Intrunirea ministrilor de Finante din cele mai puternice 20 de economii ale lumii poate tensiona si mai mult relatiile dintre state, in conditiile in care reprezentantii Germaniei tocmai au anuntat ca nu au de gand sa accepte un compromis care sa includa o relaxare fiscala.
In schimb, ministrul Wofgang Schaeuble le recomanda omologilor din celelalte 19 state o reforma structurala menita sa intareasca cresterea economica a celor mai puternice economii ale lumii, relateaza Bloomberg.
Cu doar cateva ore inainte de inceperea sedintei, ministrul de Finante german a declarat ca politicile monetare initiate pe pietele din SUA, Japonia si Europa si-au epuizat efectul.
Schaeuble a avertizat ca folosirea imprumuturilor pentru a finanta cresterea economica nu ar face decat creeze un set de economii zombi.
"Discutiile despre alti stimuli ne-ar distrage de la sarcinile reale care ne stau la indemana.
Germania nu este de acord cu un pachet de stimuli fiscali in cadrul G20, dupa cum cer unele voci, in cazul in care riscurile s-a materializa", a explicat oficialul german.
Conflict deschis
Pozitia lui Schaeuble ar putea genera un conflict intre ministrii de Finante din grupul G20.
Cu cateva zile inainte de intrunirea de la Shanghai, secretarul Trezoreriei americane, Jacob J. Lew, afirma ca grupul tarilor dezvoltate trebuie sa-si asume un angajament pentru implementarea politicilor monetare, a stimulilor fiscali si a reformelor structurale pentru a incuraja consumul... mai mult
Vineri, 26 Februarie 2016, ora 16:50
Rezultatele alegerilor regionale din Spania, ale celor prezidentiale din Polonia si criza nerezolvata din Grecia dau fiori politicienilor din Europa.
Premierul italian, Matteo Renzi, a iesit la rampa pentru a cere public renuntarea la politica de austeritate care poate periclita existenta UE.
"Vantul din Spania, cel din Grecia si cel din Polonia nu bat in aceeasi directie, bat in sensuri opuse, dar demonstreaza ca Europa trebuie sa se schimbe", a explicat Renzi la o televiziune locala, arata portalul Bloomberg.
Presiune populara
"Fie Europa reuseste sa isi schimbe politica economica, fie miscarile anti-Bruxelles si anti-Strasbourg vor deveni din ce in ce mai puternice", a declarat Renzi in interviul dat televiziunii toscane RTV38.
Premierul italian a reactionat astfel dupa ce rezultatele alegerilor regionale de duminica din Spania au aratat o infrangere zdrobitoare a Partidului Popular condus de prim-ministrul spaniol Mariano Rajoy.
Este cel mai slab scor obtinut de popularii spanioli in ultimii 24 de ani, conform cifrelor oficiale, victoria apartinand in mai multe regiuni gruparii de stanga Podemos, caracterizata de un mesaj anti-austeritate.
Un scor destul de bun l-au obtinut si socialistii spanioli, in cazul unei eventuale aliante cu Podemos, fortele de stanga urmand sa detina inclusiv controlul asupra capitalei regatului.
In aceeasi zi, in Polonia, Andrej Duda reusea sa il scoata din prim plan pe presedintele Bronislaw Komorowski, devenind... mai mult
Marti, 26 Mai 2015, ora 10:40
Frankfurt a fost un oras fierbinte la propriu, miercuri, cand demonstratiile din fata noului sediul al Bancii Centrale Europene au degenerat in conflicte de strada intre fortele de ordine si protestatari.
La orele pranzului, strazile erau un adevarat camp de lupta intesat de politisti si de oameni care acuzau institutia ca le-a ruinat vietile. In cateva ore s-au inregistrat 350 de arestari si 7 masini de politie au fost incendiate.
Momentul protestelor violente coincide cu inaugurarea sediului bancii, o lucrare de 1,2 miliarde de euro, iar organizatorii manifestatiei, grupul Blockupy, noteaza pe pagina web:
"Cu greu putea fi gasit un moment mai prielnic pentru a bloca BCE", arata un reportaj CNN.
O institutie hulita
In inima Europei nu te-ai astepta sa vezi zi de zi o institutie hulita cu aplomb, dar BCE si-a consolidat in ultimii ani acest statut de "sperietoare".
Simbol al politicii de austeritate, Banca Centrala Europeana este invinovatita pentru inrautirea conditiilor de trai pentru zeci de milioane de locuitori din zona euro.
Parte din celebra "troika" a creditorilor, alaturi de Fondul Monetar International si Comisia Europeana, BCE este considerata responsabila pentru limitarea conditiilor de trai din Grecia, Irlanda sau Portugalia, tari supuse unui proces de asistenta finaciara dupa acordarea imprumuturilor care le-au salvat de la faliment.
Imprumuturile au fost acordate doar dupa ce guvernele tarilor respective s-au angajat sa reduca... mai mult
Miercuri, 18 Martie 2015, ora 17:44
Aproximativ 25 de milioane de europeni risca sa ajunga sub pragul saraciei pana in 2025 daca liderii lor mentin actualele politic de austeritate, a avertizat joi Oxfam, cu o zi inaintea unei reuniuni a ministrilor de finante din Uniunea Europeana, transmite AFP.
Modelul european "este in prezent direct contestat de politicile de austeritate prost concepute", se arata intr-un raport al organizatiei nonguvernamentale pentru lupta impotriva saraciei.
Directoarea biroului european al Oxfam, Natalia Alonso, acuza declinul drepturilor sociale, "taierile radicale din bugetele securitatii sociale, sanatatii si educatiei, reducerea drepturilor angajatilor si fiscalitatea inechitabila", principii de baza in ultimii trei ani ale masurilor economice adoptate in scopul redresarii finantelor publice in Europa.
"In 2011, in cadrul Uniunii Europene 120 de milioane de persoane traiau sub pragul saraciei" (mai putin de 60% din venitul mediu), iar "numarul acestora ar putea creste cu 15 pana la 25 de milioane daca masurile de austeritate vor continua", ridicand la peste un sfert din totalul populatiei numarul celor amenintati de saracie, inclusiv daca au un loc de munca, este de parere ONG-ul amintit.
Oxfam neaga eficienta masurilor de "excesive de reducere a datoriei" care au afectat cresterea economica si au dus la noi recorduri ale ratei somajului si a caror oportunitate face in prezent obiectul dezbaterilor in randul initiatorilor acestora.
Inegalitatile de pe... mai mult
Joi, 12 Septembrie 2013, ora 09:01
Ministrul german al economiei, Philipp Roesler, l-a acuzat pe presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, ca a repus in discutie in mod "iresponsabil" politica de consolidare bugetara in Europa.
"Este iresponsabil cand un presedinte al Comisiei Europene repune in discutie politica de consolidare bugetara in tarile UE", a subliniat ministrul Roesler la Nurnberg (in sudul Germaniei), unde partidul sau liberal FDP in congres trebuie sa adopte pana duminica programul sau cu cinci luni inainte de alegerile legislative, scrie AFP.
Creditati cu 5% din voturi, liberalii trebuie sa depaseasca acest prag pentru a se mentine in Parlament dupa scrutinul legislativ din 22 septembrie.
Mai multi membri ai partidelor conservatorilor si liberalilor germani, care formeaza coalitia guvernamentala a Angelei Merkel, au criticat termenul acordat de Bruxelles Frantei pentru a-si reduce deficitele publice.
Cu scopul de a combate durabil cauzele crizei datoriei, ministrul liberal a estimat ca este de datoria statelor europene sa-si consolideze bugetele.
"Trebuie sa intarim cresterea. Si sa consolidam bugetele. Trebuie sa facem economii", a insistat Roesler.
"Germania da un exemplu bun" fata de restul Europei in materie de economie si de consolidare bugetara, a remarcat ministrul economiei, subliniind ca tara lui nu mai este cheltuitoare.
El a amintit ca Germania intentioneaza sa prezinte in 2014 primul sau buget echilibrat in ultimii 40 de ani.
Ministrul german al... mai mult
Duminica, 05 Mai 2013, ora 11:12
Politica austeritatii urmata de Uniunea Europeana (UE) in ultimii ani nu mai are sustinere, iar UE ar trebui sa puna un accent mai mare pe stimularea cresterii economcie pe termen scurt si mai putin pe reducerea cheltuielilor guvernamentale, a declarat presedintele CE, Jose Manuel Barroso.
Austeritatea implementata de tarile UE in ultimii ani nu mai are sustinerea politica si sociala necesara pentru a functiona, a declarat, intr-un discurs sustinut luni, presedintele CE, citat de Wall Street Journal.
Comentariile lui Barosso sunt ultimele dintr-o serie de declaratii ale unor oficiali, care sugereaza ca se produce o schimbare la nivelul politicii economice europene. FMI a recomandat, saptamana trecuta, blocului comunitar sa relaxeze masurile de austeritate. Mai multe state din afara UE au transmis apeluri similare, sustinand ca reducerile de cheltuieli din Europa trag in jos economia mondiala.
"Cred ca aceasta politica este fundamental corecta, dar si-a atins limitele. Pentru a avea succes, o politica trebuie sa fie bine planificata, dar trebuie sa aiba si o minima sustinere politica si sociala", a spus Barroso.
Sustinerea politica pentru austeritate la nivelul UE este tot mai redusa, noteaza Wall Street Journal.
Economia zonei euro s-a contractat in ultimele cinci trimestre. Masurile de austeritate implementate de guverne au contribuit la declinul cheltuielilor de consum ale populatiei si companiilor, iar somajul din zona euro se afla la nivelul record de 12%. mai mult
Luni, 22 Aprilie 2013, ora 15:21
Termenul de "reforma" a devenint omniprezent intr-o Europa lovita de criza, dar in acelasi timp, reformele sunt inselatoare, intrucat impactul lor asupra succesului economic este supraestimat, iar politicile de austeritate pun piedici realizarii unor reforme reale.
L-ati auzit in timpul campaniei electorale din Italia, atunci cand politicieni - cum ar fi premierul Mario Monti - au fost clasificati drept pro-reformisti, in timp ce altii - adica, restul clasei politice din Italia - erau considerati anti-reformisti. Este ca si cum reforma a devenit o problema de dogma religioasa. Ori esti pentru, ori esti scos afara, comenteaza editorialistul Financial Times, Wolfgang Munchau.
Un fost redactor la The Economist obisnuia sa-i sfatuiasca pe tinerii reporteri "sa simplifice, apoi sa exagereze". Potrivit semnatarului articolului, exact acest lucru s-a intamplat si in privinta dezbaterii privind reforma din Europa. Ati putea adauga si 'denaturarea' ca un al treilea element.
Simplificarea a constat in ideea ca exista o legatura intre o idee vaga de reforma si succesul economic, masurat in PIB pe cap de locuitor. Or, o astfel de legatura nu exista, subliniaza Munchau.
Printre cele mai bogate tari din lume se numara atat state cu pietele reglementate ale muncii cat si state cu piete liberale. Spre exemplu, PIB-ul pe cap de locuitor intr-o economie franceza extrem de reglementata a fost mai mare decat in Marea Britanie cu o piata a muncii nereglementata. Desi performanta... mai mult
Luni, 25 Februarie 2013, ora 15:29
Euro a scazut, luni, puternic fata de dolar pe fondul temerilor legate de criza datoriilor, care ar putea arunca in prapastie natiunile europene, insa mai ales a turbulentelor politice din Franta si Olanda.
Analistii spun ca increderea in moneda unica a scazut brusc, mare parte dintre investitori cautand sa vanda euro la orice pret, inaintea licitatiilor datoriilor Italiei si Olandei, pregramate pentru aceasta saptamana, relateaza mai mult
Luni, 23 Aprilie 2012, ora 18:43
Din ce in ce mai multe voci europene considera ca politicile de austeritate impuse dinspre centrul zonei euro sunt nedemocratice si discretionare; Merkel, pe de alta parte, sustine ca politicile europene trebuie sa se pastreze independente de tulburentele din pietele financiare - acestea sunt principalele stiri din presa economica internationala de luni.Tentativele europene de tratare a crizei prin masuri de austeritate in statele membre zonei euro determina o pierdere a increderii alegatorilor europeni in politicile impuse de la Bruxelles si Frankfurt, avertizeaza politicieni europeni de varf, dar si multi lideri sindicali. Dupa ce Banca Centrala Europeana a cerut politici de austeritate in Grecia, Portugalia, Irlanda si Italia - chiar solicitand explicit primului ministru italian, Silvio Berlusconi, ce masuri sa fie adoptate si cand sa fie adoptate - reactiile critice au crescut peste tot in Europa, informeaza The Guardian. Berlusconi a precizat chiar ca o astfel de politica face ca administratia sa sa para "un guvern ocupat". "Italia este sub tutelajul UE. iar o tara aflata sub tutelaj nu este o tara libera si democratica", a declarat un politician italian. De asemenea, politicieni din Irlanda critica interventiile BCE si mai ales puterea discretionara de care se bucura aceasta, putere a unei conduceri nealese, numita si nedemocratica. European Public Sector Union, cea mai mare federatie sindicala din Europa, a acuzat BCE de coordonarea in secret a politicii fiscale si... mai mult
Luni, 22 August 2011, ora 11:30