Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis joi in favoarea consumatorilor polonezi care au luat credite ipotecare in franci elvetieni, permitandu-le sa ceara tribunalelor din Polonia sa le converteasca imprumuturile in moneda locala.
"In contractele de creditare in valuta incheiate in Polonia, conditiile inechitabile legate de diferenta de curs valutar nu pot fi inlocuite de prevederile generale ale legislatiei civile poloneze. Daca, dupa retragerea conditiilor inechitabile, va fi modificata natura continutului de baza ale acestor contracte, prin faptul ca nu vor mai fi indexate la cursul unei valute desi raman supuse unei rate a dobanzii bazate de cursul valutar, legislatia UE nu exclude anularea acestor contracte", a stabilit CJUE.
Presedintele Asociatiei de lobby a sectorului bancar din Polonia, Zdzislaw Pietraszkiewicz, a avertizat insa ca decizia de joi a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) privind creditele ipotecare in franci elvetieni ar putea costa bancile poloneze cel putin 60 de miliarde de zloti (15 miliarde de dolari), transmit Bloomberg si Reuters.
"Nu avem motive in acest stadiu sa modificam evaluarile si calculele noastre, desi impartasim opinia ca aceste costuri se vor fi intinde pe o anumita perioada", le-a sus jurnalistilor Pietraszkiewicz cand a fost intrebat de costurile deciziei CJUE.
La Bursa de la Varsovia, cel mai semnificativ declin l-au inregistrat joi actiunile BNP Paribas Bank Polska (minus -7,7%) si Santander Bank... mai mult
Joi, 03 Octombrie 2019, ora 17:32
Schimbarile politice de la Varsovia ameninta sa slabeasca ritmul de crestere economica al tarii, considera Daria Zakharova, sefa misiunii FMI in Polonia, atragand atentia asupra pericolului care planeaza asupra principalului punct de sprijin al performantei economice a tarii: institutiile financiare.
Polonia a atras atentia investitorilor straini din zona Europei Centrale si de Est ca urmare a performantelor economice si a stabilitatii financiare dovedite pana in 2015, dar aceste caracteristici sunt puse in pericol de o serie de masuri populiste pe care noul guvern de la Varsovia doreste sa le adopte, explica Zakharova, intr-un interviu publicat pe site-ul oficial al FMI.
Stabilitate atractiva
Polonia a fost singura economie europeana care nu a intrat in recesiune in perioada crizei financiare din 2008, iar anul trecut a inregistrat o crestere de 3,6%.
Cu toate acestea, planurile noului guvern, instalat in functie din noiembrie 2015, ar putea afecta atat increderea investitorilor, cat si performantele economice ale tarii, crede sefa misiunii FMI din Polonia, Daria Zakharova.
"Nu credem ca recentele decizii ale autoritatilor ar avea un mare impact asupra cresterii economice pe termen scurt, dar, in functie de modul in care acestea vor fi implementate, ar putea afecta negativ economnia poloneza pe termen lung si potentialul de crestere, prin slabirea increderii manifestate de investitori", crede sefa misiunii FMI.
Un alt element demn de luat in seama este... mai mult
Marti, 05 Iulie 2016, ora 14:36
Guvernul polonez lucreaza la o serie de planuri pentru convertirea in zloti a creditelor ipotecare in franci elvetieni ale populatiei, costurile operatiunii urmand sa fie suportate de banci, a declarat, luni, premierul polonez, Ewa Kopacz, transmite Bloomberg.
Conversia creditelor va fi una dintre propunerile de pe lista Guvernului, ce urmeaza sa fie prezentata pana la finele acestei saptamani, a precizat Ewa Kopacz, intr-un interviu acordat postului public de radio, informeaza Agerpres.
Kopacz a adaugat ca bancile ar trebui sa introduca 'rapid' modificarile, iar Autoritatea de Reglementare a Pietelor Financiare din Polonia va urmari raspunsul bancilor.
'Daca voi fi nevoita sa aleg intre interesele bancilor si cele ale celor care au luat credite, voi fi de partea populatiei, iar bancile vor fi cele care vor suporta nota de plata si nu bugetul de stat. Voi face toate eforturile pentru a ma asigura ca aceste masuri vor intra in vigoare cat mai curand posibil si nu in 3-4 luni, pentru ca viata oamenilor depinde de acestea', a declarat Ewa Kopacz.
Decizia neasteptata a Bancii Nationale a Elvetiei de elimina pragul minim al cursului de schimb euro-franc a condus la deprecierea cu 22% a zlotului polonez in raport cu francul, ceea ce a provocat dificultati pentru cele aproximativ 575.000 de familii din Polonia care au credite in franci. Protestele organizate in mai multe orase de cei cu credite in franci au devenit o chestiune politica in Polonia, unde, in acest an,... mai mult
Luni, 26 Ianuarie 2015, ora 14:15
Polonia si Romania se lupta cu un avans brusc al francului elvetian (CHF), in conditiile in care sute de mii de persoane care au facut imprumuturi in moneda din Tara Cantoanelor ar putea sa nu mai fie in stare sa-si plateasca ratele la case, arata Wall Street Journal (WSJ).
La Bucuresti, premierul Victor Ponta a spus, luni, ca este deschis la convertirea creditelor din valute in lei, in timp ce Opozitia a cerut un plan urgent de salvare.
Problema creditelor in franci, in Parlament - cand va avea loc sesiunea extraordinara
In Polonia, pe de alta parte, unde zlotul a scazut cu 27% fata de franc in ultimul an, oficialii incearca sa stabileasca numarul celor afectati de saltul monedei elvetiene.
Imorumuturile in franci au fost populare in Polonia, Ungaria si Romania in timpul perioadei de boom imobiliar, datorita dobanzilor mai mici fata de cele in moneda locala, aminteste WSJ.
Dar decizia luata saptamana trecuta de Banca Nationala a Elvetiei (BNS), care a renuntat la limita ...citeste mai departe despre "WSJ, despre creditele in franci: Romanii nu-si vor mai putea plati ratele la case" pe Ziare.com mai mult
Marti, 20 Ianuarie 2015, ora 15:58