Fostul secretar american al Trezoreriei Larry Summers si-a retras candidatura la succesiunea lui Ben Bernanke la presedintia Rezervei Federale (Fed), a anuntat duminica presedintele Barack Obama.
"Astazi (duminica), mai devreme, am vorbit cu Larry Summers si i-am acceptat decizia de a-si retrage candidatura la presedintia Rezervei Federale", a anuntat Obama, citat intr-un comunicat. Decizia lui Summers de a-si retrage candidatura a fost anuntata un pic mai inainte de catre publicatia The Wall Street Journal (WSJ).
"Larry era un membru-cheie al echipei mele in momentul in care ne confruntam cu cea mai grava criza economica de la Marea Depresiune (economica) si, intr-o proportie deloc neglijabila, multumita competentei, intelepciunii si calitatilor sale de lider am repus economia pe calea cresterii si am realizat progresele pe care le constatam in prezent", a adaugat presedintele american.
WSJ a anuntat ca Summers si Obama au discutat despre aceasta decizie la telefon.
Ziarul a citat o scrisoare a lui Summers adresata presedintelui in care isi explica decizia de a-si retrage candidatura prin riscul, in cazul in care este numit, al unui proces de confirmare "caustic" in Congres. In ultima perioada, o serie de alesi democrati in Senat au anuntat ca nu vor aproba o nominalizare a lui Summers la Fed.
Summers, care a lucrat pentru presedintele democrat Bill Clinton la Departamentul Trezoreriei in perioada 1999-2001, a fost principalul consilier economic al lui... mai mult
Luni, 16 Septembrie 2013, ora 09:14
Pretul aurului a scazut joi la cel mai redus nivel din ultimii doi ani si jumatate, la o zi dupa ce presedintele Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite, Ben Bernanke, a declarat ca institutia ar putea incepe in acest an restrangerea programului de suplimentare a lichiditatilor.
"Un trader mi-a spus in urma cu cateva minute ca este o baie de sange, fiind rupte majoritatea barierelor tehnice, astfel ca putem atinge astazi un pret al aurului de 1.280 dolari uncia, apoi de 1.265 dolari uncia", a declarat Austin Kiddle, director la compania Sharps Pixley, transmite MarketWatch.
Contractele pentru aurul cu livrare in luna august sunt in declin cu 5,57%, respectiv cu 81,7 dolari, la 1.1292,4 dolari uncia, la bursa din New York.
Pe parcursul sedintei, aurul a fost cotat la 1.285 dolari uncia, nivel atins ultima oara in septembrie 2010, potrivit datelor FactSet.
Preturile contractelor futures pentru aur au inceput sa scada dupa ce seful Fed, Ben Bernanke, a spus miercuri ca achizitiile de obligatiuni guvernamentale ale institutiei ar putea fi restranse in acest an, daca activitatile economice se vor imbunatati in conformitate cu asteptarile.
In prezent, Fed cumpara lunar obligatiuni in valoare de 85 de miliarde de dolari, pentru incurajarea cresterii economice. mai mult
Vineri, 21 Iunie 2013, ora 09:45
Profiturile bancilor americane din creditele ipotecare au crescut semnificativ in trimestrul trei din 2012, pe fondul masurilor de relaxare cantitativa luate de seful Federal Reserve, Ben Bernanke.
Masurile de relaxare cantitativa presupun cresterea rezervei de numerar de pe piata pentru stimularea economiei si au constituit unul din pilonii politicii monetare a Federal Reserve.
Ramane, insa, de vazut daca rezultatele trimestrului trei vor conduce la ieftinirea creditelor ipotecare, aspect de care depinde succesul acestor masuri, sau doar vor creste profiturile bancilor, comenteaza CNBC.
Bernanke s-a vazut nevoit sa-si apere public demersurile, dupa criticile pe care i le-a adus Mitt Romney. Acesta a declarat ca Federal Reserve mentine "artificial" nivelul redus al dobanzii.
Presedintele Federal Reserve considera ca economia nu creste suficient de rapid pentru a reduce rata crescuta a somajului, scrie Times Union.
In plus, nivelul scazut al dobanzilor poate ajuta la reducerea deficitului bugetar federal printr-un cost mai mic al imprumuturilor guvernamentale si venituri suplimentare din impozite.
Federal Reserve si-a anuntat la jumatatea lui septembrie planul de a cumpara lunar titluri de credit ipotecar in valoare de aproximativ patruzeci de miliarde de dolari, pana cand se va putea observa o imbunatatire semnificativa a economiei.
Rata medie a dobanzii la creditele ipotecare pe treizeci de an a scazut deja la un nivel record de 3,4% in aceasta... mai mult
Marti, 02 Octombrie 2012, ora 14:30
Bursele europene au scazut joi cu peste 4%, atingand minimul ultimelor 26 de luni, dupa comentarii pesimiste din partea Federal Reserve si date macro nefavorabile in China si zona euro.Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante actiuni europene a coborat cu 4,4% pana la ora 11:20 GMT (14:20 ora Romaniei), dupa ce a inchis miercuri in scadere cu 1,7%.
FTSEurofirst 300 a debutat in cadere cu 2,5%.
"Exista potential de scaderi mai abrupte. Cand se rup astfel de niveluri de suport, exista riscul unei corectii bruste de 10-15%, deci jucatorii stau pe bara pentru moment", comenteaza un analist al Saxo Banque.
Pe principalele piete europene, indicele FTSE 100 al bursei de la Londra este in scadere cu 4,84%, iar DAX - Frankfurt a coborat cu 4,38%, in timp ce CAC 40, al pietei de la Paris, a pierdut 4,9%.
Federal Reserve a indicat miercuri seara, dupa o sedinta de politica monetara de doua zile, ca economia SUA, cea mai mare a lumii, este vulnerabila la riscuri semnificative.
Totodata, Fed a luat masuri pentru reducerea dobanzilor la finantarile pe termen lung si pentru stimularea pietei ipotecare, insa analistii considera ca banca centrala nu a actionat decisiv.
In China, un indice PMI al activitatii din industria prelucratoare a afisat incetinire in septembrie pentru cea de-a treia luna consecutiv, sugerand ca motorul cresterii economice globale din ultimii ani ar putea frana.
In plus, indicii PMI ai sectorului privat din Germania si Franta au inregistrat in septembrie... mai mult
Joi, 22 Septembrie 2011, ora 15:53
Federal Reserve a anuntat, dupa sedinta de politica monetara de doua zile derulata marti si miercuri, ca va reduce costurile de finantare din SUA prin extinderea maturitatii medii a titlurilor de Trezorerie din portofoliu, considerand ca economia americana este vulnerabila la riscuri semnificative, transmite Mediafax.Banca centrala a SUA va extinde maturitatea medie a portofoliului prin achizitionarea de titluri de Trezorerie SUA pe termen lung in valoare de 400 miliarde de dolari si vanzarea unui volum similar de titluri pe termen scurt, a anuntat miercuri seara consiliul guvernator al Federal Reserve, transmite Bloomberg.
"Este o masura modesta. Au intrat astfel pe calea relaxarii politicii monetare, insa vor deveni mai agresivi daca vor fi convinsi ca cresterea economica nu se va imbunatati", comenteaza Dean Maki, economist sef pentru SUA la Barclays Capital si fost economist in cadrul Federal Reserve.
Preturile titlurilor de Trezorerie SUA cu maturitatea la 30 de ani au urcat puternic pe piata secundara in asteptarea achizitiilor de obligatiuni pe termen lung de catre banca centrala.
Actiunile de pe Wall Street s-au depreciat, dupa ce Fed a apreciat ca turbulentele cauzate pe pietele financiare de criza datoriilor de stat din zona euro afecteaza economia americana.
Masura anuntata miercuri, cunoscuta ca "Operation Twist" dupa o decizie similara luata in 1961, a fost combatuta in conducerea bancii centrale de trei guvernatori, fiind a doua sedinta de politica monetara... mai mult
Joi, 22 Septembrie 2011, ora 10:41
Sefii Federal Reserve, FMI si OECD au crescut presiunea asupra liderilor politici americani si europeni pentru a-i scoate in inertia in care au intrat si a-i determina sa rezolve urgent problemele economice.Daca politicienii vor ignora aceste semnale, inclusiv indemnul direct al sefului Fondului Monetar International (FMI) Christine Lagarde de a "trece la actiune acum", incetinirea economiei mondiale si problema datoriilor europene se vor transforma intr-o criza fara precedent.
Asa suna avertismentul dat de cei mai importanti oficiali din domeniul financiar si a economistilor in cadrul conferintei anuale a Federal Reserve (Fed), confrom Reuters.
"Sper ca asculta", a declarat guvernatorul Bank of Istrael Stanley Fischer, referindu-se la liderii politici.
Punctul mort in care se pare ca au ajuns politicientii a fost principalul subiect de discutie ai liderilor economici ce s-au intalnit recent la Wyoming.
"Guvernarea nu trece printr-o perioada prea stralucita, nici in Europa, nici in SUA", a declarat Angel Gurria, seful Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD).
"Am observat in timpul discutiilor ca nu putem cade de acord nici macar in legatura cu ora, chiar daca avem un ceas pe perete, care ne arata acest lucru", a adaugat acesta.
In Statele Unite, impasul politic a blocat orice masura pentru reducerea imensului deficit bugetar care a adus natiunea la limita falimentului si care a fost platit prin pierderea ratingului AAA.
In Europa, liderii se contrazic... mai mult
Luni, 29 August 2011, ora 11:16
Solutiile propuse de Federal Reserve (FED), pentru salvarea SUA din impasul economic sunt privite cu scepticism de analistii. In timp ce unii sunt de parere ca mentinerea ratei dobanzii aproape de zero nu ajuta foarte mult, altii isi pun increderea in seful Trezoreriei americane, Ben Bernake.Mentinerea ratei dobanzii aproape de zero nu poate fi prea mult de ajutor, daca oamenii sunt prea speriati sa cheltuie. O solutie mult mai radicala trebuie gasita, puncteaza CNN.Ar putea Ben Bernake, seful Fed, sa scoata economia Statelor Unite din recesiune? Unii investitori spun ca el ar fi capabil de o asemenea performanta. Anuntul Fed care titra ca intentioneaza sa pastreze pe termen scurt ratele de dobanda apropiate de zero, pana la jumatate anului 2013, a fost interpretat ca un semnal ca mai multe masuri urmeaza sa fie adoptate.In conditiile in care se apropie un an electoral, presiunea careia trebuie sa ii faca fata Bernake este cu atat mai mare.La inceputul lunii august, Rezerva Federala a anuntat ca va mentine politicile de stimulare pentru minim doi ani."Fed anticipeaza ca situatia economica, incluzand o rata redusa de utilizare a resurselor si o perspectiva pentru inflatie temperata pe termen mediu, va garanta, probabil, un nivel scazut al ratelor la fondurile federale cel putin pana la mijlocul anului 2013", se arata intr-un comunicat al Fed.Dobanda de politica monetara a bancii central americane se afla la un minim istoric, in banda de variatie 0-0,25%. Fed a reafirmat si... mai mult
Marti, 23 August 2011, ora 19:12
Presedintele bancii centrale americane, Federal Reserve, Ben Bernanke, a declarat ca banca centrala va fi gata sa inaspreasca politica monetara in momentul in care perspectiva economica "se va ameliora suficient", potrivit Bloomberg, conform NewsIn."Colegii mei din cadrul Federal Reserve si cu mine consideram ca politicile de acomodare vor fi mentinute probabil pe o perioada indelungata", a declarat Benanke, reluand ideea exprimata de banca centrala la ultima reuniune de politica monetara.
"La un moment dat, totusi, in contextul in care revenirea economica se va intari, va trebui sa inasprim politica monetara, pentru a preveni accentuarea riscurilor inflationiste", a mai spus el.Presedintele Fed nu s-a implicat in dezbaterea dintre colegii sai, legata de ritmul si momentul schimbarilor politicii monetare. Guvernatorul Fed Kevin Warsh declara pe 25 septembrie ca ar putea fi nevoie ca dobanda sa fie majorata "mai mult decat de obicei", in timp de guvernatorul Fed din New York, William Dudley, declara pe 5 octombrie ca ritmul de revenire "nu va fi, probabil, puternic".Comitetul de politica monetara a anuntat luna trecuta ca va mentine dobanda cheie aproape de zero "pentru o perioada indelungata", pentru a sustine revenirea fragila, ce nu a dus inca la crearea de locuri de munca.
Rata somajului a crescut luna trecuta la 9,8%, cel mai mare nivel din 1983 incoace. Bernanke nu a facut estimari cu privire la perspectivele economiei in cadrul discursului ce a subliniat raspunsul... mai mult
Vineri, 09 Octombrie 2009, ora 16:15
Banca centrala americana, Federal Reserve, va incheia miercuri o intrunire de politica monetara de doua zile, in urma careia ar urma sa confirme sprijinul acordat economiei, prin mobilizarea a sute de miliarde de dolari, relateaza AFP, transmite NewsIn.In contextul noilor evolutii economice de la ultima intrunire a Comisiei pentru politica monetara, acesta ar trebui sa mentina dobanda cheie la nivelul actual, de aproape 0%, din decembrie.Unul dintre liderii bancii centrale, Dennis Lockhart, este de parere ca "economia prezinta semne de stabilizare, dar inca mai mare are un drum lung de parcurs pana la o revenire".Federal Reserve, care asteapta ca pana la finalul anului economia sa reinceapa sa creasca, nu ar trebui sa modifice dispozitiile exceptionale de sustinere a creditarii si nivelului lichiditatilor pentru a permite economiei Statelor Unite sa faca fata crizei financiare.Multi economisti sunt de parere la ora actuala ca o revenire a cresterii va fi vizibila in al treilea trimestru, dar unul dintre guvernatorii bancii centrale, Elizabeth Duke, a avertizat asupra "retragerii premature a politicilor de sustinere a sectorului financiar", de la mijlocul lunii iunie.Produsul intern brut al Statelor Unite a scazut cu 5,7% in primul trimestru, in termeni anuali, arata estimarile Departamentului Comertului.De asemenea, Federal Reserve mizeaza pe o scadere intre 1,3% si 2% a PIB-ului, in 2009, si o crestere de pana la 3% in 2010. mai mult
Miercuri, 24 Iunie 2009, ora 11:40