Politicile socialiste, etatiste nu vor permite dezvoltarea sectorului energetic romanesc, chiar daca, printr-o mare sansa, ele vor fi dirijate de persoane bine intentionate.
Dan Ioan Popescu, Varujan Vosganian, Codrut Seres, Adriean Videanu, Daniel Chitoiu, Constantin Nita: din 2000 pana azi, mai toti ministrii care au gestionat sectorul energetic au ajuns la DNA, iar unii s-au ales cu condamnari.
Din aceasta perspectiva, inteleg ca in Romania pare ca s-a intamplat o adevarata minune atunci cand a aparut un ministru decent (pana la proba contrarie), care face un pic de curatenie in companiile de stat.
Dar nu cred ca este suficient. Eu nu am ascuns niciodata ca sunt un om de dreapta, un republican al carui presedinte favorit este Ronald Reagan. Sunt un admirator al politicilor economice ale doamnei Thatcher, cea care s-a batut cu sindicatele britanice si a pornit un amplu program de privatizare.
Parafrazandu-l pe fostul premier britanic, cred ca privatizarea este ...citeste mai departe despre "Sectorul energetic nu trebuie sa fie "strategic" si pazit de CSAT, ci trecut in proprietate privata" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 23 Iulie 2016, ora 07:05
Implementarea programelor de eficienta energetica ca parte integranta a urmatoarei etape in strategia energetica a Romaniei reprezinta o oportunitate in piata locala cu ramificatii la nivel international.
Acest subiect va constitui si punctul central al dezbaterilor din cadrul Forumului Roman de Eficienta Energetica 2015, care seva desfasura in data de 8 Octombrie 2015, incepand cu ora 08:30 am, la Hotelul InterContinental din Bucuresti.
Cu ocazia acestei conferinte se va urmari identificarea si definirea cadrului economic pentru politicile romanesti in domeniul energiei din urmatoarea etapa de evolutie a sectorul energetic, din punct de vedere al sustenabilitatii, precum si identificarea modelelor si oportunitatilor de afaceri din sectorul energetic si domenii conexe acestuia in urmatoarea perioada, prin prisma politicilor de sustenabilitate asumate atat la nivel european, cat si national sau regional.
Un alt aspect important ce va fi abordat il constituie identificarea surselor si modalitatilor de finantare disponibile pentru proiecte si afaceri sustenabile in sectorul energetic.
Reprezentanti ai autoritatilor romane si companii private ce au dezvoltat sau care doresc sa initieze proiecte proprii de eficienta energetica, se vor intalni in cadrul acestui eveniment interactiv alaturi de consultanti si furnizori de echipamente si tehnologii.
Discutiile vor fi structurate pe trei paliere de activitate: legislatia romaneasca in domeniul eficientei energetice,... mai mult
Luni, 28 Septembrie 2015, ora 15:45
Strategia energetica a Romaniei va fi transmisa joi seara tuturor presedintilor de partid urmand ca vineri documentul sa fie lansat in dezbatere publica, a anuntat joi ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, in cadrul unei conferinte de presa.
"Am aici cu mine Strategia Energetica a Romaniei, partea I si partea II, asa cum am promis si pe care maine (vineri - n.r.) o vom lansa in dezbatere publica. In aceasta seara (joi - n.r.) voi transmite acest document presedintilor tuturor partidelor pentru ca raman consecvent obiectivului pe care l-am anuntat inca de la investitura mea, de a incerca sa revizuiesc strategia energetica printr-un consens politic cat mai larg, transmite Agerpres.
Documentul elaborat fara costuri, fara consultanti externi, elaborat cu resurse umane proprii din departament, in principal, prezinta o radiografie a starii sistemului energetic romanesc, prezinta o radiografie a angajamentelor asumate de Romania ca stat membru al Uniunii Europene, prin acorduri internationale", a spus Razvan Nicolescu.
Ministrul a afirmat ca va fi lansat un set de intrebari si ca asteapta participanti, de la toate partidele politice, sa lucreze la etapa finala a proiectului, etapa in care vor fi prezentate scenariile de dezvoltare si politicile pe care Romania urmeaza sa le implementeze in urmatorii 20 de ani.
Razvan Nicolescu a precizat ca documentul va fi disponibil, pentru comentarii, vineri, pe site-ul Departamentului si ca asteapta sugestiile,... mai mult
Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 09:44
Presedintele Traian Basescu afirma ca esecul Nabucco a fost cauzat de lipsa de solidaritate si de faptul ca politica europeana in domeniul energiei "s-a dovedit doar o declaratie fara acoperire", el recunoscand insa ca operatorul zacamantului Sah Deniz, British Petroleum, a avut cel mai greu cuvant.
"S-a dovedit marea poveste a solidaritatii si a politicii europene in domeniul energiei, s-a dovedit doar o declaratie fara acoperire, pentru ca vreau sa fim foarte clari: sigur ca ne pare rau, dar o sa va dau si partea dulce. (...) A fost un proiect al UE, deci nu numai Austria, Ungaria, Romania si Bulgaria nu au reusit sa impuna proiectul, ci UE", a afirmat Basescu la Digi 24.
El a recunoscut insa ca in decizie a contat foarte mult si optiunea British Petroleum, operatorul zacamantului de la Sah Deniz din Azerbaidjan.
"Sigur au fost niste semne cu oarecare timp rezonabil inainte. Spre exemplu, Gas de France a cumparat niste actiuni la Nabucco si E.ON a cumparat niste actiuni la TAP, ceea ce arata ca exista un echilibru de optiune si totusi cuvantul cel mai greu l-a avut pana la urma cel mai mare operator al zacamantului, care era British Petroleum.
Este foarte adevarat si aici, trebuie sa spunem lucrurile din toate punctele de vedere. Tranzitul pe TAP este mult mai ieftin decat tranzitul pe Nabucco si distanta mai mica si un al doilea aspect zacamantul Shah Deniz, care furnizeaza gazul pentru TAP este mult mai putin bogat decat s-a estimat initial. Nabucco era... mai mult
Vineri, 05 Iulie 2013, ora 08:40
Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ca a informat Consiliul European ca Romania isi va redefini politica energetica dupa esecul Nabucco si va avea in vedere exploatarea propriilor sale resurse fara sa mai astepte aprobari externe.
"Bineinteles, am informat Consiliul European ca Romania isi va redefini politica energetica plecand de la propriile sale resurse si fara a astepta aprobarea nimanui.
Fara a intra in detalii, va pot spune ca optiunea mea acum este fara niciun fel de dubii ca Romania are obligatia sa accelereze procesele de evaluare si sa treaca la exploatarea gazelor de sist si sa evalueze si sa treaca la exploatarea gazelor si titeiului deja confirmate in Marea Neagra", a declarat Basescu, la Bruxelles, dupa reuniunea Consiliului European.
Seful statului a aratat ca o alta sursa alternativa pentru Romania este reluarea exploatarii cu tehnologii moderne a zacamintelor petroliere proprii abandonate in prezent dupa exploatarea in trecut, dar care nu a depasit circa o treime din resursa.
Romania analizeaza, dupa ce OMV a anuntat ca proiectul Nabucco a esuat, diverse scenarii privind perspectivele resurselor interne de gaze naturale si conectarea la piata regionala de profil, iar gazele din Marea Neagra si cele de sist au potentialul de a creste independenta energetica nationala. "In acest moment, autoritatile romane au in derulare o analiza complexa a situatiei energetice la nivel national si regional, pornind de la diversele scenarii privind... mai mult
Vineri, 28 Iunie 2013, ora 16:55
Romania are nevoie de o politica europeana mai coordonata in domeniul energetic si de o abordare echilibrata in ceea ce priveste energiile regenerabile, a declarat miercuri, la Bruxelles, premierul roman Victor Ponta, care a participat la reuniunea Consiliului European, dedicata energiei si combaterii evaziunii fiscale.
Seful executivului de la Bucuresti a mai subliniat ca reducerea dependentei Romaniei de importuri este mai mult decat un obiectiv economic, este un obiectiv strategic.
"Energia este unul dintre cele doua motoare de crestere pentru Romania, agricultura este cel de-al doilea. Am facut reforme structurale importante, iar astazi, la Bruxelles, vom avea nevoie de o politica europeana mai coordonata", a declarat premierul roman Victor Ponta pentru saptamanalul New Europe, la 22 mai, cu prilejul celei de-a doua reuniuni a zilei sale, nu si ultima, precizeaza publicatia.
La reuniunea Consiliului European organizat in cladirea "Justius Lipsius" din "Rond-Point Schuman", Ponta, 40 de ani si premier de la sfarsitul anului trecut, emana tinerete in stilul actorului Hugh Grant, in costum negru, camasa alba si fara cravata, noteaza New Europe.
"Pentru noi, desigur, este important sa vedem modul in care Europa se raporteaza la politicile energetice, cu scopul de a avea preturi sustenabile pentru industrie, dar si pentru populatie", a spus Ponta.
Potrivit saptamanalului, intr-o tara care a ajuns deja la o cota a energiei regenerabile de 19,3%, cu sapte ani... mai mult
Joi, 23 Mai 2013, ora 10:57
Romania este in urma altor state europene la aplicarea masurilor de eficienta energetica, situandu-se pe locul 3 in randul statelor europene care folosesc mai multe resurse energetice, apreciaza Consiliului Investitorilor Straini (FIC).
"Conform unui studiu elaborat de grupul de lucru pe energie al Consiliului Investitorilor Straini (FIC), Romania ocupa locul 3 in randul celor mai intensive state din punct de vedere energetic din Uniunea Europeana. Cu alte cuvinte, aici se folosesc mai multe resurse energetice pentru generarea PIB decat in majoritatea celorlalte tari", se arata intr-un comunicat al FIC, citat de Mediafax.
Sfaturile date de reprezentantii Investitorilor straini vizeaza modul de alocare a fondurilor europene si continuarea investitiilor in eficienta energetica.
"Romania trebuie sa-si stabileasca o serie de obiective realiste pentru eficienta energetica si sa aplice politici echilibrate si eficiente de cost pentru a evita distorsionarea pietei. Trebuie sa stimuleze in continuare investitiile in eficienta energetica si in tehnologiile nepoluante pentru a-si reduce dependenta de combustibilii fosili cu atat mai mult cu cat este posibil ca in viitor preturile acestora sa creasca. Fondurile europene pot fi mai bine utilizate pentru a incuraja investitiile in acest domeniu mai ales ca aceste fonduri sunt cea mai consistenta si mai putin costisitoare sursa de finantare disponibila in momentul de fata pentru Romania", mentioneaza sursa citata.
Pentru a... mai mult
Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 17:18
Rezervele mari de gaze descoperite recent in Marea Neagra vor reduce dependenta energetica de Rusia in urmatorii ani, transmite corespondentul agentiei spaniole de presa EFE de la Bucuresti.
El semnaleaza ca acestea sunt planurile cu care lucreaza autoritatile romane, si acest lucru este prevazut de specialistii in energie din mediul public si privat deopotriva, dupa ce compania austriaca OMV a anuntat existenta de "rezerve enorme" in Marea Neagra.
OMV si compania americana Exxon sustin ca au gasit, numai in perimetrul romanesc pe care il exploateaza, zacaminte ce cuprind intre 42 si 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale - adica o cantitate suficienta pentru a garanta consumul pentru patru ani in Romania.
Si este doar o portiune din zona romaneasca, la care trebuie adaugate zacaminte de 100 de miliarde de metri cubi, despre care expertii sustin ca se pot extrage din apele teritoriale, si fara a mai pune la socoteala ce se poate gasi in zona corespunzatoare a Ucrainei.
In prezent, Romania importa din Rusia 20% din necesarul de gaze naturale, insa rezervele nationale cunoscute sunt pe cale de a se epuiza. De asemenea, si Bulgaria, si Ucraina depind tot de Rusia pentru a face fata consumului de gaze, astfel ca exploatarea rezervelor din Marea Neagra ar putea incepe pana la sfarsitul deceniului, semnaleaza EFE, si ar schimba brusc situatia Romaniei si a vecinilor ei.
EFE consemneaza ca directorul general al filialei romanesti a OMV Petrom, Mariana... mai mult
Sambata, 03 Noiembrie 2012, ora 16:18
Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat, vineri, la conferinta internationala cu tema "Strategiile de securitate energetica a regiunii extinse a Marii Negre", ca Uniunea Europeana trebuie sa aiba o politica energetica comuna reala pentru a negocia intelegeri decente cu Rusia, relateaza Mediafax."Fara ea, acest joc complicat de intelegeri individuale va continua sa diminueze capacitatea Uniunii Europene de a negocia o intelegere decenta si buna cu Rusia ", a sustinut Mircea Geoana, care a adaugat ca Rusia are resursele si merita sa castige un pret corect pentru ceea ce are de oferit.
Pe de alta parte, Geoana a aratat ca Romania are cel mai nefavorabil indicator de eficienta energetica din Europa.
"O astfel de economie nu poate sa fie competitiva, o astfel de realitate dezastruoasa si, de aceea, trebuie sa investim in ceea ce inseamna modernizare, eficientizare energetica si capacitate de operare ca pod intre est si vest", a mentionat Mircea Geoana.
El a sustinut ca Romania trebuie sa incurajeze investitiile europene in tot ceea ce inseamna conectarea tarii la vecinii ei, de jur imprejur.
"Romania este, fizic vorbind, neconectata cu adevarat cu vecinii nostri, in ceea ce priveste autostrazile, retelele de electricitate", a explicat presedintele Senatului. mai mult
Vineri, 08 Octombrie 2010, ora 14:05