Aproape 90 de tone de motorină diluată cu CLU (combustibil lichid ușor) au fost descoperite de polițiștii din Prahova în timpul unor percheziții care au avut loc în Ploiești și Bărcănești.
Ancheta a vizat două linii de contrabandă: cu țigarete aduse ilegal în România din Ucraina, dar și cu motorină de slabă calitate care a fost vândută de benzinăriile din Prahova.
Perchezițiile au fost făcute la sediile unor societăți comerciale administrate de trei bărbați, suspecți acum de afaceri ilegale. Prejudiciul estimat până în această fază a anchetei depășește cu mult un milion de euro, spun polițiștii prahoveni.
”Astfel, în urma perchezițiilor, au fost ridicate înscrisuri, telefoane mobile, 85.550 de litri produs petrolier și 9.313.340 de țigarete, fără timbru fiscal aplicat”, potrivit unui comunicat remis presei de Poliția Prahova.
Doar țigările de contrabandă, aduse în țară în mod fraudulos din Ucraina, valorează 4.657.670 de lei, a precizat sursa citată. Anchetatorii urmează să calculeze acum prejudiciul adus statului de contrabandiști în urma afacerilor ilegale cu motorina diluată.
Persoanele implicate în afacere se pare că furau motorina din cisternele de transport combustibil și ”îndoiau” cantitatea rămasă cu CLU. Acest amestec de slabă calitate și extrem de dăunător pentru motoarele Diesel se pare că a fost vândut o perioadă chiar în benzinăriile din Prahova, fără... mai mult
Miercuri, 21 Iulie 2021, ora 14:18
Romania isi va ajusta politica monetara si va continua sa urmareasca mentinerea stabilitatii
preturilor pe termen mediu, intr-o maniera de natura sa sustina redresarea economiei in contextual procesului de consolidare fiscala si in conditii de protejare a stabilitatii financiare, se arata in Planul de Convergenta 2021-2024.
Calibrarea parametrilor politicii monetare, inclusiv a ratei dobanzii-cheie a BNR, in contextul adecvarii conditiilor monetare reale, va fi corelata in principal cu natura/intensitatea presiunilor decurgand din pozitia ciclica a economiei, precum si cu comportamentul anticipatiilor inflationiste pe termen mediu, implicit cu riscurile la adresa acestuia.
Un rol esential in fundamentarea deciziilor vor continua sa il detina incertitudinile si
configuratia balantei riscurilor asociate prognozei pe termen mediu a inflatiei, inclusiv
probabilitatea de materializare a acestora, avand ca surse majore, cel putin pe termen scurt:
* mersul pandemiei si masurile restrictive asociate - in conditiile intensificarii celui de-altreilea val pandemic pe plan intern -, precum si dinamica vaccinarii la scara mondiala, dar mai ales la nivelul UE;* conduita politicii fiscale, in contextul consolidarii bugetare graduale pe termen mediu, alaturi de absorbtia fondurilor europene;* evolutiile de pe piata muncii, sub influenta situatiei sanitare si a masurilor de sprijin;* tendintele sincronizate de crestere a cotatiilor multor materii prime, precum si evolutiile... mai mult
Vineri, 07 Mai 2021, ora 09:09
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis, in sedinta de luni, mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,25 la suta pe an.
"In sedinta de astazi, 15 martie 2021, pe baza evaluarilor si a datelor disponibile in acest moment, precum si in conditiile incertitudinilor ridicate, Consiliul de administratie al BNR a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,25 la suta pe an.
Totodata, a decis mentinerea ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 0,75 la suta pe an si a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) la 1,75 la suta pe an. De asemenea, Consiliul de administratie al BNR a decis pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit", a transmis, luni seara, BNR intr-un comunicat de presa.
Potrivit documentului, "deciziile CA al BNR vizeaza mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu corespunzator tintei stationare de inflatie de 2,5 la suta +/-1 punct procentual, intr o maniera de natura sa sustina redresarea activitatii economice in contextul procesului de consolidare fiscala, si in conditii de protejare a stabilitatii financiare".
Consiliul de administratie al BNR a aprobat calendarul sedintelor CA al BNR pe probleme de politica monetara. Urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 12 mai 2021.
Citeste si:
Drama ascunsa a celei mai... mai mult
Luni, 15 Martie 2021, ora 21:17
Introducerea obligatorie a RCA cu decontare directa va duce la o crestere necontrolata a preturilor pentru aceste polite, avertizeaza Federatia Operatorilor din Transport din Romania (FORT).
"Tarifele RCA vor exploda pe fondul aparitiei unei noi ordonante de urgenta! In spatele usilor din cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara - ASF, a fost pregatit, in ultimele luni, un proiect de ordonanta de urgenta, al carei efect se va resimti direct in tarifele de prima RCA, atat la nivelul asiguratilor persoane fizice, cat si la cele juridice", spun transportatorii.
Potrivit FORT, proiectul acestei ordonante, ce se refera in principal la introducerea obligatorie a decontarii directe in polita RCA, apare intr-un context total neprielnic din punct de vedere al pietei asigurarilor si va conduce, in fapt, la o crestere necontrolata a tarifelor de prima.
Cum functioneaza RCA cu decontare directa
Cum functioneaza decontarea directa: daca avem un accident intre doua vehicule, asiguratorul vehiculului pagubit (A) va plati catre clientul sau o despagubire, iar apoi va deconta catre asiguratorul vehiculului "vinovat" (B) aceasta suma de bani.
"De ce vor creste tarifele? Daca asiguratorul A are garantia ca orice suma platita cu titlu de despagubire va fi recuperata de la asiguratorul B, nu va mai avea nici un interes sa controleze valoarea acestei despagubiri. Deoarece majoritatea acestor despagubiri se achita direct unitatilor de reparatii, acestea vor putea factura... mai mult
Luni, 01 Februarie 2021, ora 13:49
Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a amendat Societatea de Asigurare - Reasigurare City Insurance cu 500.000 lei si Euroins Romania Asigurare Reasigrare cu 450.000 lei, din cauza platii cu intarziere a despagubirilor aferente dosarelor de dauna RCA.
"In cadrul sedintei Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) din data de 13 ianuarie 2021, Sectorul Asigurari - Reasigurari (SAR) a prezentat rezultatele activitatii de control permanent realizate la Societatea de Asigurare - Reasigurare City Insurance si la societatea Euroins Romania Asigurare Reasigurare.
In urma actiunilor de control principala deficienta identificata, in cazul ambelor societati, a fost plata cu intarziere a despagubirilor aferente dosarelor de dauna RCA", a informat ASF.
In cazul City Insurance s-a mai constatat ca societatea nu a formulat in scris oferte de depagubire justificata in termenul prevazut de lege si nu a intocmit procese suplimentare de constatare in termenul prevazut de legislatia in vigoare.
In ceea ce priveste societatea Euroins s-a constatat, de asemenea, ca nu a formulat in scris notificari cu privire la motivele pentru care nu a aprobat in totalitate/partial pretentiile de despagubire in termenul prevazut de lege si nu a comunicat valoarea maxima de despagubire in termenul prevazut de legislatia in vigoare.
"Ca urmare a aspectelor constatate, Consiliul ASF a decis urmatoarele: Sanctionarea Societatii de Asigurare - Reasigurare City... mai mult
Joi, 14 Ianuarie 2021, ora 16:59
O metoda de inselaciune mai putin obisnuita a fost pusa la cale de un grup de bulgari. Acestia veneau in Romania, cumparau cartele prepay si sunau diverse persoane carora le spuneau ca sunt vizate de infractori si ca ei vor sa la faca un flagrant.
Politistii de la Investigatii Criminale si procurorii DIICOT au facut joi, 10 decembrie, o perchezitie in Bucuresti, in urma careia au descoperit patru cetateni bulgari. Pe numele a trei dintre ei erau emise mandate europene de arestare pentru inselaciuni prin intermediul mijloacelor de telefonie mobila.
Metoda "Flagrantul de la politie"
Conform unor surse judiciare, bulgarii veneau in Romania pentru a-si cumpara cartele prepay, deoarece aici nu este nevoie de documente pentru astfel de achizitii. Apoi isi sunau victimele din tara natala si le spuneau ca sunt de la politie si ca au informatii ca o persoana o sa ii sune sa le ceara o suma de bani. Initial ii sfatuia pe cei contactati sa nu le dea niciun ban. Apoi, sunau inapoi si spuneau ca vor sa faca flagrant "infractorului" si incurajau victima sa dea banii celui care suna, pentru ca "politia" ii va restitui imediat dupa flagrant.
Multi picau in plasa si asa au reusit infractorii sa stranga jumatate de milion de euro din astfel de inselaciuni.
Cum era organizata gruparea
Potrivit DIICOT, o parte dintre membrii grupului infractional organizat, asa-numitii "vartachi", sunau la intamplare la diferite numere de telefon fixe si sub diverse pretexte induceau in... mai mult
Joi, 10 Decembrie 2020, ora 18:07
Politia Locala Sector 1 (PLS1) a platit, in ultimii doi ani, aproape 2.2 milioane de lei pentru servicii juridice externalizate, desi are departament juridic. Chiar daca au fost cheltuiti bani publici, achizitiile nu au fost transparente.
Contractele se afla sub clauza de confidentialitate, a declarat conducerea PLS1, pentru Buletin de Bucuresti. Noul primar Clotilde Armand doreste anularea hotararii care a dat unda verde la aceste achizitii.
Conform sursei citate, in tot acest timp, angajatii din cadrul departamentului juridic si-au primit salariile: 850 de mii de lei pentru ultimii doi ani. Una dintre responsabilitatile lor era aceea de a reprezenta PLS1 in fata instantelor, lucru care nu s-a intamplat. In locul lor au fost platite case de avocatura private.
Desi cele 2.2 milioane de lei au fost cheltuite din banii publici ai cetatenilor sectorului 1, aproape toate procedurile de achizitie au avut loc in privat, fara transparenta, sustine sursa citata.
Fostul primar Dan Tudorache a aprobat externalizarea serviciilor juridice de catre PLS1 in 2017. In sedinta de consiliu de vineri, actualul primar al sectorului 1, Clotilde Armand, propune abrogarea hotararii. ...citeste mai departe despre "Politia Locala Sector 1 a platit unor case de avocatura, in ultimii doi ani, suma de 2 milioane de lei" pe Ziare.com mai mult
Joi, 03 Decembrie 2020, ora 08:05
Politistii au aplicat amenzi in valoare totala de 6.500 de lei dupa ce au intrerupt un eveniment privat organizat la un local din municipiul Brasov, la care au participat 44 de persoane.
Conform unui comunicat remis de Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Brasov, la adresa respectiva au fost identificate 44 de persoane, fata de care s-a luat masura sanctionarii in baza Legii 55/2020.
Dupa interventia politistilor, participantii la eveniment au fost nevoiti sa paraseasca locatia.
Citeste si:
Dosar penal dupa ce 320 de persoane au sfidat masurile anti-COVID la o petrecere uriasa din incinta Cluj Arena
Petrecere de Sfintii Mihail si Gavril, in Caracal, sparta de doua ori de politie. Ce amenzi au primit invitatii ...citeste mai departe despre "Petrecere privata cu peste 40 de persoane. Politia a dat amenzi simbolice" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 22 Noiembrie 2020, ora 18:24
Conducerea Inspectoratului de Politie Prahova l-a destituit pe Biroului Drumuri Nationale din cadrul Serviciului Rutier dupa ce subalterni au sai care au iesit, sambata cu un radar pe centura de vest a municipiului Ploiesti au pozitionat autospeciala pe care se afla radarul perpendicular pe sosea, blocand o banda a DN 1.
Imaginea cu autospeciala apartinand IPJ Prahova a fost surprinsa de un sofer care a postat-o pe un grup public de Facebook cu mesajul: "Radar centura Brazi".
La cateva ore dupa ce fotografia a fost postata, oficialii IPJ Prahova au anuntat ca agentii de politie care au oprit autospeciala astfel "se aflau intr-o activitate organizata pentru combaterea vitezei neregulamentare, unde actionau cu aparatul radar tip TruCam pe care il utilizau din stationare, din echipajul de politie".
Modul in care au stationat politistii a fost considerat "defectuos" de catre conducerea institutiei, care a procedat la revocari din functie.
"Conducerea IPJ Prahova a dispus incetarea imputernicirii ofiterului aflat la conducerea Biroului Drumuri Nationale din cadrul Serviciului Rutier incepand cu data de 31 octombrie a.c. pentru modul defectuos de actiune al politistilor din subordine, totodata fiind efectuate verificari si fata de cei doi agenti care au actionat in acest mod", a transmis Politia Prahova.
Dupa aparitia imaginilor, echipajul de politie a fost repozitionat. ...citeste mai departe despre "Seful Biroului Drumuri Nationale din Politia Prahova, destituit... mai mult
Sambata, 31 Octombrie 2020, ora 18:40