Instantele au motivat deciziile de suspendare si anulare a PUZ-urilor din sectoarele Capitalei prin faptul ca reduc spatiile verzi si densifica suprafetele cu consecinte negative asupra sanatatii bucurestenilor.
"Riscul pentru sanatatea umana ce rezulta din faptul ca planul nu doar ca nu asigura criteriile minim legale impuse de OUG 114/2007, dar propune si reducerea spatiilor verzi deja existenta este in directa corelare cu nediminuarea poluarii aerului din Municipiul Bucuresti, iar particulele in suspensie sunt cauzatoare a numeroase boli inflamatorii, cardio-vasculare, pulmonare si a numeroase forme de cancer", a aratat Tribunalul Bucuresti in decizia prin care a anulat PUZ Sector 6, noteaza G4media.ro.
In plus, "transformarea unor vaste suprafete apartinand zonei spatiului verde in zone intens construibile are aptitudinea de a leza dreptul la un mediu a oricarui locuitor al sectorului 3", este motivarea Tribunalului Bucuresti prin care a anulat PUZ Sector 3 in cadrul altui proces.
PUZ-urile de sectoare, suspendate
Sedinta de Consiliu General al Capitalei s-a incheiat cu suspendarea pentru un an a PUZ-urilor sectoarelor 2, 3, 4, 5 si 6. Daca proiectul de pe ordinea de zi prevedea initial ca planurile urbanistice zonale sa fie anulate pentru doi ani, in urma negocierilor s-a decis majoritatea PNL-USR sa voteze suspendarea acestora pentru doar un an.
Consiliul General al Muncipiului Bucuresti (CGMB) a votat, in anii trecuti, cinci Planuri Urbanistice... mai mult
Sambata, 27 Februarie 2021, ora 12:15
Primarul ales al Capitalei, Nicusor Dan, sustine ca in ceea ce priveste nivelul de poluare "exista doua chestiuni care trebuie facute in directia aceasta". El a explicat ca trebuie largita "foarte mult" capacitatea de monitorizare, dar trebuie intreprinse actiuni si impotriva locurilor in care se depoziteaza ilegal gunoaie.
"Locurile acestea trebuie sa dispara si din Bucuresti, si din Ilfov", a subliniat el.
"Exista doua chestiuni care trebuie facute in directia aceasta. In primul rand, trebuie sa largim foarte mult capacitatea noastra de monitorizare, pentru ca noi, ca autoritati vorbesc, in momentul de fata functionam cu sase statii care sunt in interiorul Bucurestiului si cu doua statii care sunt in Ilfov - asta e toata monitorizarea pe care o ofera Agentia pentru Protectia Mediului.
Nimic nu opreste Primaria Capitalei sa isi instaleze propria retea de monitorizare si au existat bani pentru asta in buget, incepand din 2016 pana azi, dar nu s-au concretizat. Aceasta este o directie de actiune, pentru ca in momentul in care monitorizezi mult mai mult poti sa ajungi mult mai usor la poluator. In al doilea rand, cetatenii ne-au semnalat - si asta este o problema care tine de politiile locale - mii de locuri in care se depoziteaza ilegal gunoaie. Locurile acestea trebuie sa dispara si din Bucuresti, si din judetul Ilfov, si asta este o chestiune care tine de politiile locale, care trebuie sa fie coordonate pe aceasta chestiune si va asigur ca o sa o facem", a... mai mult
Luni, 26 Octombrie 2020, ora 07:20
Cu o treime din populatia globului aflata in izolare din cauza noului coronavirus, planeta primeste o binemeritata pauza de la poluare. Dar oare va fi suficienta ca sa determine schimbari in bine pe termen lung?
Caprele alearga pe strazile din Tara Galilor, iar aerul e mult mai respirabil in orasele din toata lumea, caci emisiile periculoase s-au redus drastic in ultima vreme, din Venetia pana in Los Angeles, noteaza Business Insider.
Insa acest castig al naturii reprezinta doar o parte a realitatii.
Mastile chirurgicale si manusile plutesc in apele din Hong Kong, din cauza proastei gestionari a acestor deseuri, in timp ce decidentii au uitat pentru moment de politicile de protejare a mediului pentru ca se lupta cu criza cauzata de noul coronavirus. La noi, de exemplu, incendierarea unor materiale au sufocat locuitorii Bucurestiului.
Un incendiu greu de stins a sufocat Capitala. Cat vom mai simti mirosul neplacut - Ce spun Alexe, pompierii si ANM (Foto&Video)
In aceste conditii, expertii se intreaba daca pauza de la poluare isi va pastra efectul pozitiv pe termen lung.
"Va fi doar un moment de respiro pentru natura, dupa care ne vom relua obiceiurile anterioare? Sau chiar vom face ceva si vom implementa schimbari structurale care sa ne indrepte cu adevarat catre telul nostru, al tuturor - anume emisii poluante zero?", se intreaba Simon Evans de la publicatia specializata pe probleme de mediu Carbon Brief.
Impactul imediat e usor de observat. Oamenii au... mai mult
Sambata, 18 Aprilie 2020, ora 10:52
Unul dintre cele mai bune efecte ale pandemiei globale este faptul ca intreaga planeta "respira" un pic, nivelul poluarii fiind semnificativ mai mic decat in urma cu doua luni. Iar asta nu e tot. Animalele incep sa se plimbe in voie prin locuri altadata inundate de turisti si localnici.
La sfarsitul lunii februarie, imagini surprinse din satelit de NASA aratau o scadere dramatica a nivelului de poluare din China, cauzata in parte de incetinerea economica determinata de coronavirus.
CNN noteaza ca inchiderile fabricilor si izolarea multor milioane de oameni, precum si strazile mult mai libere, au produs un "beneficiu" neintentionat, cel putin in China - cerul albastru in zone acoperite de smog.
Iar cifrele arata ca, din 3 februarie pana pe 1 martie, emisiile de dioxid de carbon s-au redus cu cel putin un sfert, in China, datorita masurilor luate din cauza coronavirus. Si, fiind tara care polueaza cel mai mult - China contribuie la 30% din emisiile totale anuale de dioxid de carbon din lume -, impactul acestui tip de scadere este urias, chiar si pentru o perioada scurta.
Astfel, emisiile au scazut concret cu 200 de milioane de tone de dioxid de carbon, adica mai mult de jumatate din emisiile anuale totale ale Marii Britanii.
Scaderea consumului de carbune
Pe langa scaderea productiei de petrol si otel si reducerea cu 70% a zborurilor interne, cel mai mult a ajutat declinul accentuat al folosirii carbunelui in China. Tara este cel mai mare producator si... mai mult
Joi, 19 Martie 2020, ora 07:32
Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anuntat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca a cerut comisarului general demiterea sefului Garzii de Mediu din Bucuresti, in contextul nivelului alarmant de poluare care se inregistreaza si a controalelor efectuate in ultimele zile.
"In momentul de fata, comisarii Garzii de Mediu din Bucuresti si din judetele vecine au o ampla campanie de control la toti operatorii economici din Bucuresti si Ilfov pe procesele de ardere si emiterea in atmosfera a unor poluanti care afecteaza calitatea aerului din Bucuresti.
In urma informatiilor aparute in spatiul public si unei implicari nu tocmai eficiente a Garzii de Mediu Bucuresti in ceea ce inseamna monitorizarea problemelor de mediu cu care se confrunta Bucurestiul, am solicitat astazi comisarului general de la Garda Nationala de Mediu schimbarea din functie a comisarului sef de pe Bucuresti de la Garda de Mediu", a declarat ministrul Mediului.
In prezent, comisar general al Garzii Nationale de Mediu este Marioara Gatej, numita in functie de premierul Ludovic Orban, la propunerea ministrului Alexe, in data de 20 februarie.
Tot in conferinta de presa de astazi ministrul Costel Alexe a anuntat ca "suntem in plina campanie de control pe Bucuresti si Ilfov".
"Asa cum am declarat si ieri la audieri (in Parlament - n.red.) vineri sau luni, cel mai probabil, vom face conferinta de presa in care vom prezenta raportul pe aceste controale plus controlul pe care il avem in desfasurare de... mai mult
Miercuri, 04 Martie 2020, ora 11:42
Romania este unul dintre micii poluatori ai Europei si una dintre campioanele reducerii de Emisii de Gaze de Sera (GES). Angajamentul Uniunii Europene pentru anul 2020 a fost de reducere a emisiilor GES cu 20% pana in anul 2020 comparativ cu nivelul emisiilor din anul 1990 si realizase deja, in 2017, o scadere cu 21,7%, fata de 1990, totalizand 4.483 de megatone de dioxid de carbon echivalent (CO2e).
In 2017, tara noastra inregistra o reducere cu 45,86% a emisiilor GES, de la 248,07 milioane tone CO2 echivalent, in 1990, la 113,75 milioane tone, conform Inventarului National al GES.
Acest indice, de 45,86%, este valabil pentru datele ce nu includ "Utilizarea terenurilor, schimbarea utilizarii terenurilor si silvicultura" (LULUC).
Romania a fost ajutata in procesul de decarbonizare traversat in primele doua decenii post-1989 de socurile industriale provocate de restructurarile ample ale industriei energofage comuniste, adica de disparitia majoritatii producatorilor siderurgici si petrochimici.
De acum incolo, ea va trebui sa faca fata unor surse noi de poluare, pe segmente aflate in plina dezvoltare simultana cu cresterea economica. Este vorba, in principal, de consumul in crestere al gospodariilor si economiei reale.
1. Contributia Romaniei la emisiile UE este de 2,6%. Polonia polueaza de peste 3 ori mai mult
Romania a avut un volum GES de aproape 115 milioane de tone echivalent CO2, ceea ce reprezinta 2,6% din totalul emisiilor UE in 2017. De mentionat... mai mult
Marti, 03 Martie 2020, ora 08:51
Indicele de Calitate a Aerului (ICA) masurat de platforma independenta de masurare a calitatii aerului din Bucuresti indica, la ora 10:00, depasiri record, de peste 100 micrograme/mc, ale concentratiilor de PM10 (pulberi in suspensie) in sapte din cele 11 puncte in care sunt amplasati senzori, arata datele aerlive.ro.
Astfel, zonele in care valorile de poluare cu PM10 erau peste limite sunt: Iuliu Maniu, Universitate, Mosilor, Piata Romana, Mihalache, Expozitiei si Baneasa Nord.
De asemenea, in alte patru zone (Piata Sudului, Timpuri Noi, 13 Septembrie si Libertatii), se inregistrau valori foarte crescute ale concentratiilor de PM2.5, cuprinse intre 77 micrograme/mc si 92 micrograme/mc.
In tot acest timp, pe platforma calitateaer.ro, unde sunt publicate datele monitorizate prin Reteaua Nationala de Monitorizarea a Calitatii Aerului, nu exista nicio alerta de calitate a aerului.
Indicele de calitate a aerului (ICA) atrage atentia asupra spatiilor cu probleme de calitate a aerului si se determina pe baza concentratiilor noxelor CO, NO2, SO2, PM2.5 si PM10 inregistrate prin statii de trafic si urbane.
Datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) arata ca poluarea atmosferica constituie cel mai mare risc legat de mediu pentru sanatatea umana si provoaca aproximativ 7 milioane de decese la nivel mondial, in fiecare an.
In Uniunea Europeana (UE), poluarea aerului cauzeaza, in medie, peste o mie de decese premature pe zi, un numar de peste zece ori mai mare... mai mult
Luni, 02 Martie 2020, ora 10:44
Duminica si in noaptea de duminica spre luni, in Bucuresti, s-au inregistrat niveluri record de poluare cu PM 2,5 si PM 10.
PM 2,5 sunt particule in suspensie cu diametrul mai mic de 2,5 microni, iar PM 10 la fel, dar cu diametrul mai mic de 10 microni.
Europa Fm noteaza ca pentru poluarea cu PM 2,5 s-au inregistrat depasiri chiar si cu 900-1.000% peste limitele maxim admise.
Sursa citata sustine ca senzorul airly.eu din zona Pantelimon a inregistrat, la miezul noptii, o depasire de peste 1000% pentru poluarea cu PM2,5.
Senzorul amplasat la sediul Europa FM (din zona Pipera) a inregistrat cea mai mare valoare de la instalarea lui. Indicatorii maximi de poluare s-au inregistrat aici la ora 1:00 noaptea, iar la ora 6:00 erau depasiri de peste 500% pentru poluarea cu PM 2,5.
Potrivit reglementarilor europene, nivelul de pulberi in suspensie ar trebui sa fie de maximum 20 μg/m3 pentru PM 2,5* (valoare ce ar trebui atinsa incepand cu 1 ianuarie 2020) si de 40 μg / m3 pentru PM 10.
"Pentru a atinge aceste tinte, Bucurestiul ar fi trebuit sa adopte din timp masurile necesare. Diminuarea poluarii tine de rezolvarea a doua mari probleme ale Capitalei: traficul si incalzirea locuintelor. Cele doua sunt responsabile pentru aproape 90% din poluarea cu particule PM 2,5 si PM 10", transmite USR Bucuresti.
Consilierul general USR Octavian Berceanu a transmis pe Facebook ca Bucurestiul a intrecut recordul la nivel mondial.
"La ora 2:00 dimineata Bucurestiul a... mai mult
Luni, 02 Martie 2020, ora 10:22
Nu cred ca o taxa de poluare doar pentru automobile ar rezolva problema la nivel national, iar mesajul meu este, atunci cand ai o strategie de retehnologizare pe termen lung, reducerea poluarii este sustenabila pe termen lung, sustine Florin Citu.
"Noi ne uitam la o strategie pentru intreaga economie si aici includem toate sectoarele de energie care polueaza, inclusiv traficul rutier. Nu cred ca o taxa de poluare doar pentru automobile ar rezolva problema la nivel national. Ceea ce incercam sa facem este retehnologizarea.
Este o politica mult mai buna si sustenabila pe termen lung decat o taxa. Mesajul meu este ca politica fiscala folosita ca instrument pentru reducerea poluarii are rezultate mixte de-a lungul timpului. Atunci cand ai o strategie de retehnologizare pe termen lung, cu ajutorul unor imprumuturi de la BEI, de exemplu, reducerea poluarii este sustenabila pe termen lung. Deocamdata, nu se discuta de o taxa de poluare, dar vom vedea in viitor", a declarat, joi, intr-o conferinta de specialitate, ministrul Finantelor Publice.
Seful MFP a amintit, totodata, de programul guvernamental Rabla prin care, in acest an, se urmareste eliminarea din trafic a 60.000 de autovehicule uzate.
"Programul Rabla sustine eliminarea acestor masini care polueaza. Anul acesta sunt 60.000 de unitati care vor distribuite, deci programul continua. Daca programul Rabla reuseste sa aduca mai multe masini noi decat cele importate, vom vedea rezultatele. In acelasi timp, spun ca... mai mult
Joi, 13 Februarie 2020, ora 11:49