Premierul Dacian Ciolos a sustinut, joi seara, ca a gasit un adevarat dezastru lasat de Guvernul Ponta la Ministerul Fondurilor Europene. El a spus ca predecesorul sau e patriot doar acasa, caci pe plan extern nu se comporta asa, avand in vedere ca a acceptat fara obiectii propunerile Comisiei Europene.
Prim-ministrul a vrut sa clarifice, intr-un interviu acordat Realitatea TV, situatia fondurilor europene in timpul mandatului sau, in conditiile in care a fost criticat pentru faptul ca ar fi avut absorbtie 0%.
Dacian Ciolos a mentionat ca cei care sustin astfel de lucruri spun doar o parte a adevarului. Asta pentru ca absorbtia banilor de la UE a crescut de la 57% la 80% pe programele finantare din exercitiul financiar 2007-2013.
El a aratat ca, in anul 2016, suma totala a rambursarilor aprobate de Comisia Europeana pentru aceasta perioada a depasit 4 miliarde de euro.
Cat despre programele pe 2014-2020, premierul a aratat ca ...citeste mai departe despre "Ciolos arata dezastrul lasat de Ponta la fonduri europene: Patriotul e patriot doar acasa!" pe Ziare.com mai mult
Joi, 08 Decembrie 2016, ora 23:19
Proiectul Acordului de Parteneriat pentru atragerea fondurilor europene in 2014-2020 va fi trimis la Bruxelles spre analiza si aprobare pana la sfarsitul lunii februarie, a anuntat ministrul de resort, Eugen Teodorovici, premierul Ponta adaugand ca mai sunt foarte multe lucruri de detaliu de facut.
"Dupa aceasta reuniune, sa trimiteti eventuale comentarii pe care le mai puteti avea pana vineri, astfel incat sa putem integra aceste comentarii in documentul final si, pana la finalul acestei luni, sa putem trimite Comisiei Europene pentru analiza si aprobare", a spus Teodorovici ministrilor implicati in elaborarea documentelor si reuniti in sedinta, marti, la Guvern.
Ministrul a anuntat ca documentul va fi aprobat pana la finele lui ianuarie
Ministrul Teodorovici anunta recent ca acest document va fi aprobat de Guvern pana la finele lunii ianuarie.
Marti, Teodorovici a mai precizat ca programele operationale vor fi trimise Comisiei Europene la sfarsitul lunii martie, dar ca Guvernul nu mai trebuie sa astepte aprobarea acestor documente pentru a putea finanta proiecte in noul cadru financiar, deoarece pot fi decontate cheltuielile aferente acestui an care se incadreaza in cerintele comunitare in domeniul achizitiei publice si normelor de mediu.
Premierul Victor Ponta, prezent, la reuniune, a sustinut ca impresia initiala, "altfel corecta", ca autoritatile de la Bucuresti vobesc despre fonduri europene pe care oricum nu sunt in stare sa le cheltuiasca a fost... mai mult
Marti, 04 Februarie 2014, ora 14:42
Guvernul se va reuni, saptamana viitoare, in sedinta speciala pe tema Acordului de Parteneriat care stabileste modul de atragere de fonduri europene in perioada 2014-2020, a anuntat premierul Victor Ponta.
El a cerut ministrilor, in sedinta de miercuri a Cabinetului, "atentie maxima" pe finalizarea programelor din 2007-2013 si intocmirea Acordului de Parteneriat.
"De altfel, saptamana viitoare vreau, cu toti ministrii care aveti atributii in domeniul gestionarii fondurilor europene, sa facem o sedinta speciala pentru 2014-2020. Domnule Teodorovici, sa nu obositi sa explicati chiar si domnului Nazare ca nu ne-a respins nimeni Acordul de Parteneriat, pentru simplul motiv ca nu l-am trimis, cum nu l-a trimis, de fapt, nimeni din Europa. In decembrie abia au iesit ghidurile. Deci, era greu sa ne fie respins ceva ce nu am trimis, dar, atunci cand il vom trimite, trebuie sa fie bun si, pentru asta, consultare continua si cu ministerele de linie, si cu partenerii europeni, Comisia Europeana, in asa fel incat Acordul sa fie foarte bun", a spus Ponta.
Un document prezentat, vineri, de Mediafax releva ca expertii Comisiei Europene au transmis autoritatilor romane ca prima versiune a Acordului de Parteneriat pentru utilizarea fondurilor comunitare in perioada 2014-2020 este lipsita de viziune strategica, prea vaga si nu dovedeste ca lectia data de esecul cheltuirii banilor UE este valorificata.
Aceasta prima versiune a Acordului, care reprezinta, practic, o forma mult mai... mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 15:18
Romania isi doreste sa semneze cu Comisia Europeana Acordul de Parteneriat 2014-2020 in prima parte a anului viitor, a declarat luni premierul Victor Ponta, intr-o conferinta de presa comuna cu comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, care a confirmat ca, la inceputul lui 2014, s-ar putea atinge un consens in aceasta privinta.
"Am discutat si vom discuta in continuare elementele principale de strategie pentru noul acord de parteneriat. Suntem absolut deschisi si ne dorim foarte mult ca obiectivele pentru Romania sa fie fixate pana la inceputul anului viitor si sa fim capabili in prima parte a anului 2014 sa semnam Acordul de Parteneriat", a spus Victor Ponta.
Oficialul european a sustinut, la randul sau, ca un consens cu privire la Acordul de Parteneriat ar putea fi atins la inceputul anului viitor.
"Am discutat, desigur, despre pregatirea Acordului de Parteneriat si, intr-adevar, ar fi posibil ca la inceputul anului sa existe un consens cu privire la Acordul de Parteneriat. Avem nevoie, cu siguranta, de unele strategii sectoriale, dar ele ar trebui sa fie vizibile", a spus Hahn.
Ponta si Hahn au discutat si despre stadiul actual al Programelor Operationale Sectoriale. In context, premierul Ponta i-a multumit comisarului Hahn pentru sprijinul acordat autoritatilor romane la imbunatatirea capacitatii administrative.
"Aceasta actiune comuna - a autoritatilor romane si a celor europene - a facut posibil ca astazi toate programele... mai mult
Luni, 28 Octombrie 2013, ora 15:42
Ministerul Fondurilor Europene a pregatit o noua surpriza beneficiarilor fondurilor europene: doar trei ministri vor "controla" din 2014 finantarea pe care Romania o primeste de la Bruxelles. Liviu Dragnea, Daniel Constantin si Eugen Teodorovici vor deveni, de la anul, "regii fondurilor europene", daca versiunea publicata de Ministerul Fondurilor Europene este aprobata.
Premierul Victor Ponta impreuna cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici prezinta in Parlament versiunea pe care ministerul de resort o propune cu privire la Acordul de Parteneriat 2014-2020. Una din modificarile pregatite de autoritati, care ridica multe semne de intrebare, este "concentrarea" puterii de decizie la trei ministere. Autoritatile isi explica decizia prin incercarea de a eficientiza absorbtia.
Ministerul Fondurilor Europene, condus de Eugen Teodorovici, se va ocupa de patru programe operationale: Infrastructura mare (transport, mediu si energie); Competitivitate (cercetare - dezvoltare, Agenda Digitala); Capital Uman si Asistenta Tehnica;
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a lui Liviu Dragnea, va gestiona programele de dezvoltare regionala, programele dedicate cooperarii teritoriale europene si programului Capacitate Administrativa.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, condus Daniel Constantin, va avea managementul programelor dedicate agriculturii, dezvoltarii rurale, pescuitului si acvaculturii.
Totusi, ce ii recomanda pe cei... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 14:24
Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca i-a fixat ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, doua obiective strategice in perioada urmatoare legate de deblocarea POS Transporturi si privatizarea CFR Marfa, el aratand ca daca le face, il va lauda, iar daca nu, va raspunde politic.
"Fenechiu are din partea mea doua responsabilitati majore in perioada imediat urmatoare. In primul rand, deblocarea POS pe Transport, presuspendat de UE din cauza contractelor frauduloase - cel cu Iordache e cunoscut - incheiate de catre Guvernul PDL. Asta e primul obiectiv strategic. Al doilea este privatizarea CFR Marfa, trecuta in acordul cu FMI de catre Guvernul PDL al domnului Boc", a spus Ponta.
El a aratat ca il va lauda pe Fenechiu daca va reusi sa duca la capat cele doua obiective fixate, iar daca nu, acesta va raspunde politic.
"Domnul Fenechiu are doua lucruri importante de facut si foarte grele si foarte complicate si foarte controversate, amandoua venind de la PDL. Programul pe Transport ne-a fost blocat pentru contractele incheiate de doamna Boagiu, CFR Marfa a fost trecut de catre Boc si Ungureanu in acordul cu FMI. Cat timp isi face aceste doua sarcini esentiale nu pot decat sa-l laud. Nu si le face, sigur va raspunde politic", a spus Ponta.
"Fenechiu pleaca din Guvern daca este gasit vinovat de vreo instanta"
Premierul a reiterat faptul ca Fenechiu va pleca din Guvern in primul minut dupa ce un judecator se pronuta in prima instanta asupra vinovatiei acestuia.... mai mult
Marti, 26 Martie 2013, ora 15:17
Premierul Victor Ponta sustine ca Romania ar trebui sa primeasca, in continuare, fonduri europene si a criticat declaratiile facute de unii dintre ministrii care au spus ca nivelul de absorbtie al fondurilor europene este foarte mic, de sub 10%.
"Rog ministrii sa dea informatiile corecte. In fiecare an, gradul de absorbtie in agricultura este de aproape 100%. La proiectul privind politica de dezvoltare rurala este de 50%, la politica de coeziune, din cele 19 miliarde, pana in acest moment au intrat patru miliarde", a spus Ponta, intr-o interventie Digi24, din cadrul sedintei de Guvern de marti.
Ponta a recunoscut ca nivelul de absorbtie al fondurilor europene este foarte mic, dar ca se ridica la 20% si ca ar trebui ca statul roman sa primeasca fonduri europene in perioada 2014-2020.
Negocieri feroce pentru bugetul 2014-2020. Va ajunge UE la un acord in aceasta saptamana?
Comisia Europeana a propus pentru perioada 2014-2020 un buget total de 1.025 de miliarde de euro, o crestere semnificativa fata de cele 976 de miliarde de euro alocate UE in perioada 2007-2013. mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 10:36
Romania poate obtine in acest an decontarile asteptate din partea Comisiei Europene pentru Mediu si Programul Operational Regional, dar trebuie sa astepte un acord intre Parlament si Comisia Europeana pe Fondul Social pentru a solicita bani pentru POSDRU, a declarat premierul Victor Ponta.
El a prezentat ministrilor, in sedinta de miercuri a Guvernului, concluziile reuniunii organizate marti, la Bruxelles, si la care au participat prim-ministrii din statele membre ale grupului "Prietenii Coeziunii".
"Sunt si vesti bune, si mai putin bune. Vestile bune sunt ca la Mediu si la Programul Operational Regional putem obtine in cadrul acestui an decontarile pe care le asteptam, vestea proasta este ca noi ne-am facut lectiile si repornim POSDRU, insa intre Parlament si Comisie nu s-a ajuns la un acord privind rectificarea Fondului Social European si suntem in situatia in care putem cere bani, dar pana nu se ajunge la un acord intre Parlament si Comisie inca vor fi dificultati", a spus Ponta la inceputul sedintei de guvern.
El a adaugat ca Romania are aliati importanti in sustinerea pozitiei sale privind bugetul comunitar pentru 2014-2020, respectiv acordarea unor alocari superioare cu obligatia unor modificari care sa fie operate anul viitor pentru imbunatatirea sistemului administrativ si a capacitatii administrative de absorbtie a fondurilor UE.
Premierul a precizat totodata ca intentia este ca, prin fondurile alocate politicii agricole comune, fermierii romani sa... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 14:45
Presedinte PSD Victor Ponta a afirmat sambata ca isi mentine afirmatiile privind pastrarea in Executiv a lui Leonard Orban, dar a adaugat ca nu a discutat deocamdata cu el, invocand insa nevoia de continuitate pe subiectul fondurilor UE, dar si MCV, ceea ce sugereaza mentinerea lui Catalin Predoiu.
Intr-o conferinta la Bistrita, Ponta a fost intrebat daca-si mentine punctul de vedere anterior, favorabil unei pastrari a lui Leonard Orban in Executiv, chiar intr-o guvernare USL.
"Da, dar nu am apucat inca sa vorbesc cu domnia sa astazi. Dar toate intentiile bune vreau sa le mentin. Pe obiectivele care se afla in derulare - MCV, Acordul cu FMI si problema fondurilor europene, ma bazez foarte mult pe o capacitatea a noastra de continuitate, pentru ca nu e timp in sase luni sa faci schimbari fundamentale si atunci trebuie continuat ceea ce merge bine si imbunatatit ceea ce merge prost", a spus Ponta.
El a anuntat, sambata, ca Executivul pe care-l formeaza merge pe structura actuala, cu 16 portofolii, dar cu 20 de ministri.
"De principiu, schema guvernamentala pe care am discutat-o si cu domnul Antonescu prevede 16 portofolii, dar 20 de membri ai Guvernului. Nu intentionez si nu cred ca este momentul pana la alegeri, in noiembrie, atunci cand sper sa avem un mandat de patru ani sa facem restructurari de institutii guvernamentale, ci in cadrul actualelor ministere, ministri si ministrii delegati care vor raspunde de anumite probleme specifice pe care eu si USL le-am... mai mult
Sambata, 28 Aprilie 2012, ora 18:15