Sefii de stat si de guvern din Uniunea Europeana se vor reuni joi intr-o videoconferinta, insa sunt sanse slabe sa se ajunga la o decizie finala cu privire la modul in care va fi finantata revenirea economiei dupa pandemia de coronavirus, sustin surse diplomatice si oficiali citati de Reuters.
La o discutie pregatitoare cu delegatii statelor membre UE, care a avut loc luni, Executivul comunitar le-a comunicat ca, potrivit estimarilor sale, pandemia de coronavirus ar putea anula pana la o zecime din PIB-ul continentului.
Sursele citate de Reuters sustin ca, la discutiile care au avut loc luni, Comisia Europeana le-a spus delegatilor celor 27 de state membre UE ca ar dori sa finanteze un nou fond de relansare economica via majorarea asa-numitului plafon maxim din urmatorul buget comunitar.
Desi acest buget acopera perioada 2021-2027, Comisia cere o majorare temporara, in 2021-2022, a garantiilor oferite de state pentru "resursele proprii" ale bugetului UE, ceea ce ar permite Executivului comunitar sa stranga mai multi bani pe baza acelor garantii.
Sursele citate de Reuters sustin ca reprezentantii unor state precum Austria, Germania, Olanda si Suedia, renumite pentru ca adopta o politica fiscala conservatoare si care pana acum au refuzat ideea unei mutualizari a datoriilor in UE, au subliniat la reniunea de luni ca un astfel de fond de revenire trebuie sa fie unul temporar.
Vicepresedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a apreciat saptamana trecuta ca... mai mult
Marti, 21 Aprilie 2020, ora 10:51
Sintetizand evolutia Romaniei dupa 2007, putem spune ca am redus decalajele fata de Vest, desi inca suntem prea departe fata de acesta, dar am pastrat sau crescut decalajele fata de vecinii nostri din Est.
Doar contraperformanta de necrezut a Bulgariei si Croatiei mai atenueaza lipsa noastra de rezultate.
Citeste prima parte a articolului: Actualitatea Romaniei lui Mircea Malita: De ce nu e bine sa fii doar elevul model din UE, pentru a nu supara pe cei mari
Principala pierdere a Romaniei dupa 2007, de nimeni anticipata si inca incomplet acceptata, este pierderea catastrofala a unei sesimi din populatia noastra (3,5-4 milioane de oameni), in procentaj mare (peste 70%) persoane tinere si active pe piata muncii (restul fiind copiii acestora).
Aceasta pierdere a generat efectul de saturatie pentru puterea economica a tarii si pentru ritmul de reducere a decalajelor; probabil ca sunt, an de an, cateva procente bune de PIB "pierdute".
Este drept ca, in schimb, remiterile trimise din strainatate acasa au reusit sa echilibreze deficitul comercial si, implicit, pe cel de cont curent, in toti acesti ani.
Ca sa avem o imagine doar a ceea ce am pierdut, trebuie spus ca cei plecati din tara au trimis, in zece ani, 52 miliarde de euro, aproape dublu fata de cele nici 30 miliarde de euro investitii straine directe.
In toti acesti ani, Polonia si-a crescut populatia cu 300.000 de cetateni (usor e drept), Ungaria a pierdut numai 2% din cetateni, Cehia si-a marit... mai mult
Vineri, 17 Februarie 2017, ora 07:55
Omul pe care Donald Trump il vrea ambasador al SUA la Bruxelles, profesorul Ted Malloch, sustine ca Grecia ar putea iesi din uniunea monetara, renuntand in acelasi timp la moneda unica europeana in favoarea dolarului american.
"Cunosc cativa economisti eleni care discuta cu cateva think tank-uri americane pe tema 'dolarizarii' economiei Greciei", a declarat Malloch, citat de ziarul The Independent.
In opinia profesorului american, o astfel de miscare ar da fiori Berlinului, in contextul in care moneda euro pare tot mai slabita, iar Uniunea Europeana pare sa scartaie din toate incheieturile sub presiunea valului nationalist care acapareaza tot mai mult teritoriu in tarile din vestul continentului.
Grexit ar fi cea mai buna solutie pentru eleni, in conditiile in care situtia supraindatorarii tarii se dovedeste "nesustenabila" pentru economia Greciei, crede aspirantul la postul de ambasador SUA pe langa UE.
Tema iesirii Greciei din zona euro este una recurenta in discursurile recente ale lui Malloch, acesta afirmand inca de la inceputul acestei luni, intr-un interviu acordat Bloomberg, ca "din perspectiva unui economist, exista motive serioase ca Grecia sa abandoneze moneda euro".
Profesorul Malloch nu este nici un mare fan al Uniunii Europene si a monedei euro, prima fiind comparata de el cu o noua Uniune Sovietica care trebuie "imblanzita", iar cea de a doua cu o valuta care ar putea sa se prabuseasca intr-un an si jumatate.
Comentariile sale au atras... mai mult
Joi, 16 Februarie 2017, ora 14:21
2Opt state europene sunt in pericol de a depsi pragul limita al deficitului bugetar de 3%, cifra fiind mai mare decat in anii trecuti, cand doar cinci, sase tari membre UE erau in aceasta situatie.
Avertismentul a fost dat de comisarul european pentru Afaceri Economice si Finante, Pierre Moscovici, iar oficialul de la Bruxelles se arata ingrijorat de aparitia noilor nume in lista statelor cu deficit excesiv, anunta BBC.
Italia, una dintre economiile importante din zona euro, este pe lista tarilor care vor inregistra o depasire a deficitului bugetar din cauza presiunii exercitate de criza migrantilor in peninsula, dar si a costurilor de refacere a localitatilor afectate de sirul de seisme care au zguduit Italia in acest an.
"In cazul Italiei, o parte semnificativa a acestei devieri a fost cauzata de costurile associate cu activitatea seismica din aceasta tara, una foarte dramatica in acest an. iar Comisia Europeana va tine cont de acest aspect", a precizat Moscovici.
Spania si Portugalia, alte doua tari din flancul sudic al zonei euro, figurau deja in clasamentul statelor membre care vor inregistra un deficit peste limita admisa in cadrul UE. In cazul lor, schimbarile survenite pe scena politica si incertitudinea formarii unui guvern la Madrid au accentuat problema cheltuielilor bugetare.
In luna august, ambele state din Peninsula iberica au scapat de amenzile dictate de CE, forul executiv al Uniunii acordandu-le un ragaz pentru echilibrarea bugetelor.
Anul... mai mult
Joi, 17 Noiembrie 2016, ora 08:03
Christine Lagarde, directorul executiv al Fondului Monetar International, a tinut sa atraga atentia liderilor de guverne si guvernatorilor bancilor centrale ca timpul ramas pentru vindecarea ranilor crizei din 2008 s-a cam scurs.
"O cadere in mediocritate a cresterii economice globale va fi greu de corectat", a avertizat sefa FMI in cadrul unei conferinte sustinute la Frankfurt, relateaza ziarul The Telegraph.
Semne ingrijoratoare
Desi a subliniat faptul ca nu suntem intr-o noua criza economica, Lagarde a atras atentia asupra deteriorarii conditiilor din peisajul economic global in ultimele 6 luni.
Cresterea economica din piete precum Statele Unite si Marea Britanie s-a dovedit a fi redusa fata de prognozele initiale, iar recesiunea din Rusia si Brazilia tinde sa se intinda pe o perioada mai lunga decat cea prognozata.
Pana acum, redresarea economica a mers "prea incet si se arata prea fragila", dupa cum a caracterizat situatia Lagarde, insistand ca guvernele sa adopte "politici potente" care sa faca fata provocarilor actuale din economia globala si sa creasca gradul de incredere al investitorilor.
Amanarile nu fac decat sa "consolideze o creste economica redusa", aceasta putand deveni o caracteristica permanenta a economiei globala, a mai transmis Lagarde.
"Acest lucru are consecinte pentru mediul social si politic chiar si in Germania, unde economia s-a dovedit puternica in fata crizei.
Putem mai bine de atat si trebuie sa facem mai bine, dar,... mai mult
Miercuri, 06 Aprilie 2016, ora 12:10
Rezultatele alegerilor regionale din Spania, ale celor prezidentiale din Polonia si criza nerezolvata din Grecia dau fiori politicienilor din Europa.
Premierul italian, Matteo Renzi, a iesit la rampa pentru a cere public renuntarea la politica de austeritate care poate periclita existenta UE.
"Vantul din Spania, cel din Grecia si cel din Polonia nu bat in aceeasi directie, bat in sensuri opuse, dar demonstreaza ca Europa trebuie sa se schimbe", a explicat Renzi la o televiziune locala, arata portalul Bloomberg.
Presiune populara
"Fie Europa reuseste sa isi schimbe politica economica, fie miscarile anti-Bruxelles si anti-Strasbourg vor deveni din ce in ce mai puternice", a declarat Renzi in interviul dat televiziunii toscane RTV38.
Premierul italian a reactionat astfel dupa ce rezultatele alegerilor regionale de duminica din Spania au aratat o infrangere zdrobitoare a Partidului Popular condus de prim-ministrul spaniol Mariano Rajoy.
Este cel mai slab scor obtinut de popularii spanioli in ultimii 24 de ani, conform cifrelor oficiale, victoria apartinand in mai multe regiuni gruparii de stanga Podemos, caracterizata de un mesaj anti-austeritate.
Un scor destul de bun l-au obtinut si socialistii spanioli, in cazul unei eventuale aliante cu Podemos, fortele de stanga urmand sa detina inclusiv controlul asupra capitalei regatului.
In aceeasi zi, in Polonia, Andrej Duda reusea sa il scoata din prim plan pe presedintele Bronislaw Komorowski, devenind... mai mult
Marti, 26 Mai 2015, ora 10:40
Comisia Europeana a adoptat miercuri cinci prioritati pentru 2013 menite sa orienteze statele membre aflate in criza spre relansarea cresterii economice, se arata intr-un comunicat al executivului UE.
Analiza anuala a cresterii (AAC) 2013, care contine cele cinci prioritati, marcheaza inceputul semestrului european pentru coordonarea politicilor economice, prin care se asigura alinierea planurilor bugetare si economice ale statelor membre cu prevederile Pactului de stabilitate si crestere si cu obiectivele Strategiei Europa 2020, noteaza CE.
Desi deficitele scad, tensiunile de pe pietele financiare se atenueaza si apar semne de imbunatatire a competitivitatii in unele state membre, Comisia Europeana atrage atentia ca este necesara continuarea reformei pentru a genera o cresstere economica durabila si noi locuri de munca.
Similare cu cele de anul trecut, cele cinci prioritati sunt: continuarea unei consolidari fiscale diferentiate si favorabile cresterii economice; reluarea activitatii normale de creditare a economiei; promovarea cresterii economice si a competitivitatii in prezent si in viitor; abordarea aspectelor legate de somaj si a consecintelor sociale ale crizei si modernizarea administratiei publice.
Presedintele Comisie Europene Jose Manuel Barroso a atras atentia ca este "esential" sa fie respectate in continuare "strategia de consolidare fiscala favorabila cresterii, reformele economice si investitiile bine orientate". "Aceasta este singura modalitate... mai mult
Joi, 29 Noiembrie 2012, ora 08:47
Economia Uniunii Europene (UE) pierde in fiecare an 120 de miliarde de euro, arata un comunicat al Comisiei Europene, care a propus un mecanism de monitorizare valabil pentru toate statele UE.Acest nou mecanism, intitulat "Raportul anticoruptie al UE", isi propune sa monitorizeze si sa evalueze eforturile statelor membre de combatere a coruptiei si, de asemenea, sa incurajeze un angajament politic mai sustinut al statelor membre.Raportul anticoruptie al UE va identifica tendintele si punctele slabe care necesita o solutie si, in acelasi timp, va stimula schimbul de experienta inter pares si schimbul de cele mai bune practici.Raportul va fi emis de Comisie la fiecare doi ani, incepand din 2013, si se va intemeia pe informatiile primite din diferite surse, inclusiv prin intermediul mecanismelor actuale de monitorizare (Consiliul Europei, OCDE si Organizatia Natiunilor Unite), de la experti independenti, parti interesate si societatea civila.In paralel, UE ar trebui sa negocieze participarea sa in cadrul Grupului de State impotriva Coruptiei din Consiliul Europei (GRECO), pentru crearea de sinergii intre cele doua mecanisme.Comisia va continua initiativa prin propunerea, spre sfarsitul anului, a unor norme modernizate ale UE privind confiscarea activelor obtinute din criminalitate, a unei strategii de ameliorare a investigatiilor in domeniul infractionalitatii financiare in statele membre in anul 2012, precum si a unui plan de actiune pentru ameliorarea datelor statistice... mai mult
Marti, 07 Iunie 2011, ora 18:03
Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat, luni, ca este in interesul Ungariei sa incheie acorduri de finantare cu Fondul Monetar International, daca este nevoie, dar nu si ca FMI sa stabileasca politica economica a tarii, transmite Reuters, potrivit Mediafax. Orban a spus, adresandu-se ambasadorilor, ca Ungaria trebuie sa promoveze o politica externa pro-activa si a dat ca exemplu relatiile cu FMI. "Interpretam acordul cu FMI, participarea in sistemul de cooperare al FMI, ca un acord de imprumut.
FMI il considera un acord privind politica economica. Acest fapt nu este in interesul nostru", a spus Orban. El a adaugat ca este in interesul Ungariei sa incheie cu FMI acorduri de imprumut, care sa nu influenteze politica economica, intrucat ar limita spatiul de manevra al guvernului si al Parlamentului.
Orban nu a precizat la ce fel de acorduri cu Fondul a facut referire. El a mai spus ca daca, va fi necesar, Ungaria va discuta politica economica cu Uniunea Europeana. Premierul a declarat anterior ca Ungaria va negocia cu UE planurile de buget aferente anului 2011, economia fiind suficient de puternica se se finanteze de pe piata.
Orban a reiterat ca singura conditie pe care Ungaria trebuie sa o respecte potrivit acordului actual cu FMI, care expira in octombrie, este mentinerea deficitului bugetar din acest an la 3,8% din PIB. El a aratat totodata ca daca FMI nu ar fi ajutat Ungaria in 2008, economia s-ar fi prabusit.
Zsolt Kondrat, analist la MKB, crede ca guvernul... mai mult
Luni, 30 August 2010, ora 23:54