Evolutia industriala in Romania este pe un trend pozitiv, ponderea acestui sector in PIB fiind in prezent cu aproape 10% mai mare decat media Uniunii Europene, a afirmat, joi, ministrul Economiei Andrei Gerea, dupa o vizita la uzina Dacia de la Mioveni.
"Mare parte din progresul si evolutia pozitiva a Produsului Intern Brut se datoreaza exporturilor romanesti, iar componenta industriala in Produsul Intern Brut, si anume aproape 30%, este mult peste media europeana, care este undeva la 20%. As putea spune ca evolutia industriala in Romania este pe un trend pozitiv si va continua asa", a declarat ministrul Economiei.
El a apreciat ca marile intreprinderi precum Uzina Dacia de la Mioveni au avut cea mai importanta contributie la cresterea activitatii industriale, dar si a exporturilor.
"Dacia este un mare exportator, este o mare intreprindere, dar la cresterea exporturilor romanesti din ultimul an si-au adus contributia mult mai multe intreprinderi", a mai spus Andrei Gerea.
Potrivit acestuia, este un trend pe care l-a observat nu numai mediul de afaceri din Romania, ci si partenerii nostri europeni.
"Romania este data ca exemplu de ceea ce inseamna traversarea unei perioade dificile si reintrarea pe un curs ascendent", a mai spus Andrei Gerea. mai mult
Joi, 06 Februarie 2014, ora 14:15
Din ce in ce mai multi analisti vorbesc de riscul unei comprimari a economiei romanesti in acest an de criza pe plan mondial. De altfel, unii economisti se asteapta la o scadere a PIB in primul trimestru.
"In primul trimestru, estimarea noastra este de -3,5%. Nu avem date mai noi, insa nu cred ca putem evita recesiunea. Se pune problema cat de mare va fi contractia economica, nu daca va fi contractie", avertizeaza Chidesciuc.Insa pe termen lung, "totul depinde de politicile economice care ar putea relansa cresterea economica", a adaugat economistul de la ING.Laurian Lungu estimeaza, in schimb, o usoara crestere a economiei in primele trei luni ale acestui an, de 0,2-0,3%.Economistul-sef al BCR considera ca "inca mai exista sanse de crestere economica in 2009", insa totul va depinde de capacitatea Romaniei de a absorbi fondurile europene, de nivelul investitiilor in economie, dar si de evolutia deficitului bugetar.Comisia Europeana estima in ianuarie o crestere a economiei romanesti de 1,8% in 2009 si de 2,5% in 2010, insa prognoza Bruxelles-ului nu lua in calcul masurile noului guvern de la Bucuresti.Economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, estimeaza ca economia Romaniei ar putea creste cu 2,5% in 2009, fata de 7,2% in 2008.Miercuri, Institutul National de Statistica (INS) va anunta primele date privind valoarea si cresterea produsului intern brut al Romaniei din ultimul trimestru al anului trecut si pentru intregul an 2008.Ultimele date publicate de... mai mult
Marti, 03 Martie 2009, ora 15:18