Lituania a cerut joi mai mult sprijin din partea NATO pentru apararea spatiului sau aerian in timpul unei vizite a ministrului german al apararii, Annegret Kramp-Karrenbauer, relateaza dpa.
Annegret Kramp-Karrenbauer a avut convorbiri cu omologul ei lituanian Raimundas Karoblis si cu presedintele Gitanas Nauseda.
"Am vorbit in primul rand despre aparare antiaeriana, in legatura cu protejarea acestei unitati de lupta", a declarat Karoblis la Rukla, unde peste 500 de militari germani sunt stationati la 100 km de frontiera rusa in cadrul unei misiuni a NATO in statele baltice.
"Aceasta dorinta a fost exprimata", a spus Kramp-Karrenbauer, care este vazuta drept cea mai probabila succesoare a cancelarului german Angela Merkel.
Alianta occidentala a desfasurat circa o mie de militari in fiecare din tarile baltice - Lituania, Estonia si Letonia -, precum si in Polonia, drept reactie la amplificarea tensiunilor cu Rusia dupa anexarea Peninsulei Crimeea in 2014.
Germania are rolul principal in Lituania, noteaza dpa.
Toate cele trei tari baltice incearca sa achizitioneze sisteme de aparare antiaeriana cu raza scurta si cer ca sisteme de aparare antiaeriana ale NATO sa fie stationate permanent in regiune.
Annegret Kramp-Karrenbauer urmeaza sa se deplaseze in Estonia si Letonia vineri, inainte de a reveni la Berlin ...citeste mai departe despre "Lituania cere sprijin NATO pentru apararea spatiului aerian la frontiera cu Rusia" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Octombrie 2019, ora 21:20
La fel ca alti fosti sateliti sovietici, Polonia a devenit cu timpul foarte suspicioasa cu privire la intentiile rusesti de cand Kremlinul a anexat Crimeea, in luna martie 2014. Ultima masura la care s-au gandit autoritatile poloneze a fost ridicarea unor turnuri de observatie la grantia cu enclava rusa Kaliningrad.
Polonezii care locuiesc in apropierea granitei cu aceasta mica parte a Rusiei, pe o distanta de mai putin de 300 de kilometri, sunt ingrijorati cu precadere dupa ce guvernul de la Varsovia, printre altele, a acuzat Moscova de instalarea de rachete Iskander in Kaliningrad, relateaza NPR.
Rusia, amenintari fara precedent: Trimitem trupe! Este cel mai agresiv pas de la Razboiul Rece
Au fost ridicate sase astfel de posturi de observatie, structuri de metal colorate in alb si rosu - asemenea steagului polonez -, care seamana cu turnuri radio si care au pana la 50 de metri inaltime, spune purtatorul de cuvant al Pazei de Frontiera a Poloniei, Agnieszka Golias.
In ...citeste mai departe despre "Polonia a ridicat turnuri de observatie la frontiera cu Rusia" pe Ziare.com mai mult
Luni, 15 Iunie 2015, ora 22:30
Polonia va construi turnuri de observatie de-a lungul granitei cu enclava rusa Kaliningrad, pe fondul rapoartelor potrivit carora Rusia poate plasa rachete aici.
Cele sase turnuri, inalte de pana la 50 de metri, vor monitoriza cei 200 de kilometri de granita, scrie BBC.
Costul total al proiectului este de 3,8 milioane de euro, din care 75% acoperiti de Fondul pentru Frontierele Externe al UE.
Rapoartele privind amplasarea unor rachete cu raza scurta de actiune in Kaliningrad, ...citeste mai departe despre "Polonia sta cu ochii pe rachetele Rusiei din Kaliningrad" pe Ziare.com mai mult
Luni, 06 Aprilie 2015, ora 16:23
Intensificarea activitatilor NATO la granitele Rusiei, inclusiv in Romania, provoaca ingrijorari la Ministerul rus al Apararii, recunoaste ministrul adjunct Anatoli Antonov.
"Sub sloganul amenintarii ruse, NATO isi construieste potentialul militar in statele baltice, Polonia, Bulgaria si Romania", a spus Antonov, miercuri, citat de Itar Tass.
Marea Neagra, noul camp de lupta pentru Rusia si NATO - ce rol joaca Romania
Acesta a remarcat ca numarul de tancuri este in crestere in Europa, iar activitatea aliantei nord-atlantice, care este bazata acum intr-o localitate din Estonia, "a crescut brusc".
Numarul zborurilor efectuate de avioanele tactice NATO la granitele Rusiei s-a dublat in anul 2014, depasind 3.000, a subliniat Antonov. Avioanele de recunoastere au facut de asemenea aproape de doua ori mai multe zboruri deasuprea marilor Baltice si Barents, ajungand la aproape 480 in acest an.
Avertismentul Rusiei pentru NATO
Ministerul rus al Apararii ramane insa calm, in ...citeste mai departe despre "Ingrijorare la Moscova: Sub sloganul amenintarii ruse, NATO se intareste in Romania" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 24 Decembrie 2014, ora 19:34
Ola Polak, o poloneza care studiaza romana si franceza la Universitatea din Cracovia, povesteste ca polonezii sunt inspaimantati de perspectiva ca Rusia sa anexeze si mai multe teritorii din statul invecinat, Ucraina, dupa alipirea peninsulei Crimeea.
Tanara a explicat, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca polonezii se simt solidari cu ucrainenii deoarece si ei au fost subiecti ai Rusiei in trecut.
In plus, istoria le-a demonstrat polonezilor ca nu se pot baza pe altii in ceea ce priveste protejarea propriei tari, asa ca se tem de o eventuala confruntare cu Rusia.
Ce parere au polonezii despre anexarea Crimeii de catre Rusia? Cum se simt in urma acestei actiuni?
Cred ca majoritatea polonezilor sunt de parere ca anexarea Crimeii de catre Rusia este un lucru rau si nu ar fi trebuit sa aiba loc. Ne simtim putin speriati, deoarece schimbarea granitelor, violenta folosita de o tara impotriva alteia pot conduce la razboi.
Traim in secolul XXI si suntem oameni civilizati, asa ...citeste mai departe despre "De ce ii sperie Putin pe polonezi? Interviu" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 04 Aprilie 2014, ora 09:55