Viitorul Politicii de Coeziune dupa 2020 este cea mai importanta miza pe care Romania, impreuna cu alte state din Europa Centrala si de Est, o are in dezbaterea urmatorului cadru financiar multianual (MFF) pentru anii 2021-2027.
Aceasta dezbatere este in plina desfasurare in institutiile UE. Dincolo de viitorul fondurilor structurale exista si alte mize, mai cu seama viitorul finantarii Politicii Agricole Comune (PAC), dar Politica de coeziune are o semnificatie aparte.
Ajunge sa aruncam privirea in jurul nostru pentru a constata dezvoltarea care a avut loc in multe dintre orasele, judetele sau regiunile Romaniei. O buna parte din noile investitii in infrastructura, in diferitele modernizari ce au avut loc in Romania in cei 11 ani de dupa aderarea la UE, au fost finantate din fonduri structurale.
Sigur, trebuia mai mult si trebuia mai bine. Ar fi insa o greseala sa subestimam ceea ce avem. In Romania, stirile legate de Politica de Coeziune au o abordare preponderent cantitativa. Aceasta abordare unilaterala este o greseala.
Este important sa stim ca propunerea pentru MFF 2021-2027 a Comisiei Europene a fost construita pe premisa reducerii finantarii generale a Politicii de Coeziune cu 7 procente. Pe buna dreptate, avand in vedere nevoile lor de dezvoltare, nici Romania, nici celelalte state din Europa Centrala si de Est nu pot accepta o asemenea perspectiva.
A venit, apoi, stirea din partea Comisiei Europene care a anuntat ca Romania va beneficia de o... mai mult
Marti, 19 Iunie 2018, ora 07:26
Consiliul Afacerilor Generale al Uniunii Europene desfasurat marti, la Luxemburg, a ajuns la un acord de principiu referitor la patru blocuri tematice din pachetul de negociere privind politica de coeziune a UE pentru viitorul exercitiu bugetar 2014 - 2020.
Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, care a reprezentat Romania la aceasta reuniune, a salutat progresele realizate in acest dosar in cursul presedintiei semestriale daneze a Consiliului Uniunii Europene, potrivit unui comunicat al MAEur.
Cele patru blocuri tematice mentionate vizeaza concentrarea tematica a fondurilor pe un numar limitat de obiective in concordanta cu obiectivele Strategiei Europa 2020 si tinand cont de nivelul de dezvoltare al diferitelor regiuni ale UE, cadrul de performanta, instrumentele financiare si proiectele generatoare de venit si parteneriatul public-privat.
Un punct deosebit de important de pe ordinea de zi a reuniunii a fost pregatirea Consiliului European din 28 - 29 iunie. Discutiile s-au concentrat asupra raportului privind viitorul Uniunii Economice si Monetare, care a fost prezentat ministrilor de catre presedintele Consiliului European Herman Van Rompuy (prin intermediul unei videoconferinte), si care va fi analizat la sfarsitul saptamanii, de sefii de stat si de guvern ai Celor 27.
Consiliul Afaceri Generale (CAG) a cuprins si o noua dezbatere de orientare legata de viitorul cadru financiar multianual al UE 2014 - 2020.
Pozitia Romaniei in cadrul Consiliului... mai mult
Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 11:36
Premierii statelor UE prezenti la Bucuresti pentru discutii privind alocarile europene pentru 2014-2020 vor semna la finalul dezbaterii o Declaratie comuna in care vor insista pentru mentinerea unui "nivel corespunzator" al finantarii, in scopul cresterii economice si crearii locurilor de munca.
Prin acest mesaj comun care se preconizeaza sa fie agreat, statele membre ale grupului "Prietenii coeziunii" urmaresc sustinerea unui nivel corepunzator de finantare a politicii alocarilor, pentru garantarea raspunsului adecvat la nevoile specifice ale tarilor membre si regiunilor UE, se arata intr-un document oficial al reuniunii.
"Se va evidentia ca politica de coeziune este un instrument investitional care raspunde pe deplin atingerii obiectivului de crestere si crearea locurilor de munca la nivelul UE", se arata in document.
Premierii statelor membre UE prezenti la Bucuresti vor pregati astfel un demers comun, in perspectiva discutiilor de la Consiliul European, din 28 - 29 iunie, unde va fi analizat cadrul financiar multianual al UE.
Guvernul roman a anuntat anterior ca la Bucuresti se vor afla reprezentanti la nivel inalt din Bulgaria, Cehia, Cipru, Croatia, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia si Spania, precum si ai Comisiei Europene.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, are programate intalniri cu presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta si va participa la randul sau la... mai mult
Vineri, 01 Iunie 2012, ora 11:13
"Prietenii politicii de coeziune", grup din care face parte si Romania, nu sunt de acord cu reducerea bugetului pentru politica de coeziune si se opun oricarui mecanism de transfer al fondurilor de la tarile mai sarace ale UE la cele mai bogate.
"In special in actualele circumstante economice trebuie sa punem accentul pe acele instrumente care promoveaza cresterea, crearea de locuri de munca si investitiile", iar politica de coeziune are un "rol-cheie" in ceea ce priveste iesirea din criza, de aceea "UE are nevoie de o politica de coeziune puternica pentru a imbunatati piata interna", considera "Prietenii politicii de coeziune".
Bugetul pentru politica de coeziune in exercitiul bugetar 2014 - 2020 a fost redus la 336 de miliarde de euro, de la 354 in actualul exercitiu bugetar, se arata intr-un comunicat al grupului.
Membrii sai considera ca este nevoie de o "abordare riguroasa" a tututor aspectelor referitoare la noul cadru financiar, inclusiv politica de coeziune si politica agricola comuna.
"Resursele politicii de coeziune ar trebui concentrate pe regiunile si statele membre mai putin dezvoltate. Ne opunem oricarui mecanism care ar duce la transferul de fonduri de la cele mai sarace la cele mai bogate state membre", cred "Prietenii politicii de coeziune".
Referitor la posibilitatea introducerii conditionalitatilor macroeconomice, grupul este de parere ca ele trebuie aplicate viitoarelor angajamente (si nu platilor), dupa o decizie a Consiliului privind... mai mult
Marti, 24 Aprilie 2012, ora 15:42
Secretarul de stat Luminita Odobescu si omologul ceh Vojtech Belling au avut joi o runda de consultari privind principalele evolutii ale agendei UE, dupa Consiliul European din 1 si 2 martie.
Cele doua parti au avut un schimb de vederi pe subiectul consolidarii guvernantei economice in Uniunea Europeana. Atat Romania, cat si Cehia recunosc necesitatea cresterii disciplinei bugetare si coordonarii politicilor economice. Totodata, cele doua state membre sustin importanta definitivarii pietei interne a Uniunii, ca sursa reala de crestere economica si creare de locuri de munca.
Luminita Odobescu a salutat sprijinul vocal pe care Republica Ceha l-a acordat constant Romaniei in procesul de aderare la Spatiul Schengen si pozitia ferma a acesteia de respingere a oricaror conexiuni cu alte dosare. Cele doua parti au convenit sa continue cooperarea in ceea ce priveste masurile de consolidare a Spatiului Schengen.
In cursul consultarilor a fost evidentiata convergenta punctelor de vedere ale Romaniei si Republicii Cehe in ceea ce priveste mentinerea rolului si a unei finantari adecvate pentru politica de coeziune in viitorul buget comunitar 2014-2020, ca sursa de dezvoltare economica si eliminare a decalajelor intre diversele regiuni ale Uniunii. Luminita Odobescu si Vojtech Belling, secretar de stat in cadrul Oficiului pentru Afaceri Europene al Guvernului de la Praga, au convenit continuarea coordonarii in vederea promovarii intereselor comune in cadrul negocierilor... mai mult
Joi, 15 Martie 2012, ora 19:46
Bucurestiul nu va mai beneficia, incepand din 2015-2016, de fonduri in ceea ce priveste obiectivul de coeziune, in actuala organizare administrativa, a avertizat marti ministrul afacerilor europene, Leonard Orban.
Intrebat in legatura cu reorganizarea administrativa, Orban a declarat ca aceasta ar duce la "asigurarea unei coerente la nivelul gestionarii fondurilor pe zone administrative mai mari", intrucat una dintre marile probleme pe care Romania o are in gestionarea fondurilor comunitare este ca "la nivel local, cand vorbim de proiecte de importanta mai mare nu se poate ajunge la o decizie politica pentru ca sunt diferite puncte de vedere, de multe ori reprezentate de persoane din partide politice diferite, si se ajunge la intarzieri foarte mari" in realizarea proiectelor.
Orban a punctat faptul ca, de multe ori, "interesele si obiectivele unui judet nu coincid cu interesele si obiectivele unui judet alaturat". "De aceea, vedem o lipsa de coerenta in identificarea si implementarea unor proiecte concrete", a spus el.
In plus, principalul pericol il reprezinta faptul ca Bucurestiul ar putea ramane fara fonduri de coeziune.
"Daca vom continua cu actualele regiuni de dezvoltare economico-sociala, incepand din 2015-2016 Bucurestiul nu va mai beneficia de fonduri in ceea ce priveste obiectivul de coeziune. Asta este marele risc. Va trebui sa gasim o formula, daca ne dorim ca sa mai existe fonduri alocate pentru Bucuresti si regiunea Ilfov, sa facem o reorganizare... mai mult
Marti, 13 Martie 2012, ora 19:05