Europa a inceput sa ia in serios fragilitatea uniunii monetare de pe continent inca din 2012, cand presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a jurat sa faca tot ce-i sta in putinta pentru a salva moneda unica.
In ultimii 4 ani, stabilitatea zonei euro a stat, intr-adevar, in mana guvernatorilor de banci centrale, remarca profesorul Jean Pisani-Ferry, de la Hertie School of Guvernance din Berlin. Sprijinul ar putea sa ia sfarsit insa, in contextul in care nicio banca centrala nu poate descalci incurcatele ite politice de pe continent, dupa cum sustine expertul francez intr-un editorial din Project Syndicate.
Ideal ar fi ca sefii de guverne si de state sa ia in discutie optiunile pentru viitorul zonei euro, in loc sa lase factorii circumstantiali sa decida soarta uniunii monetare.
Insa liderii europeni par sa nu manifeste un apetit prea mare pentru initierea acestor discutii, pana si raportul referitor la viitorul zonei euro, prezentat in vara anului trecut de presedintii forurilor executive din UE, fiind tratat cu destula indiferenta.
Problema a inceput sa se acutizeze la mai putin de o luna de la prezentarea raportului din iunie 2015, odata cu negocierile duse cu reprezentantii Atenei pentru a bloca iesirea din zona euro a Greciei.
Momentul de criza a fost uitat rapid, asa cum s-a intamplat si cu propunerea de intarire a cadrului functional din zona euro pentru a raspunde socului Brexit.
Problema poate ca a fost uitata, dar nu a disparut, dupa... mai mult
Luni, 05 Decembrie 2016, ora 17:25
Palavrageala intretinuta pe diverse tonuri, timp de sase luni, intre oficialii eleni si creditorii din zona euro ar putea da startul unor modificari radicale in uniunea monetara europeana.
Doi dintre ministrii de finante ai tarilor din zona euro cred ca este vremea ca structura uniunii monetare sa fie supusa unui control financiar strict exercitat de un ministru de Finante si autoritati fiscale proprii, arata Bussines Insider.
Propunere germana
Intr-un interviu exclusiv acordat cotidianului Der Spiegel, ministrul de Finante Wolfgang Schaeuble s-a aratat deschis la ideea de a avea un singur ministru de Finante responsabil pentru aplicarea politicii fiscale din zona euro.
In acelasi interviu, Schaeuble a declarat ca o mare parte din resursele financiare ar putea fi asigurate chiar de Germania.
Ideea se regaseste de asemenea si in Raportul Celor 5 Presedinti (The Five Presidents Report), proiectul de reformare al zonei euro lansat de presedintele CE Jean Claude Junker in colaborare cu Donald Tusk, Jeroen Dijsselbloem, Mario Draghi si Martin Schulz, ceilalti patru alesi din funtea mecanismelor UE.
In documentul lansat la inceputul acestei veri, Junker recunoaste insa ca decizia finala in realizarea acestei reforme sta in mainile unor lideri de state europene, Germania fiind una din aceste tari.
Deschiderea manifestata de Wolfgang Schaeuble fata de aceasta varianta de coordonare a politicii fiscale in interiorul uniunii monetare nu este singurul semnal... mai mult
Luni, 27 Iulie 2015, ora 15:00
Volumul mare de modificari fiscale ca raspuns la criza financiara globala continua sa genereze politici fiscale mai bine orientate, selective si mai nuantate in multe tari din intreaga lume in 2013.
Australia si Olanda, si-au extins deja baza de impozitare in masura posibila pentru a pastra prudenta, atat la nivel competitiv, cat si politic, in timp ce multe tari, inclusiv Statele Unite ale Americii, inca aspira la o reforma fiscala la scara larga.
Ritmul de schimbare al politicilor va ramane, totusi, neregulat in 2013, atata vreme cat tarile asteapta sa vada ce recomandari vin, in acest an, de la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) si de la alte organisme supra-nationale - se arata in studiul Ernst & Young, The Outlook for Global Tax Policy in 2013.
Influenta supranationala in crestere in 2013
Ritmul rapid al globalizarii si cresterea conectivitatii generata de inovatiile din tehnologie si comunicatii demonstreaza ca modelele difera semnificativ de cele care au fost considerate, pe termen lung, ca norme internationale.
"Principiile comune internationale desprinse din experientele nationale privind impartirea jurisdictiei fiscale nu au tinut pasul cu schimbarile din mediul de afaceri" se arata in raportul OCDE din februarie - Addressing Base Erosion and Profit Shifting.
In luna iulie 2013, OCDE va lansa un prim plan de actiune privind impozitarea transfrontaliera, care va acoperi trei domenii-cheie: preturile de transfer,... mai mult
Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 14:00
Ministrul german de finante, Wolfgang Schauble, estimeaza ca Europa va avea in curand o politica fiscala comuna, demers care se va concretiza "mai repede decat am fi crezut pana de curand", transmite agentia EFE, care preia o declaratie a oficialului publicata in editia de joi a cotidianului Die Zeit.
Ministrul german sustine si ideea unei uniuni bancare europene.
Cat priveste Grecia, el se declara impotriva inaspririi conditiilor de austeritate solicitate in schimbul ajutorului financiar international. "Nu vom impune conditii suplimentare Greciei", afirma Schauble, adaugand ca cetatenii acestei tari "au in propriile maini solutiile la problemele lor". mai mult
Joi, 21 Iunie 2012, ora 17:10
Datoriile tarilor suverane trebuie sa fie restructurate cu ajutorul guvernelor europene, dar si a creditorilor privati. Cu toate acestea, Germania se arata profund nemultumita si, potrivit analistilor citati de Forbes, merge dupa principiul - "daca noi ne platim factura, altii de ce sa fie iertati?".
O moneda europeana comuna, si prin urmare o politica monetara comuna nu este viabila pe termen lung daca nu este completata de o politica fiscala comuna, spune presedintele BCE, Jean Claude Trichet.
Potrivit analistilor, o politica fiscala comuna nu poate fi posibila fara o autoritate unica europeana care ar putea sa o puna in aplicare.
Prin urmare, varianta cea mai plauzibila pare a fi Germania cu un pic de ajutor din partea Frantei.
Este foarte putin probabil ca economiile mai slabe din zona euro sa fie de acord, fara sa protesteze.
Dezordinea din zona euro confirma faptul ca economia europeana nu este suficient de integrata pentru a reusi ca zona monetara unica, fara ajutor.
Acest lucru a fost tinut secret cand zona euro a fost creata sau mai tarziu cand au fost incluse si Grecia, Slovenia, Cipru, Malta si Slovacia.
Cu toate acestea, fondatorii au crezut ca pot scapa. Acestia au crezut ca beneficiile adoptarii unei monede comune pot grabi ziua in care economia europeana sa poata fi cu adevarat integrata.
Ratele dobanzilor s-au apropiat, insa politica monetara anti-inflationista a adus unele tari sarace in pragul datoriilor, cu un somaj ridicat "in faza cronica", ceea ce a... mai mult
Marti, 07 Iunie 2011, ora 19:06
Premierul Emil Boc a avut, miercuri, o noua intalnire cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), la care au participat mai multi ministri si in care s-a discutat despre politica fiscala si restructurarea companiilor de stat, au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale.Intalnirea a avut loc imediat dupa discutia dintre ministrul Economiei si FMI.
O intalnire similara intre seful Guvernului si delegatia FMI a fost organizata si in urma cu o saptamani, in prima zi a misiunii.
O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale se afla la Bucuresti, in perioada 27 aprilie-9 mai, pentru prima evaluare a noului acord.
Noul acord de tip preventiv, incheiat la finele lunii martie pentru doi ani, are o valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are Romania la FMI. Acordul va fi insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde de euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala. mai mult
Miercuri, 04 Mai 2011, ora 12:22
Romania si tarile din jur ar trebui sa tina cont in masurile fiscale de politica din Bulgaria, care nu intentioneaza sa creasca taxele, pentru a nu-si pierde din competitivitate, a declarat viceguvernatorul bancii centrale a Bulgariei, Kalin Hristov, precizeaza Mediafax."Daca noi nu crestem taxele in Bulgaria, voi (romanii - n.r.) si alte tari vecine sa tineti cont de asta, pentru a nu deveni necompetitivi", a spus Hristov, prezent la Forumul Financiar 2010.
In opinia oficialului bulgar, regiunea are nevoie de fluxuri de capital strain, care sa sustina revenirea economiilor si iesirea din criza.
Hristov a mentionat ca la nivel european nu exista o problema de politica monetara, iar Banca Central Europeana gestioneaza corect situatia.
In schimb, situatia sta mult diferit la nivelul politicii fiscale, unde coordonarea este slaba, aceasta fiind principala dificultate a pietei comune.
El a mai aratat ca, la fel ca in cazul Romaniei, Bulgaria nu are vreo problema cu bancile detinute de institutii de credit grecesti, care in majoritate sunt entitati locale, supravegheate si reglementate de banca centrala.
Hristov a precizat ca expunerea bancilor grecesti reprezinta doar 20% din capitalurile din sistemul bancar bulgar.
mai mult
Marti, 25 Mai 2010, ora 12:28