Daimler va trebui sa recheme in service peste 60.000 de masini Mercedes diesel din Germania dupa ce testele au scos la iveala ca softul instalat distorsioneaza rezultatele la testele emisiilor poluante, a anuntat sambata Ministerul Transporturilor.
Modelul in cauza este Mercedes-Benz GLK 220 produs intre anii 2012 si 2015, relateaza Reuters.
Daimler a confirmat ca pune in executare decizia ministerului, dar a anuntat ca va face apel si ca va continua sa coopereze cu institutiile de control.
La randul sau, Ministerul Transporturilor a anuntat ca isi va extinde investigatiile si asupra altor modele.
Din 2015, de cand rivala Volkswagen a admis ca a trucat testele privind emisiile poluante, scandalul s-a extins si asupra altor fabricanti de masini. Daimler a rechemat pana acum 3 milioane de masini in service pentru a rezolva problema excesului de emisii poluante.
Citeste si:
UE vrea sa amendeze Daimler, BMW si Volkswagen cu pana la 1 miliard de euro fiecareFostul sef de la Volkswagen a fost inculpat pentru frauda in scandalul Dieselgate
C.B. ...citeste mai departe despre "Peste 60.000 de masini Mercedes diesel vor fi chemate in service din cauza emisiilor poluante" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 22 Iunie 2019, ora 17:17
Autovehiculele si motocicletele care functioneaza cu benzina sau motorina vor fi interzise in Capitala Olandei, Amsterdam, incepand din 2030.
Consiliul municipal intentioneaza sa etapizeze aceasta schimbare, in incercarea de a purifica aerul orasului, despre care autoritatile spun ca scurteaza durata medie de viata a locuitorilor din Amsterdam cu un an.
"Poluarea este de multe ori un ucigas tacut si este unul dintre cele mai mari pericole la adresa sanatatii, in Amsterdam", a declarat Sharon Dijksma, consilier responsabil cu traficul orasului, citat de The Guardian.
Incepand de anul viitor, autoturismele diesel mai vechi de 15 ani vor fi interzise pe soseaua de centura A10, din jurul capitalei olandeze.
De asemenea, autobuzele si autocarele care emit gaze de esapament nu vor mai avea acces in centrul orasului incepand cu anul 2022. Pana in 2025, interdictia va fi extinsa si la ambarcatii, motociclete si motorete.
Astfel, orasul intentioneaza sa-i incurajeze pe locuitorii sai sa faca trecerea la masini electrice, oferind statii de incarcare fiecarui cumparator al unui astfel de vehicul. Autoritatile se asteapta ca piata de masini electrice second-hand sa se dezvolte semnificativ in urmatorii ani.
Incepand cu 2025, vor trebui sa fie intre 16.000 - 23.000 de statii de incarcare pentru ca proiectul sa fie viabil. In prezent, in Amsterdam, sunt doar 3.000 de astfel de statii.
In mare parte din cauza traficului din orasele Amsterdam, Maastricht si Rotterdam,... mai mult
Sambata, 04 Mai 2019, ora 09:57
Primaria Iasi vrea sa interzica, treptat, utilizarea masinilor poluante in municipiu, pana la 1 ianuarie 2023, cand nu va mai circula pe strazile din oras niciun autovehicul inregistrat sub categoria Euro 5 inclusiv.
Potrivit unui comunicat al Primariei iesene, municipalitatea pregateste masuri ample pentru reducerea nivelului de poluare in oras, urmand ca intr-o sedinta viitoare a Consiliului Local sa fie discutata varianta interzicerii utilizarii masinilor cu grad ridicat de poluare.
"Cea mai importanta masura prevazuta este cea de interzicere, din momentul cand va fi adoptata hotararea, a utilizarii autovehiculelor inregistrate sub categoria Euro 3 inclusiv si non-Euro. De asemenea, incepand cu data de 1 ianuarie 2021 va fi interzisa utilizarea autovehiculelor inregistrate sub categoria Euro 4 inclusiv, iar incepand cu data de 1 ianuarie 2023 utilizarea autovehiculelor inregistrate sub categoria Euro 5 inclusiv. In toate cele trei cazuri decizia se aplica pe raza administrativ-teritoriala a municipiului Iasi si numai in intervalul orar 6.00 - 22.00", se arata intr-un comunicat al Primariei Iasi.
Reprezentantii municipalitatii iesene considera ca acest proiect va contribui la inlocuirea unui numar de autovehicule cu norma de poluare ridicata cu autovehicule noi, cu norma de poluare Euro 6, hibrid sau electrice.
Vor fi exceptate autovehiculele indreptatite sa utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase, autovehiculele care efectueaza transport public... mai mult
Vineri, 05 Aprilie 2019, ora 22:10
Gigantii auto VW, Daimler si BMW au conspirat pentru a limita dezvoltarea tehnologiei de reducere a emisiilor poluante la autoturisme. Aceasta este concluzia preliminara a Comisiei Europene, dupa o ancheta anti-monopol.
Constructorii auto germani Volkswagen, Daimler si BMW au colaborat ilegal, incalcand legislatia europeana anti-monopol, pentru a pune bete in roate concurentei in privinta tehnologiei de reducere a emisiilor nocive, a anuntat vineri Comisia Europeana.
Autoritatile comunitare anti-monopol au prezentat rezultatele preliminare ale unei anchete de doi ani, in cadrul careia au fost efectuate inclusiv perchezitii la sediile gigantilor auto germani.
Ce a gasit Comisia:
Din 2006 pana in 2014, cei trei constructori auto germani ar fi conspirat sa limiteze dezvoltarea si aprobarea tehnologiilor de reducere a emisiilor poluante pentru automobilele vandute in Europa.
Colaborarea celor trei a avut ca obiectiv impiedicarea concurentei si a "incalcat regulile comunitare anti-trust."
Au fost restrictionate mai ales doua tipuri de tehnologii: una de reducere a emisiilor de oxid de azot generate de masinile cu motoare Diesel, a doua de reducere a particulelor daunatoare emise de masinile pe benzina.
Aceste companii auto "au refuzat consumatorilor oportunitatea de a cumpara masini mai putin poluante", in pofida faptului ca tehnologiile necesare erau deja disponibile.
Conspiratie 'pentru a nu-si imbunatati produsele'
Comisara europeana Margrethe... mai mult
Vineri, 05 Aprilie 2019, ora 16:48
Primaria Madridului a interzis miercuri, pentru prima data, circulatia vehiculelor care emit cele mai multe noxe, din cauza nivelului ridicat al poluarii, potrivit AFP.
Mai exact, vehiculele pe benzina fabricate inaintea anului 2000 si cele diesel mai vechi de anul 2006, care reprezinta 17% din parcul auto al Madridului, nu au voie sa circule in interiorul orasului sau pe centura capitalei.
Aceasta interdictie corespunde nivelului doi al planului de masuri anti-poluare in vigoare incepand cu luna octombrie. Este pentru prima data, de la adoptarea acestui plan, cand se activeaza nivelul doi. Nivelul unu prevede limitarea vitezei de circulatie pe soseaua de centura.
Municipalitatea a anuntat miercuri la pranz ca interdictia de circulatie a masinilor va fi ridicata joi, odata cu diminuarea poluarii si imbunatatirea conditiilor atmosferice.
La finalul lunii noiembrie, administratia de stanga a Madridului a inaugurat un alt sistem drastic de restrictionare a traficului automobilelor, care vizeaza centrul istoric, in scopul reducerii cu 40% emisiilor.
Madridul merge astfel pe calea deschisa de alte orase europene, dar intr-un mod mai restrictiv.
La Londra, Stockholm sau Milano, automobilele au in continuare acces in centrul istoric al oraselor, in schimbul platii unei taxe. ...citeste mai departe despre "Madridul a interzis in premiera circulatia vehiculelor cele mai poluante" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2018, ora 23:43
Viitoarea taxa pe care proprietarii de autovehicule inmatriculate in Romania o vor plati se va aplica nu doar autovehiculelor mai vechi de zece ani, ci tututor masinilor poluante si va avea mai multe componente, care nu vor intra concomitent in vigoare la 1 ianuarie 2019, a anuntat ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu.
Aceasta s-a referit la taxa ca la o "contributie" pe care cetatenii o platesc in baza principiului conform caruia poluatorul plateste.
"Asa cum am spus de nenumarate ori, nu este vorba de o taxa de poluare, sau timbru de mediu sau o alta denumire care sa includa cuvantul taxa. In schimb, am sustinut si sustin in continuare ca poluatorul plateste si nu numai in cazul emisiilor de CO2, si in cazul deseurilor si in celellate cazuri, cel care polueaza trebuie sa plateasca.
In interiorul grupului de lucru din care fac parte specialisti ai Ministerului Mediului, Administratiei Fondului de Mediu, ai RAR-ului, Ministerului Transporturilor, Finantelor (...) au in cercat sa gaseasca o forma finala consultand cei doi producatori de autovehicule din Romania si cei care in decursul anilor au reusit sa ne indrume fiind specialisti in domeniu si care la ora actuala au diverse firme de consultanta, astfel incat sa nu gasim o forma a unei eventuale contributii pe care cetateanul ar trebui sa o plateasca atunci cand emisiile de CO2 ar trebui depasite, cand cilindreea folosita la autovehicul are o anumita capacitate care poate sa produca emisii si norma de poluare.... mai mult
Luni, 26 Noiembrie 2018, ora 17:30
Procesul in care Romania este trasa la raspundere la Curtea de Justitie a UE pentru ca nu asigura cetatenilor un aer respirabil a intrat in linie dreapta si are toate sansele sa se incheie cu o condamnare, din cate se intelege din explicatiile oficialilor.
Gabriela Firea, primar al Bucurestiului de 2 ani, recunoaste ca nu s-au intamplat multe pentru imbunatatirea calitatii aerului, dar spune ca vina nu e atat a ei, cat a primarilor de sector si a Guvernului.
Si poluati, si cu banii luati: A inceput procesul la CJUE pentru aerul din Bucuresti. Ce masuri a luat Firea ca sa nu platim amenzi uriase?Suntem la un pas sa platim amenzi uriase pentru aerul toxic din Bucuresti. Firea da vina pe ceilalti primari PSD si pe Guvern
Comisia Europeana ne-a dat in judecata pentru ca in 2016, in Bucuresti, valorile-limita zilnice au fost depasite pentru o perioada de 38 de zile. Adica timp de peste o luna din 12 locuitorii din Capitala au respirat un aer de-a dreptul toxic. Insa Gabriela Firea considera ca, neintamplandu-se in mandatul ei, nu are de ce sa fie ea trasa la raspundere.
Mergand pe acest rationament, ar insemna ca din 5 iunie 2016, de cand e ea la Primarie, aerul a devenit mai curat. Datele si cifrele o contrazic. Si asta doar daca ne uitam la masinile care au intrat in traficul romanesc in ultima perioada.
Aerul din Bucuresti e toxic. Solutia unui lider PSD: Mutati-va! Cum ignora cifrele alarmante cei pusi sa aiba grija de sanatatea noastra
Cimitirul de rable al... mai mult
Miercuri, 31 Octombrie 2018, ora 09:23
Romania a importat aproximativ 520.000 de autoturisme second hand, in 2017, din care peste 70% sunt cu motorizare diesel poluanta, in timp ce varsta medie a acestora a crescut la 11,5 ani, de la aproximativ 9 ani, in perioada 2015 - 2016, reiese dintr-o analiza de specialitate realizata de Federatia Europeana pentru Transport si Mediu (T&E) si Asociatia 2Celsius, transmisa AGERPRES.
"Nivelul poluarii aerului in Romania e unul dintre cele mai grave din Europa. El cauzeaza anual peste 22.500 de decese premature, dintre care aproape 1.900 sunt direct imputabile emisiilor de NO210. Comisia Europeana da in judecata Romania la Curtea Europeana de Justitie pentru ca nu a reusit sa atinga limitele de emisii pentru 2010 la particulele cancerigene din aglomeratia Bucurestiului. Exportul de vehicule foarte poluante catre Romania este inacceptabil, avand in vedere ca nivelul poluarii aerului este deja foarte ridicat", noteaza realizatorii studiului.
Potrivit sursei citate, cota de peste 70% autoturisme rulate diesel importate in Romania depaseste procentul din tari precum Bulgaria (cu o pondere de o treime in total vanzari autoturisme second hand) si Polonia (40%).
De asemenea, mai mult de 80% dintre diesel-uri au fost produse inainte de anul 2011, adica inainte de intrarea in vigoare a standardelor Euro 5 pentru toate autoturismele si care necesitau filtre de particule diesel (DPF).
"Asta inseamna ca marea majoritate a acestor autoturisme importate nu sunt echipate cu DPF... mai mult
Marti, 30 Octombrie 2018, ora 15:54
Companiile auto Mazda si Suzuki, precum si producatorul de motociclete Yamaha au recunoscut ca au utilizat metode inadecvate pentru testarea emisiilor poluante ale noilor vehicule si economiile de carburant, a anuntat joi Guvernul de la Tokyo.
Problema a aparut dupa ce Ministerul Transporturilor a cerut unui grup de 23 de producatori de masini si de motociclete din Japonia sa examineze procedurile lor de testare, in urma scandalului de la Subaru si Nissan Motor.
La Suzuki, la aproape jumatate din cele 12.819 de vehicule noi, inspectiile au implicat proceduri inadecvate, a anuntat Ministerul Transporturilor.
"Este o problema majora ca ne confruntam cu un numar atat de mare de vehicule, vom lua situatia foarte in serios", a afirmat presedintele Suzuki, Toshihiro Suzuki, la o conferinta de presa desfasurata la Tokyo. Acesta si-a cerut scuze clientilor si partenerilor de afaceri pentru problemele provocate.
In 2016, Suzuki a recunoscut ca a utilizat metode de testare care nu indeplineau reglementarile oficiale.
In schimb, proceduri inadecvate s-au descoperit la un numar mai mic de vehicule produse de Mazda si Yamaha. La Mazda, sunt afectate 3,8% din cele 1.875 de vehicule inspectate in ultimii patru ani iar la Yamaha la 2,1% din cele 335 motociclete verificate in ultimii doi ani si jumatate s-au utilizat metode inadecvate pentru testare a emisiilor poluante.
Si reprezentantii Yamaha si-au cerut scuze clientilor si partenerilor de afaceri pentru problemele... mai mult
Joi, 09 August 2018, ora 18:14