Presedintele PDL, Vasile Blaga, a facut apel, sambata, la Pitesti, la toti parlamentarii "responsabili" sa nu voteze proiectul de buget pentru 2014, pe care l-a caracterizat ca fiind "un buget fanariot", "un buget parsiv, pentru ca da cu o mana si ia cu trei".
"Ii chem pe toti parlamentarii responsabili sa nu voteze acest proiect de buget, care este unul de involutie economica a Romaniei, nici macar de stagnare. Este un buget de involutie, este un buget parsiv, pentru ca da cu o mana si ia cu trei. Cresterile de pensii si salarii anuntate de Guvern nu vor putea acoperi majorarile de taxe preconizate pentru anul viitor. Spun ca indexeaza cu trei si ceva la suta si de fapt din toate analizele facute de economisti reiese ca din buzunarul fiecarui roman, anul viitor, se va scoate cel putin un salariu mediu pe economie. Este un buget fanariot, pentru ca au repornit tavalugul taxelor si impozitelor", a declarat Vasile Blaga.
El a mai spus ca "in momentul asta, PNL nu este altceva decat un altfel de PSD", precizand ca liberalii au abandonat principiile de dreapta in momentul in care au acceptat un proiect de buget construit pe principii de stanga.
De asemenea, Blaga a afirmat ca, din punctul sau de vedere, Crin Antonescu nu mai are "vreo sansa la presedintia Romaniei".
"Antonescu nu cred ca mai are vreo sansa la presedintia Romaniei, dar in acelasi timp Ponta, incapabil sa inteleaga economia romaneasca, incapabil sa inteleaga economia in general, indreapta tara spre... mai mult
Duminica, 10 Noiembrie 2013, ora 09:30
Rectificarea bugetara va creste deficitul bugetar de la 2,3% din PIB la 2,5% din PIB, diferenta pe care expertii FMI o accepta doar pentru sumele cheltuite suplimentar fata de programul initial pentru cofinantarea proiectelor cu fonduri europene, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.
Astfel, deficitul bugetului general consolidat ar putea creste in acest an de la 14,7 miliarde lei, asa cum apare in scrisoarea transmisa FMI in luna septembrie, la 15,9 miliarde lei.
Concomitent, autoritatile au convenit cu FMI o usoara ajustare in jos a prognozei de PIB pentru acest, de la 626,2 miliarde lei la 625,5 miliarde lei, din cauza unui deflator in scadere.
Ministrul bugetului, Liviu Voinea, a declarat in urma cu cateva zile ca scenariul de baza in discutiile cu FMI include o crestere economica pentru acest an de 2,2%.
Reprezentantii Ministerului Finantelor nu au putut fi contactati pana la ora transmiterii stirii.
In ultima prognoza publicata de Comisia Nationala de Prognoza, estimarea de PIB pentru acest an a fost realizata pe baza unui deflator de 4,4%, in condiitiile in care cresterea preturilor productiei industriale era prognozata la 4,6% la finele lui 2013 si 4,7% medie anuala. De asemenea, CNP avea in vedere o inflatie medie anuala de 4,3% si o crestere a preturilor de consum (decembrie/decembrie) de 3,5%.
Potrivit datelor INS, preturile productiei industriale au crescut in august fata de perioada corespunzatoare a anului trecut cu 0,6%, in timp ce... mai mult
Luni, 28 Octombrie 2013, ora 14:40
Premierul Victor Ponta a declarat, joi, in plen, dupa votul la proiectele de buget de stat si bugetul asigurarilor sociale de stat pe 2013, ca nu este un buget perfect, dar e cel mai bun pe care tara poate sa-l aiba astazi.
"Va multumesc in numele Guvernului pentru intreaga activitate, pentru toate dezbaterile. Nu este un buget prefect, dar este cel mai bun buget pe care putem sa-l avem astazi", a precizat Ponta.
El a adaugat ca spera ca in anul viitor Romania sa aiba un buget mai bun.
Parlamentul a adoptat, joi, cu amendamente, proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2013, in favoarea adoptarii proiectului de act normativ propus de Guvern pronuntandu-se 309 senatori si deputati si fiind inregistrate 108 voturi "impotriva".
Parlamentarii au votat bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale pe 2013
Proiectul Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2013 a fost adoptat cu 310 voturi "pentru" si 109 voturi "impotriva". La acest proiect de act normativ a fost adoptat un singur amendament, care propune eliminarea prevederii potrivit careia ordonatorul principal de credite are obligatia sa transmita Ministerului Finantelor Publice detalierea in structura, pe functii, a numarului maxim de posture finantat prin prezenta lege si salariul mediu de baza pe functii, din anul 2013, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi. mai mult
Joi, 07 Februarie 2013, ora 14:49
Bugetul de stat pe 2013 va avea un deficit de 18,176 miliarde de lei, pe fondul unor venituri proiectate la 98,182 miliarde lei si unor cheltuieli de 116,36 miliarde lei, potrivit proiectului de buget pe 2013 publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP).
In anul 2013, ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale vor finanta cu prioritate acele lucrari de investitii/activitati noi sau in continuare, aferente proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile.
Potrivit proiectului de act normativ, se interzice finantarea lucrarilor de investitii noi daca nu sunt asigurate surse de finantare a lucrarilor de investitii/activitati in continuare, astfel incat sa se respecte graficele de executie/termenele de punere in functiune, sau datele de finalizare a proiectelor aflate in implementare.
Se interzice finantarea obiectivelor de investitii noi daca in portofoliul ordonatorilor de credite ai bugetelor locale exista obiective de investitii/proiecte in derulare al caror termen de punere in functiune/termen de implementare stabilit prin contractul/decizia/ordinul de finantare este depasit, pana la finalizarea acestora.
Exceptie fac lucrarile de investitii colaterale, care cuprind cheltuielile pentru efectuarea unor lucrari legate teritorial si functional de o anumita investitie directa, necesare punerii in functionare si exploatarii investitiei directe realizate ca urmare a implementarii unor proiecte finantate din fonduri externe... mai mult
Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 15:42
Premierul Victor Ponta a prezentat joi, alaturi de echipa sa guvernamentala, proiectul pentru bugetul tarii din 2013, care prevede venituri de 46 miliarde de euro, fata de cheltuieli mai mari - 49 miliarde de euro - si un curs valutar de 4,5 lei.
La ce trebuie sa se astepte mediul de afaceri?
Proiectul de buget pentru 2013 a fost construit pe un PIB calculat la aproape 140 miliarde euro, spre deosebire de anul trecut, cand PIB-ul a fost indicat la 132,6 miliarde euro.
Din datele prezentate de Guvern rezulta pentru acest an o tinta de deficit bugetar de 2,15% din PIB.
Investitii
In primul rand, suma alocata sectorului investitional va fi mai mica. La sfarsitul anului 2011, proiectul bugetului de stat pentru 2012 aloca pentru investitii suma de 38,1 miliarde de lei. Proiectul bugetului pentru 2013, asa cum a fost prezentat joi de premierul Victor Ponta, spune ca alocarile rezervate pentru investitii sunt in valoare de 7,8 miliarde de lei (35,1 miliarde de lei), din care 2,5 miliarde de euro (11,25 miliarde de lei) vor fi din fonduri europene.
Premierul nu a mentionat daca primirea fondurilor europene depinde de indeplinirea anumitor criterii, in cadrul programelor operationale.
Promisiune: stoparea contractelor preferentiale
Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a precizat ca sursa coruptiei in companiile de stat o reprezinta sumele de bani aflate la dispozitia lor pentru a incheia contracte de investitii.
"Aceste sume, in 2011, au... mai mult
Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 10:52
Premierul Romaniei, Victor Ponta, a declarat, luni, ca proiectul de buget al Romaniei pentru anul 2013 va fi prezentat joi, dupa ce va fi primit si completarile ministrilor Liviu Voinea si Daniel Chitoiu.
Discutiile cu FMI vor incepe in data de 15 ianuarie, iar Parlamentul va fi convocat pentru a vota bugetul pentru 2013 in data de 21 ianuarie.
Situatia economica a Romaniei "nu e catastrofala, dar nici foarte fericita", a declarat vineri Victor Ponta.
Potrivit premierului, bugetul va fi prezentat joi in fata mass-media, pentru ca societatea romaneasca sa stie "situatia reala in care ne aflam in acest moment".
"Vreau sa fie cel mai transparent proces de alocare si de cheltuire a banilor publici", a declarat Victor Ponta. mai mult
Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 14:02
Victor Ponta a declarat vineri seara ca bugetul de stat pe 2013 este construit pe un deficit pe cash de 1,7-1,8%, proiectul de lege urmand sa fie aprobat de noul guvern in data de 22 decembrie, urmand ca Parlamentul sa dezbata si sa voteze bugetul pana la 1 februarie 2013.
In ceea ce priveste proiectul de buget, seful Executivului spune ca proiectul este in lucru, iar "printre parametrii esentiali se afla o scadere a deficitului bugetar de la 2,2% pe cash la 1,7 - 1,8%", fapt ce presupune scaderi de cheltuieli sau venituri suplimentare.
"Calendarul pe care il vad eu posibil este ca pe 20 sa fie prima zi a noului Parlament, (...) iar eu sunt pregatit ca a doua zi sa vin in Parlament cu lista guvernului si programul de guvernare.
Pe 22 evident avem prima sedinta de guvern in care trebuie sa aprobam proiectul legii bugetului de stat pe 2013", a explicat Victor Ponta. El a adaugat ca "la modul realist", nu crede ca trebuie sa chemam Parlamentul pe 26-27 decembrie sa voteze bugetul. "In jur de 15 ianuarie, noul Parlament vine in sesiune extraordinara astfel incat bugetul sa fie votat pana la 1 februarie", a mai spus Ponta. mai mult
Sambata, 08 Decembrie 2012, ora 12:32
Premierul Romaniei Victor Ponta a declarat, la inceputul sedintei de guvern, ca va prezenta bugetul Romaniei pe 2013 in fata Parlamentului Romaniei, la mijlocul lunii decembrie.
"O sa prezint bugetul pentru 2013 in Parlamentul Romaniei. Nu ma duc cu el la altcineva. Il contruiesc pe baza a ceea ce dumneavoastra (ministrii din cadrul cabinetului Ponta n.r.) transmiteti catre Ministerul de Finante. In jurul datei de 20-21 decembrie, trebuie sa il prezint in Parlament si apoi in ianuarie, sa il discutam cu partenerii nostri externi", a declarat Victor Ponta.
Pe langa propunerea de buget pentru anul 2013, premierul a facut declaratii si despre programele pe fonduri europene. Ponta a precizat ca Guvernul adopta ultimele masuri pentru deblocarea POR Mediu, iar auditul pentru un alt program pe fonduri europene POSDRU s-a incheiat. Romania asteapta rezultatele verificarilor si deblocarea banilor pe acest program. mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 11:15
Premierul Victor Ponta a declarat sambata ca pana la finele anului, intr-un calendar foarte strans, bugetul pe 2013 poate fi aprobat de catre majoritate si la propunerea guvernului USL.
"Practic, intr-un calendar foarte strans, putem sa avem pana la sfarsitul anului bugetul pe 2013 aprobat de catre majoritate si la propunerea guvernului USL. Sunt niste termen legale pe care noi putem sa le respectam, in masura in care nu apare un blocaj undeva si acel blocaj nu va aparea de la USL in mod sigur", a precizat premierul, prezent la Indagra.
Acesta a subliniat ca proiectul de buget pentru 2013, conform legii, se depune la 15 zile de la investirea noului guvern.
"Proiectul de buget pentru 2013, conform legii, se depune la 15 zile de la investirea noului guvern. (...) Imi doresc foarte mult ca pe 10 decembrie, dupa ce se anunta rezultatul votului la Parlament, sa avem practic nominalizarea facuta pentru noul guvern. Asta inseamna 10 zile, se investeste noul guvern si venim cu bugetul", a mai adaugat Victor Ponta. mai mult
Sambata, 03 Noiembrie 2012, ora 14:44