In perioada 20 - 21 noiembrie 2019, BusinessMark organizeaza la Bucuresti, cu sprijinul Camerei Consultantilor Fiscali, o noua editie a TAX & FINANCE FORUM. Evenimentul va avea loc la Hotel Radisson Blu si este adresat atat companiilor din mediul privat, cat si celor din sectorul public.
Pe parcursul celor doua zile, specialisti din domeniu vor prezenta si analiza tendinte si politici la nivel international, armonizarea legislatiei romanesti, principalele aspecte privind impozitele directe si impozitele indirecte, modificari si reglementari ale Codului Fiscal si Codului de Procedura Fiscala.
Editia de la Bucuresti va include o conferinta (20 noiembrie) si seminarii de cate trei ore (21 noiembrie), ce vor acoperi cele mai de interes subiecte de fiscalitate pentru mediul de afaceri.
Agenda evenimentului:
- ZIUA I - CONFERINTA sustinuta de MIRUNA ENACHE, Partener, Asistenta fiscala, EY Romania; ANA-MARIA IORDACHE, Partener, D&B David si Baias; ALINA ANDREI, Partener, Cabot Transfer Pricing; MITEL SPATARU, Tax Partner, FiNEXPERT; VIOREL SBORA, Partener preturi de transfer, ATIPIC Solutions; MIHAELA MITROI, Tax & Law Leader CESA South Cluster, EY Romania; FLORENTINA SUSNEA, Managing Partner, PKF Finconta; EMANUEL BANCILA, Partner, Litigii si dispute fiscale, EY Romania; RALUCA BUCIUC, Director Valuation and Hospitality Advisory Services, Colliers International Romania; LELIA GRIGORE, Litigation Department Manager, Dobrinescu Dobrev SCA si ADINA VIZOLI, Director, PwC... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2019, ora 09:33
Analistii ING Bank avertizeaza ca politicile fiscale si pozitia bugetara din Romania se afla in cea mai proasta situatie de dupa criza, cresterea economica decelereaza si multe promisiuni electorale precedente costisitoare au fost pastrate pentru a maximiza impactul la urmatoarele alegeri.
Din aceasta cauza, tara noastra s-ar putea gasi intr-o situatie dificila in perioada urmatoare, considera analistii citati de Profit.ro.
Trei ani consecutiv salariile au crescut cu rate de doua cifre, iar politicile statului care alimenteaza asteptarile ridicate privind salarizarea, migratia si situatia tensionata din piata muncii reprezinta ingrediente pentru un ritm similar si in 2019, mai scriu analistii bancii olandeze.
"Pe de alta parte, exista dovezi putine de reforme pe partea de oferta care sa duca la o crestere semnificativa a productivitatii. Astfel, adancirea deficitului comercial este putin probabil sa se opreasca/reverseze", se arata in raport.
Analistii mai atrag atentia ca produsul intern brut mai mare in termeni nominali va face ca deficitul fiscal sa fie mentinut in limita procedurii de deficit excesiv de 3% din PIB. Pe de alta parte, remarca ei, structura cresterii se bazeaza pe elemente volatile, precum productia agricola, care este mai putin fiscalizata si supusa revizuirilor.
"In termeni de cheltuieli rigide (salarii si beneficii sociale) ca procent de veniturile fiscale sensibile la ciclul economic (taxe si contributii sociale), sustenabilitatea... mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2018, ora 14:01
Politica fiscala expansionista a Romaniei pare sa continue in urma schimbarii de luna trecuta a premierului si aceasta va spori dezechilibrele macroeconomice, in timp ce deficitul structural semnificativ va lasa finantele publice mai vulnerabile la socuri, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara Fitch Ratings.
In 29 ianuarie, Parlamentul a aprobat numirea in functia de premier a Vioricai Dancila, dupa demisia lui Mihai Tudose, cauzata de dezacordurile din interiorul Partidului Social Democrat (PSD), care face parte din coalitia de guvernare PSD-ALDE. Numirea Vioricai Dancila este a doua schimbare a premierului in ultimele sapte luni.
"Cabinetul Vioricai Dancila a prezentat programul sau de guvernare, care include propuneri pentru noi reduceri de taxe, majorarea salariului minim si a pensiilor. Acestea includ majorarea salariului minim cu 100 de lei net pe an pana in 2020, cresteri anuale ale pensiilor in sectorul public, exceptari de la taxe pentru medici din 2019 si eliminarea impozitului pe dividende.
Programul readuce in discutie o propunere de reducere suplimentara a TVA cu un punct procentual din ianuarie 2019, propunere care fusese suspendata de precedentul premier pentru a indeplini tintele fiscale. Inca trebuie elaborate legi pentru aceste masuri", se arata in comunicatul Fitch.
Politica fiscala pro-ciclica a sprijinit cresterea, dar a sporit riscul supraincalzirii economiei. Un impuls fiscal solid a contribuit la cresterea... mai mult
Luni, 12 Februarie 2018, ora 19:54
Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Bogdan Olteanu a criticat, marti, politica fiscala a statului roman, pe care a catalogat-o ca fiind contradictorie, avand in vedere ca stimuleaza reinvestirea capitalului si, in acelasi timp, retragerea de dividende.
"Politica fiscala a statului roman mie mi se pare - hai sa nu spun schizofrenica - sa spun contradictorie. Nu poti in acelasi timp sa incurajezi si reinvestirea capitalului si retragerea dividendelor, ceea ce statul roman face cu foarte mult entuziasm! Avem politici fiscale de incurajare a reinvestirii capitalului.
Nu s-a dovedit pana acum ca au folosit la ceva. Chiar Ministerul Finantelor constata ca nu s-a folosit acea prevedere de scutire de impozit pe profitul reinvestit, o prostie sustinuta de 20 de ani in Romania in repetate randuri si care, pana la urma, a fost adoptata prin lege. Vedem acum si practic ca nu s-a folosit.
Pe de alta parte, avem o politica extraordinara privitoare la retragerea de dividende ...citeste mai departe despre "Viceguvernator BNR: Statul are o politica fiscala contradictorie, ca sa nu spun schizofrenica" pe Ziare.com mai mult
Marti, 15 Martie 2016, ora 19:42
Senatorul PSD Mircea Geoana a declarat duminica ca in mod cert, pentru 2014, cota unica va ramane la acelasi nivel deoarece nu este intrunita vointa politica, insa a apreciat ca este vorba de "e o forma primitiva de politica fiscala".
"Cred cu tarie ca vremea cotei unice a apus ca utilitate de parghie de politica economica si fiscala, pentru ca un stat care are la dispozitie prea putine parghii de politica economica, sector bancar romanesc prea putin, sector energetic in maini romanesti prea putin, resursele solului si ale subsolului nu stim inca daca si cum si cu cine le exploatam. Atunci la nivelul unui stat, in speta statul roman, ramane ultima parghie de politica economica, care este politica fiscala (...) Cred ca posibilitatea de a juca pe aceasta claviatura a politicii fiscale putin mai diversificat...de exemplu: se introduce pachetul minim de servicii medicale. Asta inseamna ca pe partea de asigurari private de sanatate se va dezvolta foarte mult. Eu as dori sa pot sa deduc o parte din aceste cheltuieli si sa permit unui sector economic sa se dezvolte", a afirmat Geoana in emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TV.
El a precizat ca la nivelul USL nu exista conditiile politice pentru renuntarea la cota unica sau modificarea cuantumului acesteia.
Senatorul PSD a mentionat ca a solicitat explicatii in ceea ce priveste eventuala modificare a cotei unice, discutata in USL, iar raspunsul a fost ca s-au prezentat scenarii alternative posibile in perspectiva... mai mult
Duminica, 27 Octombrie 2013, ora 13:30
In locul elaborarii de strategii consistente in vederea cresterii economici, guvernele care au succedat pe la conducerea tarii in ultimii ani au preferat sa dezvolte teorii false si fanteziste. In cele mai multe cazuri, solutiile propuse au avut efecte negative.
"Investitia si capitalismul se democratizeaza, se globalizeaza. Va fi din ce in ce mai greu de facut bani si din ce in ce mai usor de pierdut banii, a declarat, pentru Business24, Adrian Mitroi, secretar general al CFA (Chartered Financial Analyst - Asociatiei Analistilor Financiari din Romania).
Reprezentantul CFA a prezentat pentru Business24 ce mituri economice celebre au fost "distruse" de noua realitate financiara:
Mit: Crearea de avere pentru actionari sau pentru binele public sunt primul obiectiv al unui manager respectiv politician.
Realitate: Cresterea economica nu este echivalenta cu competitivitate mai mare si nici cu cresterea nivelului de trai. Activitatea nu este echivalenta cu productivitatea.
Managerii au devenit mai puternici decat actionarii, iar cei mai buni dintre ei sunt la mare cautare, tocmai acum cand increderea in politician si in leader este mai scazuta ca oricand in istoria recenta.
Deficitul de leadership economic si politic face ca marii politicieni sa cada foarte usor in clasamentele de incredere, in primul rand datorita lipsei de inspiratie in metodele economice si de reforma.
Cum in economie si finante, se considera ca majoritatea greseste intotdeauna, in... mai mult
Marti, 15 Octombrie 2013, ora 17:00
Politica fiscala din Romania nu este adaptata realitatii. Este o politica destul de gresita si cu un sistem al bugetului consolitat depasit, potrivit analistului economic Mircea Cosea, care a declarat pentru Business24 ca sistemul de taxe si impozite trebuie separat de contributiile sociale.
Politica fiscala merge "pe contrasens" si are mai multe efecte negative, care se vor vedea intr-un timp destul de scurt, crede analistul, prin blocarea crearii locurilor de munca si slabirea capacitatii puterii de cumparare a populatiei.
"In pofida unei cresteri economice in acest an intre 1,5% si 2%, pe care o pun pe seama exporturilor si a agriculturii, populatia nu va avea nimic de castigat pentru ca in contrabalans este aceasta fiscalitate", sustine Cosea.
Trei masuri cu efete negative asupra tarii
In ultima perioada au fost luate trei masuri care, dupa parerea analistului economic Mircea Cosea, au efecte negative mult mai importante decat cele pozitive si care se vor rasfrange in timp asupra situatiei generale a tarii.
Codul rutier: "Pe langa o seama intreaga de lucruri pe care nu le putem intelege, aproape de o imoralitate clara, cere conducatorului auto sa intre intr-un regim de siguranta pe care infrastructura nu-l asigura" sustine analistul. Aceasta prima masura ridica problema nivelului amenzilor.
"Este greu de inteles cum se poate ca amenzile sa depaseasca, la un anumit nivel al lor, salariul mediu pe economie. Este greu de inteles cum isi inchipuie cei... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 08:20
Vicepremierul Daniel Chitoiu a anuntat joi, dupa sedinta BPN al PNL, ca a primit mandatul acestui for pentru trei masuri de politica fiscal-bugetara care sa fie sustinute la elaborarea bugetului pe 2014, prima dintre acestea fiind reducerea cotelor de contributie sociala cu 3%.
Potrivit lui Chitoiu, constructia bugetara pe anul 2014 nu permite o reducere mai mare de 3% a contributiilor sociale.
In prezent, contributiile pentru pensie (CAS) sunt de 20,8% din salariul brut la angajator si de 10,5% la angajat.
O a doua masura de politica fiscal-bugetara avuta in vedere de PNL vizeaza revizuirea sistemului de redevente. Daniel Chitoiu a mentionat ca Romania este pe unul dintre ultimele locuri in ceea ce priveste nivelul redeventelor, colectarea situandu-se in jurul a 4%, fata de media UE, de 8%. "Nu neaparat trebuie sa majoram in mod substantial nivelul acestora. Va fi un studiu comparativ la nivel global", a aratat el.
O alta masura mentionata de Chitioiu se refera la alocarea cu prioritate in bugetul pe 2014 a resurselor in domeniul infrastructurii.
Daniel Chitoiu a precizat ca reducerea CAS ar presupune in prima instanta o influenta negativa asupra bugetului de stat, dar se mizeaza pe o reducere a evaziunii fiscale si o conformare a contribuabililor.
Ministrul de Finante a precizat ca liberalii spera sa fie obtinut acelasi efect precum cel de la introducerea cotei unice. "Noi speram ca prin reducerea evaziunii si fraudei fiscale, prin scoaterea din zona... mai mult
Vineri, 30 August 2013, ora 09:34
Romania are una dintre cele mai reduse poveri fiscale din UE, potrivit Eurostat, dar este prost repartizata, spune analistul Mircea Cosea, care a declarat pentru Business24 ca e nevoie de reforma sistemului de impozite si taxe.
Lituania si Romania aveau, in 2010, cea mai redusa povara fiscala din Uniunea Europeana (UE), ponderea taxelor in Produsul Intern Brut fiind de 27,1% in cazul Lituaniei si de 27,2% in cazul Romaniei.
"In Romania exista un numar foarte mare de impozite si taxe. Ele nu sunt concentrate in cateva capitole. Problema Romaniei este rearanjrea sistemului fiscal in asa fel incat sa putem sa acoperim crearea de locuri de munca, afirma Mircea Cosea.
"La persoanele juridice se impoziteaza foarte mult facilitatea crearii de locuri de munca, adica angajatorul plateste foarte mult. La persoanele fizice este un impozit mare pe consumul curent, plus un mix nu foarte bine gandit intre impozitele si taxele locale si cele pentru bugetul national".
Analistul spune ca in Romania impozitele sunt mari in conditiile in care de multe ori serviciile pentru care se platesc nu exista.
"Ma gandesc la proprietatea pe case, la proprietatea pe terenuri, la tot ceea ce inseamna cheltuielile pentru asigurarile sociale si taxele si impozitele locale care cateodata sunt pur si simplu la buna vointa a factorului local, care nu are o viziune generala asupra economiei", spune analistul.
Mircea Cosea spune ca sistemul de impozite si taxe din Romania trebuie regandit in... mai mult
Marti, 22 Mai 2012, ora 08:05