Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a estimat luni ca manifestatiile trebuie sa se desfasoare in maniera pasnica si violentele comise de politie trebuie sa faca obiectul anchetelor in SUA, dar si in orice alta tara, a declarat purtatorul sau de cuvant.
"Autoritatile trebuie sa dea dovada de retinere in gestionarea manifestantilor in SUA, precum si in alte parti", a declarat Stephane Dujarric in conferinta sa de presa cotidiana.
"Am vazut in ultimele zile cazuri de violenta a politiei. Toate cazurile trebuie sa faca obiectul anchetelor", a adaugat el.
Guterres s-a aratat ingrijorat si de atacurile contra jurnalistilor constatate in ultimele zile in SUA. Intr-o postare pe Twitter facuta la finalul saptamanii trecute, Antonio Guterres a accentuat ca "atunci cand jurnalistii sunt atacati, cele care sunt atacate sunt societatile".
"Nicio democratie nu poate functiona fara libertatea presei", a insistat secretarul general al Natiunilor Unite.
In ultimele zile in mai multe orase din SUA au avut loc demonstratii, care au degenerat in incendieri si alte acte de vandalism, in urma incidentului din Minneapolis din 25 mai, soldat cu moartea lui George Floyd, un barbat afro-american care a decedat dupa ce un ofiter de politie alb l-a apasat cu genunchiul pe gat timp de aproape noua minute.
Aproximativ 5.000 de soldati din Garda Nationala au fost desfasurati in 15 state si in capitala federala Washington, unde numerosi demonstranti s-au comasat in fata Casei... mai mult
Luni, 01 Iunie 2020, ora 22:58
Economia globala ar putea traversa o noua perioada neagra in urmatoarele 18 luni, principalele pietre de moara care trag in jos cresterea economica fiind disparitia "efectuluiTrump" de pe piata americana, dar si nivelul ridicat al creditelor acordate in ultimul an in China si UE, crede economistul sef al Saxo Bank.
"Perpectiva globala la nivel macro este una in care predomina riscul unei recesiuni pentru urmatoarele 12 pana la 18 luni, ca urmare a cresterii nivelului de creditare odata cu inflatia", afirma Steen Jakobsen, citat de CNBC.
Sentimentul de incredere dat de alegerea presedintelui Donald Trump si promisa relaxare fiscala care ar trebui sa se petreaca pe piata americana au inceput sa se risipeasca, iar evolutia pietei este dictata mai multe de o serie de sperante fara acoperire, crede economistul sef al Saxo Bank.
In acelasi timp, China nu da semne ca va reusi sa tureze mai mult motoarele economiei sale tinute in loc atat de gradul mare de indatorare intalnit in randul corporatiilor, cat si de indecizia factorilor politici in fata provocarilor ridicate de politica noii administratii americane.
Un impuls similar dat creditelor s-a inregistrat in ultima perioada si in Europa, lucru care ii face circumspecti pe analistii Saxo Bank. "In vreme ce toate pietele vad un risc de recesiune mai mic de 10%, noi, la Saxo Bank, impreuna cu Nedbank Africa de Sud, credem ca exista o probabilitate de 60% ca acest lucru sa se intample", a explicat Jakobsen.
Europa... mai mult
Marti, 11 Aprilie 2017, ora 10:13
Omul pe care Donald Trump il vrea ambasador al SUA la Bruxelles, profesorul Ted Malloch, sustine ca Grecia ar putea iesi din uniunea monetara, renuntand in acelasi timp la moneda unica europeana in favoarea dolarului american.
"Cunosc cativa economisti eleni care discuta cu cateva think tank-uri americane pe tema 'dolarizarii' economiei Greciei", a declarat Malloch, citat de ziarul The Independent.
In opinia profesorului american, o astfel de miscare ar da fiori Berlinului, in contextul in care moneda euro pare tot mai slabita, iar Uniunea Europeana pare sa scartaie din toate incheieturile sub presiunea valului nationalist care acapareaza tot mai mult teritoriu in tarile din vestul continentului.
Grexit ar fi cea mai buna solutie pentru eleni, in conditiile in care situtia supraindatorarii tarii se dovedeste "nesustenabila" pentru economia Greciei, crede aspirantul la postul de ambasador SUA pe langa UE.
Tema iesirii Greciei din zona euro este una recurenta in discursurile recente ale lui Malloch, acesta afirmand inca de la inceputul acestei luni, intr-un interviu acordat Bloomberg, ca "din perspectiva unui economist, exista motive serioase ca Grecia sa abandoneze moneda euro".
Profesorul Malloch nu este nici un mare fan al Uniunii Europene si a monedei euro, prima fiind comparata de el cu o noua Uniune Sovietica care trebuie "imblanzita", iar cea de a doua cu o valuta care ar putea sa se prabuseasca intr-un an si jumatate.
Comentariile sale au atras... mai mult
Joi, 16 Februarie 2017, ora 14:21
2Restrictiile de intrare in SUA impuse de administratia Trump musulmanilor au avut un efect aproape imediat pe piata de capital, bursele din lumea intreaga reactionand la haosul starnit de noul presedinte american.
Indicele Dow a coborat sub plafonul record de 20.000 de puncte atins imediat dupa investirea republicanului la Casa Alba, Nikkei a pirerdut 0,5% din valoare, dar Europa pare sa fi iesit cea mai sifonata din aceasta experienta, relateaza The Guardian.
Bursa din Londra s-a intors inapoi in 2016. Tot avansul inregistrat de indicele FTSE in luna ianuarie s-a topit brusc si a readus situatia la nivelul din 28 decembrie.
Situatia ar fi fost si mai rea, daca Vodafone nu ar fi salvat ziua cu un anunt privind posibila fuziune a subsidiarei din India cu Idea Cellular, cred analistii.
"In ultimele 3 luni, varianta Trump-presedinte a fost catalogata drept una favorabila pietei de capital. Acum, dupa ce am vazut indicele Dow urcand pana la 20.000, putem spune ca guvernul american poate fi invinuit de intretinerea unei tendinte de activitate febrila in tranzactionarea actiunilor.
Adevarul poate ca este undeva pe la mijloc, dar agitatia geopolitica incepe sa isi spuna din ce in ce mai mult cuvantul in stabilirea pretului actiunilor in acest moment", a explicat Chris Beauchamp, seful departamentului de analiza a pietelor de la IG.
Cele mai importante burse din Europa au dat semne grave de slabiciune in fata valului de neincredere starnit printre investitori de... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2017, ora 09:07
Protestatari au aruncat cu pietre, au tras focuri de arma si au incendiat o benzinarie in orasul american Milwaukee, statul Wisconsin, sambata noaptea, dupa ce un ofiter de politie a impuscat mortal un suspect inarmat in timpul unei urmariri care a avut loc dupa o oprire in trafic, au informat autoritatile, relateaza Reuters.
Politia din Milwaukee a afirmat ca un ofiter a deschis focul in timp ce il urmarea pe suspect, care se pare ca ar avea in jur de 20 de ani, dupa ce acesta din urma a fost oprit pentru un control in trafic.
Incidentul a avut loc in unul dintre cele mai sarace cartiere ale orasului cu o populatie majoritar ...citeste mai departe despre "Violente in SUA dupa ce politia a impuscat mortal pe strada inca un tanar de culoare" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 14 August 2016, ora 10:27
Donald Trump a ajunsa sa conduca in sondajele de opinie referitoare la cursa prezidentiala de anul acesta din SUA.
Dar oricat de mult s-a bucura politicienii republicani la auzul acestei vesti, mai multi analisti trag un semnal de alarma in fata scenariului care il face pe magnat primul om din stat.
O analiza Nomura arata ca economiile Asiei si Mexicului ar avea cu siguranta de suferit in cazul in care Trump s-ar instala in iarna in Biroul Oval de la Casa Alba, anunta postul american CNBC.
Asia, lovita dur
"Sub mandatul lui Trump, PIB-ul tarilor din Asia ar scadea, iar impactul se va resimti in comert si politicile macro. Coreea de Sud si Filipine ar putea fi printre tarile asiatice cele mai vulnerabile la aceasta schimbare, in vreme ce India si Thailanda sunt cele mai putin expuse", arata analiza Nomura.
Donald Trump s-a remarcat in cadrul campaniei interne a republicanilor americani printr-un discurs cu tenta protectionista, dar o astfel de politica ar putea dauna serios securitatii nationale a SUA si politicilor la nivel macro, cred analistii institutiei financiare din Japonia.
Pe de alta parte, fara un "pedigree" politic in spate, este greu de spus cat din ceea ce a spus Trump in campanie va fi pus in practica si, mai ales, cat va putea sa realizeze in timpul mandatului sau, data fiind complexitatea sistemului legislativ din Statele Unite.
Principalele teme ale discursului politic al candidatului republican s-au axat pe probleme economice. Donald... mai mult
Marti, 26 Iulie 2016, ora 16:10
2Conflictul inregistrat intre Washington si Beijing pe tema construirii insulelor artificiale din Marea Chinei de Sud pentru amenajarea de baze militare nu se va sfarsi prea curand.
Pacea intretinuta de arme pare sa fie singura optiune ramasa, in conditiile in care oficialii chinezi dau semne ca ignora somatiile americane in aceasta privinta, opineaza amiralul James Lyons si analistul Richard Fisher, doi experti militari americani consultati de Washington Post.
Noua realitate asiatica
Expansiunea economica a Chinei a periclitat deja pozitia strategica a Statelor Unite in zona Asia-Pacific.
Acum, expansiunea militara a Beijingului in apele Marii Chinei de Sud, pe o portiune revendicata ca teritoriu de mai multe state din zona, pune Washingtonul in fata unei noi realitati.
Aceasta lasa doar doua variante pentru oficialii americani: asigurarea pacii prin amenintarea armelor sau intrarea intr-un eventual razboi demarat de China pentru asigurarea suprematiei militare in regiune.
Dupa 20 de ani de eforturi diplomatice, problema controlului asupra Marii Chinei de Sud reizbucneste in conditiile in care aceasta este tranzitata acum de aproximativ 40% din navele comerciale de pe glob.
Pentru liderii comunisti de la Beijing, controlul asupra acestei regiuni este vital ca urmarea rolului strategic detinut de insula Hainan in procesul de extindere a influentei globale militare si comerciale a Chinei.
Din acest punct de vedere, cine detine controlul asupra... mai mult
Luni, 15 Iunie 2015, ora 15:46
In planul sau pentru dezvoltarea economica a SUA, presedintele Barack Obama vrea sa puna accentul pe investitii in infrastructura, productie industriala si energie verde, dar agenda democrata a presedintelui este departe de a convinge o Camera a Reprezentantilor dominata de republicani.
Obama urmeaza sa prezinte marti discursul sau privind starea natiunii, iar modul in care isi propune sa stimuleze economia americana va fi principalul punct urmarit nu doar in Statele Unite, ci la nivel global.
Presedintele si-a prezentat deja planul de crestere economica in fata democratilor, iar accentul va cadea pe indeplinirea promisiunilor facute catre clasa de mijloc, scrie Reuters.
Republicanii si democratii se afla inca intr-o disputa cu privire la reformele fiscale. Obama incearca sa obtina o amanare a reducerii cheltuielilor bugetare care ar trebui sa aiba loc incepand cu 1 martie, iar in acelasi timp insista asupra eliminarii unor scutiri de taxe, inclusiv cele pentru companiile petroliere, firmele cu capital privat sau proprietarii de avioane.
Republicanii se opun cresterii taxelor si se concentreaza pe taierile bugetare.
Discursul lui Obama, instrument de presiune asupra republicanilor
Analistii considera ca discursul presedintelui in fata Congresului american va reprezenta si o strategie de a pune public presiune pe republicani pentru ca acestia sa accepte reformele sale fiscale.
Obama a avertizat deja ca taierile bugetare la acest moment ar putea... mai mult
Luni, 11 Februarie 2013, ora 13:48
Se spune despre Niels Schnecker ca a facut in jumatate de viata, ceea ce alti n-ar fi facut in trei. Acum, se lupta pe trei fronturi. Este consultant, profesor si, recent, a intrat in media. Prima ipostaza ii este cea mai apropiata de caracter.
"Intotdeauna m-am simtit un consultant, indiferent care a fost postura mea. Daca ar fi sa-mi pun toata viata sub o singura meserie, as numi-o 'troubleshooting', omul care cauta solutii", a declarat Niels Schnecker, intr-un interviu pentru Business24.
V-ati gandit vreodata sa intrati in politica romaneasca?
Niciodata nu as vrea sa intru in politica. Nu doar in Romania, ci in general. Ma simt mai bine in postura de consilier, consultant, analist. Nu sunt genul de om caruia sa-i placa sa stea in primul rand.
Prefer sa lucrez cu cineva care are talente politice. Eu nu am, sunt foarte direct, nu am foarte multa rabdare.
Am avut oportunitatea sa intru in politica in SUA, cand eram foarte tanar. Inca de atunci, am hotarat ca nu este locul pe care mi-l doresc si prefer randurile din spate.
Daca v-ar propune presedintele Romaniei sa-i fiti consilier, ati accepta?
Posturile de consultant in orice forma sunt interesante. Dar nu posturile de executivi.
Consilierul prezidential in Romania e mai mult o pozitie politica decat o pozitie reala de consultant. Si nu ma refer la presedintele Basescu in particular.
In general, pozitiile ocupate de consilieri au avut si incarcatura politica.
Nu m-as da deoparte sa... mai mult
Sambata, 24 Martie 2012, ora 00:00