Fostul secretar american al Trezoreriei Larry Summers si-a retras candidatura la succesiunea lui Ben Bernanke la presedintia Rezervei Federale (Fed), a anuntat duminica presedintele Barack Obama.
"Astazi (duminica), mai devreme, am vorbit cu Larry Summers si i-am acceptat decizia de a-si retrage candidatura la presedintia Rezervei Federale", a anuntat Obama, citat intr-un comunicat. Decizia lui Summers de a-si retrage candidatura a fost anuntata un pic mai inainte de catre publicatia The Wall Street Journal (WSJ).
"Larry era un membru-cheie al echipei mele in momentul in care ne confruntam cu cea mai grava criza economica de la Marea Depresiune (economica) si, intr-o proportie deloc neglijabila, multumita competentei, intelepciunii si calitatilor sale de lider am repus economia pe calea cresterii si am realizat progresele pe care le constatam in prezent", a adaugat presedintele american.
WSJ a anuntat ca Summers si Obama au discutat despre aceasta decizie la telefon.
Ziarul a citat o scrisoare a lui Summers adresata presedintelui in care isi explica decizia de a-si retrage candidatura prin riscul, in cazul in care este numit, al unui proces de confirmare "caustic" in Congres. In ultima perioada, o serie de alesi democrati in Senat au anuntat ca nu vor aproba o nominalizare a lui Summers la Fed.
Summers, care a lucrat pentru presedintele democrat Bill Clinton la Departamentul Trezoreriei in perioada 1999-2001, a fost principalul consilier economic al lui... mai mult
Luni, 16 Septembrie 2013, ora 09:14
Pietele financiare raman in expectativa, in contextul in care presedintele reales, Barack Obama, dispune de putin timp pentru identificarea unei solutii pentru amortizarea varfului fiscal, pe care SUA il va atinge in 2013.
Bursele erau in scadere marti, in momentul in care Obama a fost desemnat castigatorul cursei prezidentiale si s-au redresat putin abia dupa ce victoria sa a fost confirmata si de contracandidatul Mitt Romney, potrivit CNBC.
Democratii au reusit sa pastreze controlul in Senat, insa Congresul ramane in continuare divizat, situatie care ar putea reprezenta o piedica in gestionarea varfului fiscal din 2013, acesta fiind un pachet de reduceri automate de cheltuieli si majorari de taxe.
Mai exact, la inceputul lui 2013, vor expira reducerile de taxe din mandatul lui Bush si va incepe programul de reduceri de costuri pentru reducerea deficitului public american. Daca nu va fi gasita o solutie, fenomenul va conduce la o scadere accentuata a economiei americane, intr-un moment in care SUA se zbate pentru relansare.
Wall Street a apreciat mai mult politica republicana, de mentinere a reducerilor de taxe, concomitent cu o taiere de costuri, decat propunerea lui Obama, care pledeaza pentru cresterea taxelor pentru bogati. mai mult
Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 13:41
Cursa prezidentiala din SUA a atras puternic atentia investitorilor, in mare parte din cauza implicatiilor asupra cheltuielilor si politicilor privind taxele si sanatatea in SUA.
Managerii de fonduri de investitii au afirmat ca printre principalele lor ingrijorari se afla capacitatea presedintelui de a evita activarea automata din 2013 a unor reduceri de cheltuieli si cresteri de taxe in valoare de peste 600 de miliarde de dolari.
Schimbarea codului de taxe, unul din obiectivele imediate
Schimbarea codului de taxe va fi unul dintre obiectivele imediate in al doilea mandat al lui Obama. Presedintele SUA a cerut taxe mai mari pentru persoane cu venituri anuale de peste 200.000 de dolari si pentru cuplurile cu peste 250.000 de dolari. De asemenea, vizeaza o reducere a taxei pentru companii de la 35% la 28%, in acelasi timp, insa, cu eliminarea unui numar neprecizat de deduceri fiscale.
Obama va beneficia de un climat cu dobanzi foarte reduse pentru cel putin cativa ani, scrie WSJ.
Rezerva Federala a anuntat ca va mentine dobanda pe termen scurt aproape de zero pana la mijlocul anului 2015. Fed face achizitii importante de obligatiuni garantate prin ipoteci si titluri ale Trezoreriei SUA, pentru a cobori in piata financiara dobanzile la imprumuturile pe termen lung.
Daca politicienii americani pot lucra impreuna, au sansa sa reduca inertitudinile si sa faca posibila o crestere economica mai robusta, potivit WSJ. Un nou blocaj politic, pe de alta parte, ar... mai mult
Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 11:28
Revenirea economiei americane reprezinta adevarata miza a acestor alegeri, iar pozitiile celor doi candidati cu privire la relansarea celei mai mari economii la nivel mondial vor cantari greu in decizia de vot a cetatenilor SUA.
Business24 va prezinta principalele diferente de strategie a celor doi candidati pe plan economic.
Datoria SUA si politica fiscala
Datoria SUA a depasit nivelul de 16 trilioane de dolari, in timp ce deficitul bugetar a trecut de un trilion de dolari pentru al patrulea an consecutiv.
Guvernul imprumuta practic 31 de centi pentru fiecare dolar pe care il cheltuieste.
Obama a propus sa reduca deficitul printr-o scadere treptata a cheltuielilor, pentru ca economia sa nu intre din nou in recesiune.
Aproape toti americanii vor plati taxe mult mai mari de anul viitor, in cazul in care Congresul si Casa Alba nu vor interveni pentru a extinde reducerile fiscale inca in vigoare pana la sfarsitul lui 2012, scrie Yahoo News, citand Associated Press.
Obama doreste sa continue cu fiscalitatea redusa introdusa de Bush, dar doar pentru persoanele care castiga mai putin de 200.000 de dolari, sau cuplurile casatorite care castiga mai putin de 250.000 de dolari annual. In plus, americanii care castiga peste un milion de dolari vor avea o taxa suplimentara de 30%.
In comparatie, Romney doreste sa sa scada toata impozitele pe venit cu 20%, compensand prin eliminarea unor deduceri sau exceptari fiscale si pune accentul pe taieri bugetare... mai mult
Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 14:33
Presedintele american, Barack Obama, a declarat joi intr-un interviu acordat postului de televiziune ABC ca face greseli "in fiecare ora", dar este convins ca masurile luate de guvernul sau incepand cu anul 2009 au consolidat economia.
"De multe ori am indoieli. Fac greseli in fiecare ora, in fiecare zi", a marturisit Obama.
"Intotdeauna avem de invatat in acest post. Cred ca astazi sunt un presedinte mai bun decat eram la inceputul mandatului, pentru ca am castigat experienta", a adaugat el.
Referindu-se la Congres, Obama a afirmat ca "atunci cand privim ceea ce am facut impreuna, obervam ca daca nu am fi luat masurile puse in practica, economia ar fi fost mult mai slaba in prezent". In discursul de marti despre starea natiunii, presedintele Obama a cerut Congresului sa coopereze cu el pentru a construi o "economie facuta sa dureze".
Desi rata somajului in SUA a ajuns la 8,5%, fata de 5% cat era in anul 2008, americanii par a fi mai putin critici fata de rezultatele economice ale administratiei Obama.
Astfel, intr-un sondaj publicat joi de Wall Street Journal si NBC News, pentru prima data in ultimele sapte luni, procentul celor care aproba politica lui Obama in domeniul ocuparii fortei de munca (48%) este superior celor care resping aceasta politica (46%). In plus, 45% dintre cei intervievati apreciaza modul in care presedintele democrat gestioneaza economia, luna trecuta acest procent fiind de 39%. mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 09:01
Rareori in istoria recenta atit de multi ochi de pe intreg mapamondul au stat atintiti spre Casa Alba ca in momentul in care tinarul Barack Obama s-a instalat in fotoliul "celui mai puternic om din lume". Dar devine tot mai limpede ca "vintul schimbarii" care in urma cu doua decenii a sfarimat Cortina de fier s-a transformat intr-un show neconvingator si oarecum confuz.
In vreme ce dl. Obama se aseaza cuminte la coada intr-un umil snack-bar pentru a-si cumpara hamburgheri, in maruntaiele economiei americane nu s-a schimbat mai nimic.
Nici o revolutie a la Roosevelt nu a avut loc.
Corporatiile nu au fost tirite in piata publica pentru a da cuvenitele explicatii. Decit, poate, in paginile unor gazete care desi - in mare parte - apartin tocmai acelor corporatii, mai au in redactii ziaristi care inca mai cred in prima porunca a jurnalismului, si anume Credibilitatea.
Oricum tirajele lor se restring dramatic iar vremurile in care The Washington Post lupta impotriva "vinatorii de vrajitoare" sau The New York Times publica "Documentele Pentagonului" par de domeniul science-fiction-ului astazi.
Si cine ar putea sa ceara socoteala cuiva, de vreme ce campaniile electorale costa de o suta de ori mai mult decit in vremea lui Da Ole Good FDK iar politicienii au ajuns sa fie produse de marketing, in rind cu fulgii de cereale cu aroma de capsuni si materialul minune pentru pantofi?! Sau cind televiziunea a devenit demult " o suma de cutii pline cu nimicuri", cum o definea in... mai mult
Luni, 15 Martie 2010, ora 00:44
Felix Rohatyn, bancher, diplomat si democrat convins, autorul uneia dintre cele mai recente carti despre relansarea economiei americane dupa faimosul New Deal al lui Roosevelt, considera ca, inainte de a formula solutii la criza economica, este nevoie de o dezbatere asupra paradigmei capitaliste, informeaza NewsIn. Pentru bancherul american, criza economica care a zguduit lumea nu este nici pe departe la final, invitandu-ne sa centram dezbaterea in jurul capitalismului care poate functiona.
Dezvoltarea infrastructurii, crearea locurilor de munca, increderea in piata si optimismul pe care autoritatile pot sa-l transmita populatiei active sunt masuri pe care guvernele trebuie sa le ia, pentru a face fata situatiei de criza, considera Rohatyn.
Comparand criza de acum cu cea din 1929, Felix Rohatyn gaseste puncte comune, dar si diferente, mai ales in ceea ce priveste atitudinea autoritatilor politice.
"Barack Obama isi doreste, de buna seama, sa fie comparat cu Roosevelt. Ca si acesta, Obama a avut o abordare putin empirica", spune Rohatyn, intr-un interviu acordat Les Echos.
Pe de alta parte, comparatia dintre Marea criza a anilor 30 si cea de acum se opreste aici. "Intre 1930 si 1937 am asistat la o serie de catastrofe. Dar criza era in mod esential speculativa. (...) Astazi, vorbim si despre o grava criza industriala", argumenteaza diplomatul.
Cu un somaj care afecta 25% din populatie, Roosevelt avea o misiune mai grea, dar el stia sa se adreseze natiunii in termeni... mai mult
Marti, 25 August 2009, ora 17:41
In urma cu o saptamana percepeam - in linia unei ipoteze introduse in septembrie 2007 si reiterata la inceputul anului trecut - ca lira sterlina are in continuare o sansa distincta de a se deprecia generalizat. Aprecierea a fost gresita - atat vanzatorii monedei britanice cat si cei ai unor titluri importante ale sectorului financiar local (printre care s-au numarat George Soros si John Paulson) s-au retras gradual, lira sterlina fiind lasata sa se corecteze pozitiv in fata dolarului american si a monedei unice europene. Camera Reprezentantilor din Congresul Statelor Unite a votat miercuri favorabil (244 - 188) un program economic stimulativ estimat la $819 miliarde. Planul - creat la initiativa presedintelui Barack Obama - presupune investitii masive in infrastructura, reduceri semnificative de taxe, sprijina statele sa-si echilibreze bugetele, si ajuta milioane de oameni care si-au pierdut slujbele sau casele. In ciuda eforturilor presedintelui Obama de a obtine un consens la nivelul celor doua partide, niciun republican nu a votat favorabil. 12 democrati au votat impotriva, alaturi de 176 de republicani. Votul Senatului este asteptat pe parcursul zilelor urmatoare. Programul de cheltuieli guvernamentale ar propulsa deficitul bugetar al Statelor Unite spre 10% - 12% din produsul intern brut, valori care nu s-au mai intalnit de la al 2-lea razboi mondial. Rezerva Federala a anuntat miercuri mentinerea ratei cheie a dobanzii in Statele Unite in intervalul 0% - 0,25%.... mai mult
Luni, 02 Februarie 2009, ora 09:16