Wess Mitchell, asistent al secretarului de Stat american pentru Afaceri europene si euroasiatice, a anuntat marti seara ca demisioneaza, la doar 16 luni dupa preluarea functiei, informeaza cotidianul The Washington Post si agentia Associated Press.
Departamentul de Stat a anuntat ca Wess Mitchell va ramane in functie pana la jumatatea lunii februarie.
"Wess Mitchell a avut o activitate extraordinara. Am apreciat expertiza si inteligenta sa cat timp a condus echipa pentru afaceri europene a actualei Administratii", a declarat secretarul de Stat american, Mike Pompeo.
Robert Palladino, un purtator de cuvant al Departamentului de Stat, a declarat ca Wess Mitchell a fost un "lider valoros si eficient", un "prieten bun al aliatilor si partenerilor din Europa".
Wess Mitchell a declarat pentru cotidianul The Washington Post ca demisioneaza din ratiuni familiale, nu din cauza disensiunilor legate de politicile Administratiei Donald Trump.
"Demisia intervine intr-o perioada de tensiuni intre Washington si capitalele europene pe fondul disensiunilor referitoare la comert, bugete pentru aparare si retragerii Statelor Unite din Acordul nuclear iranian.
Decizia demisiei a fost anuntata la doar o luna dupa ce Mike Pompeo a rostit un discurs la Bruxelles, centrul Uniunii Europene, in care a exprimat dubii privind valoarea unor institutii multilaterale precum UE si a unor organizatii internationale agreate de Europa, inclusiv FMI si Banca Mondiala", comenteaza agentia... mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2019, ora 21:18
Statul Texas a anuntat, marti, ca da in judecata Administratia Donald Trump pentru ca incearca sa anuleze un program instituit de fostul presedinte american Barack Obama pentru a proteja de deportare imigrantii ilegali care au venit in Statele Unite cand erau copii.
Alte state care s-au alaturat Texasului sunt Alabama, Arkansas, Louisiana, Nebraska, South Carolina si West Virginia, relateaza site-ul agentiei Reuters.
Statul Texas a deschis un proces impotriva Administratiei prezidentiale a Statelor Unite, cu scopul de a proteja programul DACA (Deferred Action for Childhood Arrival).
Donald Trump a declarat in luna septembrie 2017 ca va anula programul DACA, insa le-a oferit republicanilor sansa de a il inlocui pana la data de 6 martie.
Programul DACA protejeaza in jur de 700.000 de tineri, in special de origine hispanica, pentru a nu fi deportati, oferindu-le locuri de munca.
"Procesul nostru este legat de statul de drept, nu de intelepciunea unei politici speciale de imigrare", a declarat intr-un comunicat procurorul general al statului texas Texas, Ken Paxton.
Cazul a fost repartizat judecatorului districtulal Rolando Olvera, numit in functie de Obama. ...citeste mai departe despre "7 state dau in judecata Administratia Trump pentru ca incearca sa anuleze DACA, programul care protejeaza tinerii imigranti" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Mai 2018, ora 08:09
Administratia Trump a acuzat Rusia joi de o operatiune concertata - in curs - de patrundere si de spionare a retelei energetice americane si altor infrastracturi.
Separat, a impus sanctiuni unor oficiali rusi in legatura cu amestecul high-tech in alegerile americane din 2016, relateaza The Associated Press.
Reprezentanti in domeniul securitatii americane au declarat ca politia federala (FBI), Departamentul Securitatii Interne si agentii americane in domeniul informatiilor au stabilit ca servicii ruse informatii si altii se afla in spatele acestor atacuri in sectorul energetic.
Potrivit acestor oficiali, rusii au ales in mod deliberat tinte din industria energetica americana, au obtinut acces in sisteme informatice si apoi au efectuat o "recunoastere in retea" a sistemelor de control industrial care gestioneaza intreprinderi americane si reteua electrica. ...citeste mai departe despre "Administratia Trump acuza Rusia de o operatiune in curs de patrundere in reteaua energetica americana" pe Ziare.com mai mult
Joi, 15 Martie 2018, ora 17:37
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, considera ca politica lui Donald Trump "America First" este in detrimentul "intereselor americane".
"Intreaga idee din spatele politicii 'America pe primul loc' se bazeaza pe faptul ca interesele cetatenilor americani sunt protejate cel mai bine chiar de SUA si ca organizatiile internationale nu contribuie la acest lucru", a declarat Guterres.
"Acest lucru pur si simplu nu este adevarat", a adaugat el.
"SUA este o tara prea puternica si relevanta pentru a lua aceasta cale. Felul in care se intampla lucrurile la nivel mondial are un impact puternic asupra a ceea ce se intampla in Statele Unite", a spus Guterres pentru CNN.
Drept consecinta, este important ca Statele Unite sa aiba o gandire internationala, a insistat el.
Declaratiile vin dupa ce Donald Trump a retras SUA din acordul de la Paris privind clima si a anuntat ca Statele Unite se vor retrage din UNESCO.
"Este foarte important ca SUA sa se implice in actiuni contra incalzirii globale, in migratie, dar si in crize importante precum cele din Siria, Irak, Afghanistan sau Sudanul de Sud.
Rolul jucat de americani poate fi unul extrem de important in gasirea de solutii, in a pune presiune pe participantii in aceste conflicte pentru a-i face sa inteleaga ca este necesar ca acestea sa se opreasca. Daca Statele Unite nu vor ocupa acest spatiu, altcineva o va face", a adaugat secretarul general al ONU. ...citeste mai departe despre "ONU cere SUA sa aiba o... mai mult
Luni, 11 Decembrie 2017, ora 15:10
Administratia Trump a eliminat marti compania rusa Kaspersky Lab de pe lista furnizorilor de tehnologie ai agentiilor guvernamentale, din cauza ingrijorarii ca produsele de securitate cibernetica ale acesteia ar putea fi folosite de Kremlin pentru a accesa retelele informatice americane.
Aceasta eliminare este cea mai concreta masura intreprinsa impotriva Kaspersky dupa cresterea suspiciunilor in ultimele luni in randul oficialilor agentiilor de spionaj si ai parlamentarilor legate de legaturile prea apropiate ale companiei cu agentiile ruse de spionaj, acuzate de atacuri cibernetice in Statele Unite, transmite Reuters.
Produsele Kaspersky au fost eliminate de pe lista furnizorilor Administratiei pentru Servicii Generale (GSA) pentru contracte care acopera servicii de tehnologie a informatiei si echipamente foto digitale, a declarat un purtator de cuvant al institutiei.
Masura a fost luata dupa "o evaluare si analiza atenta", a spus purtatorul de cuvant, adaugand ca prioritatile agentiei sunt "de a asigura integritatea si securitatea sistemelor si retelelor guvernamentale".
Agentiile guvernamentale vor putea sa foloseasca in continuare produse Kaspersky cumparate separat de licitatiile agentiei.
Softul anti-virus al Kaspersky este popular in Statele Unite si in restul lumii, iar compania a avut timp de mai multe decenii o prezenta importanta pe piata securitatii cibernetice.
Kaspersky Lab a anuntat intr-un comunicat ca nu a primit informatii noi din... mai mult
Miercuri, 12 Iulie 2017, ora 10:56
Expertii FMI au operat o corectie negativa in prognoza de crestere economica a Statelor Unite, argumentand ca politica actualei administratii de la Washington are efecte negatiove resimtite de clasa de mijloc si pe piata muncii.
"A devenit clar ca multe dintre programele anuntate nu au detaliile puse la punct", reclama analistii Fondului, care au si scazut de la 2,3% la 2,1% prognoza de crestere economica a Americii, relateaza CNN Money.
Expertii FMI sustin ca ideile sale, precum reducerea impozitelor, reluarea investitiilor in infrastructura si reducerea cheltuielilor bugetare, nu sunt gresite, insa este ingrijoratoare lipsa de viziune pentru punerea lor in practica.
In ianuarie, FMI a rectificat pozitiv prognoza de crestere economica pentru SUA, sperand ca sprijinul unei majoritati in Congresul american ii va permite administratiei Trump sa opereze reformele fiscale anuntate in campania electorala. Procesul de reforma este pus sub semnul intrebarii insa.
Printre promisiunile lui Trump se numara si asigurarea unei cresteri economice minime de 3% pentru primul sau mandat, dar chestiunea este privita cu indoiala de economistii FMI, care il crediteaza pe presedintele american cu o doza foarte mare de optimism.
FMI atrage atentia ca somajul a scazut la cote extrem de reduse, in vreme ce un noul val de crestere a natalitatii pare sa ii faca pe americanii de varsta tinere sa apeleze la concedii de ingrijire a copiilor, in vreme ce politica de izolare a Statelor... mai mult
Miercuri, 28 Iunie 2017, ora 06:18
3Alegerea lui Donald Trump in functia de presedinte al Statelor Unite nu a generat doar tensiuni politice la nivel global, ci si un dezinteres tot mai mare al turistilor fata de ofertele venite din SUA.
O evaluare facuta de Hopper, o agentie de turism online, demonstreaza ca vizitatorii din cel putin 94 de tari incep sa dea inapoi in fata atractiilor turistice din Statele Unite, informeaza Quartz.
Numarul pasagerilor straini care sosesc pe aeroporturile americane a scazut cu pana la 17% in primele saptamani ale anului, sustin analistii Hopper. Momentul a coincis cu pregatirile pentru investirea noului presedinte american, dar si cu ordinul prin care Trump le-a interzis intrarea in tara cetatenilor din sapte state musulmane.
In 2016, fluctuatia numarului pasagerilor internationali a fost de doar 1,8%, ceea ce arata ca scaderea inregistra in prezent iese din tipare.
Cautarile de bilete pentru curse aeriene spre o anumita tara reprezinta un element care denota interesul vizitatorilor pentru respectiva destinatie si ajuta la emiterea prognozelor pe teremen scurt in industria turistica.
Pana la inregistrarea scaderii numarului de vizitatori din hoteluri, restaurante si alte obiective turistice deschise publicului larg se inregistreaza, de regula, o scadere a interesului manifestat fata de rezervarile online de bilete de avion, arata evaluarea Hopper.
Turismul international este evaluat sub forma de servicii in cadrul exporturilor unei tari, o scadere... mai mult
Miercuri, 08 Februarie 2017, ora 17:59
1Acuratetea predictiilor facute de cei mai importanti reprezentanti ai elitei financiare globale este pusa la indoiala chiar de unul din membrii acestui grup restrans.
Britanicul Martin Sorrell, seful corporatiei WPP, recunoaste ca intreg cercul elitei a dat gres in a prezice socurile politice petrecute in 2016, admitand totusi ca s-a lasat dus in eroare si de propriile sperante si dorinte, anunta CNBC.
"Toti ne purtam discutiile in aceasta bula inchisa de la Davos, intr-o camera fara ecou la Londra si acest lucru este valabil si pentru liberalii americani", a explicat Sorrell, mentionand si ca multi dintre participantii la aceste intruniri elitiste par cu totul rupti de realitate.
"In materie de afaceri, de reglementare a unor sectoare, de interventionism, cred ca multi reprezentanti ai unor industrii au apreciat perspectiva oferita de republicani, ceea ce ridica intrebarea de ce sondajele de opinie au dat raspunsuri eronate. Ei bine, pentru ca nimeni nu le-a spus adevarul", apreciaza seful WPP.
Sorrell crede ca, pe termen scurt, politicile de reluare a investitiilor in infrastructura, reducere a impozitelor si repatrierea profitului in SUA ar putea fi benefice pentru economia americana, dar se arata ingrijorat de ritmul anemic de crestere economica.
"Este o lume plina de incertitudini, cu o crestere economica redusa, cu preturi mici generate de o inflatie scazuta, iar aceste lucruri ar putea reprezenta o problema inainte de declansarea urmatorului ciclu... mai mult
Miercuri, 18 Ianuarie 2017, ora 13:30
Mare parte din campania electorala a lui Donald Trump s-a desfasurat pe Twitter, noul presedinte SUA dovedindu-se un fan al mesajelor concise postate pe reteaua de socializare. Cu toate acestea, Trump se pare ca nu prea ii are la inima si pe directorii companiei, pe care a omis sa-i invite la o intalnire importanta cu reprezentantii industriei IT.
La intalnirea pe care Donald Trump a programat-o saptamana aceasta cu gigantii IT din SUA, niciun reprezentant de la varful Twitter nu va fi prezent, anunta CNN Money.
Google, Amazon, Facebook si Apple au confirmat prezenta unor executivi la summitul IT organizat de Donald Trump, dar nicio veste in acest sens nu a venit din partea Twitter.
Jack Dorsey, co-fondatorul si directorul general al Twitter, s-a plans chiar ca nu a fost invitat la acest summit, iar anumite surse din preajma noului presedinte au confirmat faptul ca Twitter nu se gaseste pe lista companiilor invitate sa discute noile strategii in materie de comunicatii si IT ale administratiei Trump.
Nu Wexler, purtator de cuvant al Twitter, a declarat ca firma nu va face alte comentarii in afara de spusele lui Dorsey.
Intr-un interviu acordat saptamana trecuta, Donald Trump s-a aratat incantat de rolul retelelor sociale in activitatea sa politica, mentionand ca are peste 40 de milioane de urmaritori pe conturile de Facebook si Twitter.
O explicatie pentru omiterea companiei lui Dorsey de la intalnirea cu noul presedinte al SUA ar putea fi prezenta... mai mult
Miercuri, 14 Decembrie 2016, ora 17:37