Comisia Europeana studiaza deja diferite optiuni pentru a activa fondul de redresare post-pandemie fara Polonia si Ungaria, daca aceste tari nu-si ridica in zilele urmatoare veto-ul asupra acestui plan pe care l-au blocat - impreuna cu bugetul plurianual al UE - pentru a se opune conditionarii accesarii fondurilor europene de statul de drept.
Potrivit unui inalt responsabil comunitar, citat miercuri de agentia EFE, Bruxellesul are pe masa mai multe variante pentru o solutie care "sa reproduca efectele pachetului actual" si care sa functioneze ca "punte" pana cand cele 27 de state membre vor ajunge la un acord unanim asupra cadrului financiar multianual pentru perioada 2021-2027 si fondului de redresare.
"Suntem siguri ca aceste solutii pot fi gasite si pot fi aplicate rapid", spune responsabilul european, adaugand insa ca Bruxellesul inca nu s-a hotarat asupra unei optiuni concrete si "scenariul de baza" ramane rezolvarea blocajului impreuna cu toate statele membre.
Dupa ce la reuniunea ambasadorilor statelor UE din 16 noiembrie a fost adoptat prin majoritate calificata un mecanism ce conditioneaza accesarea fondurilor europene de situatia statului de drept, Polonia si Ungaria au blocat prin veto intr-un vot preliminar la aceeasi reuniune bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 (de 1.074 de miliarde de euro) si planul "Next Generation" care consta intr-un un fond de redresare de 750 de miliarde de euro.
Mecanismul, adoptat in urma unei intelegeri... mai mult
Joi, 03 Decembrie 2020, ora 07:20
Ministrul german de externe, Heiko Maas, s-a declarat marti 'convins' ca va fi gasita rapid o solutie pentru deblocarea bugetului UE si a planului de relansare european, in pofida vetoului exprimat in ajun de Ungaria si Polonia, transmite AFP.
'In orele si zilele urmatoare, ne vom aseza la masa cu toate partile implicate pentru a gasi o solutie', a declarat intr-o conferinta de presa Maas, a carui tara asigura pana la sfarsitul anului presedintia Consiliului Uniunii Europene.
'Germania, in rolul sau actual de presedinte, este in parte responsabila de a gasi o solutie dupa ce Polonia si Ungaria si-au exprimat vetoul, la fel cum suntem in rolul nostru de facilitator al acestui proces', a adaugat el.
Maas s-a declarat 'convins ca va exista o solutie', pentru ca 'exista atat de multi bani in joc si atatea tari UE au nevoie disperata de ei si ii asteapta, incat avem nevoie nu doar de o solutie, ci mai ales de o solutie rapida'.
Budapesta si Varsovia au blocat luni bugetul UE pentru 2021-2027 si planul masiv de relansare - aprobate dupa negocieri dificile de cei 27 in iulie -, deschizand o criza in interiorul Uniunii in plin val al doilea al pandemiei.
Cele doua state se opun unui mecanism de privare de fonduri europene a tarilor acuzate de incalcari ale statului de drept (independenta a justitiei, respectarea drepturilor fundamentale).
Blocajul din partea Ungariei si Poloniei penalizeaza cetatenii Uniunii Europene, care risca sa plateasca un 'pret foarte... mai mult
Marti, 17 Noiembrie 2020, ora 14:25
Duminica polonezii sunt chemati din nou la urne pentru alegerile prezidentiale. Se anunta o cursa stransa, cu un impact simbolic major pentru politica nationala si europeana - estimarile recente arata o egalitate de 50% - 50% pentru al doilea tur intre primii clasati. Ei trebuie sa decida daca favoritul in sondaje, euroscepticul-conservator Andrzey Duda (partidul PiS, Lege si Justitie), ramane sau nu in cea mai importanta functie din stat.
Principalul candidat de opozitie este primarul liberal al Varsoviei, Rafal Trzaskowski, intrat pe ultima suta de metri in locul lui Malgorzata Kidawa-Blonska, de la Platforma Civica. Programate initial in luna mai, planul era, in contextul epidemiei de Covid-19, ca procesul electoral sa se desfasoare preponderent prin intermediul postei, starnind temeri legate de corectitudinea alegerilor. Ulterior, alegerile au fost reprogramate datorita scaderii numarului de noi cazuri de infectii.
Andrzey Duda a fost considerat unul dintre cei mai populari presedinti ai Poloniei post-comuniste, cel putin potrivit sondajelor din ultimii ani. Creditat in prezent cu doar 30% de voturi pentru primul tur, candidatul PiS a pierdut puncte electorale importante de la inceputul epidemiei, aflandu-se pe un trend descendent. Desi guvernul PiS a reusit sa controleze cu relativ succes epidemia, doua erori majore de decizii politice au slabit bazinul electoral al PiS si al candidatului Andrzey Duda. Prima a fost o manevra nereusita de a interzice total... mai mult
Duminica, 28 Iunie 2020, ora 08:54
Polonia spera ca o parte din soldatii americani care vor fi retrasi din Germania de presedintele Donald Trump, conform The Wall Street Journal, sa fie instalati in Polonia, a declarat sambata premierul Mateusz Morawiecki, transmite AFP.
The Wall Street Journal a scris vineri ca Donald Trump a ordonat Pentagonului sa reduca numarul personalului militar dislocat permanent in Germania, principala ancora a fortelor americane din NATO, pentru a reduce numarul la 25.000.
"Sper intr-adevar ca, in urma numeroaselor discutii pe care le-am avut si dupa ce ne-am demonstrat soliditatea in calitate de partener al NATO, un anumit numar de soldati stationati in prezent in Germania si care vor fi retrasi de Statele Unite se vor regasi in Polonia", a declarat premierul Mateusz Morawiecki la postul de radio RMF.
In prezent, aproximativ 34.500 de soldati locuiesc cu familiile lor la una dintre cele 21 de baze militare americane din Germania. Efectivele pot ajunge la 52.000 de persoane in timpul rotirilor de echipe sau in timpul manevrelor.
"Adevaratul pericol se ascunde la granita de est, astfel incat o deplasare a fortelor americane catre flancul estic (al NATO) va reprezenta o consolidare a securitatii pentru intreaga Europa", a continuat Morawiecki, facand aluzie la Rusia.
Preocupata de preluarea de catre Rusia a mai multor teritorii situate in Georgia si Ucraina in ultimul deceniu, Polonia militeaza pentru o prezenta militara americana permanenta pe teritoriul sau.
Anul... mai mult
Sambata, 06 Iunie 2020, ora 18:29
Modificarea legii electorale poloneze si prerogativele pe care guvernul ungar le-a obtinut in virtutea starii de urgenta decretate pentru combaterea pandemiei de coronavirus contravin "valorilor europene", considera Parlamentul European (PE) intr-o rezolutie adoptata vineri, potrivit unui comunicat emis de legislativul european.
Decizia guvernului polonez de a modifica legea electorala este ilegala si organizarea de alegeri prezidentiale in centrul unei pandemii este total incompatibila cu valorile europene, se sustine in textul rezolutiei.
Partidul Lege si Justitie (PiS), aflat la guvernare in Polonia, a propus amendarea Constitutiei in sensul extinderii cu doi ani a mandatului presedintelui Andrzej Duda din cauza amenintarilor legate de pandemia de coronavirus. Anterior, acelasi partid a propus ca alegerile sa aiba loc conform calendarului initial, la 10 mai, dar prin introducerea votului prin corespondenta in locul organizarii de sectii de vot, pentru a reduce riscul de contagiune in randul alegatorilor.
Ministrul polonez al Sanatatii, Lukasz Szumowski, a declarat tot vineri, potrivit Reuters, ca din cauza coronavirusului nu se vor putea organiza in siguranta alegeri in forma traditionala mai devreme de doi ani, astfel ca pana atunci singura alternativa pe care o vede guvernul de la Varsovia este votul prin corespondenta.
In rezolutia adoptata vineri printr-un vot online eurodeputatii isi exprima ingrijorarea si cu privire la masurile adoptate de guvernul... mai mult
Vineri, 17 Aprilie 2020, ora 20:41
Presedintele Poloniei, Andrzej Duda, a cerut bancilor sa le permita clientilor sa intarzie cateva luni plata ratelor la credite, pentru a atenua impactul economic al epidemiei de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters.
"Sper ca pana luni se va adopta o astfel de masura", a declarat Andrzej Duda, la o conferinta de presa.
Si guvernatorul Bancii Centrale a Poloniei, Adam Glapinski, de asemenea prezent la conferinta, a afirmat ca in schimbul amanarii platii ratelor autoritatile de reglementare ar putea diminua povara asupra bancilor. Adam Glapinski a adaugat ca situatia in Polonia nu este catastrofica, iar economia nu va intra in recesiune.
Solicitarea lui Duda ar putea ajuta companiile mici si mijlocii, care se confrunta cu dificultati din cauza epidemiei.
"Avem acum o situatie soc, care ar putea avea ca rezultat un numar de falimente ale unor companii care in mod obisnuit opereaza destul de bine. Ar fi benefic pentru acele companii acest ajutor si cred ca ar fi benefic si pentru banci, deoarece isi reduc riscurile", a apreciat Kamil Stolarski, analist la Santander Bank Polska.
Surse din domeniul bancar care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat pentru Reuters: "Se deschide cutia Pandorei. Cred ca problema e destul de delicata si ar putea duce la asteptari nerealiste, care ar putea avea consecinte asupra stabilitatii industriei bancare".
Joi, ministrul de Finante Tadeusz Koscinski a anuntat un plan ce prevede o limita de 100 de zloti (25,62... mai mult
Vineri, 13 Martie 2020, ora 10:05
Este una din cele mai mari achizitii militare din istoria Poloniei: 32 de avioane de lupta americane, pentru 4,6 miliarde de dolari. Varsovia vrea sa-si intareasca astfel relatia cu SUA, garantul securitatii sale.
Ziua de vineri, 31 ianuarie 2020 va "intra in istoria armatei poloneze", a declarat ministrul Apararii Mariusz Blaszczak. Impreuna cu presedintele polonez Andrzej Duda, ministrul pecetluieste in aceasta zi "istorica" achizitionarea a 32 de avioane de lupta americane F-35A Lightning. Aviatia militara poloneza nu a detinut nicicand asemenea dotari moderne. Avioanele construite de concernul american Lockheed Martin ar fi un "top of the top" absolut al dotarilor militare moderne.
Primele avioane de lupta in patru ani
"Un atacator potential ar trebui sa stie acum ca orice atac asupra Poloniei va primi un raspuns hotarat. Aceste avioane pot oferi un astfel de raspuns", a declarat politicianul din partidul de guvernare PiS, intevievat de televiziunea de stat. El s-a declarat mandru de pretul "bun" obtinut, Polonia fiind nevoita sa achite acum doar 4,6 miliarde de dolari, fata de pretul de pornire de 6,5 miliarde. Blaszczak face o comparatie cu Belgia, care a platit pentru 34 de avioane de lupta 4,25 miliarde de dolari.
Primele aparate de zbor vor fi livrate in 2024. Pilotii polonezi si personalul de la sol vor efectua ulterior stagii de pregatire in SUA iar doi ani mai tarziu avioanele de lupta vor fi integrate in arsenalul armatei poloneze. Drept completare... mai mult
Vineri, 31 Ianuarie 2020, ora 21:04
Polonia a impus subsidiarei locale a grupului auto german Volkswagen o amenda de 120,6 milioane de zloti (31,8 milioane de dolari) pentru ca i-a indus in eroare pe consumatori cu privire la nivelul emisiilor poluante produse de automobilele sale, a anuntat miercuri Autoritatea pentru protectia consumatorilor din Polonia (UOKiK).
Amenda acopera perioada cuprinsa intre 2008 si 2016 si vizeaza marcile Volkswagen, Audi, Seat si Skoda, echipate cu software-ul de control al motorului EA 189 EU 5, transmite DPA.
Acest program software detecteaza momentul in care automobilul este supus unor teste si atunci reduce emisiile de oxid de azot in scopul obtinerii unor note mai bune.
In schimb, in conditii reale de drum, emisiile poluante ale automobilului sunt mai mari. Cu toate acestea, Volkswagen a utilizat valorile mai mici ale emisiilor poluante inregistrate in timpul testelor pentru a-si promova automobilele in randul consumatorilor, subliniaza UOKiK.
De asemenea, Autoritatea pentru protectia consumatorilor din Polonia a decis sa sanctioneze Volkswagen pentru recomandarile trimise dealerilor sai, in care acestia erau indemnati sa nu ia in seama plangerile formulate de consumatori cu privire la emisiile poluante ale automobilelor.
Volkswagen trebuie sa informeze fiecare consumator care a achizitionat un automobil echipat cu un motor EA 189 EU 5 cu privire la decizia Autoritatii pentru protectia consumatorilor din Polonia.
Grupul auto german a fost deja amendat... mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2020, ora 12:38
Comisia Europeana a decis sa solicite Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) sa impuna masuri provizorii Poloniei, cerandu-i sa suspende functionarea Camerei Disciplinare a Curtii Supreme.
Solicitarea este facuta in contextul unei proceduri de incalcare a noului regim disciplinar pentru judecatorii polonezi.
Decizia a fost luata avand in vedere evolutiile recente, inclusiv o hotarare preliminara a Curtii de Justitie din 19 noiembrie 2019, privind independenta acestei noi Camere de Disciplina si decizia ulterioara a Curtii Supreme Poloneze din 5 decembrie, au precizat surse din CE pentru Ziare.com.
In hotarare, Curtea Suprema a precizat ca aceasta Camera de Disciplina nu indeplineste cerintele UE privind independenta judiciara si, prin urmare, nu este o instanta independenta. In ciuda hotararilor judecatoresti, Camera de Disciplina continua sa functioneze, creand riscul unor daune ireparabile pentru judecatorii polonezi, afirma CE.
Prin urmare, Comisia Europeana a decis marti sa solicite Curtii de Justitie a UE sa dispuna masuri provizorii.
"Aceasta solicitare nu este legata de noul proiect de lege pentru modificarea Legii privind organizarea instantelor judecatoresti ordinare, Legea Curtii Supreme si alte acte aflate in prezent in procesul legislativ, asupra carora Comisia monitorizeaza indeaproape evolutiile. Comisia ramane pregatita sa se angajeze intr-un dialog constructiv bazat pe echitate si respect cu autoritatile poloneze pentru a rezolva... mai mult
Marti, 14 Ianuarie 2020, ora 19:31