Alegerile germane din 24 septembrie 2017, datorita puterii politice, financiare si istorice specifice ale tarii, au fost, fara indoiala, in centrul interesului international si european.
Rezultatele lor au fost marcate de castigarea CDU / CSU al Uniunii Crestine, condusa de cancelarul Angela Merkel, chiar cu un procent mai mic, de -33%, in timp ce in alegerile federale din 2013 a obtinut 41,5% - contractia - 20, 5%, de la 25,7% in 2013 - de Partidul Social Democrat (SPD) al lui Martin Schulz, dar si de intrarea in Parlamentul Federal al partidului AfD, cea mai periculoasa grupare extremista din Europa, din cauza dimensiunii Germaniei si evenimentelor dramatice istorice care au schimbat cursul secolului al XX-lea.
Germanii -mai mult decat evident- sunt recunoscatori cancelarului Merkel pentru bunastarea lor, pentru nivelul lor inalt de viata, comparativ cu cel al altor popoare europene, pentru masurile privid combaterea somajului in mod eficient (rata somajului este la un nivel istoric scazute, de doar 3,90% din forta de munca) si bineinteles pentru excedentele bugetare. De aceea, pentru toate aceste motive, ei i-au dat un al patrulea mandat de Cancelar, ceea ce a reusit numai Konrad Adenauer, reformatorul Germaniei postbelice si Helmut Kohl, tatal reunificarii Germaniei.
Pe de alta parte, victoria cancelarului Merkel si formarea unui guvern cu potentiali parteneri - oricare ar fi acestea - implica in mod evident continuarea politicii de austeritate extrema si... mai mult
Joi, 12 Octombrie 2017, ora 15:27
1Politica Germaniei referitoare la imigranti ar putea sa cunoasca o turnura rapida si neasteptata. Partenerii de coalitie guvernamentala ai Angelei Merkel au cerut modificarea legislatiei privind acordarea statutului de refugiat, astfel incat crestinii sa aiba intaietate in fata musulmanilor.
Conservatorii nemti cer ca azilantii primiti in tara sa fie obligati sa invete limba germana, sa nu aiba dreptul de a detine o alta cetatenie, sa li se interzica dreptul de a-si acoperi capul cu burka, iar numarul total al beneficiarilor de azil sa nu depaseasca 200.000 pe an, anunta IB Times.
"Germania trebuie sa ramana Germania. Nu suntem de acord ca aceasta tara primitoare sa fie schimbata prin valuri succesive de imigranti si refugiati. Nu noi trebuie sa ne adaptam la problemele imigrantilor, ci ei la realitatea germana", arata un manifest publicat de Partidul Conservator.
Angela Merkel a infruntat tot mai des critici venite din partea aliatilor din arcul guvernamental si chiar din propriul partid, pe fondul nemultumirii iscate de politica portilor deschise promovata de cancelarul Germaniei.
Anul trecut, numarul refugiatilor care au primit drept de intrare in Germania a depasit un milion, iar anul acesta Berlinul si-a dat acceptul de a mai acorda azil pentru inca 300.000.
Acum, liderii conservatorilor sustin ca "un stat are dreptul de a alege azilantii pe care vrea sa ii primeasca si nu invers. Cei care doresc sa poarte burka sa isi caute alta tara".
Populatia a... mai mult
Vineri, 09 Septembrie 2016, ora 16:40
Un turist chinez a ajuns... refugiat din greseala. Barbatul de 31 de ani nu va uita cu siguranta vacanta petrecuta in Germania. El a vrut sa reclame un furt, dar a completat din greseala o cerere de azil, asa ca si-a petrecut concediul intr-un centru pentru refugiati.
Chinezul, care nu stie alta limba decat mandarina, a ajuns in orasul german Heidelberg. De acolo, planuia sa plece in Italia pentru a-si continua vacanta europeana, scrie The Independent.
Cineva i-a furat portofelul in Germania, asa ca turistul a vrut sa reclame furtul la Politie. A confundat sectia de politie cu Primaria si de aici a pornit toata incurcatura.
Cu angajatii Primariei nu s-a inteles in nicio limba. Acestia au crezut ca barbatul vrea sa aplice pentru azil politic, asa ca i-au dat sa semneze o cerere de azil. La randul sau, turistul a crezut ...citeste mai departe despre "O vacanta pe care nu o va uita niciodata: Cum a ajuns un turist refugiat din greseala" pe Ziare.com mai mult
Marti, 09 August 2016, ora 09:39
Cancelarul german, Angela Merkel, respinge ferm apelurile de a pune sub semnul intrebarii politica tarii sale de a primi imigranti, in contextul in care tara sa a fost zguduita recent de mai multe atacuri.
Merkel a precizat ca, in pofida criticilor, nu se simte vinovata pentru aceste atacuri si ca a fost un lucru bun ca a permis sutelor de mii de refugiati sa vina in Germania, arata The Guardian.
Cancelarul german a apreciat ca teroristii au vrut sa ii dezbine si sa puna la indoiala disponibilitatea Germaniei de a prelua refugiati.
"Ne opunem ferm acestui lucru", a insistat Merkel.
"Eu nu am spus ca va fi usor. Am spus-o atunci si o spun din nou: Germania este o tara puternica. Am numit asta o sarcina pentru intreaga natiune. Dar asa cum am facut atat de multe pana acum vom reusi (sa o ducem pana la capat - n.red.) ", a spus Angela Merkel.
Ea a punctat ca este convinsa ca Germania va putea duce pana ...citeste mai departe despre "Merkel anunta ca Germania va primi in continuare refugiati: Vom face tot ce e omeneste posibil sa asiguram securitatea!" pe Ziare.com mai mult
Joi, 28 Iulie 2016, ora 21:46
Adevarata problema a crizei imigrantilor din Germania incepe sa se vada. Date oficiale arata ca 80% dintre refugiatii care cer azil nu au un pasaport. Mai mult, sute de mii dintre acestia planuiesc sa-si aduca in Germania si familiile.
Patru din cinci imigranti care spera sa se stabileasca in Europa vin in Germania fara un pasaport, arata un raport al politiei federale, conform Express.
In perioada ianuarie - aprilie, din cele 114.225 de persoane care au cerut azil, 91.000 nu aveau documentele solicitate.
Iar din ianuarie pana in martie, anul acesta, au fost aconfiscate 1.306 documente false de la acestea, 145 de la refugiati sirieni, arata cotidianul german Bild.
Multi au reusit insa, cumva, sa intre in tara ilegal, din moment ce numai in primele patru luni ale lui 2016 mai bine de 4.000 de persoane care au intrat in tara sunt in prezent pe lista celor cautati.
Se crede ca multi dintre imigranti au fost fortati sa foloseasca documente false, dupa ce actele reale au ...citeste mai departe despre "Probleme cu refugiatii, in Germania: 80% dintre ei nu au acte" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 08 Iunie 2016, ora 23:44
Numarul infractiunilor cu motivatii politice a crescut ingrijorator de mult in Germania, in cursul anului trecut, dupa cum admit chiar reprezentantii guvernului de la Berlin.
Valul de refugiati a determinat cresterea cu peste 40% a reactiilor violente ale miscarilor de extrema dreapta din Germania, se arata in raportul anual privind infractionalitatea, citat de Daily Star.
Fata de 1.029 de infractiuni motivate politic inregistrate in cursul anului 2014, anul trecut extremistii germani s-au dedat la 1.485 de acte violente comise impotriva unor tinte bine definite.
Ura rasiala sau religioasa a explodat la cote maxime in randul nemtilor, bifand o crestere cu 77%a actelor violente cu tenta rasiala sau antisemita.
De la 5.858 infractiuni de acest gen comise in 2014, violenta rasiala si indreptata impotriva unor minoritati religioase a crescut pana la 10.373 de cazuri in cursul anului trecut.
Germania a preluat in 2015 peste 1,1 milioane de refugiati carora li s-a acordat azil, dar viata acestora este departe de a fi una linistita.
Adaposturile in care au fost cazati acestia au fost atacate de 923 de ori in cursul anului trecut, in 177 de cazuri inregistrandu-se manifestari de o violenta iesita din comun impotriva refugiatilor. mai mult
Marti, 24 Mai 2016, ora 18:49
1Dupa ce s-a trezit cu un milion de refugiati preluati in grija odata cu implementarea politicii "usilor deschise", Germania pare sa nu mai poata controla afluxul de migranti care intra pe teritoriul sau.
Alti 91.000 de migranti au fost raportati intrand pe teritoriul tarii in luna ianuarie a acestui an, in scadere fata de decembrie 2015, dar aceasta doar din cauza temperaturilor scazute, dupa cum sustin autoritatile de la Berlin, citate de International Business Times.
Fata de ultima luna a anului trecut, numarul refugiatilor ajunsi in Germania la inceputul lui 2016 este in scadere cu peste 35.000.
Situatia este doar aparent imbucuratoare, oficialii germani asteptandu-se la un asalt mult mai puternic din partea migrantilor odata cu venirea primaverii.
Din cele 91.671 de persoane care au solicitat azil in Germania de la inceputul acestui an, 35.822 provin din Siria, 18.653 din Irak, 18.099 din Afganistan, 4.203 sunt iranieni, iar 1.623 au venit din Maroc.
Saptamana trecuta, cancelarul Angela Merkel a incercat sa-i linisteasca pe localnici sustinand ca refugiati primiti acum in tara se vor intoarce inapoi in Siria si Irak odata ce gruparea terorista Statul Islamic va fi infranta.
Insa, un sondaj de opinie efectuat de curand de ARD Deutschland Trend arata ca o mare parte din populatia Germaniei crede ca politica guvernului in privinta refugiatilor a dat gres, iar Angela Merkel se dovedeste incapabila sa gestioneze aceasta criza.
Buget sub presiune... mai mult
Joi, 04 Februarie 2016, ora 15:15
Ministrul german de Interne a criticat, marti seara, inactiunea Politiei din Koln (vest) in agresiunile in serie contra a o suta de femei de Anul Nou, care au provocat indignare in tara.
"Politia nu poate lucra in acest fel", a declarat Thomas De Maiziere la canalul public de televiziune ARD.
Politia se afla sub focul criticilor pentru ca nu a intervenit in timpul faptelor petrecute intr-o piata foarte frecventata din centrul orasului langa Catedrala, in timp ce fortele de ordine au fost mobilizate in numar mare in noaptea de Revelion.
"Nu este posibil ca piata sa fie evacuata si apoi sa aiba loc chiar acolo" agresiunile, iar politia "sa astepte plangerile" victimelor pentru a reactiona, a deplans ministrul de Interne, cerand "clarificari urgente".
Refugiati in Germania: Val fara precedent de agresiuni sexuale comise de 1.000 de barbati
Amploarea reala a faptelor nu a fost dezvaluita decat marti in Germania dupa acumularea plangerilor victimelor de sex feminin, ...citeste mai departe despre "Val fara precedent de agresiuni sexuale in Germania: Oficialii au gasit pe cine sa dea vina" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 06 Ianuarie 2016, ora 07:51
Coeziunea blocului european este pusa din nou la incercare, viziunile Germaniei si Frantei referitoare la viitorul uniunii monetar-economice fiind mult diferite una fata de cealalta.
Anul acesta, Europa a avut de infruntat o criza interna generata de datoria Greciei, una umanitara adusa de fluxul masiv de refugiati, iar la orizont se anunta si o criza politica concentrata pe planurile pe care Berlinul si Parisul le au pentru zona euro, remarca ziarul The Telegraph.
Criza institutionala
Per ansamblu, Europa trece printr-o criza institutionala, liderii politici de pe continent gasind cu greu instrumente care sa regleze disfunctionalitatile aparute odata cu criza datoriilor sau cea a imigrantilor.
Chiar daca Grecia se apropie de a doua runda de alegeri anticipate din acest an, programate peste 6 zile, abia acum liderii europenii fac pasii finali pentru stabilizarea monedei unice si finalizarea proiectului uniunii monetare si economice de pe continent.
In discursul referitor la starea Uniunii, presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, a avertizat liderii statelor membre ca principalul proiect politici al UE va trebui sustinut si altfel decat cu "vorbe goale".
"Mi-as dori sa se indice o cale clara de urmat. Nu exista uniune in cadrul Uniunii Europene", a remarcat presedintele CE.
In esenta, Junker vizeaza exact pozitiile diferite ale Germaniei si Frantei referitoare la acest subiect.
Uniune fiscala
Liderii de la Paris si Berlin sunt de acord... mai mult
Luni, 14 Septembrie 2015, ora 13:35
2