Piata exulta in acest moment pe fondul efectelor pozitive resimtite in urma politicilor economice promovate de administratia Trump, dar adevarul ar putea lovi nemilos in curand, crede economistul Nouriel Roubini.
"Dr. Doom", asa cum mai este cunoscut prezicatorul crizei economice din 2008, spune ca sunt destule motive care il fac sa creada ca un potential dezastru economic se profileaza la orizont, relateaza CNBC.
"Piata supraestimeaza efectele pozitive ale politicii Trump din SUA. Investitii in infrastructura, taieri de taxe, stimuli fiscali, dereglementare... eu cred ca Trump va realiza mult mai putin decat promite in aceste domenii", spune Roubini.
"Investitorii subestimeaza faptul ca politicile protectioniste din Statele Unite vor declansa razboaie comerciale, ca restrictiile impuse migrantilor vor scadea bazinul de recrutare pentru piata muncii sau ca micromanagementul din sectorul corporatist va fi negativ", mai spune economistul american.
Roubini este de parere ca mixul de politici prezentat de actuala administratie fiscala prezinta riscuri inerente pe termen mediu si lung pentru economia americana.
Astfel, in opinia sa, stimulii fiscali anuntati de Donald Trump vor impune o politica monetara mai stricta din partea Rezervei Federale, aceasta atragand inevitabil cresterea dobanzii de referinta si aprecierea dolarului.
Pentru inca un an si jumatate insa, Roubini crede ca sentimentul de incredere este cel care va domina piata, in fata efectelor... mai mult
Luni, 20 Martie 2017, ora 18:05
Pentru a putea intelege ce se intampla cu adevarat in America lui Donald J. Trump este utila inventarierea principalelor teme ale debutului administratiei acestuia.
Cieste si prima parte a articolului: Sa intelegem America. Pe ce se bazeaza Donald J. Trump?
1. Renuntarea la tratatele multilaterale de comert si readucerea industriei manufacturiere inapoi in America
Obiectivul primordial al administratiei Trump este de a avea cresteri de PIB comparabile cu cele ale competitorilor, adica obtinerea unei cresteri medii anuale de 3,5% spre 4%.
Fiecare procent suplimentar de crestere a PIB determina o crestere cu 12 milioane a numarului de noi locuri de munca in economie; obiectivul impus de Trump implica o crestere medie cu 1,5% pe an, adica un plus de 1,8 milioane de locuri de munca pe an, deci 18 milioane de noi locuri de munca in urmatorii 10 ani (care adaugate la cresterea naturala cu 7 milioane a locurilor de munca vor duce la un plus de 25 milioane de locuri de munca pe 10 ani).
Trump va legifera o scadere de taxe cu procente dramatice (de la 35% pentru familiile cu un castig anual de sub 50.000 de dolari la 3% pentru familiile cu castiguri de peste 5 milioane de dolari anual, niveluri coroborate si cu cheltuielile pentru ingrijirea copiilor) ; de asemenea, va reduce taxarea profiturilor de la o medie de 35% la una de doar 15% cu o taxare suplimentara de 10% a produselor fabricate de firme americane in strainatate si vandute pe piata americana.
De... mai mult
Vineri, 03 Februarie 2017, ora 11:37
Christine Lagarde, directorul executiv al Fondului Monetar International, a tinut sa atraga atentia liderilor de guverne si guvernatorilor bancilor centrale ca timpul ramas pentru vindecarea ranilor crizei din 2008 s-a cam scurs.
"O cadere in mediocritate a cresterii economice globale va fi greu de corectat", a avertizat sefa FMI in cadrul unei conferinte sustinute la Frankfurt, relateaza ziarul The Telegraph.
Semne ingrijoratoare
Desi a subliniat faptul ca nu suntem intr-o noua criza economica, Lagarde a atras atentia asupra deteriorarii conditiilor din peisajul economic global in ultimele 6 luni.
Cresterea economica din piete precum Statele Unite si Marea Britanie s-a dovedit a fi redusa fata de prognozele initiale, iar recesiunea din Rusia si Brazilia tinde sa se intinda pe o perioada mai lunga decat cea prognozata.
Pana acum, redresarea economica a mers "prea incet si se arata prea fragila", dupa cum a caracterizat situatia Lagarde, insistand ca guvernele sa adopte "politici potente" care sa faca fata provocarilor actuale din economia globala si sa creasca gradul de incredere al investitorilor.
Amanarile nu fac decat sa "consolideze o creste economica redusa", aceasta putand deveni o caracteristica permanenta a economiei globala, a mai transmis Lagarde.
"Acest lucru are consecinte pentru mediul social si politic chiar si in Germania, unde economia s-a dovedit puternica in fata crizei.
Putem mai bine de atat si trebuie sa facem mai bine, dar,... mai mult
Miercuri, 06 Aprilie 2016, ora 12:10
Chiar daca Germania da tonul unei dezmortiri economice pe continent, cancelarul Angela Merkel ramane in continuare unul dintre pericolele majore pentru economia zonei euro, in mod paradoxal, scrie presa britanica.
Desi cresterea economica a Germaniei promite in sfarsit sa se reflecte si in salariile nemtilor, prudenta manifestata de guvernul Merkel in a lua masurile economice care se impun ameninta stabilitatea economica a intregii regiuni, sustine analistul britanic Tomas Hirst, intr-un comentariu pentru Business Insider.
Cele doua fete ale zonei euro
Diferentele dintre performantele economice ale statelor membre au trasat granite invizibile pe intreaga zona.
Pe de-o parte avem nucleul dur al Europei, reprezentat de Germania, Franta, Austria, Olanda, iar pe de alta parte sunt Grecia, Italia, Spania, Portugalia si Irlanda - sunt doua regiuni separate pe criterii economice.
Situatia este reflectata direct de randamentul titlurilor de stat emise de guvernele acestora, dar mai ales de cifrele somajului din cele doua lumi distincte ale zonei euro.
Germania inregistreaza un trend descendent al somajului, de la 10% in 2007, la 4,3 procente in 2014.
Austria a navigat constant pe apele linistite ale unui somaj sub 5% in toata aceasta perioada, in timp ce Franta a inregistrat o crestere de 3 procente in ultimii 6 ani.
Rata somajului a explodat insa intr-un mod dramatic in statele supuse politicii de austeritate impuse de creditori: Grecia si Spania.... mai mult
Vineri, 27 Martie 2015, ora 12:00
Presedintele francez Francois Hollande a apreciat, vineri, la Tokyo, ca noua politica economica japoneza promovata de premierul Shinzo Abe este o vesta buna pentru Europa, deoarece si in Europa se acorda prioritate cresterii economice.
"Guvernul japonez a adoptat anumite masuri de la instalarea echipei premierului Shinzo Abe. Nu-mi revine mie sa le judec. Este decizia japonezilor", a declarat Hollande, care efectueaza o vizita de stat in Japonia, relateaza AFP.
De la preluarea puterii, in luna decembrie, premierul japonez promoveaza o politica de relansare bugetara si de relaxare monetara, spre deosebire de masurile de austeritate adoptate de tarile europene.
Shinzo Abe, un conservator, a revenit la putere dupa victoria lejera a Partidului Liberal-Democrat in alegerile legislative de la jumatatea lui decembrie, dupa o campanie electorala in care a promis ca relansarea economiei japoneze va fi prioritatea sa politica.
"Dar aceasta prioritate acordata cresterii, aceasta vointa de a lupta impotriva a ceea ce era numit pana acum deflatie, aceasta exigenta de a face astfel incat competitivitatea intreprinderilor sa fie cautata este o veste buna pentru Europa, deoarece in Europa acordam de asemenea prioritate cresterii", a subliniat presedintele francez.
El a recunoscut ca Japonia si Franta se confrunta cu "situatii diferite" - Japonia dispune de o banca centrala nationala autonoma, in timp ce Banca Frantei este plasata sub egida Bancii Centrale Europene... mai mult
Vineri, 07 Iunie 2013, ora 09:17
Parlamentul are un rol extrem de important in implementarea politicilor economice ale Romaniei, a declarat Jeffrey Franks, seful delegatiei Fondului Monetar International, marti, la intalnirea cu membrii Comisiei de buget, finante, banci din Camera Deputatilor.
"Dumneavoastra aveti un rol crucial de jucat in ceea ce priveste politicile economice ale Romaniei, aici in Parlament. Din acest motiv este extrem de important pentru noi sa putem sa impartasim punctele noastre de vedere si constatarile pe care le-am facut pe parcursul misiunii, cat si sa ascultam opiniile si punctele dumneavoastra de vedere, lucru pentru care dorim sa va multumim foarte mult", a afirmat Franks.
Membrii Comisiei pentru buget, finante, banci din Camera Deputatilor si delegatiei FMI s-au intalnit pentru a discuta pe marginea bugetului pe anul 2012, dar si in ceea ce priveste masurile referitoare la salariile bugetarilor si pensiilor.
Acordul cu FMI are o durata de 24 de luni si se deruleaza concomitent cu un nou acord preventiv cu Uniunea Europeana, in valoare de 1,4 miliarde de euro, precum si cu un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala. mai mult
Marti, 08 Noiembrie 2011, ora 17:57
Politica economica a Rusiei a fost criticata de Fondul Monetar International, care a avertizat ca acestea nu sunt suficient de ambitioase si ca vor limita cresterea pe termen mediu, transmite AFP."Pretul mare al petrolului este o oportunitate pentru aplicarea unor reforme care sa asigure o crestere economica mai puternica in viitor", a declarat Juha Kahkonen, director adjunct al departamentului european al FMI, intr-o conferinta de presa la Moscova.
FMI considera ca politicile actuale ale Rusiei sunt insuficient de ambitioase, iar daca situatia nu se va schimba, ritmul de crestere economica va cobori sub 4%, pe termen mediu, a adaugat Kahkonen.
Pentru 2011, FMI estimeaza ca Rusia va inregistra o crestere economica de 4,8%.
Pentru a-si asigura o crestere de 6% a PIB pe termen mediu, Rusia trebuie sa faca eforturi in domeniul politicii fiscale si monetare si sa imbunatateasca climatul investitional, a aratat oficialul Fondului. mai mult
Miercuri, 15 Iunie 2011, ora 10:01
Expertii Fondului Monetar International (FMI) si CE au ajuns la un acord cu autoritatile romane privind politicile economice din noua intelegere, iar scrisoarea de intentie va fi analizata in boardul FMI, cel mai probabil, la finele lunii iunie, a declarat seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, transmite Mediafax."Am ajuns la un acord in privinta evaluarii.
Tintele cantitative au fost indeplinite si am ajuns si la un acord privind politicile care trebuie aplicate in continuare", a spus Franks la conferinta de presa orqaganizata cu ocazia incheierii misiunii de evaluare.
El a aratat ca noua scrisoare de intentie va fi analizata de Consiliul Director al FMI in ultima parte a lunii iunie. mai mult
Luni, 09 Mai 2011, ora 10:08
Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat, luni, ca este in interesul Ungariei sa incheie acorduri de finantare cu Fondul Monetar International, daca este nevoie, dar nu si ca FMI sa stabileasca politica economica a tarii, transmite Reuters, potrivit Mediafax. Orban a spus, adresandu-se ambasadorilor, ca Ungaria trebuie sa promoveze o politica externa pro-activa si a dat ca exemplu relatiile cu FMI. "Interpretam acordul cu FMI, participarea in sistemul de cooperare al FMI, ca un acord de imprumut.
FMI il considera un acord privind politica economica. Acest fapt nu este in interesul nostru", a spus Orban. El a adaugat ca este in interesul Ungariei sa incheie cu FMI acorduri de imprumut, care sa nu influenteze politica economica, intrucat ar limita spatiul de manevra al guvernului si al Parlamentului.
Orban nu a precizat la ce fel de acorduri cu Fondul a facut referire. El a mai spus ca daca, va fi necesar, Ungaria va discuta politica economica cu Uniunea Europeana. Premierul a declarat anterior ca Ungaria va negocia cu UE planurile de buget aferente anului 2011, economia fiind suficient de puternica se se finanteze de pe piata.
Orban a reiterat ca singura conditie pe care Ungaria trebuie sa o respecte potrivit acordului actual cu FMI, care expira in octombrie, este mentinerea deficitului bugetar din acest an la 3,8% din PIB. El a aratat totodata ca daca FMI nu ar fi ajutat Ungaria in 2008, economia s-ar fi prabusit.
Zsolt Kondrat, analist la MKB, crede ca guvernul... mai mult
Luni, 30 August 2010, ora 23:54