pe care o efectueaza in SUA, intrevederi cu reprezentantii companiilor Motorola, HP, ExxonMobil, Chevron, IBM, precum si cu secretarul american pentru Energie, Ernest Moniz, a anuntat Biroul de presa al Guvernului.
Primul-ministru se va intalni in prima parte a zilei de luni cu reprezentanti ai Motorola si HP. In continuarea programului Ponta va participa la o masa rotunda cu executivul AMRO si al altor companii, urmata de o conferinta AMRO si US Chamber of Commerce&Business RoundTable.
Dupa intalnirile cu reprezentantii ExxonMobil si Chevron este prevazuta intrevederea cu secretarul SUA pentru Energie, urmata de o vizita la sediul IBM.
Premierul isi va incheia prima zi a vizitei in SUA cu o intalnire cu baschetbalistul roman Ghita Muresan.
Victor Ponta incepe luni o vizita oficiala de trei zile in SUA, seful Executivului urmand sa aiba intrevederi cu presedintele Bancii Mondiale, Jim Yong Kim, cu vicepresedintele american Joe Biden, la Casa Alba, cu congresmeni si cu reprezentanti ai mai multor companii americane.
"Obiectivele noastre sunt reafirmarea parteneriatului strategic politic si militar si perspectivele de colaborare in perioada urmatoare, dar si parteneriatul economic, pentru ca vizita are si o importanta componenta economica, respectiv intalniri cu reprezentantii marilor companii care au investit deja in Romania sau eventual au planuri de investitii,... mai mult
Luni, 21 Octombrie 2013, ora 09:12
Romania va tine sub control cheltuielile publice, in ciuda alegerilor care urmeaza, si va continua sa vanda active, a afirmat vineri premierul Victor Ponta, intr-un interviu acordat publicatiei americane "Wall Street Journal", pe fondul temerilor privind dezacordurile interne profunde referitoare la directia politicii tarii.
Al doilea cel mai sarac stat membru al Uniunii Europene a redus anul trecut deficitul sub 3% din PIB, permitand tarii sa iasa din procedura de deficit excesiv (EDP). Dar tensiunile politice raman ridicate intre principalii lideri politici ai tarii, iar FMI a avertizat luna aceasta fata de riscul cheltuielilor publice care nu sunt necesare, inaintea alegerilor prezidentiale de anul viitor.
Premierul Victor Ponta a promis mentinerea deficitului sub 3% din PIB anul acesta si anul viitor si pastrarea datoriei publice sub 40% din PIB, una dintre cele mai scazute din Europa.
'Prioritatea mea absoluta este mentinerea acestor date pozitive cat timp se pastreaza randamentele pentru obligatiunile guvernamentale romanesti la cel mai scazut nivel din ultimii 20 de ani. Totusi, consolidarea fiscala nu va fi atat de drastica incat sa descurajeze investitiile publice", a afirmat Victor Ponta.
Chiar daca anul trecut a fost afectat de disputele politice si criticile internationale privind incercarea de demitere a presedintelui, Romania a reusit sa-si indeplineasca obiectivele fiscale, reducand deficitul la 2,9% din PIB in 2012, de la 5,6% din PIB in 2011, a... mai mult
Sambata, 19 Octombrie 2013, ora 11:38
Noua lege a redeventelor, care va fi adoptata in 2014, urmeaza sa prevada crearea unui fond special, dupa modelul norvegian, iar din banii incasati pentru noile exploatari vor fi finantate proiecte de dezvoltare importante pentru tara, a declarat, duminica, premierul Victor Ponta.
"Anul viitor expira cei zece ani conveniti in acordul cu OMV in care nu puteam umbla la redevente. La anul viitor vom avea o noua lege a redeventelor, in care vom aplica media europeana. Nu spun ca vom face cele mai mari redevente, ca pleaca oamenii din tara. Nu le vom mai face insa nici cele mai mici - va fi exact media mondiala, astfel incat sa existe interesul sa ramana in tara, sa exploateze. (...)
Mai e un lucru pe care vreau sa-l punem in lege: vreau sa facem, pe modelul Norvegiei, un fond special, in care toate redeventele pe care le vom incasa pentru noile exploatari - fie ca e vorba de offshore, fie ca e vorba de gaz de sist - sa fie puse intr-un fond, nu in buget, de unde platim diverse cheltuieli ale administratiei sau salarii sau pensii, ci le punem intr-un fond de dezvoltare si le folosim numai pentru finantarea obiectivelor prioritare: o sa decidem - avem nevoie de autostrazi, sa informatizam toata tara, sa facem un centru cum e cel de la Magurele", a afirmat Victor Ponta, la RTv.
El a reiterat ca pretul gazelor in Romania se va reduce, daca se va trece la sursele neconventionale, si ca astfel ar putea fi asigurata independenta energetica a tarii.
"Toate explorarile pe... mai mult
Luni, 17 Iunie 2013, ora 08:00
Chevron va incepe, in a doua jumatate a acestui an, forarea unui put de explorare la perimetrul de gaze de sist de la Barlad si va initia studii seismice pentru cele trei perimetre din judetul Constanta.
"Forarea unui put de explorare este planificata pentru a doua jumatate a lui 2013", se arata intr-un raport publicat recent de grupul american.
Achizitia de studii seismice 2-D la cele trei perimetre pentru care compania detine drepturile de explorare si exploatare in judetul Constanta va incepe in aceeasi perioada, potrivit raportului.
Tom Holst, managerul Chevron pentru Romania, a declarat pe 6 februarie ca firma este in stadiul de obtinere a avizelor necesare demararii procesului de evaluare a depozitelor din judetele Vaslui si Constanta. El nu au putut preciza cand va incepe efectiv exploatarea gazelor de sist.
"Trebuie sa obtinem vreo noua avize de la diverse institutii ale statului in baza carora ne vor fi eliberare autorizatiile de constructie necesare pentru zonelor de prospectare. Eu, ca aplicant, nu pot sa spun cand vor fi eliberate toate aceste avize.
Operatiunile de prospectare vor dura intre trei si cinci ani, dupa care compania Chevron si Guvernul Romaniei vor evalua rezultatele acestui studiu. Daca se vor gasi cantitati fezabile, atunci Chevron va incepe exploatarea. O productie dureaza, in medie, 25 de ani, deci un proiect de lunga durata", a afirmat atunci Tom Holst.
Dupa o serie de balbaieli politice si proteste de strada in Vaslui,... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 16:29
Premierul Victor Ponta a declarat marti seara ca i-a anuntat pe cei de la Chevron ca se suspenda orice fel de autorizare pentru exploatarea gazelor de sist pana cand CE stabileste un standard european de protectie a mediului si de siguranta in ceea ce priveste aceasta noua sursa de energie.
Ponta s-a referit si la Proiectul de la Rosia Montana, spunand ca va fi demarat doar dupa ce vor fi clarificate trei probleme: garantiile de mediu, participarea statului roman si interesele politice legate de acel proiect.
"La Rosia Montana sunt trei probleme ce trebuie solutionate, inainte de a vorbi de un proiect in zona. In primul rand, garantiile de mediu, in al doilea rand, care este participarea statului roman. In al treilea rand, deciziile nu se iau prin lobby politic de genul facut de presedintele Basescu", a spus Victor Ponta, raspunzand unei intrebari, la Antena 3.
In context, el a povestit ca era convins ca seful statului va aminti de acest subiect si in seara in care noul guvern a depus juramantul la Cotroceni.
"Am pus pariu cu cativa dintre colegii mei ca si aseara, la investirea noului guvern, iar o va lua cu aurul si cu... Nu se fac investitii de acest gen pentru un om politic sau de dragul unui om politic - indiferent ca in cheama Ponta sau Basescu sau Antonescu. Ci se fac in interes national", a aratat Ponta.
"Si eu imi doresc si cred ca pot fi create locuri de munca, dar nu cred in speculatii in care spunem ca facem locuri de munca, dar de fapt avem... mai mult
Miercuri, 09 Mai 2012, ora 09:28
Viitorul guvern are in fata mai multe decizii extrem de complicate. Sa continue privatizarile companiilor de stat? Care sa fie abordarea in domeniul concesionarii resurselor minerale ale tarii?
Noua putere politica a criticat constant initiativele in materie de privatizare ale companiilor de stat, inscrise si in scrisoarea de intentie cu Fondul Monetar International (FMI).
Privatizarea ratata a Cupru Min Deva a adus o valenta speciala. Mai mult decat oricand in Romania, privatizarea Cupru Min a nascut dezbateri aprinse asupra unei teme fundamentale: este oportun ca Romania sa privatizeze companii din industrii esentiale, pentru a nu le numi strategice, ale economiei? Vrand-nevrand, tema Cupru Min a lansat o adevarata dezbatere publica pe tema administrarii resurselor minerale ale Romaniei.
Nu este vorba numai despre cupru, ci si despre aurul de la Rosia Montana, despre exploatarea gazelor de sist de catre compania americana Chevron, dar si despre vanzarea unor pachete, fie ele si minoritare, la companiile energetice detinute de stat. Fara indoiala, tema este un "cartof fierbinte" in mana noii puteri politice.
Cupru Min naste dileme
Privatizarea Cupru Min a nascut doua tabere cu pareri diametral opuse. Una a celor care sustin ca exploatarea activelor statului trebuie facuta "prin noi insine", cu administrare si cu capital romanesc, eventual de stat. Cealalta tabara considera ca privatizarea are virtuti absolut necesare economiei romanesti accentuand pe... mai mult
Marti, 08 Mai 2012, ora 07:59