Principalele institute de cercetare economica din Germania au cerut miercuri autoritatilor de la Berlin sa renunte la politica bugetara "black zero" - prin care nu se fac noi imprumuturi - daca perspectiva economica pentru cea mai mare economie europeana se va deteriora suplimentar, transmite Reuters.
Conform bugetului pe 2019, pentru al saselea an consecutiv, Guvernul de la Berlin nu intentioneaza sa recurga la imprumuturi, o strategie cunoscuta in Germania sub numele de "schwarze Null" ("black zero" / "fara noi imprumuturi").
Aceasta politica a fost criticata in trecut deoarece masurile de austeritate au fost implementate in detrimentul investitiilor in educatie, in constructia de locuinte si in infrastructura publica.
"Per ansamblu, in prezent nu sunt motive pentru noi decizii fiscale", apreciaza institutele in raportul lor comun, adaugand ca Executivul ar trebui sa foloseasca spatiul fiscal daca scaderea activitatii economice devine mai accentuata.
Intr-un astfel de scenariu, spatiul fiscal de care dispune Guvernul nu ar trebui restrictionat din cauza obiectivului de a mentine un buget echilibrat, sustin institutele.
Conform reglementarilor germane, Guvernul federal poate recurge la imprumuturi de pana la 0,35% din PIB.
Miercuri, principalele institute de cercetare economica din Germania si-au inrautatit estimarile privind evolutia PIB-ului tarii in 2019 si in 2020 pe fondul cererii globale mai slabe si al sporirii incertitudinilor din cauza... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2019, ora 15:50
Perchezitii de amploare au fost efectuate miercuri in mai multe orase din Germania, procurorii suspectand mai multe persoane instarite ca si-au ascuns banii in companii offshore cu ajutorul unei foste divizii a Deutsche Bank, transmite AFP.
Parchetul din Frankfurt a efectuat, cu ajutorul politiei judiciare si al autoritatilor fiscale, perchezitii la domiciliul a opt persoane instarite din Frankfurt si alte sase orase din Germania. In plus, au fost perchezitionate birourile a 11 banci si case de economii precum si sase companii de gestionare a activelor, au precizat procurorii.
"Cu ajutorul unei foste filiale a Deutsche Bank din Insulele Virgine, indivizii ale caror domicilii au fost perchezitionate sunt banuiti ca au infiintat societati in paradisuri fiscale in scopul ascunderii veniturilor de autoritatile fiscale germane si a se sustrage de la plata impozitelor", a explicat Parchetul din Frankfurt intr-un comunicat de presa.
Aceasta operatiune are legatura cu precedentele perchezitii efectuate in luna noiembrie a anului trecut la birourile Deutsche Bank, pe fondul suspiciunilor de spalare de bani aparute ca urmare a scandalului 'Offshore Leaks' cu privire la paradisurile fiscale, dezvaluit in 2013 de Consortiul International al Jurnalistilor de Investigatii, ICIJ. mai mult
Miercuri, 15 Mai 2019, ora 15:26
Intrunirea ministrilor de Finante din cele mai puternice 20 de economii ale lumii poate tensiona si mai mult relatiile dintre state, in conditiile in care reprezentantii Germaniei tocmai au anuntat ca nu au de gand sa accepte un compromis care sa includa o relaxare fiscala.
In schimb, ministrul Wofgang Schaeuble le recomanda omologilor din celelalte 19 state o reforma structurala menita sa intareasca cresterea economica a celor mai puternice economii ale lumii, relateaza Bloomberg.
Cu doar cateva ore inainte de inceperea sedintei, ministrul de Finante german a declarat ca politicile monetare initiate pe pietele din SUA, Japonia si Europa si-au epuizat efectul.
Schaeuble a avertizat ca folosirea imprumuturilor pentru a finanta cresterea economica nu ar face decat creeze un set de economii zombi.
"Discutiile despre alti stimuli ne-ar distrage de la sarcinile reale care ne stau la indemana.
Germania nu este de acord cu un pachet de stimuli fiscali in cadrul G20, dupa cum cer unele voci, in cazul in care riscurile s-a materializa", a explicat oficialul german.
Conflict deschis
Pozitia lui Schaeuble ar putea genera un conflict intre ministrii de Finante din grupul G20.
Cu cateva zile inainte de intrunirea de la Shanghai, secretarul Trezoreriei americane, Jacob J. Lew, afirma ca grupul tarilor dezvoltate trebuie sa-si asume un angajament pentru implementarea politicilor monetare, a stimulilor fiscali si a reformelor structurale pentru a incuraja consumul... mai mult
Vineri, 26 Februarie 2016, ora 16:50
Coeziunea blocului european este pusa din nou la incercare, viziunile Germaniei si Frantei referitoare la viitorul uniunii monetar-economice fiind mult diferite una fata de cealalta.
Anul acesta, Europa a avut de infruntat o criza interna generata de datoria Greciei, una umanitara adusa de fluxul masiv de refugiati, iar la orizont se anunta si o criza politica concentrata pe planurile pe care Berlinul si Parisul le au pentru zona euro, remarca ziarul The Telegraph.
Criza institutionala
Per ansamblu, Europa trece printr-o criza institutionala, liderii politici de pe continent gasind cu greu instrumente care sa regleze disfunctionalitatile aparute odata cu criza datoriilor sau cea a imigrantilor.
Chiar daca Grecia se apropie de a doua runda de alegeri anticipate din acest an, programate peste 6 zile, abia acum liderii europenii fac pasii finali pentru stabilizarea monedei unice si finalizarea proiectului uniunii monetare si economice de pe continent.
In discursul referitor la starea Uniunii, presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, a avertizat liderii statelor membre ca principalul proiect politici al UE va trebui sustinut si altfel decat cu "vorbe goale".
"Mi-as dori sa se indice o cale clara de urmat. Nu exista uniune in cadrul Uniunii Europene", a remarcat presedintele CE.
In esenta, Junker vizeaza exact pozitiile diferite ale Germaniei si Frantei referitoare la acest subiect.
Uniune fiscala
Liderii de la Paris si Berlin sunt de acord... mai mult
Luni, 14 Septembrie 2015, ora 13:35
2Guvernul german ar trebui sa investeasca puternic in infrastructura, nu sa-si faca griji pentru echilibrul bugetar, scrie The Economist, in editia tiparita.
In ciuda renumelui sau, Germania nu a alocat foarte multe fonduri in ultimul deceniu pentru infrastructura, noteaza publicatia, situatie care devine vizibila prin aspectul fragilitatii unor poduri si sosele din sistemul rutier german sau in subdimensionarea infrastructurii scolare si prescolare din tara.
O astfel de masura ar asigura cresterea economica pe termen scurt si ar deschide oportunitati investitionale pe termen lung fara sa afecteze politica fiscala a guvernului de la Berlin.
Investitorii nu mai au incredere in Germania
De la farul care estompa peisajul dezolant lasat in Europa de criza economica, Germania este pe punctul de a trece in rolul de oaie neagra a continentului. Indicele ZEW, care subliniaza increderea investitorilor, s-a prabusit la cel mai scazut nivel din ultimii doi ani.
Scaderea ritmului performantei economice este privita cu nonsalanta in interiorul granitelor Germaniei, dar da semnale acute in plan extern pe fondul unor alte crize acutizate pe pietele internationale, se arata intr-o analiza a revistei The Economist.
Au revizuit cifrele, nu si politica
Pozitia guvernului de la Berlin este transanta: fara imprumuturi externe. Ultimele cifre date publicitatii de membrii cabinetului Merkel arata o scadere a prognozelor de crestere economica de la 1,8% la 1,2% in acest ani... mai mult
Marti, 21 Octombrie 2014, ora 13:38
Cancelarul german Angela Merkel doreste operarea unor modificari in Tratatul privind Uniunea Europeana in scopul extinderii competentelor Comisiei Europene in materie de politica economica si fiscala, informeaza luni Der Spiegel online, preluata de RIA Novosti.
Potrivit publicatiei citate, Ministerul de Finante german lucreaza deja la unele modificari la protocolul 14 la tratatele fondatoare ale Uniunii Europene.
In special, este vorba despre noi reguli de control colectiv asupra bugetelor si politicilor economice intr-o tara membra a Uniunii.
Saptamana trecuta, Merkel l-a informat cu privire la planurile sale pe presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.
In conformitate cu aceste modificari, Comisia Europeana ar trebui sa dispuna de dreptul de a incheia acorduri cu orice stat european privind cresterea competitivitatii si a disciplinei fiscale si atragerea investitiilor. Aceste acorduri vor fi foarte clar detaliate pentru ca aplicarea lor sa poata fi usor monitorizata. In schimb, tara respectiva va avea acces la ajutor financiar suplimentar.
Totusi, aceste propuneri ale cancelarului federal se lovesc de lipsa de intelegere din partea altor tari din UE si chiar din partea social-democratilor germani, potentiali parteneri ai blocului conservator al Angelei Merkel in viitoarea coalitie de guvernamant de la Berlin.
Dupa cum a declarat pentru Der Spiegel online presedintele Parlamentului European, social-democratul Martin Schulz, guvernele... mai mult
Luni, 21 Octombrie 2013, ora 12:34
Fitch Ratings a confirmat miercuri ratingul triplu A al Germaniei, cu perspectiva stabila, datorita depasirii unora dintre obiectivele fiscale, cu un excedent bugetar structural obtinut in 2012, pentru prima oara dupa unificare.
Agentia de evaluare financiara considera ca raportul dintre datorii si PIB a atins nivelul maxim, iar economia "are toate ingredientele" pentru o tendinta descendenta a datoriei publice, transmite MarketWatch.
Ponderea de 81,9% a datoriei in PIB, la nivelul anului 2012, este ridicata, avand in vedere o medie de 49% la nivelul tarilor cu rating triplu A, totusi corespunde acestei categorii.
Fitch estimeaza ca riscurile legate de zona euro au scazut, iar o posibila nevoie de sprijin guvernamental suplimentar pentru bancile germane reprezinta un pericol nesemnificativ.
In Germania vor avea loc alegeri generale in luna septembrie, dar Fitch apreciaza ca politica germana va ramane in mare neschimbata, la nivel intern si european. mai mult
Joi, 08 August 2013, ora 09:05
Volumul mare de modificari fiscale ca raspuns la criza financiara globala continua sa genereze politici fiscale mai bine orientate, selective si mai nuantate in multe tari din intreaga lume in 2013.
Australia si Olanda, si-au extins deja baza de impozitare in masura posibila pentru a pastra prudenta, atat la nivel competitiv, cat si politic, in timp ce multe tari, inclusiv Statele Unite ale Americii, inca aspira la o reforma fiscala la scara larga.
Ritmul de schimbare al politicilor va ramane, totusi, neregulat in 2013, atata vreme cat tarile asteapta sa vada ce recomandari vin, in acest an, de la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) si de la alte organisme supra-nationale - se arata in studiul Ernst & Young, The Outlook for Global Tax Policy in 2013.
Influenta supranationala in crestere in 2013
Ritmul rapid al globalizarii si cresterea conectivitatii generata de inovatiile din tehnologie si comunicatii demonstreaza ca modelele difera semnificativ de cele care au fost considerate, pe termen lung, ca norme internationale.
"Principiile comune internationale desprinse din experientele nationale privind impartirea jurisdictiei fiscale nu au tinut pasul cu schimbarile din mediul de afaceri" se arata in raportul OCDE din februarie - Addressing Base Erosion and Profit Shifting.
In luna iulie 2013, OCDE va lansa un prim plan de actiune privind impozitarea transfrontaliera, care va acoperi trei domenii-cheie: preturile de transfer,... mai mult
Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 14:00
Ministrul german de finante, Wolfgang Schauble, estimeaza ca Europa va avea in curand o politica fiscala comuna, demers care se va concretiza "mai repede decat am fi crezut pana de curand", transmite agentia EFE, care preia o declaratie a oficialului publicata in editia de joi a cotidianului Die Zeit.
Ministrul german sustine si ideea unei uniuni bancare europene.
Cat priveste Grecia, el se declara impotriva inaspririi conditiilor de austeritate solicitate in schimbul ajutorului financiar international. "Nu vom impune conditii suplimentare Greciei", afirma Schauble, adaugand ca cetatenii acestei tari "au in propriile maini solutiile la problemele lor". mai mult
Joi, 21 Iunie 2012, ora 17:10