Guvernatorii bancilor centrale din Europa descopera ca zilele de aur in care erau admirati sunt de domeniul trecutului, transmite Bloomberg.
La mai mult de un sfert de secol dupa ce statele membre ale Uniunii Europene au decis ca dobanda de referinta nu trebuie sa fie influentata de factorul politic, autoritatile monetare incep sa devina calul de bataie al politicienilor. La fel ca si presedintele american, Donald Trump, politicienii europeni sunt fericiti sa tarasca guvernatorii bancilor centrale prin noroi.
"Zilele de aur ale independentei bancilor centrale sunt de domeniul trecutului. Banca centrala, in loc sa fie vazuta ca singura institutie care ne ajuta sa evitam falimentul, incepe sa fie vazuta ca dusmanul poporului" a declarat fostul oficial al Bancii Angliei, Charles Goodhart, adaugand ca atacurile se vor intensifica.
Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a tras un semnal de alarma in luna octombrie a anului trecut ca independenta bancilor centrale este atacata, insa acest avertisment a fost ignorat.
La un deceniu dupa izbucnirea crizei financiare mondiale, care a extins foarte mult competentele lor, oficialii bancilor centrale sunt obligati sa calce cu atentie, facand un echilibru intre nevoie de responsabilitate in fata opiniei publice si amenintarile care vin din zona politicului unde controlul se poate transforma in abuz, scrie sursa citata.
"Este important sa vedem ca aceasta tendinta face parte dintr-o schimbare mai ampla de... mai mult
Duminica, 03 Martie 2019, ora 17:55
Turcia a eliminat, luni, o clauza care stipula ca mandatul guvernatorului Bancii centrale are o durata de cinci ani, printr-o ordonanta de urgenta publicata cu putin timp inainte ca presedintele Recep Tayyip Erdogan sa depuna juramantul pentru un nou mandat.
Decretul, publicat in Monitorul Oficial, a eliminat o clauza care prevedea ca "guvernatorul Bancii Centrale este numit printr-o decizie a cabinetului pentru un mandat de cinci ani. Guvernatorul poate fi reconfirmat in functie la finalul acestei perioade", transmite Reuters.
De asemenea, s-a renuntat la cerinta ca vice-guvernatorii Bancii Centrale sa aiba o experienta de cel putin 10 ani in domeniul financiar bancar, precum si la prevederea ca vice-guvernatorii sa fie propusi de guvernator.
Incepand de luni, Turcia trece la un regim prezidential, punand capat mai multor decenii de democratie parlamentara, dupa ce Erdogan a castigat peste 52% din voturi la alegerile din 24 iunie.
Investitorii sunt de mult timp ingrijorati de independenta Bancii Centrale a Turciei. Cabinetul Erdogan, care urmeaza sa fie prezentat in cursul acestei zile, va fi urmarit cu atentie pentru semnale cu privire la directia viitoare a politicii monetare si a politicii monetare.
In luna mai a acestui an, Erdogan declara ca in situatia in care va fi reales va exercita un control mai mare asupra politicii monetare, declaratii care au dus la prabusirea lirei pana la un minim istoric de 4,9290 lire pentru un dolar.
Erdogan, care se... mai mult
Marti, 10 Iulie 2018, ora 09:59
Banca centrala din Rusia se vede nevoita sa recunosca o realitate trista pentru tara condusa de Vladimir Putin: clasa de mijloc dispare treptat, de vina fiind criza economica povocata de praburirea pretului petrolului si sanctiunile economice dictate de Occident pentru implicarea Moscovei in criza din Ucraina.
Situatia este reflectata de datele referitoare la consum, inflatie si media salariala din Rusia, arata o analiza Bloomberg, care ia in calcul si ultimele rapoarte emise de Banca Rusiei.
Asistati social
Conform reprezentantilor institutiei financiare, capacitatea bancii centrale de a controla inflatia este pusa in pericol de nivelul tot mai ridicat de inegalitate sociala intalnit in tara, prapastia dintre bogati si saraci adancindu-se intr-un ritm alarmant.
Veniturile rusilor si consumul au scazut intr-un ritm nemaintalnit in cei 16 ani ai "epocii Putin".
Veniturile disponibile reale ale populatiei au pierdut 7 procente din valoare fata de ultimul trimestru al anului trecut, iar acest fapt este resimtit si de sectorul retail, unde vanzarile au inregistrat 21 de luni consecutive de scadere.
14 milioane de cetateni rusi si-au pierdut statutul de membri ai clasei de mijloc, ca urmare a saraciei care s-a instalat in tara in ultimii 2 ani, dupa cum confirma o analiza Sberbank realizata in randul consumatorilor.
Multi dintre acestia sunt nevoiti acum sa apeleze la ajutoare de stat pentru a-si completa veniturile subtiate si sunt extrem de vulnerabili la... mai mult
Miercuri, 19 Octombrie 2016, ora 13:18
Votul care a decis iesirea Marii Britanii din UE ameninta sa arunce economia regatului in criza, fapt care il face pe guvernatorul Bancii Angliei, Mark Carney, sa reconsidere pozitia institutiei fata de instrumentele de lucru create dupa criza din 2008.
Riscul de instabilitate financiara ce planeaza asupra Regatului Unit il forteaza pe Carney sa iasa la rampa pentru a treia oara la mai putin de doua saptamani dupa referendumul care a decis iesirea din UE pentru a anunta masurile macroprudentiale ce pot fi adoptate in acest caz, informeaza Bloomberg.
Masuri noi
Printre acestea se numara incurajarea imprumuturilor catre companii si reducerea cerintelor de capital pentru institutiile financiare.
Posibila separare a Marii Britanii de cel mai important partener comercial al sau, UE, a aruncat serioase umbre de indoiala asupra potentialului economiei din insula, iar agitatia politica din regat l-a lasat pe Carney in postura de unic factor de stabilitate al momentului.
"Banca centrala are acum mai multe instrumente pe care le poate folosi, fata de cele existente in timpul crizei precedente. Pot actiona acum prin intermediul vitezei prin care vor cere bancilor sa se adapteze noilor standarde de lichiditate si capital", a explicat John Gieve, fost guvernator adjunct al Bancii Angliei in 2007.
Comitetul pentru Politici Financiare din cadrul Bancii Angliei lucreaza deja la raportul bianual care urmeaza sa fie prezentat pe 5 iulie, iar guvernatorul Mark Carney a... mai mult
Luni, 04 Iulie 2016, ora 12:37
Inca un avertisment pentru guverne, transmis de Organizatia de Cooperare si Dezvoltare Economica, arata nevoia acordarii unor stimului fiscali si a initierii unor reforme economice.
Conform The Telegraph, Catherine Mann, economist sef al organizatiei din Paris, considera ca multitudinea de politici monetare adoptate de bancile centrale din diverse piete nu pot rezolva singure problemele economiei globale.
Suprasarcina
Mann crede ca programele de relaxare cantitativa adoptate de Rezerva Federala, Banca Angliei, Banca Japoniei sau Banca Centrala Europeana risca sa ramana fara efect daca nu vor fi dublate de pachete de stimului fiscali si programe de reforma initiate de fiecare guvern in parte.
Politicile monetare adoptate pana in prezent au impins dobanzile in zona negativa, cu consecinte destul de serioase pentru industria bancara, in conditiile in care cererea ramane in continuare scazuta.
"In economiile unde dobanzile negative au fost impuse, canalul de creditare ramane extrem de important, iar acest lucru a devenit un impediment.
Bancile din Europa, de exemplu, nu au recuperat datoriile si, ca rezultat, acestea nu sunt in masura sa impulsioneze procesul de creditare", apreciaza Catherine Mann.
"De asemenea, acestea sunt prinse la mijloc intre peisajul dobanzilor din zona negativa si o activitate economica foarte slaba. Astfel, dobanzile negative devin un instrument foarte dur si greu de folosit", a mai spus economistul sef al OCDE.
Mak Carney,... mai mult
Luni, 21 Martie 2016, ora 12:49
Dupa violentele de la Frankfurt, din fata Bancii Centrale Europene, de saptamana aceasta, o institutie financiara mondiala avertizeaza asupra riscurilor generate de politicile monetare practicate de bancile nationale din intreaga lume.
Banca Reglementelor Internationale (BIS) arata ca efectul scaderii dobanzilor de referinta se face simtit in economia reala si poate genera tensiuni sociale puternice.
Impreuna cu inflatia redusa, randamentele scazute ale obligatiunilor si dobanzilor de referinta pot impinge la limita stabilitatea economica si politica de pe mapamond, avertizeaza expertii BIS, citati de cotidianul The Telegraph.
Scenarii de neimaginat
Pentru specialistii BIS este evident ca trendul descendent al dobanzilor globale impinge tarile din toata lumea in teritorii neexplorate pana in prezent.
S-a ajuns deja la situatia in care datoria globala pe termen lung, in valoare de 2.400 de miliarde se tranzactioneaza in piata la randament negative, investitorii ajungand sa plateasca bani din buzunar pentru "privilegiul" de a imprumuta guvernele.
"Dupa cum piata ne demonstreaza pe zi ce trece, granitele inimaginabilului devin extreme de elastice", comenteaza Claudio Borio, seful departamentului Monetar-Economic din cadrul Bancii Reglementelor Internationale.
In prag de revolta
"Consecintele trebuie urmarite cu atentie, din moment ce repercusiunile se arata a fi semnificative", mai spune Borio.
Scaderea dobanzilor de referinta a generat deja... mai mult
Joi, 19 Martie 2015, ora 17:25
Schimbare de strategie in abordarea politicilor monetare ale Bancii Nationale a Elvetiei - oficialii din banca centrala incearca o noua abordare a cursului valutar in raport cu euro, cautand un culoar care sa stabilizeze francul elvetian.
Conform publicatiei elvetiene Scheiwz ann Sontang, citata de The Guardian, o sursa interna din Banca Nationala a Elvetiei spera ca procesul de stabilizare sa se realizeze in intervalul cuprins intre 1,05 franci si 1,10 franci pentru un euro.
Sunt dispusi sa suporte paguba
Aceeasi sursa citata a mentionat ca oficialii elvetieni iau in calcul inclusiv o acoperire a pierderilor cauzate de explozia in piata valutara a francului elvetian, mentionand suma de 10 miliarde de franci pentru acoperirea pierderilor, fara a indica insa o perioada de timp in care programul ar urma sa se desfasoare.
Purtatorii de cuvant ai bancii Nationale a Elvetiei au refuzat orice comentariu pe acest subiect.
Criza francului elvetian s-a declansat in 15 ianuarie, moment in care oficialii bancii centrale au decis sa renunte la plafonul impus de schimb valutar euro/franc de 1,20.
Socul initial a dus la o apreciere fortata a monedei elvetiene, in prima faza aceasta atingand valoare de 0,90 euro, ulterior evoluand spre cursul de 1,0374 euro pentru un franc.
Presedindtele Bancii Nationale a Elvetiei, Thomas Jordan a mentionat imediat dupa cutremul declansat in piata ca este pregatit inclusiv sa intervina in piata pentru a regla cursul de schimb al... mai mult
Luni, 02 Februarie 2015, ora 09:58
Sefii bancilor centrale din zona euro intentioneaza sa conteste miercuri stilul de management al presedintelui Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, din cauza lipsei de transparenta si a comunicarii imprevizibile, ei urmand sa ii ceara mai multa colegialitate.
Bancherii sunt in mod special deranjati ca Draghi a anuntat o tinta pentru cresterea portofoliului de active al BCE, imediat dupa ce consiliul guvernatorilor a decis sa nu faca publice niciun fel de informatii, au spus surse din BCE, citate de Reuters.
"Acest fapt a creat exact asteptarile pe care doream sa le evitam. Acum tot ceea ce facem este comparat cu obiectivul de a mari activele cu 1.000 de miliarde de euro", a spus una din surse.
Guvernatorii ar putea limita capacitatea lui Draghi de a lua masuri indraznete
Iritarea guvernatorilor, care detin majoritatea in consiliul BCE format din 24 de membri, ar putea limita capacitatea lui Draghi de a lua masuri indraznete in urmatoarele luni, in conditiile in care institutia trebuie sa ia decizii cruciale, legate de achizitia de obligatiuni suverane pentru a combate incetinirea inflatiei si stagnarea economica.
Unii membri ai consiliului intentioneaza sa isi exprime miercuri nemultumirile la o cina de lucru traditionala, inainte de sedinta de politica monetara de joi, au explicat sursele.
Multi membri ai bancii centrale, care administreaza moneda unica a celor 18 state din zona euro, au salutat lipsa de formalism a lui Draghi, atunci cand a... mai mult
Miercuri, 05 Noiembrie 2014, ora 08:55
Sefii de state si de guverne din G20 au avertizat la incheierea summitului de la Sankt Petersburg ca redresarea economiei mondiale va fi slaba din cauza riscurilor legate mai ales de economiile emergente, considerate pana acum "motorul" cresterii economice mondiale.
Din acest motiv, bancile centrale s-au angajat sa modifice politicile monetare cu precautie.
Bancile centrale au raspuns apelurilor statelor emergente, ale caror monede s-au depreciat puternic in acest an din cauza temerilor legate de impactul planului Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite de a restrange in acest an masurile de stimulare a economiei americane, transmite AFP.
"Bancile noastre centrale s-au angajat ca schimbarile politicilor monetare sa fie precaute si comunicate clar" se arata in comunicatul final al G20.
Liderii G20 au recunoscut totodata ca accelerarea cresterii economice va fi insotita de treanzitia spre normalitate a politicilor monetare.
Comunicatul noteaza nevoia urgenta de intarire a redresarii mondiale si de generare a unei cresteri economice mai puternice, pentru crearea de locuri de munca, si reitereaza prioritatea data cresterii in raport cu disciplina bugetara.
Schimbarea politicii monetare SUA ii face precauti pe investitori
Intre riscurile mentionate se numara incetinirea cresterii in economiile emergente, care reflecta in unele cazuri volatilitatea fluxurilor de capital, conditiile financiare dificile si instabilitatea preturilor materiilor prime.... mai mult
Sambata, 07 Septembrie 2013, ora 09:28