Cu doar o luna inainte de summit-ul G20 de la Hamburg, cancelarul german Angela Merkel a anuntat ca scopul Berlinului este sa asigure conditiile unor legaturi comerciale cat mai libere la nivel global, pregatind si o serie de discutii pe tema acordurilor comerciale cu alte economii importante.
In acelasi timp insa, Merkel se teme ca politica protectionista promovata de administratia Trump va reprezenta un obstacol in calea planurilor sale.
Germania detine presedintia G20 pentru un an, iar Merkel a anuntat deja ca vrea se demonstreze ca procesul de globalizare nu inregistreaza un declin.
"Vom face tot ce este posibil ca sa obtinem un acord largit pe aceasta tema la Hamburg. Tinand cont de pozitia noi administratii americane, nu va fi usor, dar trebuie sa facem acest efort", a explicat cancelarul german.
O tema de discutie importanta va atinge si problema productiei suplimentare de otel, cu aluzie directa la China, un jucator acuzat de concurenta neloiala in sector.
"Nu e vorba numai de comert, trebuie sa stabilim reguli si acestea sa fie corecte pentru toti", a punctat Merkel.
Masura ar putea fi vazuta ca o concesie facuta americanilor, in conditiile in care administratia Trump se pregateste sa lanseze un raport care arata ca importurile masive de otel afecteaza securitatea nationala.
De altfel, ministrul german al Economiei, Brigitte Zypries, i-a trimis o scrisoare secretarului american pentru Comert, Wilbur Ross, pentru a critica abordarea prea... mai mult
Miercuri, 21 Iunie 2017, ora 06:49
Presedintele american Donald Trump face un pas inapoi in privinta importurilor de marfuri si materii prime din Mexic si Canada, dupa ce amenintase cu impunerea unor suprataxe vamale pe aceste produse, semn ca a vrut doar sa-si sperie partenerii, pentru a fi avantajat in cadrul renegocierii acordului NAFTA.
Ultima amenintare viza importul de cherestea din Canada, toate indiciile lasand de inteles ca noua administratie SUA se indreapta rapid spre suspendarea acordului comercial existent intre cele 3 state nord-americane. In mod surprinzator insa, Trump a revenit anuntand ca doreste doar o renegociere rapida a acordului de liber schimb, informeaza Reuters.
Reprezentantii Casei Albe au anuntat ca Donald Trump a vorbit la telefon cu presedintele Mexicului, Enrique Pena Nieto, si cu premierul canadian Justin Trudeau, luand apoi decizia de a nu suspenda unilateral acordul NAFTA.
"Presedintele Trump a decis sa nu denunte imediat acordul NAFTA, cei trei lideri hotarand sa urmeze o cale mai discreta, respectand procedurile interne din fiecare stat, astfel incat sa ajunga la o renegociere a acordului", a explicat Biroul de Presa de la Casa Alba.
Anuntul a dus la aprecierea pesoului mexican si a dolarului canadian in fata valutei americane, dupa ce cursul de schimb al celor doua monede fusese influentat in mod negativ de anuntul privind denuntarea de catre SUA a acordului.
"Este un privilegiu pentru mine sa actualizez acordul NAFTA printr-un proces de renegociere. Este... mai mult
Joi, 27 Aprilie 2017, ora 13:52
Chiar daca tunurile administratiei Trump au fost pozitionate initial impotriva Chinei si Mexicului, canadienii ar putea fi primii care sufera din cauza politicilor protectioniste promovate de Washington.
Conform unui anunt facut de secretarul american pentru Comert, Wilbur Ross, importurile de cherestea din lemn de esenta moale din Canada vor fi suprataxate cu 20%, relateaza CNBC.
Importurile de cherestea din Canada se ridica la o valoare anuala de 5 miliarde de dolari, practic, acestea acoperind 31,5% din consumul intern din SUA, dupa cum admite chiar Wilbur Ross.
Secretarul pentru Comert al SUA a fost presat de furnizorii interni de cherestea sa ia masuri impotriva importatorilor, acuzand mai ales faptul ca in Canada exploatarile forestiere infiintate pe terenuri publice beneficiaza de subventii, masura care nu se regaseste in politica din Statele Unite.
In acelasi timp, anuntul facut de Ross ar putea inflama spiritele in randul oficialilor canadieni, relatiile dintre cele doua state nord-americane fiind oricum la un punct critic, dupa ce presedintele Donald Trump a amenintat cu suspendarea acordului NAFTA incheiat intre SUA, Canada si Mexic.
De altfel, surse din interiorul guvernului canadian au dezvaluit pentru Reuters ca oficialii de la Ottawa vor contesta aceasta "actiune comerciala neloiala si nejustificata".
Ultima data cand americanii au impus taxe vamale mai mari pe importurile de cherestea din Canada a fost in 2006, iar companiile din tara... mai mult
Marti, 25 Aprilie 2017, ora 14:05
2Piata exulta in acest moment pe fondul efectelor pozitive resimtite in urma politicilor economice promovate de administratia Trump, dar adevarul ar putea lovi nemilos in curand, crede economistul Nouriel Roubini.
"Dr. Doom", asa cum mai este cunoscut prezicatorul crizei economice din 2008, spune ca sunt destule motive care il fac sa creada ca un potential dezastru economic se profileaza la orizont, relateaza CNBC.
"Piata supraestimeaza efectele pozitive ale politicii Trump din SUA. Investitii in infrastructura, taieri de taxe, stimuli fiscali, dereglementare... eu cred ca Trump va realiza mult mai putin decat promite in aceste domenii", spune Roubini.
"Investitorii subestimeaza faptul ca politicile protectioniste din Statele Unite vor declansa razboaie comerciale, ca restrictiile impuse migrantilor vor scadea bazinul de recrutare pentru piata muncii sau ca micromanagementul din sectorul corporatist va fi negativ", mai spune economistul american.
Roubini este de parere ca mixul de politici prezentat de actuala administratie fiscala prezinta riscuri inerente pe termen mediu si lung pentru economia americana.
Astfel, in opinia sa, stimulii fiscali anuntati de Donald Trump vor impune o politica monetara mai stricta din partea Rezervei Federale, aceasta atragand inevitabil cresterea dobanzii de referinta si aprecierea dolarului.
Pentru inca un an si jumatate insa, Roubini crede ca sentimentul de incredere este cel care va domina piata, in fata efectelor... mai mult
Luni, 20 Martie 2017, ora 18:05
Politicile administratiei Trump privind regiunea Asia-Pacific imping Statele Unite spre o confruntare inevitabila cu China, sustine un expert in geopolitica.
Cel mai probabil, axa Washington-Tokyo se va consolida sub administratia Trump, dar acest lucru impinge America spre o relatie tensionata cu Beijingul, a explicat Ian Bremmer, presedinte Eurasia Group, in cadrul unei emisiuni a postului CNBC.
"Probabilitatea ca relatiile SUA cu unii dintre aliatii apropiati sa se consolideze este foarte mare. La fel este si probabilitatea ca Statele Unite sa intre intr-o confruntare directa cu alte state rivale", a comentat presedintele Eurasia Group.
Bremmer sustine ca, in ceea ce priveste relatia cu China, viziunea lui Stephen Bannon, strategul sef angajat de Donald Trump, este cea a unui conflict inevitabil intre cele doua tari.
"Eu nu cred neaparat in acest lucru. Dar, daca esti un adept al acestui scenariu, e de preferat ca acest conflict sa se petreaca cat mai repede, cat SUA au avantajul unei pozitii superioare, si nu mai tarziu, cand China ar putea fi prima economie a lumii", a punctat Ian Bremmer.
Acesta sustine ca, din punctul sau de vedere, aceasta abordare este una gresita, dar aceasta nu inseamna ca liderii celor doua state nu au la indemana planuri construite exact pe acest scenariu.
Din aceasta perspectiva, Japonia va continua sa joace rolul de cal troian al Washingtonului in zona asiatica, recenta intalnire dintre Donald Trump si premierul Shinzo Abe... mai mult
Luni, 13 Februarie 2017, ora 12:25
Liderii statelor din flancul sudic al Uniunii Europene fac coalitie impotriva politicii adoptate de noua administratie americana, in special in ceea ce priveste relatiile comerciale intretinute de SUA.
7 sefi de state si guverne fac apel la intarirea legaturilor in randul statelor membre UE, considerand ca lumea are nevoie de o Europa unita si puternica in fata riscului izolarii economiei americane, anunta Bloomberg.
"A devenit si mai clar acum, decat inaintea alegerilor prezitentiale din SUA, ca lumea are nevoie de o Europa puternica si unita", a explicat premierul portughez Antonio Costa.
Alarma a fost data de ordinul de construire a unui zid la granita dintre Mexic si SUA, intentia de a impune suprataxe pentru marfurile importate din China sau Mexic si posibilitatea retragerii Statelor Unite din Parteneriatul Trans-Pacific.
Vocea premierului portughez a fost dublata si de cea a presedintelui Frantei, Francois Hollande. "Protectionismul nu e in genele noastre, in mostenirea genetica a europenilor.
Trebuie, totusi, sa fim clari. Nu ne vom deschide granitele sub orice conditii. Suntem in favoarea unor schimburi comerciale echilibrate. Aceasta este esenta discutiilor pe care le vom purta cu administratia de la Washington", a declarat presedintele francez, chiar inaintea unei discutii telefonice cu Donald Trump.
"Vom gasi cea mai buna metoda de a coopera cu noua administratie americana. Suntem interesati, pregatiti si dispusi sa cooperam, dar suntem Europa... mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2017, ora 09:30
1Economistul Nouriel Roubini, cunoscut pentru faptul ca a prezis cu o acuratete destul de mare criza financiara din 2008, manifesta iarasi semne de ingrijorare fata de evolutia celei mai mari economii a lumii.
Pentru Roubini, politicile fiscale anuntate de noul presedinte american, Donald Trump par sa nu aiba sens, acestea riscand sa afecteze piata muncii si sectorul manufacturier din SUA, relateaza CNBC.
"Piata isi revine, dar ma tot gandesc la politicile lui Trump. Ideile lui nu au sens", a declarant Roubini, prezent la Forumul Econonic Mondial de la Davos.
Economistul a explicat ca varianta scaderii impozitelor si acordarea unor stimuli fiscali pentru companiile care repatriaza locuri de munca sau capital in SUA nu va face decat sa ridice valoarea dobanzii de referinta si sa aprecieze valuta americana, fapt care ar putea avea efecte adverse asupra sectorului manufacturier.
"Un dolar puternic nu va face decat sa duca la noi masuri protectioniste si respingerea ideilor de globalizare, comert si migratie a fortei de munca", a mai spus Roubini.
Acesta estimeaza ca o apreciere continua a dolarului in urmatorul an si jumatate, pe modelul stabilit de Rezerva Federala, de crestere graduala a dobanzii de referinta, va avea ca efect pierderea a 400.000 de locuri de munca in SUA.
In acelasi timp, orice incercare a de reduce ascensiunea valutei americane ar urma sa fie sortita esecului, dolarul urmand sa se aprecieze din inertie. mai mult
Vineri, 20 Ianuarie 2017, ora 23:30
Politica lui Donald Trump privind comertul global reprezinta cea mai mare amenintare la adresa economiei mondiale, cred o multime de investitori din toata lumea, care au participat la un sondaj realizat de analistii Oxford Economics.
Studiul anual pentru Riscuri Globale a luat in calcul opinia investitorilor despre cele mai problematice chestiuni intrezarite in viitoarele 12 luni, dar si potentialii factori de crestere economica, relateaza The Independent.
Aproape 30% dintre intervievati au vazut un imens pericol pentru economia globala in potentialul razboi comercial pe care presedintele american l-ar putea declansa in urma aplicarii unor politici protectioniste.
In urma cu 6 luni, doar 2% dintre respondentii sondajului vedeau in Donald Trump un potential factor de risc economic.
Tinta lui Trump pare sa fie China, unul dintre cei mai importanti parteneri economici ai SUA, iar incalcarea cutumei diplomatice, veche de aproape 4 decenii, de a nu vorbi cu reprezentantii autoritatilor din Taiwan a demonstrat cat de mare este ruptura existenta in acest moment intre Washington si Beijing.
Trump a mentionat de asemenea cu suprataxarea marfurilor provenind din China si Mexic prin aplicarea unor taxe vamale de 45%, respectiv 35%.
In acelasi timp, investitorii cred in proportie de 38% ca setul de stimuli fiscali promis de presedintele ales din SUA ar putea revigora economia americana.
"Rezultatele obtinute in sondaj arata o schimbare marcanta in perspectiva... mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2016, ora 15:52
Orice moneda are doua fete, iar americanii ar putea sa se convinga rapid de acest lucru, daca presedintele ales isi va pune in aplicare politicile protectioniste fata de importurile din China si Mexic, sustine presedintele bancii Societe Generale.
Lorenzo Bini Smaghi este de parere ca economiile emergente ar avea mai putin de suferit decat cea americana, in cazul in care Donald Trump va aplica suprataxe pentru importuri, informeaza CNBC.
Atac la clasa de mijloc
Pe fondul evolutiei anemice a economiei globale, un pas catre protectionism nu ar face decat sa inrautateasca lucrurile in comertul mondial, iar dizolvarea acordurilor comerciale de catre SUA, un proiect despre care Trump crede ca ar putea revigora economia locala, s-ar dovedi un miraj periculos.
In ciuda promisiunilor de relaxare fiscala anuntate de noul presedinte american, retorica sa protectionista ar putea dauna clasei de mijloc din Statele Unite, crede Bini Smaghi.
"Vorbim despre pericolul unei politici protectioniste, despre care nu stim nici cum va fi implementata si nici cum va fi de folos clasei mijlocii din SUA", a precizat presedintele grupului financiar francez.
In acelasi timp, pachetul de masuri fiscale propus de Trump si echipa sa ar avea ca rezultat aprecierea dolarului si deprecierea monedei euro, un scenariu care va avantaja politica monetara actuala a Bancii Centrale Europene, chiar si in contextul continuarii programului de relaxare cantitativa implementat de Mario Draghi.... mai mult
Miercuri, 16 Noiembrie 2016, ora 11:34