Guvernul Ungariei si-a exprimat sprijinul fata de demonstratia organizata de Consiliul National Secuiesc (CNS) cu ocazia Zilei Libertatii Secuilor.
Amintim ca peste 2.000 de persoane au participat, duminica, la marsul organizat de Ziua Libertatii Secuilor, organizat de CNS, la Targu Mures
Intr-un comunicat de presa transmis duminica agentiei nationale de presa din Ungaria, MTI, Guvernul Ungariei a transmis ca sprijina demonstratia, scopul fiind de a atrage atentia asupra importantei autonomiei Tinutului Secuiesc.
"Guvernul Ungariei continua sa isi mentina, in mod hotarat, punctul de vedere conform caruia autonomia si dreptul la autodeterminare reprezinta o garantie a supravietuirii comunitatilor minoritare. O comunitate poate supravietui numai atunci cand isi formeaza singura propria soarta, daca poate decide singura in cele mai importante probleme referitoare la viitorul comunitatii", noteaza sursa citata.
Potrivit comunicatului, nevoia de autonomie a secuimii este intemeiata si legitima, intrucat nu se doreste cu nimic mai mult, decat ce vor numeroasele alte minoritati nationale ale Europei: sa foloseasca in mod liber limba si simbolurile nationale intr-o forma de autonomie care nu ofenseaza populatia majoritara, si pentru care exista nenumarate exemple bune in Europa.
"Problema autonomiei Tinutului Secuiesc este a fiecarui maghiar si este important ca, de fiecare data cand exista ocazia, sa ne facem auzita vocea si sa dam dovada de sprijinul nostru.
La... mai mult
Luni, 11 Martie 2019, ora 10:51
Ungaria acuza Heineken ca foloseste pe produsele sale un simbol al comunismului, steaua rosie. Guvernul de la Budapesta a pregatit un proiect de lege care interzice aplicarea logo-ului pe produsele companiei, inclusiv pe emblematicele sticle verzi ale producatorului finlandez de bere.
Acuzand Heineken ca a agresat un mic producator maghiar de bere din Romania, dupa ce compania a castigat un proces cu acesta referitor la marca, guvernul de la Budapesta vrea sa pedepseasca cu amenzi si chiar cu inchisoare pe oricine comercializeaza produse cu simboluri totalitariste. Intre aceste simboluri se numara si steaua rosie, asociata cu regimul comunist care a condus Ungaria timp de peste patru decenii.
"Credem ca trebuie sa aparam fiecare marca ungara atunci cand cineva vrea sa se foloseasca de pozitia dominanta pe piata pentru a-i zdrobi pe ceilalti", a declarat marti liderul parlamentar Lajos Kosa, relateaza Bloomberg.
Proiectul de lege care interzice simbolurile totalitariste si cazul Heineken sunt "o confluenta a celor doua probleme", a spus Kosa.
In luna ianuarie, un tribunal din Targu Mures a interzis producatorului de bere Lixid Project sa foloseasca marca Csiki ca urmare a unei sesizari a companiei Heineken, care acuza faptul ca numele acestei marci este mult prea similar cu cel al brandului Ciuc.
Lixid Project, care are aproximativ 140 de angajati si are sediul in localitatea Sansimion din judetul Harghita, a anuntat la momentul respectiv ca va prezenta cazul... mai mult
Miercuri, 22 Martie 2017, ora 16:54
Premierul ungar, Viktor Orban, a avertizat ca politia va fi mai dura cu imigrantii incepand de saptamana viitoare, intrucat recent refugiatii s-au revoltat impotriva autoritatilor ungare si resping inregistrarea.
"Avand in vedere ca ne confruntam cu o revolta a imigrantilor ilegali, politia si-a facut datoria in mod remarcabil, fara a folosi forta", a declarat Orban dpa o intalnire cu liderul grupului PPE in Parlamentul European, Manfred Weber, potrivit Reuters.
Orban a mai spus ca incepand cu data de 15 septembrie, cand intra in vigoare legi dure cu privire la imigratie, imigrantii care traverseaza ilegal granita tarii vor fi arestati.
Guvernul ungar a decis sa nu mai amenajeze "zone de tranzit" pentru refugiati de-a lungul frontierei cu Serbia, in locul lor urmand sa fie create oficii unde se vor primi cereri de azil din partea imigrantilor, iar cei carora nu li se va aproba cererea vor fi returnati Serbiei, au anuntat joi responsabili din guvernul ungar.
Criza ...citeste mai departe despre "Criza refugiatilor - Premierul ungar avertizeaza: Politia va fi mai dura cu imigrantii de saptamana viitoare" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 11 Septembrie 2015, ora 15:47
Guvernul ungar elaboreaza un act normativ potrivit caruia companiile de utilitati nu vor mai putea plati dividende, iar profiturile realizate ar urma sa fie folosite pentru modernizarea serviciilor, a declarat miercuri secretarul de stat din Ministerul Dezvoltarii, Janos Fonagy, transmite Reuters.
Premierul Viktor Orban a declarat anterior ca cetatenii ungari platesc prea mult pentru utilitati comparativ cu cea ce castiga, anuntand ca are intentia de a transforma companiile de utilitati in organizatii non-profit.
Companiile germane E.ON si RWE, precum si companiile franceze EDF si GDF Suez si firma italiana Eni detin pachete substantiale de actiuni in companiile ungare de utilitati.
Intr-un interviu acordat postului public de televiziune M1, Janos Fonagy a subliniat ca serviciile care formeaza un "monopol natural" precum gazele naturale, electricitatea, apa, incalzirea centralizata si alte servicii de interes public ar trebui sa fie trecute sub controlul guvernului central sau al autoritatilor locale sub forma unor entitati non-profit. "Profitul generat ca urmare a unor activitati corporatiste decente nu va putea fi extras sub forma de dividende, ci ar trebui sa fie reinvestit in functionarea, mentenanta si mai ales in imbunatatirea serviciilor", a spus Fonagy.
Separat, un purtator de cuvant al guvernului ungar a confirmat ca autoritatile de la Budapesta au primit o scrisoare din partea Comisiei Europene referitoare la planurile guvernului ungar vizand... mai mult
Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 15:18
Masurile luate de guvernul din Ungaria cu efect negativ asupra sectorului bancar, inclusiv prin impunerea unor taxe speciale, vor forta retrageri ale unor grupuri bancare de pe piata ungara, fuziuni si inchideri de sucursale, a declarat presedintele Asociatiei Bancilor din Ungaria, Daniel Gyuris.
Asociatia bancilor spera, insa, ca o astfel de evolutie sa fie evitata si ca, pe langa eforturile de atingere a tintei de deficit bugetar, vor exista resurse si pentru stimularea cresterii economice, a spus Gyuris, potrivit cotidianului local Nepszabadsag, citat de Portfolio.
Taxa bancara din Ungaria este de zece ori mai mare decat media UE, a adaugat bancherul. De asemenea, in pofida pierderilor cauzate de criza, institutiile de credit mentin un nivel al capitalului peste minimul impus de reglementari, a adaugat el.
"Pana cand grupurile bancare nu se vor putea astepta in Ungaria la acelasi randament ca in alte tari din jur, nu vor aduce bani in tara", a spus Gyuris.
Asociatia Bancilor continua sa spere ca taxa speciala pe banci nu va ramane pe termen nedefint parte a sistemului de taxe, chiar daca premierul ungar, Viktor Orban, a afirmat repetat, in mod clar, ca nu intentioneaza sa o anuleze niciodata. mai mult
Luni, 03 Decembrie 2012, ora 10:21
Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a retrogradat ratingul de credit al Ungariei la doua trepte sub categoria "investment grade" (recomandat pentru investitii), deoarece politicile guvernului de la Budapesta erodeaza perspectivele de crestere a economiei pe termen mediu, transmite Bloomberg si site-ul portfolio.hu.
Ratingurile suverane ale Ungariei pe termen lung in valuta si moneda locala a fost reduse cu o treapta, de la "BB plus" la "BB", cu perspectiva stabila. Ratingul "BB" atribuit Ungariei de S&P este la acelasi nivel cu cel al Portugaliei,Turciei, Serbia si Macedonia.
Guvernul Ungariei a apreciat ca retrogradarea este o decizie "frivola".
Ungaria se confrunta cu a doua recesiune din ultimii patru ani.
Luna trecuta guvernul s-a razgandit in privinta reducerii taxei pe banci, cea mai ridicata din UE, pentru a reusi sa reduca deficitul bugetar la 3% din PIB in 2013. S&P estimeaza ca pe termen scurt guvernul va reusi sa-si indeplineasca tintele fiscale.
Anul trecut Ungaria si-a pierdut ratingul "investment grade" atribuit de Fitch, S&P's si Moody's iar forintul s-a depreciat cu 15% fata de euro in a doua jumatate a lui 2011. Anul acesta forintul s-a apreciat cu 11,9% fata de euro datorita masurilor de stimulare a economiei mondiale si a sperantelor investitorilor ca se va ajunge curand la un acord cu FMI.
Guvernul are ca obiectiv obtinerea unui deficit bugetar de 2,7% din PIB in 2012 si 2013, in timp ce UE se asteapta la un deficit de... mai mult
Duminica, 25 Noiembrie 2012, ora 14:56
Guvernul ungar considera ca administratiile anterioare sunt responsabile pentru cresterea datoriei nationale, motiv pentru care vrea sa le cheme in instanta, conform NewsIn.
Partidul conservator Fidesz, aflat la putere, intentioneaza sa analizeze posibilitatea de a-i deferi justitiei pentru politicile lor, a declarat Peter Szijjarto intr-un interviu citat de DPA.
Fidesz "urmareste clar" sa vada premieri si ministri de finante din foste guverne socialiste in boxa acuzatilor, ceea ce ar fi "fara precedent intr-o tara democratica", a declarat vicepresedintele principalului partid de opozitie.
"Daca se va intampla acest lucru, Ungaria s-ar confrunta cu o cenzura severa. Tine de alegatori sa emita verdicte in chestiuni precum" datoria nationala, a subliniat Laszlo Kovacs.
Reprezentand circa 80% din Produsul Intern Brut, datoria guvernului central ungar este cea mai mare dintre fostele tari comuniste care au aderat la UE.
Fostul premier socialist Ferenc Gyurcsany a admis recent ca politicile guvernului sau au dus la cresterea datoriei guvernamentale, insa a precizat ca tendinta ascendenta a inceput in timpul mandatului precedent de premier al lui Viktor Orban, care s-a incheiat in 2002.
mai mult
Vineri, 29 Iulie 2011, ora 09:57
Guvernul ungar va elimina fondurile de pensii private obligatorii pana la sfarsitul anului viitor, prin modificarile planificate in sistemul de pensii, a declarat ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy, pentru site-ul de business fn.hu, relateaza Mediafax."Reformele pregatite de guvern pentru sistemul de pensii vor rezulta in eliminarea pilonului doi (al fondurilor de pensii private obligatorii). Pilonul II va inceta sa existe pana la sfarsitul lui 2011", a afirmat Matolcsy intr-un interviu acordat luni si publicat joi seara.
Matolcsy anticipeaza ca 90-95% dintre cei trei milioane de contributori la fondurile de pensii private obligatorii vor reveni la sistemul public de pensii.Oficialul a adaugat ca va anula toate finantarile de la stat pentru Consiliul Fiscal, o organizatie independenta care supravegheaza finantele publice si a criticat vehement in ultimul timp politicile fiscale ale guvernului.Totodata, ministrul a spus ca guvernul va acorda compensari tuturor celor 690.000 de angajati din sectorul public, care ar putea fi afectati negativ de modificarile de taxe ce vor intra in vigoare anul viitor si nu au fost incluse in proiectul initial de buget pentru 2011.Matolcsy a mai aratat ca a propus o crestere de 5% a salariului minim din sectorul privat pentru anul viitor, in loc de procentul de 4,5% oferit anterior. mai mult
Vineri, 26 Noiembrie 2010, ora 10:40
Liderul partidului de centru-dreapta Fidesz, Viktor Orban, castigatorul alegerilor parlamentare din Ungaria, a anuntat ca viitorul guvern de la Budapesta va purta negocieri cu Fondul Monetar International si va elabora un plan de reducere a datoriilor statului, relateaza RRA, citat de RADOR si preluat de NewsIn.Liderul Fidesz, Viktor Orban, a dat asigurari ca vrea o relatie de parteneriat cu organismele internationale.
"Din punctul meu de vedere, nici FMI si nici institutiile financiare ale Uniunii Europene nu sunt sefii nostri si noi nu ne subordonam lor.
Eu consider ca fiecare tara este responsabila pentru propria politica economica si propria economie.
Daca luam in primire un ajutor, trebuie sa discutam cu cei care ofera banii.
Scopul acestor discutii nu este sa ascultam ce ni se dicteaza.
Treaba noastra este sa avem un proiect economic pentru care sa ii castigam ca parteneri pe cei care in ultimul timp si-au asumat finantarea Ungariei, deci noi aspiram la o cooperare in sistem de parteneriat", a declarat el.
Viktor Orban a mai spus ca ideal ar fi ca deficitul bugetar sa fie zero, dar problema este ca tara are datorii mari.
In campania electorala, Fidesz a respins obiectivul de deficit public fixat de socialisti pentru anul acesta (3,8% din PIB), calificandu-l drept o iluzie.
Formatiunea anuntase deja ca intentioneaza sa renegocieze acordul cu FMI, dar nu a oferit detalii privind posibile schimbari.
Pentru a asigura cresterea economica, Fidesz promoveaza scaderile de... mai mult
Marti, 27 Aprilie 2010, ora 09:30