Fostul premier al Marii Britanii, David Cameron, a declarat, in cadrul unui interviu acordat postului american de televiziune CNN, ca este constient de faptul ca unii oameni nu il vor ierta niciodata pentru referendumul privind Brexit si a sustinut din nou organizarea unui al doilea referendum.
"Unele persoane nu ma vor ierta pentru ca am organizat acel referendum. Altii nu ma vor ierta pentru ca l-am organizat si l-am pierdut. Exista, desigur, si oameni care au dorit un referendum si au dorit iesirea din Uniunea Europeana si care sunt bucurosi ca am facut aceasta promisiune si am respectat-o", a spus Cameron.
De asemenea, fostul premier britanic a mai spus ca se gandeste in fiecare zi la referendumul din 2016. "Ma gandesc in fiecare zi la asta, la faptul ca am pierdut si la consecintele acestui lucru, dar si la ce am fi putut face diferit. Sunt extrem de ingrijorat in legatura cu ce urmeaza sa se intample", a spus el.
CNN noteaza ca dupa ce a pledat pentru ramanerea in Blocul comunitar in campania dinaintea referendumului din 2016 si, in cele din urma, britanicii au decis parasirea UE, David Cameron s-a retras din viata politica si a acordat foarte putine interviuri.
"Ma doare sa vad ceea ce s-a intamplat, faptul ca am pierdut si greselile pe care le-am facut", a adaugat Cameron. El a mai spus ca, din punctul sau de vedere, un al doilea referendum ar putea fi o solutie pentru iesirea din actualul blocaj privind Brexit. "Nu cred ca putem exclude (un al doilea... mai mult
Duminica, 15 Septembrie 2019, ora 08:05
Fostul premier britanic David Cameron a declarat la Forumul Economic Mondial de la Davos ca numeste fazani Boris Johnson si Michael Gove, inainte de a-i impusca, pentru a se simti mai bine dupa esecul suferit la referendumul privind apartenenta la UE.
Intrebat ce face de cand si-a dat demisia, el a raspuns: "Am folosit timpul liber pentru a ma apuca iarasi de vanatoare. Gasesc ca atunci cand impusc cativa Borisi si Michaeli ma simt mult mai bine", a spus el, citat de The Independent.
Cameron este inca dezamagit de faptul ca cei doi s-au alaturat taberei anti-UE in campania pentru referendumul din 23 iunie si considera decizia lor o tradare.
Cameron a mai spus ca, desi s-a retras din prim-planul scenei politice, este "inca insurat cu serviciul public" si a glumit ca, "intre timp, sunt disponibil pentru nunti si bar mitzvah".
Fostul premier a renuntat la vanatoare cand a fost ales in functie, de teama ca va starni controverse. Insa el a vanat de cel putin doua ori de cand a parasit Downing Street. ...citeste mai departe despre "David Cameron e inca suparat pentru Brexit: Impusca fazani pe care ii boteaza Boris Johnson si Michael Gove" pe Ziare.com mai mult
Luni, 23 Ianuarie 2017, ora 10:02
Fostul premier britanic David Cameron este luat in considerare pentru rolul de secretar general al NATO, candidatura sa fiind discutata de membrii Guvernului de la Londra.
Consilierii Theresei May, care vrea ca tara sa sa joace un rol mai mare in NATO dupa Brexit, cred ca Londra are cele mai mari sanse sa obtina functia, daca inainteaza candidatura unui fost premier, pentru ca, "in ultimul timp, fosti premieri au castigat in fata ministrilor de Externe sau ai Apararii", a declarat o sursa din Guvern.
Mandatul actualului secretar general al Aliantei, Jens Stoltenberg, a inceput in 2014 si expira in 2018. Succesorul sau va fi decis in urma negocierilor informale intre aliati.
"Acest lucru inseamna ca un potential candidat trebuie sa inceapa sa discute despre subiectele corecte, sa participe la diverse conferinte, precum Conferinta pentru Securitate de la Munchen si (Forumul Economic de la - n.red.) Davos", a precizat sursa.
O sursa NATO a apreciat ca Marea Britanie se afla ...citeste mai departe despre "David Cameron se intoarce in politica? E in carti pentru functia de secretar general al NATO" pe Ziare.com mai mult
Joi, 29 Decembrie 2016, ora 22:01
Clasa politica din Marea Britanie este in cautarea unui premier care sa il inlocuiasca pe David Cameron, iar fostul lider conservator Iain Duncan Smith spune ca succesorul lui Cameron trebuie sa fie din tabara pro-Brexit.
Acesta a declarat pentru BBC ca ar fi "foarte dificil" pentru cei care au votat in favoarea plecarii din UE sa aiba un lider care se opune acestei idei.
Premierul David Cameron a anuntat vineri, dupa aflarea rezultatelor referendumului din 23 iunie, ca isi va preda mandatul pana in octombrie, tinand cont ca, desi el a promovat ideea ca UK trebuie sa ramana in UE, tabara "Leave" a castigat cu 52% la 48%.
Dupa referendum s-a speculat mult pe seama viitorului premier, dezbateri intense existand si cu privire la momentul si modul in care Marea Britanie va incepe negocierile pentru iesirea din UE.
Boris Johnson, fostul primar al Londrei si unul dintre liderii taberei "Leave", este vazut ca potential castigator al postului de premier. El a avut intalniri cu ...citeste mai departe despre "Brexit: La Londra se cauta un premier. Cine il va inlocui pe Cameron si va activa articolul 50?" pe Ziare.com mai mult
Luni, 27 Iunie 2016, ora 19:18
Premierul Marii Britanii aduce noi argumente pentru a intari pozitia taberei pro-UE din regat inaintea referendumului care va decide statutul tarii in cadrul Uniunii.
Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana ar fi in interesul Statului Islamic si al lui Vladimir Putin, a afirmat David Cameron, in cadrul sedintei Forumului Economic Mondial de la Londra, relateaza IB Times.
Marea intrebare
In fata pericolului terorist si a riscurilor de securitate care pandesc intrega Europa, premierul Cameron spera sa-i convinga pe britanici ca este in interesul tarii sa ramana parte a blocului continental.
"Merita sa ne punem intrebarea: 'Cine ar fi fericit in cazul iesirii noastre din UE?' Putin ar fi fericit. Cred ca si al-Baghdadi ar fi fericit (liderul ISIL - n.red.) ", a declarat seful guvernului de la Londra.
Un abandon al Marii Britanii ar crea un vid de securitate in cadrul UE, dar ar prezenta riscuri si pentru Regatul Unit, in contextul in care impartasirea datelor intre serviciile de informatii ar fi afectata.
Poli de putere
Eurasia Review prognozeaza si ca Brexit ar putea influenta majoritatea statelor din UE sa adopte o pozitie pro-Rusia.
"Este binecunoscut faptul ca Moscova prefera sa negocieze cu fiecare stat in parte, in locul unei discutii purtate cu intregul bloc comunitar. Rusia prefera divizarea statelor membre UE", a explicat Palmer Morgan de la Institutul German pentru Securitate si Relatii Internationale.
Diplomatii rusi sustin insa... mai mult
Miercuri, 18 Mai 2016, ora 13:30
2Dupa mai multe zile in care semnalele venite de la Londra pe tema ramanerii Marii Britanii in Uniunea Europeana au fost mai mult confuze, premierul David Cameron da semne ca este decis sa inainteze o lista cu propuneri clare pentru Bruxelles.
Lista lui Cameron include masuri de protectie a lirei sterline in fata euro, de eliminare a unor riscuri privind suveratitatea Regatului Unit, dar si modificari in sistemul de asigurari sociale pentru muncitorii veniti din alte state europene, regula discriminatorie conform legislatiei commune, remarca New York Times.
Conditii noi
Cameron este pe punctul de a incepe procesul de negociere cu partenerii europeni pentru a stabili noile reguli care ar trebui sa se aplice in conditiile in care insularii decid ca vor sa mai faca parte din Uniunea Europeana.
Proiectul premierului britanic se intituleaza "O afacere mai buna", iar liderul politic de la Londra nu se sfieste sa puna pe masa subiecte care vin si din tabara adversarilor politici conservatori.
Lista lui Cameron include stabilirea unor mecanisme de protectie pentru moneda nationala in fata euro sau acordarea unui rol decizional mai mare pentru parlamentele nationale in relatia politica cu Bruxellesul.
De asemenea, Marea Britanie vrea sa isi retraga angajamentul unei integrari totale in cadrul blocului comunitar, o tema pe care conservatorii au contestat-o ca aducand atingere suveranitatii Regatului Unit.
Un alt punct fierbinte inclus pe lista de refiorme pe care... mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2015, ora 17:17
Nici Downing Street nu mai este ce era odata! - par sa realizeze cu ingrijorare britanicii. La numarul 10, conform unei traditii de peste 300 de ani, se gaseste resedinta premierul britanic, in acest caz David Cameron.
La 320 de metri mai incolo, intr-un apartament ascuns in proprietatea unor firme offshore, serviciile de informatii britanice si presa locala au avut surpriza sa descopere un oaspete surpriza: vicepremierul rus, Igor Shuvalov, unul dintre protejatii lui Putin, relateaza Daily Mail.
Cu vedere la Ministerul Apararii
Ce-i drept, oficialul rus nu se bucura de o vedere directa catre locuinta de serviciu a premierului Cameron, dar timp de 12 ani a putut sorbi in voie activitatea intensa din cadrul Ministerului Apararii de la Londra.
Apartamentul lui Shuvalov are aproape 500 de metri patrati si este in proprietatea unei companii detinute de ministru, a dezvaluit Alexander Navalny, unul dintre opozantii regimului Putin din Rusia.
Anul trecut, locuinta a facut obiectul unei tranzactii intre doua firme offshore detinute de Shuvalov, valoarea de vanzare fiind de 12 milioane de lire conform taxei de timbru, in valoare de 800.000 de lire sterline.
Oficial, vicepremierul Igor Shuvalov a declarat in fisa fiscala din Rusia o avere incomparabil mai mica: echivalentul a 153.271 de lire sterline, iar salariul sau anual abia depaseste 12.000 de lire.
Nimic nou
Practic, Igor Shuvalov, 48 de ani, este al treilea om ca importanta in Rusia dupa presedintele... mai mult
Luni, 03 August 2015, ora 15:16
Urmatoarele 18-24 de luni se anunta a fi hotaratoare pentru forma pe care o va imbratisa Uniunea Europeana in urmatoarele decenii, iar Marea Britanie tocmai a pornit cronometrul.
Reinvestirea lui David Cameron in functia de sef al cabinetului britanic va fi onorata de organizarea referendumului prin care insularii vor trebui sa decida daca raman sau ies din UE.
Insa, realegerea conservatorlor lui David Cameron intr-o maniera fara drept de apel si total neasteptata ii ofera premierului britanic sansa de a initia un program de reforme europene de care sa beneficieze toti membri Uniunii, scrie fostul prim-ministru suedez Carl Bildt intr-un editorial Project Syndicate.
De pe alte pozitii
Timp de cativa ani, Cameron a fost nevoit sa cedeze presiunilor facute de aripa anti-europeana din Partidul Conservator, mai mult pentru a limita influenta partidului UKIP, care militeaza pentru iesirea din Uniune.
Insa, victoria inregistrata in alegerile de saptamana trecuta a consolidat pozitia premierului britanic, lasand oportunitatea ca acesta sa se prezinte sub aspectul sau de european devotat si pragmatic.
Intr-o serie de discursuri publice din ultimii ani, David Cameron a facut referire frecvent la un program de reforme europene axat pe crestera competitivitatii in cadrul UE si cresterea gradului de transparenta al institutiilor de la Bruxelles.
Intr-o epoca in care ne confruntam cu revansismul rusesc si cu raspandirea conflictelor in Orientul Mijlociu, discursul... mai mult
Luni, 11 Mai 2015, ora 18:10
Barack Obama il va primi pe premierul britanic David Cameron la Casa Alba luni pentru a discuta despre situatia din Siria si summitul G8 care va avea loc luna viitoare in Irlanda, au anuntat oficiali americani miercuri, relateaza AFP.
"Vizita premierului subliniaza relatia speciala dintre Statele Unite si Marea Britanie, o relatie cruciala pentru avansarea securitatii si prosperitatii noastre", se arata intr-un comunicat al Casei Albe.
Potrivit comunicatului, pe langa Siria si G8, cei doi lideri vor aborda dosarul de cooperare comerciala si economica dintre cele doua tari. Ei vor vorbi de asemenea despre masurile antiterorism.
Vizita lui Cameron are loc in contextul in care Statele Unite cauta sa imprime un nou avant diplomatic in vederea solutionarii conflictului din Siria, intr-un efort comun cu Rusia, care este pana in prezent unul dintre principalii sustinatori ai lui Bashar al-Assad.
Secretarul de Stat John Kerry s-a intalnit marti la Moscova cu presedintele rus Vladimir Putin si a facut apel pentru ca cele doua state sa "gaseasca un teren comun" in vederea rezolvarii conflictului sirian.
Washingtonul si Moscova spera sa poata organiza pana la sfarsitul lui mai o conferinta internationala cu privire la Siria cu scopul de a gasi o solutionare politica, potrivit unui acord incheiat la Geneva la 30 iunie 2012 intre marile puteri.
Acest acord, care nu a fost niciodata aplicat, a trasat calea catre un guvern sirian de tranzitie, fara a mentiona soarta... mai mult
Joi, 09 Mai 2013, ora 08:20