Banca Nationala a Elvetiei (SNB) a mentinut joi politica sa monetara ultra-expansionista, refuzand sa urmeze exemplul Rezervei Federale a SUA (Fed) si a Bancii Centrale Europene (BCE) in reducerea ratelor dobanzilor, dar a dat asigurari ca este pregatita sa intervina pe pietele valutare pentru a tine sub control aprecierea monedei nationale, transmit Financial Times si Reuters.
In linie cu estimarile analistilor, SNB a pastrat dobanda de referinta la minus 0,75% iar rata dobanzii pentru depozitele constituite la SNB a ramas tot la minus 0,75%.
De asemenea, Banca Nationala a Elvetiei s-a angajat sa ramana activa pe pietele valutare pentru a atenua presiunile asupra francului elvetian, perceput ca o investitie de refugiu in vremuri de incertitudini. Joi, moneda Elvetiana s-a apreciat la cel mai ridicat nivel fata de euro din ultimii doi ani, din cauza tensiunilor comerciale dintre SUA si China si a incertitudinii politice din Europa.
Si presedintele SNB, Thomas Jordan, afirma recent ca institutia va mentine ratele negative ale dobanzilor si va interveni pe pietele valutare pentru a tine sub control aprecierea monedei nationale.
Dar perspectivele privind inflatia in 2019 si in 2020 sunt atenuate iar situatia pe pietele valutare si financiare ramane "fragila", tinand cont de evolutiile economice si incertitudinile politice din unele tari. "In acest context, politica noastra monetara ultra-relaxata, cu rate negative ale dobanzilor, si disponibilitatea de a intervina... mai mult
Joi, 19 Septembrie 2019, ora 12:48
Dupa mai multe replici acide schimbate intre Washington si Beijing, Donald Trump si Xi Jinping vor da ochii unul cu celalalt, saptamana aceasta, cu ocazia unei intalniri programate a se desfasura in Florida.
Sub presiunea unui razboi comercial care ameninta sa se desfasoare intre cele doua mari economii ale lumii, China pare sa isi ia masuri de precautie in fata politicii mult mai agresive a Statelor Unite, remarca analistii Coface in cel mai recent studiu al lor.
"Posibila depreciere a monedei chineze, precum si implementarea masurilor de flux de capital sunt preocupari de lunga durata pentru China. Anuntul recent privind orientarea politicii monetare catre prudenta si neutralitate a generat o atentie sporita.
In viitor, Banca Populara a Chinei (PBoC) va adopta probabil o abordare de tipul expectativei, ca reactie la diferentele de rata a dobanzii reale dintre SUA si China, mai ales ca administratia presedintelui american Donald Trump va realiza un studiu detaliat asupra politicii fiscale, a politicii comerciale si asupra investitiilor din infrastructura.
In ciuda impactului pe care il va avea in SUA, este de asteptat ca PboC sa-si inaspreasca treptat politica monetara, deplasand rata dobanzii de la 20 la 30 de puncte de baza in 2017, in principal, pentru a limita riscurile financiare si inflatia", apreciaza analistii companiei franceze.
Aceasta se va traduce in costuri mai mari de imprumut pentru companiile chineze, lucru care le-ar putea forta pe acestea... mai mult
Joi, 06 Aprilie 2017, ora 10:33
China dovedeste chiar si indirect ca este o putere economica prin faptul ca turbulentele de pe piata sa de capital au dus la amanarea cresterii dobanzii de referinta in Statele Unite.
Reprezentantii Rezervei Federale au fost nevoiti sa pastreze aceeasi rata minima a dobanzii pe piata Americana sub scuza ca orice modificare a acesteia ar putea afecta negativ economia americana si nivelul inflatiei, relateaza Bloomberg.
China poarta toata vina
Presedintele Rezervei Federale, Janet Yellen a fost nevoita sa explice pe larg de ce a fost preferata o noua amanare a cresterii dobanzii, principalul argument fiind ingrijorarea investitorilor referitoare la evolutia pietei de capital din China.
"Daca nu ar fi fost China si toate turbulentele inregistrate pe acea piata, cred ca membrii Rezervei Federale ar fi decis cresterea dobanzii de referinta", sustine Mickey Levy, economist sef pentru pietele din America si Asia la Berenberg - New York.
China a concentrat toata atentia lumii financiare asupra sa dupa ce, din luna iunie, prabusirea constanta a bursei din Shanghai a generat pierderi de 5000 de miliarde de dolari in valoarea actiunilor companiilor listate.
De asemenea, banca centrala a Chinei a starnit valuri de ingrijorare pe piata valutara dupa ce, incepand cu 11 august, a recurs la o devalorizare constanta a monedei proprii, intr-un ritm nemaiintalnit in ultimii 20 de ani.
In acelasi timp, a doua mare economie a lumii inregistreaza un ritm redus de crestere,... mai mult
Vineri, 18 Septembrie 2015, ora 11:03
Recenta fluctuatie a cursului de schimb al yuanului exemplifica tot ce este mai bun si mai rau intr-o societate globalizata, unde evenimentele in derulare de pe o piata pot hotari calculele politice si financiare ale altor guverne.
Fata de izolarea comunitatilor intalnita in urma cu un secol si jumatate, lumea de acum reactioneaza brusc la aflarea vestilor venite din orice colt al lumii.
Iar, fata de devalorizarea yuanului, pietele de pe tot globul vor reactiona in conformitate, chiar daca in mod diferit, reflecta o recenta analiza Stratfor.
Surpriza totala
Mai multe motive se ascund in spatele deciziei Beijingului de a ajusta cursul de schimb al monedei nationale, dar una peste alta, miscarea aceasta a venit ca o surpriza pentru restul lumii.
Ca o masura de stabilitate, China si-a stabilit un curs fix de schimb al monedei proprii in raport cu dolarul american inca din 1996.
La inceputul anilor 2000, miscarea s-a dovedit excelenta facand competitive marfurile din China pe piata internationala.
Odata cu criza economica din 2008, influenta scazuta a valutei occidentale a fost compensata cu un model de crestere al consumului intern.
Schimbarea aceasta de la un model economic al unei tari preponderent axate pe export la una condusa de consumul intern poate fi asemuita cu transformarea Germanei in Statele Unite ale Americii.
Totodata, China a incercat sa reproduca anumite avantaje pe care SUA si le-a creat de lungul timpului din aceasta postura.... mai mult
Joi, 27 August 2015, ora 20:56
Miscarea surprinzatoare a Bancii Populare a Chinei de a lasa piata interna sa stabileasca valoarea cursului de schimb yuan/dolar se prelungeste pentru inca o zi, ce-a de-a treia consecutiva.
Alarma privind declansarea unui razboi al valutelor a fost deja trasa in piata globala, dar analistii Stratfor cred ca noua politica monetara a Beijingului este justificata de evolutia altor doua valute de larga circulatie: yenul si euro.
Reforma si protectionism
Devalorizarea yuanului pana la minimul atins in ultimii 4 ani in raport cu dolarul este un semn ca oficialii de la Beijing sunt decisi sa se debaraseze de influenta dolarului in tranzactiile internationale.
Desigur, aceasta tendinta alimenteaza panica investitorilor si analistilor, care se tem de o constanta interventie a bancii centrale din China in stabilirea cursului de schimb a yuanului.
Dar, pe de alta parte, evolutia yuanului din ultimele zile demonstreaza ca in China se petrece o schimbare care era deja prinsa in programul de reforme al Beijingului.
Politica de pana acum a oficialilor chinezi, de a tine evolutia monedei nationale cat mai strans legata de cea a dolarului, s-a dovedit a avea efecte secundare.
In ultimii ani, doua dintre valutele importante de pe piata, yenul si euro, au suferit deprecieri constante in fata dolarului american, ca urmare a presiunii deflationiste si a programelor de relaxare cantitativa initiate de bancile centrale din Japonia si Europa.
Yenul a pierdut aproape 33%... mai mult
Joi, 13 August 2015, ora 11:45
Banca Populara a Chinei a recurs, pentru a doua zi consecutiv, la o ajustare a valorii monedei nationale in raport cu dolarul american. Dupa o prima zi in care yuanul s-a depreciat cu 1,9%, oficialii bancii centrale de la Beijing au decis sa aplice aceasi masura si in cadrul tranzactiilor valutare de miercuri, 12 august.
Decizia luata in privinta monedei chineze a starnit valuri de panica pe pietele internationale, dar Banca Populara a Chinei a dat asigurari ca nu este vorba de o depreciere sustinuta a yuanului, relateaza BBC.
Impuls pentru exporturi
Asa cum au apreciat unii analisti economici, China a fost nevoita sa recurga la aceasta masura pentru a impulsiona exporturile de marfa.
Miercuri, banca centrala a impins cursul de schimb cu 1,6% procente mai jos decat cel inregistrat cu o zi inainte, dolarul tranzactionandu-se la un curs de 6,3306 yuani.
Ministerul Comertului de la Beijing a remis un comunicat de presa prin care sustine ca devalorizarea monedei nationale are ca scop incurajarea exporturilor printr-un pret mult mai competitiv.
In weekend, datele oficiale prezentate de Institutul de Statistica din China a scos la iveala ca nivelul exporturilor a scazut cu 8 procente in cursul lunii iulie.
Cu toate acestea, evolutia yuanului este privita de multi investitori din piata valutara ca un prim pas in declansarea unui razboi al valutelor la nivel global.
Cele mai multe critici au venit de pe Wall Street, piata americana inregistrand un soc... mai mult
Miercuri, 12 August 2015, ora 10:34
Banca Centrala a Chinei cere bancilor din tara sa intareasca managementul lichiditatii, potrivit unei note oficiale publicate luni. Este un semn ca Beijingul nu intentioneaza sa relaxeze politica monetara in pofida unei crize de creditare, spun expertii.
"In prezent, lichiditatea din sistemul bancar intern este la un nivel rezonabil", se arata in documentul trimis bancilor din toata China, potrivit France24.
Este primul comentariu public al Bancii Poporului, de cand costurile imprumuturilor interbancare au ajuns la nivel record in ultimele saptamani, ridicand semne de intrebare cu privire la o potentiala criza monetara, pe fondul unei incetiniri a economiei chineze.
Citeste mai multe despre China nu-si relaxeaza politica monetara, in ciuda crizei creditelor pe Ziare.com. mai mult
Marti, 25 Iunie 2013, ora 10:42
Banca centrala a Chinei a injectat in sistemul financiar chinez o suma record de 46 miliarde de dolari, ca reactie la nevoia acuta de lichiditate resimtita de piata in ultima perioada.
Banca Populara Chineza a introdus peste 30 de miliarde de dolari prin tranzactii repo, aranjamente de rascumparare inversate, iar restul sumei prin intermediul unor aranjamente cu scadenta la 14 zile.
Un aranjament repo (de rascumparare) este o intelegere avand ca obiect vanzarea unui instrument simultan cu o intelegere prin care vanzatorul se angajeaza sa rascumpere instrumentul respectiv la o data viitoare si la un pret convenite, potrivit Tradeville.
Nivelul de tranzactionare a ajuns astfel marti la cel mai inalt nivel din 2004, potrivit Bloomberg.
In plus, autoritatile chineze au emis certificate de trezorerie pe 6 luni catre bancile comerciale cu un randament de 4,73%.
Rata rezervelor minime obligatorii a fost redusa ultima data in mai la 20% si este putin probabil sa se faca inca o reducere anul acesta, conform analistilor Bloomberg. mai mult
Marti, 25 Septembrie 2012, ora 13:05
Banca centrala a Chinei a coborat dobanda de politica monetara pentru prima data din 2008, pentru a stimula cresterea economica pe fondul scaderii cererii din zona euro, decizia contribuind la cresterea burselor europene si a indicilor futures pentru pietele din SUA si Asia.
Banca Populara a Chinei a coborat dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 6,31%, cu efect din 8 iunie, potrivit unui comunicat afisat pe site-ul institutiei.
Decizia semnaleaza ingrijorarea autoritatilor chineze privind impactul costurilor de finantare asupra cheltuielilor companiilor si cresterii economice, noteaza Bloomberg.
Consiliul de Stat de la Beijing avertiza, in luna mai, ca riscurile la adresa cresterii sunt tot mai intense, dupa ce trei oficiali de la banca centrala au declarat pentru Bloomberg ca cele mai mari banci chineze ar putea rata tintele de creditare pentru prima data in ultimii sapte ani, din cauza cererii reduse.
Majoritatea economistilor anticipau ca banca centrala de la Beijing nu va cobori dobanda cheie in acest an, optand pentru scaderea rezervelor minime obligatorii in sprijinul creditarii.
Ultima modificare a dobanzii de politica monetara a Chinei a fost operata in iulie 2011, cand rata a fost ridicata cu 0,25 puncte, la 6,56%.
Institutia a redus de asemenea, joi, rata pentru depozitele pe un an de la 3,5% la 3,25%.
Banca centrala a Chinei a coborat ultima data dobanda cheie in 2008, odata cu lansarea programului guvernamental de... mai mult
Joi, 07 Iunie 2012, ora 17:02