Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a amendat Societatea de Asigurare - Reasigurare City Insurance cu 500.000 lei si Euroins Romania Asigurare Reasigrare cu 450.000 lei, din cauza platii cu intarziere a despagubirilor aferente dosarelor de dauna RCA.
"In cadrul sedintei Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) din data de 13 ianuarie 2021, Sectorul Asigurari - Reasigurari (SAR) a prezentat rezultatele activitatii de control permanent realizate la Societatea de Asigurare - Reasigurare City Insurance si la societatea Euroins Romania Asigurare Reasigurare.
In urma actiunilor de control principala deficienta identificata, in cazul ambelor societati, a fost plata cu intarziere a despagubirilor aferente dosarelor de dauna RCA", a informat ASF.
In cazul City Insurance s-a mai constatat ca societatea nu a formulat in scris oferte de depagubire justificata in termenul prevazut de lege si nu a intocmit procese suplimentare de constatare in termenul prevazut de legislatia in vigoare.
In ceea ce priveste societatea Euroins s-a constatat, de asemenea, ca nu a formulat in scris notificari cu privire la motivele pentru care nu a aprobat in totalitate/partial pretentiile de despagubire in termenul prevazut de lege si nu a comunicat valoarea maxima de despagubire in termenul prevazut de legislatia in vigoare.
"Ca urmare a aspectelor constatate, Consiliul ASF a decis urmatoarele: Sanctionarea Societatii de Asigurare - Reasigurare City... mai mult
Joi, 14 Ianuarie 2021, ora 16:59
O metoda de inselaciune mai putin obisnuita a fost pusa la cale de un grup de bulgari. Acestia veneau in Romania, cumparau cartele prepay si sunau diverse persoane carora le spuneau ca sunt vizate de infractori si ca ei vor sa la faca un flagrant.
Politistii de la Investigatii Criminale si procurorii DIICOT au facut joi, 10 decembrie, o perchezitie in Bucuresti, in urma careia au descoperit patru cetateni bulgari. Pe numele a trei dintre ei erau emise mandate europene de arestare pentru inselaciuni prin intermediul mijloacelor de telefonie mobila.
Metoda "Flagrantul de la politie"
Conform unor surse judiciare, bulgarii veneau in Romania pentru a-si cumpara cartele prepay, deoarece aici nu este nevoie de documente pentru astfel de achizitii. Apoi isi sunau victimele din tara natala si le spuneau ca sunt de la politie si ca au informatii ca o persoana o sa ii sune sa le ceara o suma de bani. Initial ii sfatuia pe cei contactati sa nu le dea niciun ban. Apoi, sunau inapoi si spuneau ca vor sa faca flagrant "infractorului" si incurajau victima sa dea banii celui care suna, pentru ca "politia" ii va restitui imediat dupa flagrant.
Multi picau in plasa si asa au reusit infractorii sa stranga jumatate de milion de euro din astfel de inselaciuni.
Cum era organizata gruparea
Potrivit DIICOT, o parte dintre membrii grupului infractional organizat, asa-numitii "vartachi", sunau la intamplare la diferite numere de telefon fixe si sub diverse pretexte induceau in... mai mult
Joi, 10 Decembrie 2020, ora 18:07
Politia Locala Sector 1 (PLS1) a platit, in ultimii doi ani, aproape 2.2 milioane de lei pentru servicii juridice externalizate, desi are departament juridic. Chiar daca au fost cheltuiti bani publici, achizitiile nu au fost transparente.
Contractele se afla sub clauza de confidentialitate, a declarat conducerea PLS1, pentru Buletin de Bucuresti. Noul primar Clotilde Armand doreste anularea hotararii care a dat unda verde la aceste achizitii.
Conform sursei citate, in tot acest timp, angajatii din cadrul departamentului juridic si-au primit salariile: 850 de mii de lei pentru ultimii doi ani. Una dintre responsabilitatile lor era aceea de a reprezenta PLS1 in fata instantelor, lucru care nu s-a intamplat. In locul lor au fost platite case de avocatura private.
Desi cele 2.2 milioane de lei au fost cheltuite din banii publici ai cetatenilor sectorului 1, aproape toate procedurile de achizitie au avut loc in privat, fara transparenta, sustine sursa citata.
Fostul primar Dan Tudorache a aprobat externalizarea serviciilor juridice de catre PLS1 in 2017. In sedinta de consiliu de vineri, actualul primar al sectorului 1, Clotilde Armand, propune abrogarea hotararii. ...citeste mai departe despre "Politia Locala Sector 1 a platit unor case de avocatura, in ultimii doi ani, suma de 2 milioane de lei" pe Ziare.com mai mult
Joi, 03 Decembrie 2020, ora 08:05
Politistii au aplicat amenzi in valoare totala de 6.500 de lei dupa ce au intrerupt un eveniment privat organizat la un local din municipiul Brasov, la care au participat 44 de persoane.
Conform unui comunicat remis de Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Brasov, la adresa respectiva au fost identificate 44 de persoane, fata de care s-a luat masura sanctionarii in baza Legii 55/2020.
Dupa interventia politistilor, participantii la eveniment au fost nevoiti sa paraseasca locatia.
Citeste si:
Dosar penal dupa ce 320 de persoane au sfidat masurile anti-COVID la o petrecere uriasa din incinta Cluj Arena
Petrecere de Sfintii Mihail si Gavril, in Caracal, sparta de doua ori de politie. Ce amenzi au primit invitatii ...citeste mai departe despre "Petrecere privata cu peste 40 de persoane. Politia a dat amenzi simbolice" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 22 Noiembrie 2020, ora 18:24
Politia Romana a declansat marti dimineata, 3 noiembrie 2020, o ampla actiune de control a transportatorilor din toata tara.
Actiunea ii vizeaza pe transportatorii de marfuri si de persoane, iar politistii verifica modul in care sunt respectate masurile de prevenire a infectarilor cu coronavirus.
"Politia Romana si I.S.C.T.R. verifica legalitatea transportului de marfa si persoane, precum si respectarea masurilor de protectie stabilite pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19", a anuntat Politia Romana, marti dimineata.
...citeste mai departe despre "VIDEO Actiune de amploare a Politiei. Sunt controlati transportatorii de marfuri si de persoane" pe Ziare.com mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 08:03
Conducerea Inspectoratului de Politie Prahova l-a destituit pe Biroului Drumuri Nationale din cadrul Serviciului Rutier dupa ce subalterni au sai care au iesit, sambata cu un radar pe centura de vest a municipiului Ploiesti au pozitionat autospeciala pe care se afla radarul perpendicular pe sosea, blocand o banda a DN 1.
Imaginea cu autospeciala apartinand IPJ Prahova a fost surprinsa de un sofer care a postat-o pe un grup public de Facebook cu mesajul: "Radar centura Brazi".
La cateva ore dupa ce fotografia a fost postata, oficialii IPJ Prahova au anuntat ca agentii de politie care au oprit autospeciala astfel "se aflau intr-o activitate organizata pentru combaterea vitezei neregulamentare, unde actionau cu aparatul radar tip TruCam pe care il utilizau din stationare, din echipajul de politie".
Modul in care au stationat politistii a fost considerat "defectuos" de catre conducerea institutiei, care a procedat la revocari din functie.
"Conducerea IPJ Prahova a dispus incetarea imputernicirii ofiterului aflat la conducerea Biroului Drumuri Nationale din cadrul Serviciului Rutier incepand cu data de 31 octombrie a.c. pentru modul defectuos de actiune al politistilor din subordine, totodata fiind efectuate verificari si fata de cei doi agenti care au actionat in acest mod", a transmis Politia Prahova.
Dupa aparitia imaginilor, echipajul de politie a fost repozitionat. ...citeste mai departe despre "Seful Biroului Drumuri Nationale din Politia Prahova, destituit... mai mult
Sambata, 31 Octombrie 2020, ora 18:40
Politistii Capitalei si jandarmii au aplicat, in ultimele trei zile, peste 2.080 de sanctiuni contraventionale, in valoare de 653.850 lei, in urma actiunilor de verificare a modului in care sunt respectate prevederile Legii nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
"Cu sprijinul Jandarmeriei, Politiei Locale, Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, Agentiei Nationale Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Directiei de Sanatate Publica, Comisariatul pentru Protectia Consumatorilor al Municipiului Bucuresti si Inspectoratului Teritorial de Munca, au fost verificate peste 5.520 de obiective: piete agroalimentare, targuri, complexuri comerciale, mari magazine, dar si magazine de cartier, terase, mijloace de transport in comun", informeaza un comunicat al Directiei Generale a Politiei Municipiului Bucuresti (DGPMB).
Potrivit sursei citate, au fost legitimate mai mult de 7.620 de persoane si au fost efectuate controale in 2.770 de mijloace de transport in comun, de suprafata, dar si de subteran.
Politistii aflati in teren au revenit cu recomandari privind portul mastii de protectie si pentru pastrarea distantarii fizice.
Actiunile de verificare vor continua. "Facem apel la toti cetatenii sa respecte masurile de protectie impotriva infectarii cu virusul COVID-19, sa poarte masca de protectie, sa pastreze distantarea fizica si sa respecte normele sanitare. Pe fondul cresterii numarului de cazuri,... mai mult
Luni, 26 Octombrie 2020, ora 12:11
Academia de Politie devine prima universitate din tara care pierde dreptul de a mai acorda titluri de doctor ca efect al unei serii de cinci sanctiuni primite pentru repetate incalcari ale eticii si integritatii academice.
UPDATE Ministrul Educatiei si Cercetarii, Monica Anisie, a anuntat, luni, ca a semnat un ordin prin care a retras acreditarea Scolii doctorale de la Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza" din Bucuresti.
Anisie a precizat ca decizia a fost luata in urma unui raport al Consiliului de Etica si de Management Universitar.
"In urma raportului Consiliului de Etica si de Management Universitar, am realizat un ordin de ministru prin care am retras acreditarea Scolii doctorale de la Academia de Politie Alexandru Ioan Cuza din Bucuresti", a informat ministrul Educatiei, citat de Agerpres.
Monica Anisie participa la Biblioteca Centrala Universitara la lansarea procesului de consultare publica pentru elaborarea Strategiei privind digitalizarea Educatiei.
Pressone: Fabrica de doctorate
Potrivit Pressone, ministrul Educatiei, Monica Anisie, a semnat vineri ordinele de retragere a acreditarilor celor doua scoli doctorale ale Academiei de Politie - cea de Drept si cea de Ordine Publica si Siguranta Nationala - la propunerea Consiliului de Etica si Management Universitar.
Sursa citata mai arata ca decizia prin care "fabrica" de doctorate de la Academia de Politie se inchide este una istorica, fiind pentru prima oara cand un organism de control al... mai mult
Luni, 26 Octombrie 2020, ora 11:58
Polita RCA in format electronic poate aduce sanctiuni soferilor care nu o prezinta si in format fizic. Cel putin asa sustine marti, 25 august 2020, Politia Romana pe pagina de Facebook.
"- Sunt C-tin D. de la Brigada Autostrazi...va rog sa imi prezentati actele dumneavoastra, ale autoturismului si polita de asigurare.
- Buna ziua! Polita de asigurare nu o am, dar vi-o prezint online.
- Gresit! Conform legii sunteti obligat sa aveti asupra dumneavoastra polita de asigurare. A nu se confunda cu contractul RCA, singurul care se poate emite prin mijloace electronice", se arata in postarea politiei pe pagina de Facebook.
Oamenii legii mai precizeaza ca polita de asigurare este cat o coala A4, iar impaturita are loc langa celelalte acte ale autoturismului.
Proiect in dezbatere publica
Autoritatea de Supraveghere Financiara a supus consultarii publice, incepand de miercuri, 12 august, un proiect de modificare si completare a prevederilor din cadrul Normei nr. 20/2017 referitoare la dovada incheierii asigurarii RCA in cazul controalelor efectuate de catre autoritatile abilitate.
"Conducatorii auto vor putea prezenta agentilor de politie, la un eventual control, si varianta electronica a politei RCA. Prin urmare, nu va mai fi necesar ca soferii sa aiba asupra lor contractul de asigurare obligatorie auto doar in format original, pe suport de hartie.
De asemenea, valabilitatea politei RCA va putea fi verificata si prin interogarea bazei de date AIDA,... mai mult
Marti, 25 August 2020, ora 11:51