In perioada 20 - 21 noiembrie 2019, BusinessMark organizeaza la Bucuresti, cu sprijinul Camerei Consultantilor Fiscali, o noua editie a TAX & FINANCE FORUM. Evenimentul va avea loc la Hotel Radisson Blu si este adresat atat companiilor din mediul privat, cat si celor din sectorul public.
Pe parcursul celor doua zile, specialisti din domeniu vor prezenta si analiza tendinte si politici la nivel international, armonizarea legislatiei romanesti, principalele aspecte privind impozitele directe si impozitele indirecte, modificari si reglementari ale Codului Fiscal si Codului de Procedura Fiscala.
Editia de la Bucuresti va include o conferinta (20 noiembrie) si seminarii de cate trei ore (21 noiembrie), ce vor acoperi cele mai de interes subiecte de fiscalitate pentru mediul de afaceri.
Agenda evenimentului:
- ZIUA I - CONFERINTA sustinuta de MIRUNA ENACHE, Partener, Asistenta fiscala, EY Romania; ANA-MARIA IORDACHE, Partener, D&B David si Baias; ALINA ANDREI, Partener, Cabot Transfer Pricing; MITEL SPATARU, Tax Partner, FiNEXPERT; VIOREL SBORA, Partener preturi de transfer, ATIPIC Solutions; MIHAELA MITROI, Tax & Law Leader CESA South Cluster, EY Romania; FLORENTINA SUSNEA, Managing Partner, PKF Finconta; EMANUEL BANCILA, Partner, Litigii si dispute fiscale, EY Romania; RALUCA BUCIUC, Director Valuation and Hospitality Advisory Services, Colliers International Romania; LELIA GRIGORE, Litigation Department Manager, Dobrinescu Dobrev SCA si ADINA VIZOLI, Director, PwC... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2019, ora 09:33
Politica fiscala din Romania nu este adaptata realitatii. Este o politica destul de gresita si cu un sistem al bugetului consolitat depasit, potrivit analistului economic Mircea Cosea, care a declarat pentru Business24 ca sistemul de taxe si impozite trebuie separat de contributiile sociale.
Politica fiscala merge "pe contrasens" si are mai multe efecte negative, care se vor vedea intr-un timp destul de scurt, crede analistul, prin blocarea crearii locurilor de munca si slabirea capacitatii puterii de cumparare a populatiei.
"In pofida unei cresteri economice in acest an intre 1,5% si 2%, pe care o pun pe seama exporturilor si a agriculturii, populatia nu va avea nimic de castigat pentru ca in contrabalans este aceasta fiscalitate", sustine Cosea.
Trei masuri cu efete negative asupra tarii
In ultima perioada au fost luate trei masuri care, dupa parerea analistului economic Mircea Cosea, au efecte negative mult mai importante decat cele pozitive si care se vor rasfrange in timp asupra situatiei generale a tarii.
Codul rutier: "Pe langa o seama intreaga de lucruri pe care nu le putem intelege, aproape de o imoralitate clara, cere conducatorului auto sa intre intr-un regim de siguranta pe care infrastructura nu-l asigura" sustine analistul. Aceasta prima masura ridica problema nivelului amenzilor.
"Este greu de inteles cum se poate ca amenzile sa depaseasca, la un anumit nivel al lor, salariul mediu pe economie. Este greu de inteles cum isi inchipuie cei... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 08:20
Volumul mare de modificari fiscale ca raspuns la criza financiara globala continua sa genereze politici fiscale mai bine orientate, selective si mai nuantate in multe tari din intreaga lume in 2013.
Australia si Olanda, si-au extins deja baza de impozitare in masura posibila pentru a pastra prudenta, atat la nivel competitiv, cat si politic, in timp ce multe tari, inclusiv Statele Unite ale Americii, inca aspira la o reforma fiscala la scara larga.
Ritmul de schimbare al politicilor va ramane, totusi, neregulat in 2013, atata vreme cat tarile asteapta sa vada ce recomandari vin, in acest an, de la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) si de la alte organisme supra-nationale - se arata in studiul Ernst & Young, The Outlook for Global Tax Policy in 2013.
Influenta supranationala in crestere in 2013
Ritmul rapid al globalizarii si cresterea conectivitatii generata de inovatiile din tehnologie si comunicatii demonstreaza ca modelele difera semnificativ de cele care au fost considerate, pe termen lung, ca norme internationale.
"Principiile comune internationale desprinse din experientele nationale privind impartirea jurisdictiei fiscale nu au tinut pasul cu schimbarile din mediul de afaceri" se arata in raportul OCDE din februarie - Addressing Base Erosion and Profit Shifting.
In luna iulie 2013, OCDE va lansa un prim plan de actiune privind impozitarea transfrontaliera, care va acoperi trei domenii-cheie: preturile de transfer,... mai mult
Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 14:00
Ministrul german de finante, Wolfgang Schauble, estimeaza ca Europa va avea in curand o politica fiscala comuna, demers care se va concretiza "mai repede decat am fi crezut pana de curand", transmite agentia EFE, care preia o declaratie a oficialului publicata in editia de joi a cotidianului Die Zeit.
Ministrul german sustine si ideea unei uniuni bancare europene.
Cat priveste Grecia, el se declara impotriva inaspririi conditiilor de austeritate solicitate in schimbul ajutorului financiar international. "Nu vom impune conditii suplimentare Greciei", afirma Schauble, adaugand ca cetatenii acestei tari "au in propriile maini solutiile la problemele lor". mai mult
Joi, 21 Iunie 2012, ora 17:10
Inasprirea politicii fiscale in Europa este un mod gresit de a rezolva criza datoriei si poate duce laun rezultat total opus, a opinat cunoscutul economist american Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru Economie, profesor la Universitatea Columbia.
"Inasprirea politicii financiare este o greseala. Europa nu-si va mai recastiga increderea, se va ajunge la un rezultat absolut opus", a subliniat el, intr-un interviu acordat joi Bloomberg Tv.
"Tarile din zona euro au semnat un pact de sinucidere colectiva, pariind pe economisirea mijloacelor bugetare.Acest lucru va duce la colapsul economiilor lor", a evidentiat analistul american.
Caderea economiilor Europei, care in acest moment au nevoie de sprijin in vederea cresterii, s-ar putea dovedi "foarte grava", spune Stiglitz, atragand atentia ca "liderii europeni par incapabili sa inteleaga ceea ce este necesar de facut" in situatia data.
Totodata, mai spune el, anul 2012 va fi unul "foarte dificil" pentru tarile din Europa, iar situatia din Lumea Veche va afecta si economia americana. mai mult
Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 08:56
Premierul Emil Boc a avut, miercuri, o noua intalnire cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), la care au participat mai multi ministri si in care s-a discutat despre politica fiscala si restructurarea companiilor de stat, au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale.Intalnirea a avut loc imediat dupa discutia dintre ministrul Economiei si FMI.
O intalnire similara intre seful Guvernului si delegatia FMI a fost organizata si in urma cu o saptamani, in prima zi a misiunii.
O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale se afla la Bucuresti, in perioada 27 aprilie-9 mai, pentru prima evaluare a noului acord.
Noul acord de tip preventiv, incheiat la finele lunii martie pentru doi ani, are o valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are Romania la FMI. Acordul va fi insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde de euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala. mai mult
Miercuri, 04 Mai 2011, ora 12:22
Economia Romaniei ar putea creste in 2011 in medie cu 0,7%, dar iesirea din recesiune va fi conditionata, pentru al treilea an consecutiv, de eventualele masuri de politica fiscala adoptate pe plan intern si de evolutia celorlalte state europene, apreciaza analistii economici, anunta Mediafax.Estimarile analistilor intervievati de MEDIAFAX privind evolutia PIB in 2011 variaza intre o stagnare a economiei si o crestere de 1,7%, iar media este de 0,7%.
Analistii au anticipat la finele anilor 2008 si 2009 ca economia va creste in anii urmatori, dar si-au revizuit estimarile in repetate randuri din cauza incertitudinilor legate de mediul macroeconomic intern si de evolutia crizei internationale, si modificarilor frecvente ale contextului economic international.
In decembrie 2009, estimarile analistilor indicau pentru acest an o crestere economica cuprinsa intre 0,6% si 2%, dar acestea au fost revizuite in scadere de mai multe ori in principal din cauza masurilor de austeritate anuntate si implementate pe parcursul anului, cum ar fi majorarea TVA cu 5 puncte, la 24%, si reducerea salariilor angajatilor din sectorul bugetar cu 25%.
In prezent majoritatea prognozelor indica pentru acest an o contractie a PIB-ului situata in jurul a 2%.
De asemenea, la finele anului 2008 anticipatiile privind evolutia economiei in 2009 vizau un avans real al PIB si se concentrau in intervalul 3-4%, dar acestea au fost revizuite de mai multe ori, iar PIB-ul a scazut cu 7,1% la nivelul intregului... mai mult
Miercuri, 29 Decembrie 2010, ora 14:51
Romania si tarile din jur ar trebui sa tina cont in masurile fiscale de politica din Bulgaria, care nu intentioneaza sa creasca taxele, pentru a nu-si pierde din competitivitate, a declarat viceguvernatorul bancii centrale a Bulgariei, Kalin Hristov, precizeaza Mediafax."Daca noi nu crestem taxele in Bulgaria, voi (romanii - n.r.) si alte tari vecine sa tineti cont de asta, pentru a nu deveni necompetitivi", a spus Hristov, prezent la Forumul Financiar 2010.
In opinia oficialului bulgar, regiunea are nevoie de fluxuri de capital strain, care sa sustina revenirea economiilor si iesirea din criza.
Hristov a mentionat ca la nivel european nu exista o problema de politica monetara, iar Banca Central Europeana gestioneaza corect situatia.
In schimb, situatia sta mult diferit la nivelul politicii fiscale, unde coordonarea este slaba, aceasta fiind principala dificultate a pietei comune.
El a mai aratat ca, la fel ca in cazul Romaniei, Bulgaria nu are vreo problema cu bancile detinute de institutii de credit grecesti, care in majoritate sunt entitati locale, supravegheate si reglementate de banca centrala.
Hristov a precizat ca expunerea bancilor grecesti reprezinta doar 20% din capitalurile din sistemul bancar bulgar.
mai mult
Marti, 25 Mai 2010, ora 12:28
Politica fiscala a Bulgariei tinteste mentinerea unor excedente bugetare de circa 3% din PIB in anii urmatori, care au rolul de a contracare adancirea deficitului extern, arata ieir Comisia Europeana, care recomanda cresterea moderata a cheltuielilor publice si a salariilor din sectorul public. "Atentia guvernului la masurile structurale pentru consolidarea rezistentei economiei reprezinta, totodata, un raspuns adecvat si la timp in contextul perspectivelor economice actuale", se spune intr-un comunicat al Comisiei Europene, dupa evaluarea programului de stabilitate si convergenta al vecinului de la sud al Romaniei.
"Strategia bugetara pe termen mediu tinteste mentinerea unei pozitii bugetare solide, reflectata de excedentele mari vizate de guvern, de 3% din produsul intern brut (PIB) in perioada programului", arata CE. Cresterea economica a Bulgariei a depasit nivelul de 6% pe an din 2003, insa avansul a fost insotit de adancirea deficitului de cont curent si de accentuarea inflatiei. Anul trecut, deficitul extern al Bulgariei a ajuns la 24,3% din PIB, ptrivit primelor estimari. In contextul crizei financiare mondiale si incetinirii cresterii economice, Bulgaria se confrunta cu dilema mentinerii unei cresteri economice sustenabile in conditiile in care trebuie sa atenueze dezechilibrele macroeconomice, prin mentinerea unor politici fiscale si de venituri aspre, avertizeaza Comisia Europeana. Bruxelles-ul recomanda Bulgariei sa mentina in continuare o politica fiscala... mai mult
Joi, 19 Februarie 2009, ora 09:37