Dupa ce a criticat FMI in repetate randuri spunand ca ideile lor ar putea pune in pericol sistemul energetic si locurile de munca din Romania, premierul Victor Ponta s-a aratat deschis semnarii unui nou acord cu institutia financiara internationala.
Totusi, seful Guvernului de la Bucuresti are unele conditii pe care vrea sa le impuna Fondului daca va accepta incheierea unui nou acord.
"Nu-l exclud, dar vreau foarte mult sa nu mai fim tratati ca elevul din prima banca care face tot ce spune profesorul, apoi mai este si tras de urechi pentru ca este in prima banca", a declarat Ponta, marti seara, la Romania TV.
"Sunt niste lucruri ce tin de specificul Romaniei si de nevoile ei de dezvoltare", a explicat premierul, facand referire la unele masuri luate de Guvern, pe care initial reprezentantii FMI nu le-au vazut cu ochi buni, dar care, in opinia sa, s-au dovedit a fi de succes, cum ar fi reducerea TVA la paine. "Ei sunt mai pesimisti, s-au invatat cu Guvernul Boc", a spus Ponta ...citeste mai departe despre "Dupa ce a criticat FMI in termeni duri, Ponta nu exclude un nou acord. Si pune conditii" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 04 Martie 2015, ora 07:14
Premierul Victor Ponta i-a criticat, luni seara, pe membrii delegatiei FMI, spunand ca, prin conditiile pe care vor sa le impuna, ar putea pune in pericol sistemul energetic si locurile de munca din Romania.
"Nu vom pune in pericol sistemul energetic si locurile de munca! FMI, CE si Banca Mondiala au solicitat restructurari masive si radicale, dar care nu pot salva industria producatoare de energie pe carbune si locurile de munca.
Suntem de acord cu masuri de eficientizare, dar nu le vom accepta pe cele care pe termen mediu si lung pot afecta siguranta sistemului energetic si dezvoltarea economica si sociala a unor regiuni", a scris pe Facebook Victor Ponta.
Negocieri esuate
Comentariile premierului vin in contextul in care reprezentantii Guvernului si delegatia FMI nu au ajuns la un acord in urma negocierilor intense de saptamana trecuta, pentru ca membrii Executivului nu au acceptat conditiile impuse de institutiile internationale.
Negocierile cu FMI, incheiate fara ...citeste mai departe despre "Ponta critica FMI: Nu vom pune in pericol sistemul energetic si locurile de munca!" pe Ziare.com mai mult
Luni, 09 Februarie 2015, ora 22:25
Guvernul nu a ajuns la un acord cu FMI, intrucat institutia cere cresterea abrupta a pretului la gaze pentru populatie si CET-uri din aprilie si restructurarea masiva a companiilor energetice Hunedoara si Oltenia.
Premierul Victor Ponta si ministrul Finantelor Darius Valcov sustin, luni, o conferinta de presa, in contextul vizitei delegatiei formate din Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana (CE) si Banca Mondiala (BM).
Iata cateva declaratii din cadrul conferintei de presa:
- "Avem cea mai predictibila si stabila economie din regiune si companiile cu capital de stat s-au imbunatatit considerabil, o parte din companiile din energie au cele mai bune rezultate din ultimii ani."
- "Am depasit pragul de 50 de miliarde de euro la exporturi, investitiile au crescut."
- "Foarte multe dintre obiectivele importante pentru Romania sunt indeplinite, adica tintele de crestere economice, disciplina bugetara, reducerea CAS cu 5% n-a generat o catastrofa, ci dimpotriva."
- "Au ramas pe agenda doua puncte asupra carora nu am cazut de acord cu FMI privind masurile de luat in perioada imediat urmatoare. Ele au un impact economic si social important."
- "In primul rand, e vorba de continuarea agendei de liberalizare a pretului la gaze, care inseamna cresterea pretului la gaze. La consumatorii industriali si non-casnici, Romania nu mai are o piata reglementata. Pe piata reglementata au ramas doar consumatorii casnici, dar si CET-urile cu gaz. Solicitarea... mai mult
Luni, 09 Februarie 2015, ora 13:15
Premierul Victor Ponta a anuntat, miercuri, ca Romania ar putea negocia un nou tip de acord cu Fondul Monetar International (FMI), dupa expirarea celui in vigoare.
Declaratia a fost facuta intr-un interviu acordat agentiei de presa Reuters.
In 2015 se va incheia acordul stand-by, de tip preventiv, in valoare de patru miliarde de euro.
In Romania apune o era presarata cu esecuri lamentabile si constrangeri: Ne vom descurca mai bine singuri?
Un nou tip de acord?
FMI a venit in ajutorul Romaniei in 2009, an in care tara noastra a fost lovita de criza economica.
De atunci, cele doua parti au incheiat cateva acorduri, prin care Bucurestiul a fost nevoit sa isi reduca deficitul si sa aplice reforme, aminteste sursa citata.
Insa autoritatile romane au precizat anterior ca in 2015 ar putea rupe legaturile cu creditorul international, dupa expirarea acordului de tip stand-by parafat in 2013, iar acest lucru a transmis un val de ingrijorari in randul ...citeste mai departe despre "Ponta, pentru Reuters: Romania ar putea negocia un nou tip de acord cu FMI" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 14:48
Premierul Victor Ponta a declarat, marti, la finalul intrevederii cu parlamentarii UDMR, ca saptamana viitoare va prezenta in Parlament "liniile principale" ale viitorului acord cu FMI, BM si CE, iar parlamentarii vor avea acces la scrisoarea de intentie, insa documentul nu poate fi facut public.
"Am pus la dispozitie textul scrisorii, nu este public, insa si domnului Blaga i-l voi da si celorlalti lideri politici, pentru ca totusi sa nu discutam pe speculatii din presa (...) parlamentarii vor avea acces la scrisoarea de intentie", a spus Ponta.
Premierul a afirmat ca in plenul celor doua Camere ale Parlamentului va prezenta saptamana viitoare "elementele principale", dar nu poate sa prezinte public documentul pana la aprobarea board-ului FMI, conform procedurilor institutiei internationale.
In ceea ce priveste eventuala reducere a CAS cu 3%, propusa de PNL, Ponta a precizat ca o decizie in aceasta privinta va putea fi luata la jumatatea lunii octombrie.
"Am inclusiv impactul bugetar facut de catre domnul Voinea al diferitelor propuneri enuntate. S-a vorbit de reducerea cotei unice, de reducerea CAS-ului, de toate celelalte, pe masura ce avem toate datele vedem pana la jumatatea lui octombrie de unde putem sa taiem ca sa putem sa punem in alta parte", a mai spus Ponta.
Premierul Ponta declara, recent, ca singurele majorari de taxe, convenite cu FMI si CE in cadrul noului acord, sunt majorarea accizelor la produsele de lux, pentru a compensa reducerea TVA la... mai mult
Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 09:17
Romania va conveni, pana in aceasta toamna, un nou acord preventiv cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, cu o valoare intre 3 miliarde euro si 5 miliarde euro si cu mai putine conditii decat cele doua intelegeri anterioare, a declarat premierul Victor Ponta.
Ponta a afirmat, intr-un interviu acordat la Bucuresti agentiei Bloomberg, ca noul acord va ajuta la reducerea costurilor de finantare si va sprijini moneda nationala.
Termenii noului acord se vor concentra pe consolidarea companiilor de stat si pe mentinerea disciplinei fiscale, a mai spus premierul.
"Va fi un acord imbunatatit...Nu vom avea un acord foarte detaliat, ca in trecut", a declarat Ponta.
El a adaugat ca scaderea costurilor de finantare ale statului roman va continua dupa incheierea noului acord cu FMI si ca BNR va reduce, probabil, dobanda de politica monetara, aflata in prezent la minimul record de 5%.
"Cea mai mare provocare pentru Romania in acest moment este finantarea, avand in vedere ca bancile sunt mai restrictive", a spus oficialul roman.
O misiune a FMI se afla la Bucuresti pentru discutii privind un nou acord de imprumut cu Romania, autoritatile precizand anterior ca doresc ca un nou acord sa fie incheiat pentru o perioada de doi ani.
Urmatorul acord cu Romania, de tip preventiv, va fi unul de consolidare macroeconomica si de reforme structurale, urmarind in principal disciplina politicilor, si va presupune privatizarea si restructurarea unor companii de stat, a... mai mult
Joi, 18 Iulie 2013, ora 12:42
Premierul Victor Ponta va avea luni o intalnire cu delegatia Fondului Monetar International. Aceasta este a doua intalnire a premierului cu reprezentantii FMI, dupa cea de martea trecuta.
Victor Ponta a anuntat recent ca a solicitat FMI extinderea actualului acord pe care il are Romania cu inca doua luni pentru a se putea finaliza unele reformele structurale din economie.
"Eu am solicitat, in discutiile cu cei de la FMI, o prelungire cu doua luni pentru a putea finaliza pe zona de reforme structurale. Adica se finalizeaza listarea Transgaz, se avanseaza cu procedura de restructurare la Oltchim, inclusiv e foarte posibil sa avem pana atunci avansate discutiile pentru o noua licitatie la Oltchim. Se incepe procedura pentru CFR Marfa, deci ceea ce tine de reforme structurale si eu am solicitat doua luni. Decizia apartine, sigur, celor de la FMI", a spus Ponta.
Potrivit premierului, dupa finalizarea actualului acord cu FMI, Romania va incepe negocierea pentru un altul de tip preventiv, insa tara noastra nu are nevoie sa imprumute bani de la Fond.
Misiunea comuna a Fondului Monetar International (FMI), Comisiei Europene si Bancii Mondiale a inceput in data de 15 ianuarie cea de-a saptea si a opta evaluare a acordului Stand By cu Romania. In cadrul vizitei, programata sa se deruleze pana pe 29 ianuarie, sunt analizate subiecte precum evolutiile recente ale economiei romanesti, reformele structurale si bugetul pentru 2013, au avut loc intalniri cu membri ai BNR, ai... mai mult
Luni, 28 Ianuarie 2013, ora 09:30
Premierul Victor Ponta a declarat marti, in cadrul unei intalniri cu reprezentanti ai Camerelor de Comert nationale si straine, ca Romania este "in grafic" cu obligatiile pe care si le-a asumat, inclusiv "cu limitele de deficit bugetar si de datorie publica".
"Pot sa va spun anticipat ca suntem in grafic atat cu obligatiile pe care ni le-am asumat privind reformele structurale, cat si cu celelalte obligatii privind limitele de deficit bugetar, de datorie publica si de finantare a deficitului si a serviciului datoriei", a declarat Victor Ponta in cadrul unei intrevederi cu reprezentantii Camerelor de Comert nationale, bilaterale si ai Camerelor de Comert straine reprezentate in Romania.
Victor Ponta a precizat ca saptamana viitoare va discuta cu delegatia FMI, CE si BM inclusiv despre masurile economice anuntate recent de catre Guvern. In privinta acestor masuri, Ponta a spus ca are "semnale pozitive privind producerea lor in legislatie in perioada imediat urmatoare".
O misiune a Fondului Monetar International (FMI), condusa de Erik de Vrijer, va face o vizita la Bucuresti intre 31 iulie - 13 august, pentru a realiza cea de-a sasea evaluare a acordului stand by cu Romania.
mai mult
Marti, 24 Iulie 2012, ora 10:43
Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Martin Harris, afirma ca Guvernul Victor Ponta "a inceput cu dreptul", pentru ca a asigurat ca politicile economice ale Romaniei vor continua in cadrul Acordului cu FMI, BM si CE.
Oficialul britanic apreciaza, intr-un comentariu intitulat "Noul guvern al Romaniei in prima saptamana", postat pe blogul sau, ca "Acordul cu FMI indica ceea ce Romania are de facut, atat in privinta consolidarii fiscale si reformelor structurale, dar si pentru crearea unei cai spre cresterea economica sustenabila".
"Intr-o perioada de incertitudine in economia Europei, asigurarea ca Romania ramane in Acordul cu FMI este importanta pentru investitori si partenerii internationali ai tarii. Asa cum a punctat Jeffrey Franks de la FMI in concluziile misiunii sale prezentate saptamana trecuta, prioritatile acum sunt continuarea reformelor in zona companiilor de stat si obtinerea unor noi progrese in reducerea arieratelor guvernamentale", apreciaza ambasadorul Harris.
El adauga ca o alta evolutie pozitiva petrecuta saptamana trecuta este "adoptarea unanima de catre Parlamentul Romaniei a legii care implementeaza noul Cod de Procedura Civila".
"Aceasta era una dintre principalele cerinte in efortul Romaniei de a reforma sistemul judiciar si de a combate coruptia desfasurate in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare al UE. Consider aceasta reforma fundamentala pentru ca adauga la fundatia unei economii de succes si unei functionari eficiente a... mai mult
Marti, 15 Mai 2012, ora 11:39