Primul-ministru Victor Ponta se afla marti in Africa de Sud pentru a participa la funeraliile nationale ale fostului presedinte Nelson Mandela, care vor avea loc pe stadionul FNB din Johannesburg.
Cel putin 83 de delegatii la nivel inalt sunt confirmate de Ministrul pentru Relatii Internationale si Cooperare din Africa de Sud, potrivit listei prezentate luni pe pagina sa de internet, pe care nu figureaza totusi deocamdata presedintele SUA, Barack Obama, care si-a anuntat prezenta.
Secretarul general al Natiunilor Unite, Ban Ki-moon, si-a confirmat prezenta la ceremonii, in timp ce China va fi reprezentata de vicepresedintele Li Yuanchao. Potrivit sursei citate, dintre tarile europene, in fruntea delegatiilor figureaza presedintele francez, Francois Hollande, si sefii guvernelor britanic, David Cameron, spaniol, Mariano Rajoy, si italian, Enrico Letta.
Din America Latina vor fi prezenti, intre altii, presedintii Braziliei, Dilma Rousseff, al Cubei, Raul Castro, al Venezuelei, Nicolas Maduro, si al Mexicului, Enrique Pena Prieto.
Organizatii regionale precum Uniunea Europeana vor fi reprezentate la nivel inalt de presedintii Consiliului UE, Herman Van Rompuy, si al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, Uniunea Africana - de presedintele Comisiei, Nkosazana Dlamini Zuma, Commonwealth - de Kamalehs Sharma, iar Liga Araba - de Samir Hosni.
Peste 34 de tari africane au confirmat de asemenea prezenta sefilor lor de stat, intre care veteranii de pe continent... mai mult
Marti, 10 Decembrie 2013, ora 09:15
Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Bruxelles, ca Romania va folosi toate resursele posibile pentru dezvoltarea proiectelor energetice si de transport cu Republica Moldova.
Seful Guvernului a precizat ca, in cadrul intrevederii cu presedintele CE, Jose Manuel Barroso, cu comisarul pentru Energie, Gunther Oettinger, si cu premierul moldovean, Iurie Leanca, au fost identificate "proiecte concrete de infrastructura energetica, cat si de infrastructura de transporturi".
Romania este decisa sa foloseasca "toate resursele posibile din bugetul national, din fondurile structurale si de coeziune, prin accesarea altor proiecte europene pentru a dezvolta aceste proiecte energetice si de infrastructura de transporturi", a declarat premierul Victor Ponta, adaugand ca, la inceputul anului viitor, ar putea avea loc "o noua reuniune pentru a identifica stadiul proiectelor prioritare".
Premierul a exprimat, totodata, "suportul total, neconditionat si special pe care Romania il acorda, si la Vilnius si in toate procedurile ulterioare, parcursului proeuropean al Republicii Moldova".
Au fost identificate si interconectari electrice
In ceea ce priveste proiectele de interconectare energetica, Ponta a spus ca, in discutiile de la Bruxelles, pe langa gazoductul Iasi-Ungheni, au fost identificate interconectarile electrice intre Vulcanesti, Isaccea, Iasi, Ungheni, Straseni, Suceava si Balti. "Ce e important aici e ca studiile de fezabilitate, si la proiectele energetice... mai mult
Vineri, 15 Noiembrie 2013, ora 17:35
Comisia Europeana are optiunea de a permite statelor membre sa isi adapteze legislatia pentru a incuraja explorarea si exploatarea gazelor de sist, cu respectarea standardelor de mediu., a declarat premierul Victor Ponta, dupa lucrarile Consiliului European privind sectorul energetic.
El a aratat ca, pentru securitatea energetica, in urma discutiilor de la Bruxelles, Romania poate nu doar sa identifice noi resurse de energie, dar si sa ia toate masurile necesare pentru a-si asigura independenta de importuri din Rusia si a deveni un exportator de energie in regiune.
Premierul a afirmat totodata ca Romania isi va balansa politica de subventionare a energiei regenerabile astfel incat costurile sa fie suportabile atat pentru industrie, cat si pentru populatie.
"S-a ajuns la o concluzie referitoare la energiile regenerabile; continuam investitiile, insa trebuie sa facem ca si aceste surse de energie regenerabile sa fie ?cost effectiveness?, deci sa aiba un beneficiu in asa fel incat subventiile sa fie cat mai scazute. Asta inseamna ca, pentru Romania, si am prezentat de altfel acest punct de vedere, pentru Romania, avem in vedere o balansare a politicii de subventionare a energiei regenerabile in asa fel incat costurile rezultate sa fie suportabile atat pentru zona de industrie, cat si pentru preturile pentru populatie.
In al doilea rand, s-a discutat, cu sprijin important din partea Poloniei, din partea noastra, din partea Lituaniei, a altor tari care efectueaza... mai mult
Joi, 23 Mai 2013, ora 08:42
Presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, a laudat Romania, pentru reducerea deficitului bugetar din 2012 si a spus ca este un adevarat succes, tinand cont de situatia economica actuala.
Barroso a mai spus ca Romania este un exemplu important pentru cum fondurile europene pot sprijini investitiile in transport, energie si infrastructura. El a mai precizat ca ar trebui agreat un instrument prin care sa se combata somajul din randul tinerilor, care este acut in multe tari, inclusiv in Romania.
"Am avut o discutie foarte buna privind fondurile structurale si am constatat ca este nevoie de o imbunatatire a absorbtiei si sa ne pregatim pentru fondurile din perioada urmatoare", a spus presedintele CE.
La randul sau, premierul Victor Ponta a mentionat ca a fost o intalnire fructuoasa pentru viitorul apropiat.
"Cu totii vom face eforturi pentru binele tarii si vreau sa sublinez faptul ca presedintele Barroso si presedintele Schulz au avut un rol important petnru a ajuta sistemul politic din tara noastra", a mentionat Ponta.
Cititi aici declaratia intergrala a Presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Business24 v-a prezentta principalele momente in format LIVE
Declaratii Jose Manuel Barroso
- Nu pot spune ca am primit vreo comunicare a guvernului britanic privind o amanare a acordarii liberei circulatii pentru muncitorii romani. Regulile trebuie respectate de toate statele europene.
- Nu am oferit solutii, dar am dorit sa... mai mult
Luni, 04 Februarie 2013, ora 13:18
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat luni, la Oslo, ca nu vor exista dificultati in a colabora cu primul ministru roman Victor Ponta.
"Au fost exprimate de catre noi preocupari cu privire la unele decizii adoptate in Romania, dar cred ca primul ministru Ponta a raspuns preocuparilor noastre si si-a aratat angajamentul de a corecta lucrurile care erau, din punctul nostru de vedere, inadecvate", a afirmat seful executivului comunitar, intr-o declaratie pentru Reuters.
Presedintele Comisiei Europene a fost prezent la Oslo cu prilejul ceremoniei de decernare a Premiului Nobel pentru Pace Uniunii Europene.
Premierul Victor Ponta a declarat duminica seara, dupa incheierea procesului de vot pentru alegerile legislative in care coalitia sa USL a iesit invingatoare, ca isi doreste ca Romania sa fie un membru activ al familiei europene, un membru respectat, si a punctat ca prioritatile noului guvern sunt crearea de locuri de munca, stabilitate fiscala, servicii publice de calitate si justitie sociala. mai mult
Marti, 11 Decembrie 2012, ora 10:16
Premierul Victor Ponta are o intrevedere cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Cu acest prilej, Ponta ii prezinta oficialului europena solicitarile USL, printre care se numara deblocarea platilor la fondurile europene.
Lista solicitarilor, conform Romania TV, este:
1. Deblocarea platilor la fondurile europene
2. Sprijin pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen
3. Mentinerea nivelului fondurilor europene pentru Romania
4. Sprijinirea eforturilor Romaniei si Frantei pentru acceptarea, la nivel european, a responsabilitatii legate de problema integrarii rromilor
5. Suplimentarea fondurilor oferite pentru Parteneriatul Estic
6. Sprijin din partea Comisiei pentru modificarea legislatiei cu privire la numirile in Justitie
7. Asigurarea sprijinului activ al Comisiei pentru desfiintarea restrictiilor pe piata muncii din UE pentru romani
8. Neimplicarea Comisiei si a comisarilor in campania electorala din Romania mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 17:54
Presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a declarat, dupa intrevederea cu premierul Victor Ponta, ca Guvernul Romaniei trebuie sa faca progrese in reformele structurale, restructurarea companiilor de stat si reforma din sanatate fiind cruciale pentru sustenabilitatea pe termen lung a bugetului tarii.
Presedintele Barroso i-a prezentat premierului Ponta un rezumat al ultimelor evolutii economice din UE si "a facut apel la Guvernul Romaniei sa mentina eforturile pentru pastrarea in calendar a celor doua programe de ajustare economica", se arata intr-un comunicat de presa transmis de Comisia Europeana, dupa intrevederea celor doi oficiali.
"Progresul reformelor structurale, in mod deosebit al restructurarii companiilor detinute de stat si reforma sistemului sanitar sunt cruciale pentru sustenabilitatea pe termen lung a finantelor publice din Romania", a evidentiat Barroso.
Oficialul european a vorbit cu premierul Victor Ponta si despre slaba capacitate a Romaniei de absorbtie a fondurilor europene. Barroso, i-a cerut premierului Victor Ponta sa ia masuri imediate pentru imbunatatirea capacitatii administrative si a procedurilor de achizitii publice in vederea cresterii ratei de absorbtie a fondurilor europene, care ramane inca extrem de scazuta.
"Romania risca sa piarda sume insemnate de bani care ar fi putut avea un impact pozitiv major pentru cetatenii si afacerile din Romania", se arata in comunicatul de presa transmis de Comisia Europeana.
Premierul Victor... mai mult
Marti, 18 Septembrie 2012, ora 08:52
Uniunea Europeana a fost profund critica fata de guvernarea premierului roman, Victor Ponta. Intr-un interviu pentru Der Spiegel, acesta vorbeste despre relatia sa cu justita romaneasca, felul in care Europa l-a inteles gresit si visul sau de a se lupta cu cei care incalca drepturile omului.
In introducerea interviului acordat publicatiei Der Spiegel, se arata ca Victor Ponta, in varsta de 39 de ani, este cel mai tanar sef de guvern dintr-un stat al Uniunii Europene, si cel mai controversat.
Ales de Parlamentul Romaniei la 7 mai, premierul conduce o coalitie ce a emis o serie de ordonante care i-au facut pe multi sa creada ca incearca sa monopolizeze puterea politica in tara.
UE a fost foarte critica, in vreme ce comisarul european pentru Justitie Viviane Reding, dar si mai multi eurodeputati au vorbit chiar despre o "lovitura de stat". Totodata, fostul ministru roman de Externe, Andrei Plesu, a scris recent, intr-un comentariu pentru publicatia citata, ca tara este in pragul dictaturii.
Citeste mai multe despre Ponta, in Der Spiegel: A fost un soc ca m-a chemat Barroso. Nu am comunicat bine cu Europa pe Ziare.com. mai mult
Luni, 23 Iulie 2012, ora 19:55
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a cerut, joi, premierului Victor Ponta respectarea unei serii de prevederi, printre care cele referitoare la desfasurarea referendumului, atributiile presedintelui interimar Crin Antonescu sau evitarea oricarei gratieri.
Comisia Europeana a dat vineri publicitatii cateva dintre cerintele transmise Guvernului Romaniei, in cadrul intrevederii de joi dintre presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, si prim-ministrul Victor Ponta.
Potrivit RFI Romania, CE a cerut respectarea a 12 cerinte, care vizeaza respectarea statului de drept, independenta justitiei si increderea europeana.
Pentru respectarea statului de drept si a independentei sistemului judiciar:
- Reinstaurarea atributiilor Curtii Constitutionale de a verifica inclusiv constitutionalitatea deciziilor adoptate de Parlament: abrogarea Ordonantei de Urgenta nr. 38;
Citeste mai departe conditiile impuse de Comisia Europeana pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 13 Iulie 2012, ora 16:45