Rezerva Federala a SUA (Fed) a majorat dobanda de politica monetara cu un sfert de punct procentual, intr-un interval cuprins intre 1,50% si 1,75%, pentru a evita o supraincalzire a primei economii a lumii, transmit DPA si Reuters.
Decizia, in linie cu estimarile analistilor, este a cincea crestere a costului creditului adoptata de Fed dupa luna decembrie 2016, cand Donald Trump a castigat alegerile prezidentiale, si prima majorare sub conducerea noului presedinte al Fed, Jerome Powell.
Analistii se asteapta in continuare la o inasprire lenta a politicii monetare, pe fondul evolutiei foarte bune a pietei muncii din SUA si a economiei.
Fed a apreciat ca "perspectiva economica s-a consolidat in ultimele luni, pe fondul evolutiei solide a pietei fortei de munca" si se asteapta la "noi ajustari graduale ale politicii monetare", rata dobanzii putand sa ajunga la 2,5% pana la sfarsitul acestui an.
De asemenea, Rezerva Federala a SUA previzioneaza in urmatoarele luni o crestere a inflatiei, care ar urma sa ajunga la 1,9% anul acesta si sa atinga in 2019 tinta Fed de 2%.
Comitetul de politica monetara al Fed (FOMC) a prognozat ca anul acesta costul creditului va creste de cel putin de doua ori, anul viitor de trei ori si in 2020 de doua ori, un nou indiciu al increderii in evolutia economiei americane.
Fed a revizuit in crestere estimarile privind evolutia PIB-ului SUA, care ar urma sa inregistreze un avans de 2,7% in 2018, fata de o expansiune de 2,5%... mai mult
Joi, 22 Martie 2018, ora 10:45
China dovedeste chiar si indirect ca este o putere economica prin faptul ca turbulentele de pe piata sa de capital au dus la amanarea cresterii dobanzii de referinta in Statele Unite.
Reprezentantii Rezervei Federale au fost nevoiti sa pastreze aceeasi rata minima a dobanzii pe piata Americana sub scuza ca orice modificare a acesteia ar putea afecta negativ economia americana si nivelul inflatiei, relateaza Bloomberg.
China poarta toata vina
Presedintele Rezervei Federale, Janet Yellen a fost nevoita sa explice pe larg de ce a fost preferata o noua amanare a cresterii dobanzii, principalul argument fiind ingrijorarea investitorilor referitoare la evolutia pietei de capital din China.
"Daca nu ar fi fost China si toate turbulentele inregistrate pe acea piata, cred ca membrii Rezervei Federale ar fi decis cresterea dobanzii de referinta", sustine Mickey Levy, economist sef pentru pietele din America si Asia la Berenberg - New York.
China a concentrat toata atentia lumii financiare asupra sa dupa ce, din luna iunie, prabusirea constanta a bursei din Shanghai a generat pierderi de 5000 de miliarde de dolari in valoarea actiunilor companiilor listate.
De asemenea, banca centrala a Chinei a starnit valuri de ingrijorare pe piata valutara dupa ce, incepand cu 11 august, a recurs la o devalorizare constanta a monedei proprii, intr-un ritm nemaiintalnit in ultimii 20 de ani.
In acelasi timp, a doua mare economie a lumii inregistreaza un ritm redus de crestere,... mai mult
Vineri, 18 Septembrie 2015, ora 11:03
Recenta fluctuatie a cursului de schimb al yuanului exemplifica tot ce este mai bun si mai rau intr-o societate globalizata, unde evenimentele in derulare de pe o piata pot hotari calculele politice si financiare ale altor guverne.
Fata de izolarea comunitatilor intalnita in urma cu un secol si jumatate, lumea de acum reactioneaza brusc la aflarea vestilor venite din orice colt al lumii.
Iar, fata de devalorizarea yuanului, pietele de pe tot globul vor reactiona in conformitate, chiar daca in mod diferit, reflecta o recenta analiza Stratfor.
Surpriza totala
Mai multe motive se ascund in spatele deciziei Beijingului de a ajusta cursul de schimb al monedei nationale, dar una peste alta, miscarea aceasta a venit ca o surpriza pentru restul lumii.
Ca o masura de stabilitate, China si-a stabilit un curs fix de schimb al monedei proprii in raport cu dolarul american inca din 1996.
La inceputul anilor 2000, miscarea s-a dovedit excelenta facand competitive marfurile din China pe piata internationala.
Odata cu criza economica din 2008, influenta scazuta a valutei occidentale a fost compensata cu un model de crestere al consumului intern.
Schimbarea aceasta de la un model economic al unei tari preponderent axate pe export la una condusa de consumul intern poate fi asemuita cu transformarea Germanei in Statele Unite ale Americii.
Totodata, China a incercat sa reproduca anumite avantaje pe care SUA si le-a creat de lungul timpului din aceasta postura.... mai mult
Joi, 27 August 2015, ora 20:56
Dolarul american este in scadere in urma suspendarii partiale a activitatii guvernului federal al SUA, investitorii anticipand ca impasul politic in ceea ce priveste bugetul si plafonul datoriei publice va intarzia momentul cand Rezerva Federala va incepe sa reduca achizitiile de obligatiuni.
Analistii IHS estimeaza ca Statele Unite vor pierde cel putin 300 milioane de dolari pe zi din productia economica din cauza intreruperii unor activitati ale guvernului in lipsa unui buget pentru anul fiscal 2014, inceput marti.
O suspendare cu durata de doua saptamani a activiatii ar putea reduce cu 0,3 puncte procentuale cresterea economica a SUA in trimestrul al patrulea, anticipeaza analistii Macroeconomic Advisers, potrivit Bloomberg.
Programul de relaxare cantitativa al Rezervei Federale, prin care banca centrala a SUA injecteaza lunar 85 miliarde de dolari in piete prin achizitia de obligatiuni, a tras in jos valoarea dolarului.
Indicele dolarului calculat de Bloomberg a scazut cu 0,75% din 17 septembrie, cu doua zile inainte ca Rezerva Federala sa decida, contrar asteptarilor, mentinerea programului de lichiditate, acuzand cresterea economica slaba.
"Daca problema fiscala va continua, Fed va fi probabil mai putin dispusa sa reduca masurile de stimulare a economiei. Dolarul va suferi", comenteaza pentru Bloomberg James Kwok, director de management valutar la fondul Amundi, cu active in administrare de aproximativ 1.000 miliarde de dolari.
Dupa esuarea... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 11:27
Fostul secretar american al Trezoreriei Larry Summers si-a retras candidatura la succesiunea lui Ben Bernanke la presedintia Rezervei Federale (Fed), a anuntat duminica presedintele Barack Obama.
"Astazi (duminica), mai devreme, am vorbit cu Larry Summers si i-am acceptat decizia de a-si retrage candidatura la presedintia Rezervei Federale", a anuntat Obama, citat intr-un comunicat. Decizia lui Summers de a-si retrage candidatura a fost anuntata un pic mai inainte de catre publicatia The Wall Street Journal (WSJ).
"Larry era un membru-cheie al echipei mele in momentul in care ne confruntam cu cea mai grava criza economica de la Marea Depresiune (economica) si, intr-o proportie deloc neglijabila, multumita competentei, intelepciunii si calitatilor sale de lider am repus economia pe calea cresterii si am realizat progresele pe care le constatam in prezent", a adaugat presedintele american.
WSJ a anuntat ca Summers si Obama au discutat despre aceasta decizie la telefon.
Ziarul a citat o scrisoare a lui Summers adresata presedintelui in care isi explica decizia de a-si retrage candidatura prin riscul, in cazul in care este numit, al unui proces de confirmare "caustic" in Congres. In ultima perioada, o serie de alesi democrati in Senat au anuntat ca nu vor aproba o nominalizare a lui Summers la Fed.
Summers, care a lucrat pentru presedintele democrat Bill Clinton la Departamentul Trezoreriei in perioada 1999-2001, a fost principalul consilier economic al lui... mai mult
Luni, 16 Septembrie 2013, ora 09:14
Sefii bancilor centrale din Japonia si Marea Britanie anticipeaza ca propriile masuri de stimulare a economiei vor fi suficiente pentru a sprijini cresterea economica globala dupa ce Rezerva Federala a SUA va incepe sa reduca programul de relaxare cantitativa.
Programul prin care Banca Japoniei preia active din piata pentru a spori lichiditatea a inceput sa-si faca efectul in economie, a declarat guvernatorul institutiei, Haruhiko Kuroda, la finalul conferintei anuale a sefilor de banci centrale de la Jackson Hole, Wyoming, gazduita de Rezerva Federala, transmite Bloomberg.
Viceguvernatorul Bancii Angliei, Charlie Bean, a afirmat ca angajamentul asumat recent de banca centrala a Marii Britanii, de a mentine dobanda de politica monetara la un nivel minim pana cand somajul va cobori la 7%, va facilita un cost redus de finantare pentru guvernul britanic si va creste increderea companiilor si consumatorilor.
"Nu credem ca toate bancile centrale vor renunta la politica monetara neconventionala. Mai este mult de lucru in Europa si Japonia", a declarat pentru Bloomberg directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde.
Declaratiile celor trei lideri ar putea sa amelioreze temerile investitorilor referitor la reducerea iminenta a programului de relaxare cantitativa de catre Rezerva Federala, temeri resimtite in principal pe pietele emergente.
Principalele monede emergente, in frunte cu rupia indiana, au scazut puternic in ultimele saptamani,... mai mult
Duminica, 25 August 2013, ora 17:02
Preturile de consum in SUA au inregistrat in luna februarie 2013 cea mai mare crestere din ultimii patru ani din cauza cresterii pretului benzinei, arata datele publicate vineri de Departamentul american al Muncii.
Luna trecuta, indicele preturilor de consum a inregistrat o crestere de 0,7%, cea mai mare crestere de dupa luna iunie 2009, dupa ce a stagnat in luna ianuarie, transmite Reuters.
Economistii contactati de agentia de presa prognozau o crestere a preturilor de consum de 0,5%.
Benzina a fost responsabila pentru trei sferturi din cresterea preturilor de consum, in conditiile in care preturile la benzina au inregistrat o crestere de 9,1%. In schimb, pretul alimentelor a inregistrat o crestere de 0,1%.
Cu toate acestea, analistii sunt de parere ca Rezerva Federala va considera aceasta crestere a preturilor de consum stimulata de pretul benzinei doar un fenomen temporar.
"Am indoieli ca Fed este ingrijorata de inflatie in acest moment. Datele venite pana acum dau Fed mana libera pentru a fi extrem de agresiva pentru a cobori somajul", a declarat Stephen Stanley, economist sef la Pierpont Securities.
Daca se exclud insa preturile la alimente si energie, preturile de consum au crescut cu 0,2% in luna februarie, mai putin fata de avansul de 0,3% inregistrat in luna ianuarie.
Atata timp cat inflatia ramane scazuta, Fed are de gand sa mentina dobanda de referinta la un nivel apropiat de zero pana cand rata somajului va cobori cel putin pana la 6,5%.... mai mult
Vineri, 15 Martie 2013, ora 16:09
Profiturile bancilor americane din creditele ipotecare au crescut semnificativ in trimestrul trei din 2012, pe fondul masurilor de relaxare cantitativa luate de seful Federal Reserve, Ben Bernanke.
Masurile de relaxare cantitativa presupun cresterea rezervei de numerar de pe piata pentru stimularea economiei si au constituit unul din pilonii politicii monetare a Federal Reserve.
Ramane, insa, de vazut daca rezultatele trimestrului trei vor conduce la ieftinirea creditelor ipotecare, aspect de care depinde succesul acestor masuri, sau doar vor creste profiturile bancilor, comenteaza CNBC.
Bernanke s-a vazut nevoit sa-si apere public demersurile, dupa criticile pe care i le-a adus Mitt Romney. Acesta a declarat ca Federal Reserve mentine "artificial" nivelul redus al dobanzii.
Presedintele Federal Reserve considera ca economia nu creste suficient de rapid pentru a reduce rata crescuta a somajului, scrie Times Union.
In plus, nivelul scazut al dobanzilor poate ajuta la reducerea deficitului bugetar federal printr-un cost mai mic al imprumuturilor guvernamentale si venituri suplimentare din impozite.
Federal Reserve si-a anuntat la jumatatea lui septembrie planul de a cumpara lunar titluri de credit ipotecar in valoare de aproximativ patruzeci de miliarde de dolari, pana cand se va putea observa o imbunatatire semnificativa a economiei.
Rata medie a dobanzii la creditele ipotecare pe treizeci de an a scazut deja la un nivel record de 3,4% in aceasta... mai mult
Marti, 02 Octombrie 2012, ora 14:30
Tom Hoenig, presedintele Rezervei Federale din Kansas City, a subliniat pericolele la care se expune economia americana daca dobanda de referinta pentru dolar se mentine le actualele niveluri scazute. "Experienta atat din Statele Unite, cat si din pietele internationale, arata ca mentrinerea unor niveluri ridicate ale stimulilor economici pe o perioada prea lunga de timp poate duce la exces financiar, volatitlitate economica si o rata a somajului chiar mai mare", a declarat Hoenig, citat de Financial Times.
Hoenig respinge argumentele lui Bernanke dupa care decizia FED de a mentine ratele de referinta la nivel scazut imediat dupa criza de la inceputul deceniului trecut nu a contribuit semnificativ la cresterea speculativa a sectorului imobiliar si a pietei creditelor.
"Dobanzile scazute contribuie la excese", a precizat Hoenig.
Argumentand ca datele economice sunt intotdeauna amestecate in primul stadiu al refacerii economiei, Hoenig a solicitat FED-ului sa ia in calcul pericolele exceselor speculative pe termen lung.
Financial Times subliniaza faptul ca rata cheie optima pentru dolar este, in momentul de fata, peste 0, conform unei reguli de politica monetara citata de presedintele FED, Ben Bernanke, saptamana trecuta.
Regula coreleaza dobanzile de referinta cu somajul si inflatia.
Aceaasta a fost prezentata intr-un grafic inclus in prezentarea lui Bernanke catre American Economic Assciation, in care a aparat decizia FED de a mentine dobanzile la un nivel scazut,... mai mult
Vineri, 08 Ianuarie 2010, ora 09:45