Cea mai mare companie poloneza de gaze, PGNiG, a anuntat vineri ca a notificat grupul rus Gazprom ca nu intentioneaza sa extinda pe termen lung contractul privind furnizarea de gaze naturale, care expira la finalul lui 2022, transmit DPA si Reuters.
Reprezentantii Gazprom nu au raspuns solicitarilor Reuters de a comenta informatia.
Autoritatile de la Varsovia anuntasera anterior ca nu intentioneaza sa mai cumpere gaze de la Gazprom dupa 2022, dar acordul semnat in 1996, cunoscut drept "contractul Yamal", cerea ca partile sa-si trimita declaratii oficiale privind viitoarea cooperare, cu trei ani inainte de expirarea contractului.
Mai mult de jumatate din gazele naturale vandute de PGNiG vin de la grupul rus Gazprom, dar compania poloneza a luat masuri pentru reducerea dependentei de firma ruseasca deoarece considera conditiile din acordul Yamal nefavorabile.
Compania de stat PGNiG a informat ca dupa 2022 va avea asigurata securitatea furnizarilor datorita contractelor incheiate privind achizitionarea de gaze naturale lichefiate (LNG) si gaze naturale de la zacamintele din Marea Nordului.
In prezent Polonia importa gaze naturale din Norvegia si gaze naturale lichefiate din Qatar si SUA. mai mult
Vineri, 15 Noiembrie 2019, ora 14:05
Polonia a mai facut, miercuri, un pas spre independenta sa energetica fata de Rusia, dupa ce semnat doua contracte pe termen lung cu compania americana Venture Global LNG privind livrarea de gaze naturale lichefiate din SUA timp de 20 de ani.
Compania poloneza de stat PGNiG a anuntat miercuri semnarea acestor contracte, care confirma un acord preliminar convenit in luna iunie, cu privire la livrarea a doua milioane de tone de gaze naturale lichefiate (GNL) pe an. Aceste contracte garanteaza securitatea energetica a Poloniei, careia i se permite de asemenea sa revanda aceste gaze naturale lichefiate pe piata internationala, informeaza AFP.
"Nu pot sa dezvalui valoarea contractelor, insa pot sa va spun ca pretul gazelor americane va fi cu 20% mai mic decat cel al gazelor rusesti", a declarat directorul general al grupului polonez PGNiG, Piotr Wozniak.
"Incepand din 2022, in sfarsit Polonia nu va mai importa gaze naturale rusesti. Multumesc lui Dumnezeu!", a adaugat Wozniak, cu prilejul unei ceremonii la care au participat premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, si ambasadorul american la Varsovia, Goergette Mosbacher.
Aceasta din urma a subliniat ca administratia Trump vrea sa faca din SUA "cel mai mare exportator mondial de gaze lichefiate".
Grupul rus Gazprom furnizeaza Poloniei o cantitate de 10 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an incepand din 1996, la un pret catalogat de autoritatile de la Varsovia ca fiind mult mai mare decat cel oferit altor... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2018, ora 14:53
Statele membre NATO au dat miercuri unda verde recurgerii la tactici de razboi cibernetic in operatiuni ale Aliantei Nord-Atlantice, o noua etapa in vederea consolidarii pozitiei in fata Rusiei.
Cei 29 de ministri ai Apararii din Alianta au dat de asemenea unda verde unei reforme profunde a "structurii de comandament" a blocului militar occidental, readucand la viata un centru care supervizeaza Atlanticul de Nord ca in timpul Razboiului Rece, relateaza AFP.
Dupa anexarea Crimeei si ofensiva rebelilor prorusi in estul Ucrainei, in 2014, NATO a inceput o reforma profunda in fata Rusiei, pe care o considera "mai agresiva".
"Am vazut o Rusie care a investit puternic in materie de Aparare de multi ani, cu capacitati moderne, forte conventionale si nucleare, si care a aratat ca vrea sa recurga la forta impotriva tarilor vecine", a subliniat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, referindu-se la Ucraina.
"NATO a stiut sa-i raspunda. Ne adaptam constant", a insistat el, amintind desfasurarea batalioanelor in tarile baltice si Polonia.
NATO considera din 2016 spatiul cibernetic drept un "domeniu operational". Ca atare, "un atac cibernetic poate declansa articolul 5" al Tratatului fondator al Aliantei, care prevede ca tarile membre sa sara in ajutorul unui aliat in cazul unei agresiuni, a amintit Stoltenberg.
Tacticile razboiului cibernetic - impotriva unor site-uri sau retele de socializare, cu scopul interceptarii conversatiilor, opririi serverelor sau... mai mult
Joi, 09 Noiembrie 2017, ora 13:19
La fel ca alti fosti sateliti sovietici, Polonia a devenit cu timpul foarte suspicioasa cu privire la intentiile rusesti de cand Kremlinul a anexat Crimeea, in luna martie 2014. Ultima masura la care s-au gandit autoritatile poloneze a fost ridicarea unor turnuri de observatie la grantia cu enclava rusa Kaliningrad.
Polonezii care locuiesc in apropierea granitei cu aceasta mica parte a Rusiei, pe o distanta de mai putin de 300 de kilometri, sunt ingrijorati cu precadere dupa ce guvernul de la Varsovia, printre altele, a acuzat Moscova de instalarea de rachete Iskander in Kaliningrad, relateaza NPR.
Rusia, amenintari fara precedent: Trimitem trupe! Este cel mai agresiv pas de la Razboiul Rece
Au fost ridicate sase astfel de posturi de observatie, structuri de metal colorate in alb si rosu - asemenea steagului polonez -, care seamana cu turnuri radio si care au pana la 50 de metri inaltime, spune purtatorul de cuvant al Pazei de Frontiera a Poloniei, Agnieszka Golias.
In ...citeste mai departe despre "Polonia a ridicat turnuri de observatie la frontiera cu Rusia" pe Ziare.com mai mult
Luni, 15 Iunie 2015, ora 22:30
Tarile est-europene ingrijorate de atitudinea agresiva a Rusiei recurg la recrutari pentru stagiul militar obligatoriu si militii care sa ajute armata in caz de necesitate.
Krzysztof Nowak este student, nu militar, dar nu iti poti da seama de acest lucru din imaginea pe care o afiseaza. Tanarul in varsta de 22 de ani poarta uniforma poloneza cu insigna si bocanci de armata. El s-a tuns scurt inca de cand tara lui a decis ca abilitatile sale de a trage cu arma ar putea fi necesare pe fondul temerilor de extindere peste granita a conflictului din Ucraina, relateaza DPA, in pagina electronica.
Strabunicul lui Nowak a luptat in miscarea de rezistenta impotriva germanilor, afirma el cu mandrie, adaugand: "Familia noastra este foarte patrioata, daca tara este in pericol, trebuie sa o protejezi".
El nu este singurul care are o astfel de atitudine, nici in Polonia, nici in statele conduse altadata de guverne comuniste aliate Uniunii Sovietice.
Citeste mai departe despre "Ingrijorate de atitudinea Rusiei, tarile est-europene recurg la forte de aparare civile" pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 01 Aprilie 2015, ora 15:36