Indiferent de culoarea guvernului care a venit la putere, in ultimii 30 de ani, nici unul dintre toate aceste Executive nu a avut vreo politica fiscala coerenta care sa elibereze de povara fiscala mediul privat de afaceri.
Ba mai mult, privatii au fost incarcati cu taxe pentru ca nici un guvern nu a dorit sa "deranjeze" bugetarii care reprezinta o masa de voturi foarte importanta, se arata intr-o analiza a consilierului guvernatorului BNR, Lucian Croitoru.
Astfel ca autoritatile nu au avut politici coerente de gestionare a economiei si, mai degraba, au mers pe masuri oportuniste.
"Un exemplu in care mijloacele sunt adaptate la cheltuieli, si nu invers, este acela practicat pana prin anul 2010, in care pentru a se adapta la o recesiune, guvernele au decis sa prezerve starea sectorului public (ocuparea si nivelul salariilor) si sa transfere povara ajustarilor aproape in totalitate asupra sectorului privat, in special asupra sectorului firmelor", spune Croitoru in analiza sa.
Potrivit lui, a fost intotdeauna convenabil pentru guverne sa prezerve ocuparea si sa evite reducerea cheltuielilor cu personalul din sectorul bugetar, chiar si in perioade dificile, cand guvernele aveau nevoie sa reduca deficitul bugetar, avand in vedere numarul mare al votantilor din acest sector, indiferent ca sunt angajati in sectorul public, pensionari, someri, asistati social sau alte persoane care au un statut ce ii face dependenti de redistribuire.
"Desigur, in sectorul privat sunt... mai mult
Luni, 11 Ianuarie 2021, ora 00:00
Desi se angajase sa nu creasca, in 2019, accizele la carburanti si la alcool, Ministerul Finantelor s-a razgandit si se pregateste acum sa le majoreze. Justificarea: daca a crescut inflatia, e firesc sa majoram si accizele! Din pacate pentru romani, aceasta atitudine a Finantelor nu e doar lipsita de noima, dar va provoca si un nou val de scumpiri.
In mod normal, potrivit Anexei 1 din Codul Fiscal, accizele la carburant ar fi trebuit sa ramana neschimbate pana in anul 2022. In realitate, insa, Ministerul de Finante se pregateste sa majoreze accizele inca din 2019, potrivit unui document facut public recent.
Spre exemplu, potrivit legii, acciza pentru benzina fara plumb ar fi trebuit sa ramana si in anii urmatori la nivelul de 1.976,36 lei/1000 de litri. Potrivit noilor planuri ale Finantelor, insa, aceasta acciza ar urma sa se majoreze cu peste 3%, pana la 2.038,62 lei/1000 litri.
La prima vedere, nu pare o scumpire insemnata. In realitate, insa, majorarea accizei ar putea duce la scumpirea litrului de carburant, la pompa, cu sume cuprinse intre 7 bani si 10 bani. Pentru un proprietar de Dacie Logan, de exemplu, asta va insemna ca un plin de benzina va costa cu pana la 6 lei in plus, din 2019.
O societate care transporta marfa, insa, va plati, in medie, cu 15 lei in plus pentru plinul fiecarei masini mari folosite. Iar asta l-ar putea face sa-i perceapa clientului sau - sa spunem, un supermarket - tarife mai mari pentru livrarea marfurilor. La randul sau,... mai mult
Luni, 29 Octombrie 2018, ora 00:00
Jamie Dimon, directorul executiv al JP Morgan Chase, lanseaza un atac dur la adresa administratiei de la Casa Alba pe care o acuza ca pune frana cresterii economice prin nepunerea in practica a unor masuri adecvate.
Dereglementarea si reforma fiscala sunt punctele sensibile pe care Dimon le-ar vrea rezolvate pentru a scoate economia americana din impasul in care se afla in acest moment, mentioneaza CNBC.
"Ceva este gresit! Tot ce a am spus e ca, daca am face lucrurile sa mearga, economia ar creste cu 3%", a explicat directorul Morgan Chase, intr-un interviu acordat televiziunii americane.
Presedintele Trump s-a angajat inca din timpul campaniei electorale sa efectueze o serie de reforme, printre care se numara si cele mentionate de Dimon si, chiar daca acesta nu l-a criticat direct pe presedinte, a comentat destul de mult asupra regulilor prin care acesta vrea sa realizeze o crestere economica solida.
Din punctul de vedere al lui Dimon, noile reguli impuse bancilor americane nu au facut decat sa obtureze creditarea afacerilor, in special a strat up-urilor.
"Este un proces lung de redresare economica, dar nu am facut decat jumatate din ceea ce puteam face in mod normal. Intrebati orice om de afaceri ce au reusit sa aduca noile norme. Nu au reusit decat sa puna pe butuci unele mici afaceri", a explicat acesta.
Jamie Dimon a fost chiar el unul dintre cei care au ajutat la conceperea planului de reforme promovat de Trump, fiind printre consilierii care au... mai mult
Miercuri, 13 Septembrie 2017, ora 10:06
Toate politicile monetare aplicate de bancile centrale in ultimii sase s-au transformat in mod neasteptat din masuri neconventionale de combatere a efectelor crizei financiare intr-un instrument uzual constant in piete.
Rezultatul folosirii masurilor neconventionale in politica monetara a pietelor a adus in cele din urma la o rebeliune in randul pseudo-economistilor creionati dupa model austriac si la o serie de lovituri transmise in piata.
Intreaga pleiada a economistilor "austrieci", speculantii de pe piata metalelor pretioase, fanaticii Bitcoin si altii si-au prezentat luni in sir scenariile catastrofale despre hiperinflatie, prabusirea dolarului, cresterea pretului aurului si eventuala inlocuire a valutelor actuale cu cripto-moneda digitala, arata profesorul Nouriel Roubini, intr-un editorial publicat in Project Syndicate.
O piata intoarsa pe dos
Predictiile acestora s-au dovedit false, peisajul actual aratand o piata intoarsa pe dos fata de prognozele pesimiste de acum un an.
Dolarul a castigat teren in fata euro, a yenului si a altor valute, inflatia este in continua scadere, cu bancile centrale ale statelor incapabile sa pastreze pragul de 2%, aurul a scazut cu peste 30 de procente fata de pretul de varf din 2013, de 1.900 de dolari uncia, iar bitcoin s-a dovedit cea mai slab cotata moneda a anului trecut, pierzand peste 60 din valoare.
Predicatorii dezastrelor economice au o vina majora in sarcina lor: au confundat cauza cu efectul.
Motivul... mai mult
Marti, 03 Februarie 2015, ora 08:00
Evenimentele tumultoase din SUA si Europa din ultimele zile au scos in evidenta o realitate trista – paralizia politica a devenit un obstacol in calea rezolvarii problemelor economice ale Occidentului.Economistii arata spre Washington unde au avut loc dispute jenante pentru un aranjament de a ridica plafonul datoriei publice guvernamentale, in timp ce politicienii americani sunt mult mai ingrijorati de castigurile politice cu caracter personal decat de consolidarea economiei SUA.
Amenintarea unui potential default si frica de haos economic la nivel mondial au fost suficiente pentru a forta un compromis.
In acelasi timp, in Europa, esecul liderilor din zona euro a devenit din ce in ce mai vizibil dupa ce costurile imprumuturilor in cazul Italiei si al Spaniei au crecsut la un nivel apropiat celor din Grecia, Irlanda si Portugalia.
Analistii internationali atrag atentia ca cele mai recente incercari de a salva zona euro s-au dovedit a fi un alt efort pe termen scurt, incapabil de a calma pietele si de a rezolva criza datoriilor suverane din Europa.
In cazul in care Spania si Italia vor avea nevoie de programe similare de salvare cu cel al Greciei, supravietuirea zonei euro este pusa sub semnul intrebarii.
Toata aceasta lipsa de actiune si incertitudine au efect direct pe piata de capital.
Miezul problemei politice de pe ambele maluri ale Atlanticului este acelasi – politica electorala intr-o democratie moderna.
In SUA, atat republicanii cat si democratii au luat... mai mult
Joi, 04 August 2011, ora 15:00
Deputatul democrat-liberal Nicolae Bud a afirmat, in cadrul dezbaterilor parlamentare privind bugetul, ca politicile economice gresite promovate de guvernarea anterioara au facut necesare finantarea externa si respectarea acordului cu FMI.Bud a spus in fata senatorilor si deputatilor reuniti in sedinta comuna ca parlamentarii PDL vor vota in favoarea proiectului de buget in forma in care este supus votului plenului Parlamentului.
"Suntem in fata unei decizii cardinale: ii vom da Romaniei bugetul pana pe 14 ianuarie sau, in caz contrar, vor fi amanate doua transe de imprumut ce ar trebuie sa vina in luna martie.
Nu avem un proiect de buget ideal, dar noi suntem chemati sa votam un buget care sa raspunda in linii esentiale cerintelor de imprumut ale FMI", a spus Bud.
El a apreciat ca acordul cu Fondul Monetar International nu acopera nevoile de creditare ale Romaniei, care ar urma sa fie completate cu finantare de pe piata de capital, dar este indispensabil pentru acoperirea deficitului bugetar si pentru asigurarea investitiilor.
Bud a acuzat guvernarea liberala pentru situatia dificila actuala a economiei romanesti. "Suntem nevoiti sa tinem cu dintii de sansa finantarii externe (...) Cresterea economica a produs supraincalzirea si am ajuns la recesiune.
Caderea economica nu ar fi fost atit de puternica daca guvernul Tariceanu nu apasa pe acceleratie atunci cand trebuia.
Cum sa-i ceri guvernului Boc sa faca minuni cand munitia a fost consumata atunci cand nu trebuia?", a... mai mult
Luni, 11 Ianuarie 2010, ora 23:10