Procesul pentru destituirea presedintelui Donald Trump va incepe probabil la 21 ianuarie, a declarat marti liderul majoritatii republicane din Senatul american, Mitch McConnell.
"Etape preliminare", precum depunerea juramantului senatorilor in fata sefului Curtii Supreme insarcinata sa supervizeze dezbaterile, ar putea avea loc de la sfarsitul acestei saptamani, a precizat el in timpul unei conferinte de presa.
Camera Reprezentantilor va vota miercuri trimiterea catre Senat a articolelor de impeachment pentru inceperea procesului politic impotriva presedintelui Donald Trump.
Procesul politic impotriva lui Trump se desfasoara in Senat, unde, spre deosebire de Camera Reprezentantilor, republicanii acestuia au majoritate.
Comisia Juridica din Camera Reprezentantilor a SUA a retinut luna trecuta doua capete de acuzare impotriva presedintelui Trump in cadrul procedurii de impeachment (punere sub acuzare si destituire), respectiv abuz de putere si obstructionarea Congresului in scandalul legat de presiunile pe care liderul de la Casa Alba le-ar fi exercitat asupra Ucrainei pentru a relua o investigatie in care era vizat si Hunter Biden, fiul fostului vicepresedinte democrat Joe Biden, acesta din urma fiind cel mai probabil contracandidat al sau la alegerile prezidentiale de anul viitor.
Citeste si:
Nancy Pelosi sustine ca are suficiente probe pentru destituirea lui TrumpJoe Biden refuza sa fie audiat in procesul privind demiterea lui Donald TrumpTrump a fost pus... mai mult
Marti, 14 Ianuarie 2020, ora 22:43
Premierul ungar Viktor Orban a declarat vineri ca l-a rugat pe seful statului american Donald Trump sa ajute la demararea productiei de gaze naturale din apele teritoriale romanesti ale Marii Negre, care va fi realizata cu participarea companiei Exxon din SUA, aceasta fiind singura alternativa practica la gazul rusesc, transmite Reuters.
"Diversificarea este plauzibila in cazul in care cooperarea dintre SUA si Romania are loc rapid. I-am cerut presedintelui sa ajute ca aceasta sa se materializeze", a declarat Orban, la postul public de radio.
Luni, Donald Trump s-a intalnit la Washington cu Viktor Orban. Acesta a declarat ca in cursul intalnirii cei doi au consolidat relatiile strategice dintre tarile lor in mai multe domenii, inclusiv in cel economic, politic si al relatiilor de securitate. Vizita premierului ungar a fost insa una controversata, o serie de personalitati din Senatul american, atat din randul republicanilor, cat si al democratilor, avertizand de mai multa vreme ca de cand acesta se afla la putere democratia din Ungaria s-a "erodat in mod semnificativ". Legislatorii americani si-au exprimat de asemenea preocuparea in legatura cu relatiile apropiate ale lui Orban cu Moscova, inclusiv in ce priveste tranzactiile cu energie.
Ungaria va semna un nou acord pe termen lung de aprovizionare cu gaze naturale din Rusia daca grupul american Exxon Mobil Corp nu va lua o decizie finala, pana in luna septembrie, privind investitia in proiectul offshore Neptun, a... mai mult
Vineri, 17 Mai 2019, ora 12:26
Presedintele SUA, Donald Trump, a afirmat duminica pe Twitter ca se pare din ce in ce mai mult ca autoritatile americane au spionat ilegal campania sa pentru scrutinul prezidential din 2016, in contextul in care FBI a publicat documente despre fostul sau consilier de campanie Carter Page.
Mesajul lui Trump a fost postat la scurt timp dupa ce FBI a publicat sambata mai multe documente despre Carter Page ca parte a unei anchete privind posibila colaborare a acestuia cu Guvernul rus pentru a submina alegerile, relateaza agentia Reuters.
Trump a afirmat ca aceste documente confirma fara indoiala ca "Departamentul Justitiei si FBI au indus in eroare instantele". "Se pare din ce in ce mai mult ca campania electorala Trump pentru presedinte a fost spionata (supravegheata) ilegal in avantajul politic al escroacei Hillary Clinton si al DNC (Comitetul Democrat National al Partidului Democrat) ", sustine presedintele SUA intr-un mesaj pe Twitter.
Looking more & more like the Trump Campaign for President was illegally being spied upon (surveillance) for the political gain of Crooked Hillary Clinton and the DNC. Ask her how that worked out - she did better with Crazy Bernie. Republicans must get tough now. An illegal Scam!- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 22, 2018
Potrivit documentelor publicate sambata, "FBI crede ca eforturile Guvernului rus sunt coordonate cu Page si posibil alti indivizi asociati cu" campania Trump. Page a negat ca ar fi colaborat cu Rusia si nu... mai mult
Duminica, 22 Iulie 2018, ora 17:22
Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, le-a cerut principalilor consilieri, in 2017, sa analizeze modalitati pentru declansarea unei invazii militare impotriva Venezuelei, afirma surse politice de la Washington citate de site-ul agentiei Associated Press.
Donald Trump a formulat aceasta idee in cursul unei reuniuni desfasurate in august 2017 in Biroul Oval de la Casa Alba. In timp ce se discuta despre sanctiunile impotriva Venezuelei, Donald Trump le-a adresat consilierilor o intrebare simpla: Dat fiind ca Venezuela ameninta securitatea regionala, de ce nu ar putea Statele Unite pur si simplu sa invadeze aceasta tara?
Sugestia i-a socat pe membrii Administratiei de la Washington prezenti la intrevedere, inclusiv pe secretarul de Stat Rex Tillerson si pe consilierul prezidential pentru Securitate Nationala, Herbert McMaster, care intre timp au parasit functiile detinute.
Informatiile despre conversatii au fost dezvaluite de oficiali politici de la Washington citati de agentia Associated Press.
Herbert McMaster si alti consilieri prezidentiali i-au explicat lui Donald Trump ca o interventie militara ar putea avea efectul deteriorarii relatiilor Statelor Unite cu parteneri din America Latina implicati in efortul de sanctionare a presedintelui Nicolas Maduro pentru tentativele de instaurare a unei dictaturi in Venezuela. Dar, potrivit surselor citate, Donald Trump a oferit contraargumente, oferind ca exemple interventiile militare in Panama si Grenada, in anii... mai mult
Miercuri, 04 Iulie 2018, ora 23:50
In conditiile in care un judecator al Curtii Supreme americane si-a anuntat retragerea, presedintele Donald Trump va trebui sa numeasca un inlocuitor. Decizia nu e usoara, deoarece Curtea Suprema are un cuvant greu de spus in multe dintre chestiunile care tin de viata oamenilor obisnuiti din SUA, de la taxare la probleme sociale. Spre exemplu, numirea unui judecator cu vederi conservatoare ar putea crea contextul interzicerii avorturilor, in America.
Mai multe organizatii care lupta pentru drepturile femeilor se tem ca Trump chiar va numi un judecator conservator in locul lui Anthony Kennedy, care a avut vederi ceva mai liberale. Daca acest lucru se va intampla, la nivelul Curtii Supreme s-ar putea institui o majoritate conservatoare, care sa scoata in afara legii avorturile, legalizate in America in anul 1973, tot printr-o decizie a acestui for legislativ, potrivit BBC.com.
Deja pe Twitter a pornit un razboi al declaratiilor intre activistii americani pro si anti avort. Spre exemplu, Lila Rose - fondatoarea organizatiei anti-avort Liva Action a scris, intr-o postare:
"Acesta ar putea fi sfarsitul oribilei, imoralei si injustei decizii luate in 1973, in cazul Roe vs Wade (cazul care a dus la legalizare avorturilor - n.red.) ... e timpul sa anulam oroarea si sa intram intr-o era a justitiei".
De celalata parte, femeile care nu descurajeaza avortul isi fac griji cu privire la modul negativ in care o astfel de decizie le-ar putea influenta viata. Multe au spus ca... mai mult
Sambata, 30 Iunie 2018, ora 09:07
Cand tocmai parea ca statele G7 au ajuns la un consens, presedintele Donald Trump a anuntat pe Twitter ca SUA s-au razgandit. Si este mai bine asa, considera Michael Knigge.
Uneori este mai bine sa scoti plasturele de pe rana dintr-o singura miscare. Presedintele SUA tocmai a facut-o prin retragerea sprijinului in comunicatul final G7, in ultimul minut, via Twitter, din avion, in drum spre Singapore. In mesajul de pe Twitter, Trump i-a reprosat premierului canadian Justin Trudeau ca ar fi facut declaratii false la conferinta de presa. De aceea, seful Casei Albe le-ar fi dat dispozitii reprezentantilor SUA sa nu mai sprijine declaratia comuna de la finalul summitului desfasurat la Malbaie, Quebec.
N-ar fi prima retragere a lui Donald Trump - un adevarat maestru al renuntarilor. Ca presedinte al SUA, el a pus pe butuci acordul pentru clima de la Paris, acordul nuclear cu Iranul, parteneriatul transpacific (TPP) si calitatea de membru UNESCO a SUA - ca sa dam doar cateva exemple.
O fisura adanca
Comparativ cu acordul privind programul nuclear al Iranului, consecintele directe ale recentei renuntari sunt destul de neinsemnate, fiindca declaratia de la Quebec nu obliga statele semnatare la nimic si nici nu este una cuprinzatoare. Insa relevanta simbolica a gestului presedintelui Trump este uriasa. Este pentru prima oara cand statele G7 nu au putut ajunge la consens intr-o declaratie comuna.
Dar este mai bine asa. Fiindca o fisura atat de adanca nu trebuia trecuta... mai mult
Luni, 11 Iunie 2018, ora 16:56
Restrictiile de intrare pe teritoriul Statelor Unite si discursul presedintelui Trump indreptat impotriva anumitor grupuri etnice ar putea avea un efect dureros pentru industria de turism americana.
Reprezentantii asociatiilor profesionale de turism din SUA reclama faptul ca "efectul Trump" ar putea costa industria locala aproximativ 3 miliarde de dolari, pe masura ce vizitatorii din Brazilia, Mexic, China, Argentina, Columbia si Africa de Sud se vor rari, anunta Daily Sabah.
Interdictiile dictate de Donald Trump au generat o scadere cu 6,55 a cererilor de bilete de avion pe rutele care duc spre SUA, chiar daca ulterior blocada impusa de presedintele american a fost ridicata.
Pentru operatorii din turism si transport insa, vremurile negre nu par sa fi luat sfarsit, retorica presedintelui SUA fiind in continuare o sperietoare pentru turisti.
"Domnule presedinte, va rugam, comunicati lumii ca, in timp ce suntem decisi sa inchidem usa terorismului, suntem in continuare deschisi spre afaceri.
Lipsa de consecventa in comunicare poate naste confuzii, asa ca ar fi bine sa colaboram pentru a informa vecinii si prietenii nostri nu doar cine nu este bine primit aici, ci si cine este invitat sa revina", au solicitat reprezentantii US Travel Association, speriati de aciditatea mesajelor prezidentiale.
Verificrea suplimentara a vizelor de calatorie pe aeroporturile americane ar putea reduce numarul calatorilor intrati in SUA cu aproape 5 milioane anual, se arata... mai mult
Marti, 28 Martie 2017, ora 17:38
Planurile lui Trump de a impune taxe covarsitoare pe marfurile produse de multinationalele americane in afara granitelor SUA par sa nu afecteze politica de dezvioltare a gigantului Apple.
Conform CNN Money, care citeaza un oficial din guvernul local din Karnataka, Apple este gata sa dea drumul productiei de iPhone-uri intr-o fabrica din Bangalore-India.
Proiectul fabricii Apple din India fost negociat vreme de mai multe luni cu oficialitatile locale, compania americana sperand astfel sa recupereze handicapul inregistrat pe piata indiana de smartphone-uri in fata Samsung, Xiaomi sau Lenovo.
Fabrica ar urma sa fie operata de Winstron, un furnizor Apple din Taiwan, dar executivii companiei din Cupertino au refuzat sa comenteze pe seama acestui subiect, precizand intr-un comunicat de presa de saptamana aceasta doar ca vor continua sa isi extinda operatiunile pe piata din India.
O confirmare in privinta proiectului din Bangalore a oferit-o insa Priyank Kharge, ministrul Informatiilor si Tehnologiei din guvernul local din Karnataka, care a declarat ca autoritatile au ajuns la un acord de principiu in acest sens cu investitorul din SUA.
Pe piata indiana, Apple a fost blocata in a-si deschide propriile magazine, guvernul de la New Delhi permitand acest lucru companiilor straine doar daca acestea folosesc 30% din resursele locale in fabricarea produselor puse in vanzare.
Astfel, fabrica din Banalore ar putea reprezenta punctul de plecare in dezvoltarea unei retele... mai mult
Vineri, 03 Februarie 2017, ora 13:22
Anul 2016 a fost unul dureros pentru multi investitori, dar noul an se anunta si mai periculos din punct de vedere al riscurilor extreme de pe plan politic si economic.
Cresterea economica anemica, inegalitatea sociala, schimbarile climatice, furtul de date, politicile anti-sistem si fenomenul migratiei fortate, dar si imprevizibilul Donald Trump raman printre cele mai grave amenintari ale anului, sustin analistii Forumului Economic Mondial, Eurasia Group si Control Risks, citati de CNN Money.
SUA, taramul tuturor posibilitatilor
Statele Unite pare sa fi redevenit tara tuturor posibilitatilor, dupa ce Donald Trump a fost ales presedinte in urma votului din toamna anului trecut.
Ideile principale pe care Trump si-a construit retorica de campanie au marsat pe critici la adresa aliatilor NATO, care nu ar aloca fonduri suficiente pentru sustinerea colosului politico-militar din zona euro-atlantica, contestarea nevoii SUA de a se implica in conflicte din alte regiuni si desfiintarea acordurilor de liber schimb cu alte piete.
Pentru Ian Bremmer, presedinte al Eurasia Group, politica lui Trump se apropie periculos de mult de respingerea conceptului de "exceptionalism american", prin care Washingtonul s-a implicat activ in raspandirea valorilor democratice, a ideii de stat de drept si a drepturilor civile in lumea intreaga.
Bremmer il descrie pe Trump ca pe un oportunist de moment, gata sa abandoneze orice plan cu bataie pe termen lung.
"Daca nu este ceva care... mai mult
Marti, 17 Ianuarie 2017, ora 10:00