Dupa decenii de crestere galopanta, economia Chinei da semne de incetinire, iar aceasta este o veste proasta pentru intreaga lume.
China a avut in 2018 cea mai slaba crestere economica din 1990 si lucrurile ar putea sa se inrautateasca anul acesta, spun economistii citati de CNN.
A doua mare economie a lumii resimte efectele deteriorarii perspectivelor comerciale si pe cele ale masurilor luate de guvern pentru a reduce nivelul urias al datoriilor cu care se confrunta aceasta tara.
Impactul acestor factori, o combinatie fara precedent, urmeaza sa fie resimtit complet de-abia in perioada urmatoare, spun analistii.
Piete si companii de pe intreg globul sunt afectate de ceea ce se intampla in China, cel mai mare exportator de bunuri din lume, care importa materiale din alte tari pentru a produce iPhone-uri, laptopuri, buldozere si o multime de alte produse.
Clasa de mijloc a Chinei, in plina expansiune, a devenit cea mai mare piata de pe planeta pentru bunuri de consum precum masini, smartphone-uri si bere, generand profituri de miliarde de dolari pentru companii ca General Motors si Apple.
O mare incertitudine in 2019 ramane modul in care va evolua razboiul comercial dintre Statele Unite si China, care a inceput anul trecut.
Totodata, este neclar in ce masura va interveni guvernul de la Beijing pentru a tempera incetinirea cresterii economice. Acesta a apelat deja la masuri precum facilitati fiscale, investitii in infrastructura si politici monetare mai... mai mult
Vineri, 04 Ianuarie 2019, ora 00:00
Piata exulta in acest moment pe fondul efectelor pozitive resimtite in urma politicilor economice promovate de administratia Trump, dar adevarul ar putea lovi nemilos in curand, crede economistul Nouriel Roubini.
"Dr. Doom", asa cum mai este cunoscut prezicatorul crizei economice din 2008, spune ca sunt destule motive care il fac sa creada ca un potential dezastru economic se profileaza la orizont, relateaza CNBC.
"Piata supraestimeaza efectele pozitive ale politicii Trump din SUA. Investitii in infrastructura, taieri de taxe, stimuli fiscali, dereglementare... eu cred ca Trump va realiza mult mai putin decat promite in aceste domenii", spune Roubini.
"Investitorii subestimeaza faptul ca politicile protectioniste din Statele Unite vor declansa razboaie comerciale, ca restrictiile impuse migrantilor vor scadea bazinul de recrutare pentru piata muncii sau ca micromanagementul din sectorul corporatist va fi negativ", mai spune economistul american.
Roubini este de parere ca mixul de politici prezentat de actuala administratie fiscala prezinta riscuri inerente pe termen mediu si lung pentru economia americana.
Astfel, in opinia sa, stimulii fiscali anuntati de Donald Trump vor impune o politica monetara mai stricta din partea Rezervei Federale, aceasta atragand inevitabil cresterea dobanzii de referinta si aprecierea dolarului.
Pentru inca un an si jumatate insa, Roubini crede ca sentimentul de incredere este cel care va domina piata, in fata efectelor... mai mult
Luni, 20 Martie 2017, ora 18:05
China este ca pisica din experimentul lui Erwin Schrodinger. Statisticile o arata in viata, in vreme ce politica guvernului arata ca aceasta nu o duce tocmai bine.
Cea mai mare schimbare in politica Beijingului tocmai s-a petrecut in dimineata zilei de 29 octombrie, cand oficialii chinezi au ridicat interdictia veche de 36 de ani prin care cuplurile din China erau obligate sa aiba un singur copil, remarca Washington Post.
Fara capital uman
Beijingul a fost nevoit sa isi schimbe politica demografica dupa ce datele statistice au inceput sa arate o scadere a fortei de munca pe masura ce populatia tarii a imbatranit, iar rata nasterilor a scazut alarmant.
Populatia activa a Chinei a scazut cu 3,71 procente in cursul anului trecut, dupa alte episoade similare inregistrate in 2013 si 2012. In ultimii 20 ani, rata nasterilor aproape ca s-a injumatatit.
"In 2-3 ani vom asista la o alta scadere a populatiei tinere care intra pe piata muncii", a explicat Wang Feng, expert in studii demografice la universitatile Irvine-California si Fudan-Shanghai, pentru Financial Times.
Schimbarea survenita in politica Beijingului reflecta si temerile privind evolutia pe termen lung a economiei chineze.
Unele efecte incep sa se intrevada chiar de acum. In urma cu o saptamana, Banca Populara a Chinei a recurs la o noua reducere a dobanzii de referinta de la 4,6 la 4,35%.
In acelasi timp, oficialii bancii centrale au anuntat eliminarea plafonului maxim de creditare impus... mai mult
Joi, 29 Octombrie 2015, ora 17:42
1Slabiciunea economiei chineze a dat alarma globala, dar in spatele pasilor sovaielnici pe care ii face Beijingul s-ar putea ascunde o capcana a razboiului din piata valutara, sustine profesorul Jeffrey D. Sachs.
Cursul de schimb al yuanului in raport cu dolarul este cel care dicteaza soarta economiei din China, asa cum, in urma cu trei decenii, un curs supraevaluat al yenului a generat in final criza economica din Japonia, afirma profesorul american intr-o analiza prezentata de revistaMarket Watch.
La mana Statelor Unite
Drama economiei japoneze a fost provocata in perioada 1984-1990 de reactia dura a partenerilor americani care au calificat Tokyo drept un partener comercial neloial in relatia cu Statele Unite.
Ingrijorarea americanilor era data de cursul scazut al yenului japonez care incuraja exporturile de marfa la nivel global, dar mai ales pe piata din Statele Unite unde sufoca producatorii locali.
Japonia venea dupa doua decenii de crestere economica, perioada in care moneda sa se apreciase semnificativ, dar nu indeajuns de mult ca marfurile fabricate in Japonia sa nu reprezinte o atractie pentru consumatorii americani prin raportul calitate/pret.
In 1984, guvernul japonez a cedat presiunilor exercitate de Washington incheind Acordul Plaza un an mai tarziu. A urmat o perioada de 3 in care yenul a fost "umflat" cu 50%, provocand si o scadere a exporturilor.
Pentru o scurta perioada, nivelul crescut al investitiilor de pe piata japoneza a mascat... mai mult
Marti, 20 Octombrie 2015, ora 10:03
Intr-o zi bursa s-a prabusit cu 13%. A doua zi a urmat o scadere de 12 procente. A treia zi, sperantele ce pareau sa renasca au fost spulberate in urma prabusirii totale a indicelui de referinta, descrie Larry Elliot evolutia prabusirii pietei de capital.
Desi ai putea crede ca editorialistul ziarului The Guardian face referire la recenta evolutie dezastruoasa a burselor din China, acesta descrie prabusirea bursei de pe Wall Street, din 1929, care a provocat Marea Depresiune Economica.
Pericol major
Modelul crahului din 1929 este repetat ingrijorator de asemenator de evolutia burselor pietei de capital China si de reactiile inregistrate pe bursele din Londra, Frankfurt, Paris si New York.
Interventia in piata a bancii centrale de la Beijing nu este in masura sa linisteasca apele, atata vreme cat reducerea ratei rezervelor minime obligatorii, cea a creditelor pe termen scurt si anuntarea unui program de relaxare cantitativa reflecta slabiciunea economiei chineze.
Intr-o analiza efectuata de Mike Ridell, de la M&G, se observa ca nivelul investitiilor in China a crescut de la 40% din PIB in 2007, la 48% in perioada 2008-2013, ajungand in final la 54% anul trecut.
In general, cresterea investitiilor se presupune a genera o crestere economica, numai ca in cazul Chinei acest lucru nu se confirma, conform datelor statistice inregistrate in ultimii ani.
Liderii de la Beijing nu pot ascunde la infinit o prabusire fortata a economiei din China. Criza financiara... mai mult
Miercuri, 26 August 2015, ora 16:54
1Banca Populara a Chinei a recurs, pentru a doua zi consecutiv, la o ajustare a valorii monedei nationale in raport cu dolarul american. Dupa o prima zi in care yuanul s-a depreciat cu 1,9%, oficialii bancii centrale de la Beijing au decis sa aplice aceasi masura si in cadrul tranzactiilor valutare de miercuri, 12 august.
Decizia luata in privinta monedei chineze a starnit valuri de panica pe pietele internationale, dar Banca Populara a Chinei a dat asigurari ca nu este vorba de o depreciere sustinuta a yuanului, relateaza BBC.
Impuls pentru exporturi
Asa cum au apreciat unii analisti economici, China a fost nevoita sa recurga la aceasta masura pentru a impulsiona exporturile de marfa.
Miercuri, banca centrala a impins cursul de schimb cu 1,6% procente mai jos decat cel inregistrat cu o zi inainte, dolarul tranzactionandu-se la un curs de 6,3306 yuani.
Ministerul Comertului de la Beijing a remis un comunicat de presa prin care sustine ca devalorizarea monedei nationale are ca scop incurajarea exporturilor printr-un pret mult mai competitiv.
In weekend, datele oficiale prezentate de Institutul de Statistica din China a scos la iveala ca nivelul exporturilor a scazut cu 8 procente in cursul lunii iulie.
Cu toate acestea, evolutia yuanului este privita de multi investitori din piata valutara ca un prim pas in declansarea unui razboi al valutelor la nivel global.
Cele mai multe critici au venit de pe Wall Street, piata americana inregistrand un soc... mai mult
Miercuri, 12 August 2015, ora 10:34
Economia chineza pare contaminata cu un virus destul de pacatos care ar putea da startul unei contagiuni globale. Cea mai mare teama o resimt investitorii americani, expusi intr-o masura mare riscurilor prezentate de China.
Dupa decenii de crestere economica fara precedent, motoarele economiei chineze functioneaza la relanti, iar zvonurile privind falsificarea datelor statistice de catre Beijing nu fac decat sa dea alarma la nivel global, arata portalul CNN Money.
Piata in cadere libera
Avand titlul de a doua mare economie a lumii, China, prin incetinirea brusca a cresterii economice, reprezinta un pericol major pentru toate celelalte economii de referinta la nivel global.
Americanii sunt insa cei mai inspaimantati de o eventuala prabusire a gigantului din Asia.
Momentul este si unul nepotrivit daca tinem cont de cresterea economica anemica inregistrata la nivel global si de lipsa de solutii a guvernelor pentru a reporni motoarele economiilor din fiecare tara.
"Avem nevoie de orice plus cat de mic inregistrat pe cresterea economica din fiecare regiune. O incetinire in ritmul Chinei nu ne ajuta", explica David Joy, sef pentru strategii de piata la Ameriprise Financial.
Investitorii din lumea intreaga au intrat in alerta in momentul in care piata bursiera din China s-a prabusit brusc cu 30 de procente la sfarsitul lunii trecute. Socul s-a transmis imediat, efectele fiind vizibile in prabusirea preturilor la petrol, aur si cupru la nivel global
O... mai mult
Luni, 27 Iulie 2015, ora 14:24
3Dominatia economica in secolul XXI este inca disputata, in contextul in care abia un deceniu si jumatate s-a scurs de la inceputul acestuia. Fara nicio indoiala, in acest moment, pretendentele la titlul de putere economica globala sunt Statele Unite si China.
In ciuda ritmului accelerat de crestere economica inregistrat de China in ultimele decenii, nu toti analistii ii dau mari sanse de a detrona SUA de pe prima treapta.
Pozitia Statelor Unite ramane intangibila, atata vreme cat China isi limiteaza singura potentialul, considera Paul Brundus intr-un editorial Market Watch.
Dominati de cenzura
Pentru chinezi, in acest moment, social media reprezinta ceea ce reprezentau, in urma cu 3-4 decenii, masinile de scris si copiatoarele in fostul bloc comunist din Europa: un instrument de propaganda a valorilor democratice privit cu ostilitate de catre autoritati.
In China, cenzura blocheaza automat postarile la teme inca fierbinti pentru Beijing: Tibet, Dalai Lama sau evenimentele din Piata Tiananmen.
Speriate de gandul ca populatia din tara ar putea schimba liber idei si informatii, autoritatile de la Beijing blocheaza site-uri si conturi personale de pe retelele de socializare intr-o incercare zadarnica de a tine populatia sub control.
Este unul dintre motivele pentru care China nu pare un urias de nestavilit in acest moment. La acesta se adauga si realitatea economica a momentului, tradata chiar de cifrele oficiale raportate de Beijing.
Panta descendenta... mai mult
Miercuri, 22 Iulie 2015, ora 12:39
Cresterea economica a Chinei a accelerat in perioada iulie-septembrie pentru prima data in ultimele trei trimestre, la 7,8%, premierul Li Keqiang sporind productia industriei prelucratoare si investitiile pentru a facilita atingerea tintei guvernului privind expansiunea economiei.
Rata anuala de crestere a accelerat de la 7,5% in trimestrul al doilea si se incadreaza in estimarile economistilor, care au variat intre 7,4% si 8,2%, potrivit Bloomberg.
Fata de trimestrul anterior, PIB-ul Chinei a urcat cu 2,2%, iar in primele noua luni ale anului a fost inregistrata o crestere economica de 7,7%.
Guvernul chinez are pentru acest an o tinta de crestere economica de 7,5%.
Productia industriala a Chinei a crescut cu 10,2% in septembrie fata de aceeasi luna a anului trecut, in timp ce vanzarile cu amanuntul au avansat cu 13,3%.
Accelerarea cresterii economice vine in urma implementarii mai multor masuri de catre guvern, printre care investitii in infrastructura feroviara si reducerea unor taxe. Bank of America a denumit masurile "un mini-program de stimulare".
Vanzarile de locuinte au crescut cu 34% in septembrie fata de august, in pofida restrictiilor introduse de autoritati pentru a evita supraincalzirea pietei.
Actiunile asiatice au crescut usor in urma raportului de crestere economica din China.
Premierul Li Keqiang a declarat saptamana trecuta ca rata de crestere economica din primele noua luni ale anului a deasit 7,5%. Ulterior, liderul de la Beijing... mai mult
Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 14:37