Liberalul Florin Citu a precizat, sambata, ca Guvernul va creste taxele (si nu va scadea cheltuielile) daca ratingul Romaniei va ajunge in categoria junk. Motivul? Statul nu se va mai putea imprumuta pentru a finanta deficitul bugetar.
Opinia politicianului de la PNL vine dupa ce Standard & Poor's (S&P) a confirmat ratingurile pentru datoriile pe termen lung si scurt in valuta si moneda locala ale Romaniei la "BBB minus/A-3".
Insa a anuntat ca perspectiva asociata acestor ratinguri va fi anuntata in doua saptamani, in contextul in care Guvernul a facut apel la decizia luata de cea mai mare agentie de evaluare financiara.
"Spre disperarea lui Dragnea, criza economica este confirmata oficial! Trebuie sa va intrebati de ce este asa disperat Dragnea sa opreasca decizia S&P de a schimba perspectivei de la stabil la negativ. Putea foarte simplu sa spuna, asa cum o face de fiecare data, ca este o consipiratie globala iar agentia de rating este infiltrata de agenti ai multinationalelor, statului paralel etc. Asa cum face cand il critica Comisia Europeana, Parlamentul European, opozitia politica, etc.
Inainte sa va explic, trebuie sa intelegeti un lucru foarte clar. PSD+ALDE sunt cei care guverneaza acum Romania. Tot ce se intampla negativ este responsabilitatea lor. Peste tot in Romania, inclusiv la Bucuresti. Sa nu mai existe dubii. Cei care ii ajuta sa ascunda dezastrul sunt partasi la distrugerea Romaniei", isi incepe pledoaria Florin Citu pe Facebook.
El arata... mai mult
Duminica, 03 Martie 2019, ora 12:55
Singura tara din Uniunea Europeana in care a avut loc o ameliorare in general a situatiei in materie de democratie este Romania, unde situatia s-a calmat dupa tentativa de suspendare din functie a presedintelui tarii si dupa tensiunile politice legate de acest fapt in 2012, se arata intr-un raport al Freedom House, dat publicitatii miercuri in Statele Unite.
In raportul institutului american Freedom House, intitulat 'Nations in Transit 2014', au fost evaluate pentru anul 2013 un numar de 29 de tari, dintre care 13 au fost cotate ca avand regimuri democratice, 6 - in tranzitie si 10 - cu regimuri autoritare.
Referitor la tarile membre ale Uniunii Europene, in raport se mentioneaza ca ratingul Ungariei a scazut pentru al saselea an consecutiv si tara aproape ca nu se mai incadreaza in categoria 'democratii consolidate'.
Coruptia s-a agravat in intreaga regiune si in tari precum Bulgaria, Republica Ceha, Ungaria, Polonia si Slovenia situatia s-a degradat.
De asemenea, presiunile politice si economice a dus la scaderi de rating la categoria 'mass media independente' in Estonia, Lituania si Republica Ceha.
Ratingul in materie de democratie in regiune continua sa scada
In Balcani s-au inregistrat evolutii pozitive in cursul anului 2013, inclusiv aderarea Croatiei la Uniunea Europeana si incheierea unui acord istoric intre Kosovo si Serbia, dar, din cauza guvernarilor disfunctionale, continua sa scada ratingul in materie de democratie in regiune in general.... mai mult
Joi, 12 Iunie 2014, ora 14:00
Ratingul atribuit Romaniei, confirmat la "BB+", reflecta o imbunatatire a fundamentelor economiei si da semnal in piata ca Romania este intr-o perioada de stabilitate economica, potrivit specialistilor contactati de Business24.
Agentia de evaluare financiara, Standard & Poor's, a imbunatatit perspectiva ratingului Romaniei de la "stabila" la "pozitiva" si a confirmat calificativul la "BB+", reflectand cresterea semnificativa a exporturilor, consolidarea fiscala si stabilitatea sectorului financiar.
Confimarea ratingului reflecta progresele constante ale Romaniei in privinta ajustarii economiei catre cererea externa, consolidarea fiscala si intarirea stabilitatii sectorului financiar, se arata in comunicatul S&P.
"In general, agentiile americane ne-au privit mai critic, iar daca acum avem si din partea de peste ocean mai multa favorabilitate, acesta este un mesaj de interes investitional. Suntem pe drumul cel bun" a declarat pentru Business24 Adrian Mitroi, secretar general al CFA (Chartered Financial Analyst - Asociatiei Analistilor Financiari din Romania).
Este o confirmare ca acest gen de mix de politici economice, fiscale si monetare, dar si cu usoara restrictivitate pe fiscalitate este o politica potrivita, sustine analistului economic.
"Perspectiva pozitiva va avea ca si consecinta imediata, o crestere de atractivitate in piata care va insemna in principal imbunatatirea costurilor de finantare de pe pietele externe si se va reflecta intr-o crestere... mai mult
Vineri, 22 Noiembrie 2013, ora 16:16
Urmeaza vremuri tulburi pentru Romania, semnaleaza agentia de rating Moody's, prin inrautatirea perspectivei de rating Baa3 a Romaniei pentru creditele pe termen lung, de la stabila, la negativa.
Moody's atrage astfel atentia asupra faptului ca stabilitatea economica a Romaniei este clatinata de contextul european, prin expunerea mare la zona euro.
"Legaturile Romaniei cu zona euro prin canale comerciale, de investitii si financiare amplifica riscurile la care este expusa economia in urmatoarele 12-18 luni", considera Moody's.
Cu toate acestea, agentia de evaluare financiara mentine ratingul in categoria recomandata pentru investitii, datorita progreselor din ultimii ani.
Astfel, ratingul pentru datoriile pe termen scurt in valuta si lei a fost mentinut la nivelul Prime-3, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Moody's a redus insa plafoanele pentru obligatiunile pe termen lung si depozite in moneda locala de la Aa3 la A3, plafonul pentru obligatiunile pe termen lung in valuta de la A1 la A3, iar plafonul pentru obligatiunile pe termen scurt in valuta de la P-1 la P-2.
Ajustarile au fost efectuate pentru a reflecta mai bine vulnerabilitatea tarii la riscuri externe si corelatia de default dintre guvern si beneficiarii de imprumuturi din sectorul privat.
Plafoanele pentru depozitele bancare in valuta pe termen lung si scurt au fost mentinute la nivelul Baa3, respective P-3.
"Semnalul dat de Moody's este legat de faptul ca... mai mult
Sambata, 30 Iunie 2012, ora 09:33
Caderea unui al doilea guvern in Romania in mai putin de trei luni a amplificat incertitudinile politice, iar cresterea substantiala a politicilor populiste, inainte sau dupa alegeri, ar putea exercita presiuni de retrogradare a ratingului de tara, potrivit Fitch Ratings.
Romania dispune de rating "BBB-" cu perspectiva stabila din partea Fitch Ratings.
Fitch va continua sa munitorizeze evolutiile politice din Romania, inclusiv alegerile locale de la inceputul lunii iunie, care pot avea impact asupra politicilor fiscale si economice pana la alegerile parlamentare si dupa, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara, care mentioneaza ca USL conduce in sondajele de opinie si cel mai probabil va forma Guvernul si va conduce tara pana la alegerile din toamna.
"Ratingul Romaniei include deja incertitudinile politice legate de alegerile parlamentare din toamna. Totusi, cresterea substantiala a politicilor populiste, care ar avea ca efect o deviere semnificativa de la programul de consolidare fiscala, fie inainte fie dupa alegeri, ar putea exercita presiuni de retrogradare a ratingului", potrivit Fitch.
Agentia noteaza ca Romania a facut progrese in programul de consolidare fiscala in ultimele trimestre, iar deficitul bugetar, de 5,2% din PIB in 2011, este apropiat de tinta oficiala. Cresterea PIB a fost anul trecut de peste 2%, iar inflatia a coborat la un minim istoric.
Planul de consolidare fiscala este prevazut in programul preventiv de 5,3... mai mult
Marti, 01 Mai 2012, ora 09:32
Perspectiva stabila a ratingului Romaniei include deja incertitudinile politice care vor persista pe parcursul anului electoral, iar orice guvern, nou sau interimar, va face efortul de mentinere a sprijinului din partea FMI si UE, a declarat analistul Moody's Sheth Atsi.
Moody's este singura dintre marile agentii de rating care a mentinut Romania in categoria tarilor cu rating recomandat pentru investitii pe toata perioada crizei financiare.
In prezent, Romania are calificativ "Baa3", ultimul din categoria recomandata investitorilor, cu perspectiva stabila.
"Avand in vedere prabusirea guvernului precedent, in februarie, si alegerile din acest an, perspectiva ratingului Romaniei include un nivel corect al incertitudinilor politice si de strategie care vor persista pe parcursul acestui an. Votul de neincredere de astazi valideaza aceasta opinie", a spus Sheth.
Moody's considera ca orice guvern nou sau interimar va face un efort pentru mentinerea sprijinului FMI si UE, iar agentia va monitoriza indeaproape evolutiile in aceasta privinta, a aratat analistul.
Scenariul de baza luat in calcul de agentia de evaluare financiara, chiar si inainte de votul de neincredere din Parlament, a fost ca in acest an va fi dificila consolidarea fiscala, avand in vedere impactul contractiei economice din zona euro asupra exporturilor Romaniei si a perspectivei investitiilor.
Analistul a notat totusi ca nivelul actual al datoriei publice a Romaniei este relativ scazut... mai mult
Vineri, 27 Aprilie 2012, ora 17:01
Delegatia FMI si-a anuntat vizita in cursul zilei de miercuri, intr-o perioada in care conflictele politice si sociale sunt de mare amploare.
Daca pana acum, Romania a fost privita de catre FMI ca fiind elevul model care si-a indeplinit toate sarcinile inaintea celorlalte state membre UE, acum statul roman s-a inscris pe lista tarilor cu proteste.
Protestele violente din piata Universitatii au facut ca Romania sa intre in vizorul agentiilor de rating care ameninta cu retrogradarea rating-ului de tara. Parlamentarii din opozitie si-au anuntat demisia in cursul zilei de luni, iar pe strazile Capitalei, oamenii cer demisia Guvernului.
In acest context, Romania asteapta cea de-a patra "nota" de la FMI. Va mai ramane statul roman "elevul" model al insitutiei cu sediul la Washington?
In opinia analistului politic Cristian Parbulescu, FMI este responsabil de situatia tulbure din tara fiindca a incurajat Guvernul sa ia masurile de austeritate care au determinat populatia sa iasa in strada.
Potrivit acestuia, in vizita pe care institutia urmeaza sa o efectueze in cursul zilei de miercuri, va dovedi inca o data ca nu este o institutie neutra si va lua partea Guvernului in raport cu manifestatiile din Piata Universitatii.
"Va avea un discurs neutru in care va spune ca intelege problemele sociale, dar, totodata, va sublinia ca suntem pe calea cea buna. Aceasta institutie s-a transformat intr-o banca comerciala cat de poate de rapace, care incearca sa impuna o... mai mult
Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 12:00
Agentia Standard & Poor's a retrogradat marti Romania in ceea ce priveste rata datoriilor suverane in lei, atat pe termen lung, cat si pe termen scurt, de la BBB-/ A-3 la BB+/B, iar tot ce este sub BBB- este considerat "junk", adica nerecomandat investitorilor,scrie Financial Times in sectiunea blog.
"Principalul motiv? Sectorul bancar din Romania este expus masiv la bancile-mama din Grecia si Austria", scrie ziarisul de la Financial Times, care adauga: "Am mai vazut asta si inainte".
S&P a anuntat marti intr-un comunicat ca decizia este rezultatul atat al unei schimbari in metodologie, cat si al vulnerabilitatii Romaniei la socurile externe date fiind datoria ei mare in valuta, chiar daca in scadere, si prevalenta bancilor grecesti si austriece in sectorul ei financiar.
Datoria Romaniei in moneda straina depaseste acum 60% si reprezinta "un nivel ridicat de euroizare a economiei"
In mod traditional, datoriile in moneda locala sunt considerate mai sigure decat o datorie devalorizata intr-o moneda straina. Totusi, S&P arata ca atunci cand nivelul datoriei in moneda straina a unei tari atinge 50% din nivelul datoriei globale, lipsa de flexibilitate monetara cere ca ratingurile sa fie echivalate. In cazul Romaniei, datoria in moneda straina depaseste acum 60% si reprezinta "un nivel ridicat de euroizare a economiei".
Cu alte cuvinte, datoria in valuta a Romaniei a atins niveluri care fac datoria in lei mai vulnerabila la posibilitatea unei incapacitati de... mai mult
Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 09:29
Coface a mentinut in ianuarie ratingul Romaniei la categoria "B", dupa ce acesta a fost redus, de la "A4 minus", in luna aprilie a anului trecut, cand grupul a acordat perspective negative pentru 47 de state, pe fondul accentuarii crizei economice globale.Dintre statele din Europa Centrala si de Est, cu rating "B" mai sunt Bulgaria si Turcia, potrivit datelor Coface, precizeaza Mediafax.
Directroul general al Coface pentru Romania, Bulgaria si Slovacia, Cristian Ionescu, estima, in luna septembrie e anului trecut, ca ratingul Romaniei va fi mentinut la categoria "B", probabil pana in ultimul trimestru al acestui an, sau primul trimestru din 2011, cand situatia companiilor romanesti si-ar putea reveni.
In Romania, solvabilitatea companiilor, este puternic afectata de scaderea consumului, de deteriorarea macroeconomica si cresterea costurilor de finantare.
Soldul creditelor neperformante se afla in continua crestere, astfel incat profitabilitatea bancara se va mentine sub presiune, pe fondul scaderii creditarii, estimeaza compania Coface.
Printre punctele slabe ale Romaniei se numara politicile guvernamentale prociclice, cu tendinte populiste, care pun presiune pe cheltuielile publice, dependenta crescuta de fluxuri de capital straine, un deficit de cont curent ridicat, existand atfel un risc mare de neindeplinire a tintelor stabilite prin acordul cu Fondul Monetar International (FMI).
Principalul risc pentru Romania in acest an il reprezinta nerespectarea angajamentelor cu... mai mult
Miercuri, 20 Ianuarie 2010, ora 11:01