Incepand cu 3 august, Ziare.com imi ofera posibilitatea de a comunica, de doua ori pe saptamana, cu cititorii extrem de avizati ai acestui site.
Cred, cu tarie, ca astazi evolutiile in relatiile internationale ne privesc si ne afecteaza pe fiecare in parte, deci este firesc sa fim bine informati, sa intelegem ce se intampla cu noi si in jurul nostru.
Romania si romanii in lume nu mai reprezinta o simpla paradigma de imagine care se rezolva cu sarmale si invitati din tara la zilele nationale.
Astazi amenintarile de tot felul izbucnesc in jurul Romaniei, iar pentru milioanele de romani care traiesc in strainatate imaginea lor si a tarii lor a devenit un factor de securitate personala.
Ma voi stradui sa explic momentele in care ne aflam, dezvoltarile in domeniul securitatii, atitudini, reactii, planuri si greseli la nivel global sau regional care, in opinia mea, au semnificatie si pentru noi romanii.
Ma bazez pe publicul perceptiv si atent al Ziare.com.
Va rog sa-mi ...citeste mai departe despre "Si totusi Europa" pe Ziare.com mai mult
Luni, 03 August 2015, ora 11:00
Criza traversata in ultimii ani a adancit spectaculos falia, deja existenta, dintre tarile bogate si bine dezvoltate economic din nordul Europei si cele cu resurse si mijloace mai modeste, aflate in sud.
Rata somajului la cele dintai atinge o medie de 12%, in timp ce somajul ajunge in Grecia si Spania la peste 25%, cu o cota mai mult decat alarmanta in randul tineretului: 60%.
Venitul total pe locuitor la nivelul intregii Uniuni se situeaza la nivelul celui inregistrat in anul 2007, in timp ce Grecia s-a intors la cel din anul 2000, iar Italia la cel din 1997, noteaza Project Syndicate.
Europa bogata si Europa saraca
Este deci din ce in ce mai clar ca UE se separa in doua segmente: unul bogat si prosper care se imbogateste necontenit si unul sarac si neajutorat, a carui situatie precara se accentueaza an de an.
A devenit clar faptul ca politicile de austeritate la care s-au aliniat mai multe tari sarace, fara adoptarea de masuri capabile care sa compenseze declinul ...citeste mai departe despre "Bomba cu ceas a Europei a inceput sa ticaie?" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 01 Ianuarie 2014, ora 18:00
Alegerile legislative germane vor debloca mai multe dosare economice europene majore daca, indiferent de rezultat, pozitia Berlinului nu se va schimba in mod fundamental, cel putin pe termen scurt, apreciaza mai multi analisti.
"Europa asteapta alegerile" deoarece "au fost amanate numeroase decizii", subliniaza Carsten Brzeski, o economista la banca olandeza ING. Nicolas Veron, de la centrul european de reflectie Bruegel, vorbeste chiar despre o "paralizie", se arata intr-o analiza Mediafax.
Dezbaterile privind situatia Greciei si uniunea bancara vor putea, astfel, sa fie reluate.
"Grecia nu va putea sa isi ramburseze datoria, si va fi necesar ca Germania sa recunoasca acest lucru", a avertizat Fabian Zuleeg, directorul centrului de reflectie European Policy Centre, care se asteapta la o noua restructurare a datoriei grecesti, "la un moment sau altul", dupa alegerile germane.
Pe fond, conservatorii din cadrul CDU, prezentati ca favoriti in sondaje, si opozitia social-democrata din cadrul SPD nu au totusi viziuni atat de diferite pe cat ar parea cu privire la ajutorarea Greciei. In contextul in care europenii ar putea sa discute inca din toamna despre un nou plan de ajutorare a Atenei, cele doua partide "se opun unei stergeri a datoriei", subliniaza Carsten Brzeski.
"Nu va exista o schimbare fundamentala a atitudinii Guvernului" german, subliniaza Veron.
In ceea ce priveste uniunea bancara, pana in prezent Berlinul s-a opus cu fermitate crearii unei... mai mult
Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 14:33
Planul lui Draghi nu poate functiona cand guvernele nationale nu cer ajutorul si nu sunt pregatite sa adopte politici de crestere economica.
Banca Centrala Europeana este cea mai in masura sa influenteze politica financiara si monetara a continentului, dar nu poate face nimic in legatura cu problemele politice la nivel national.
Pietele au aratat entuziasm la anuntul BCE cu privire la planul lui Mario Draghi care prevede achizitia obligatiunilor tarilor cu probleme si sa realizeze uniunea bancara europeana. Criza datoriilor suverane parea sa fie pe punctul de a fi rezolvata, comenteaza Business Insider.
Protestele din aceasta saptamana arata clar ca si guvernele si institutiile europene sunt neputincioase in fata lipsei de coeziune la nivel national din tarile membre.
BCE nu poate sprijini Spania daca prim-ministrul Mariano Rajoy nu cere ajutorul, fiindu-i teama de separarea Cataloniei sau daca guvernul grec nu poate impune politici de austeritate de teama protestelor.
Mediul politic european devine tot mai instabil, iar lipsa de incredere in insitutiile statului sau cele ale Uniunii Europene duce la o crestere tot mai mare a sentimentelor nationaliste si extremiste.
Guvernele europene, incapabile sa actioneze decisiv
La intalnirea de sambata cu Hollande, Angela Merkel nu s-a aratat dispusa sa ia vreo hotarare clara in legatura cu problemele de pe agenda discutiei, in special realizareaunei uniuni bancare europene si aprobarea planului lui Mario... mai mult
Joi, 27 Septembrie 2012, ora 13:09
Miliardarul George Soros a cerut Germaniei fie sa conduca zona euro afara din recesiune, prin stimularea cresterii economice, crearea unei autoritati fiscale comune si garantarea de obligatiuni comune, fie sa paraseasca uniunea monetara pentru a salva viitorul europei.
"Fiti lider sau parasiti euro: aceasta este o decizie legitima pe care trebuie sa o ia Germania. Fie impartasiti soarta cu restul Europei, va asumati riscul de a va scufunda sau de a inota impreuna, fie parasiti euro, pentru ca daca plecati problemele zonei euro se vor ameliora", a declarat George Soros pentru Financial Times.
Conform acestuia, situatia este in intregime dependenta de atitudinea Germaniei. "Daca insista asupra unei politici de austeritate, de intarire a pozitiei actuale deflationiste si nu se va clinti de la ea, atunci, in realitate ar fi chiar mai bine pentru ea pe termen lung (sa plece)".
Soros, un puternic sustinator al integrarii europene, dar un critic vehement al gestionarii crizei din zona euro de catre Germania inca din 2010, a laudat ultimul demers al Bancii Centrale Europene (BCE) de a se reveni la cumpararea de obligatiuni de stat din zona euro drept "un pas mai puternic decat cele precedente".
"Acest demers va avea un efect. Ar putea pune chiar bazele pentru o eventuala solutie. Dar este un paliativ, nu o solutie", a spus Soros.
Doar prin simpla anuntare a faptului ca posibila interventie a BCE ar trebui sa reduca prima de risc pe care Madridul trebuie sa o... mai mult
Luni, 10 Septembrie 2012, ora 12:47
Caderea intr-o criza economica severa la nivel global similara Marii Depresiuni din anii '30 este o posibilitate foarte reala, insa istoria, progresul civilizatiei si predispozitia mult mai redusa la radicalizare politica in statele dezvoltate fac putin probabil un nou razboi mondial.
"Se strica treaba din nou? Adica se strica rau - mare depresiune, razboi mondial? Genul de eveniment cataclismic despre care generatia mea a invatat sa creada ca isi are locul doar in cartile de istorie", se intreaba editorialistul Gideon Rachman de la Financial Times.
Situatia din Europa prevesteste rau, ingrijorare impartasita de ministrul polonez de Externe Radoslaw Sikorski si de presedintele francez Nicolas Sarkozy.
Sarkozy:Daca euro explodeaza, Europa va exploda
"Daca euro explodeaza, Europa va exploda. Este garantia pacii pe un continent care a trecut prin razboaie teribile", a afirmat recent Sarkozy, iar oficialul polonez a spus luni seara la Berlin: "Ne aflam pe marginea prapastiei".
Politicienii europeni au apelat de multe ori la perspectiva razboiului ca la o sperietoare, pentru a promova proiectul european, insa astfel de amenintari pot fi cu greu luate in serios in Europa de Vest de o generatie pentru care pacea si prosperitatea reprezinta normalitatea si totul a mers spre mai bine in utlimele decenii.
Mai mult, globalizarea din ultimii 30 de ani a dus sperantele la pace, prosperitate si un nivel de trai rezonabil dincolo de rezervatia privilegiata din Vest, iar... mai mult
Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 16:11
Criza datoriilor suverane a aruncat Europa in cea mai dificila perioada de dupa Al Doilea Razboi Mondial, a declarat, luni, cancelarul german Angela Merkel, potrivit CNBC.
Merkel a declarat, intr-un discurs la o reuniune a propriului partid, ca se teme ca daca euro se va prabusi intreaga Europa va esua si a promis sa faca tot posbilul sa impiedice o astfel de situatie.
Europa trebuie sa-si creeze noi structuri pentru o integrare mai puternica a statelor membre, a adaugat Merkel.
Sunt necesare sanctiuni care sa se activeze automat in cazul tarilor care incalca Pactul de Stabilitate si Crestere. Seful guvernului german a reluat apelul pentru introducerea unei taxeasupra tranzactiilor bancare si interzicerea vanzarii de actiuni in lipsa, daca nu la nivel global cel putin in zona euro. In cazul unei vanzari in lipsa, un broker imprumuta pentru o anumita perioada actiuni de la proprietarul acestora. Brokerul vinde actiunile si mizeaza, pentru a obtine profit, pe o scadere a cotatiei pana la momentul cand va trebui sa cumpere pentru a inapoia titlurile.
Cancelarul a incercat sa-si pregateasca formatiunea politica, Uniunea Crestin Democrata, pentru urmatoarele luni de lupta impotriva crizei si pentru eforturile de a promova o integrare politica si fiscala mai puternica a Europei, noteaza CNBC.
"Aceste evenimente pot fi foarte importante pentru asigurarea de sprijin in interiorul partidului. Am vazut cateva guverne doborate de criza. Este clar ca Merkel trebuie sa... mai mult
Luni, 14 Noiembrie 2011, ora 16:04
Daca pentru premierul Emil Boc cuvintele de ordine in privinta politicilor fiscale sunt "precautie" si "moderatie", pentru ministrul Tabara criza nu va fi atat de urata in Romania ca in alte state europene comuniste. In ceea ce-l priveste pe fostul presedinte Ion Iliescu, acesta crede oricare ar fi evolutia la nivel mondial, Romania va avea de suferit, potrivit Mediafax.
Boc: Avem avantajul unei usoare stabilitati macroeconomice
"Cuvantul de ordine este acela de precautie si moderatie in tot ce inseamna politici fiscale si politici guvernamentale.
Pietele internationale nu sunt calme, situatia nici din America nici din Europa nu este inca stabila din punct de vedere economic. Noi avem avantajul unei usoare stabilitati macroeconomice determinate de masurile de anul trecut, dar nu avem voie sa facem niciun exces care sa compromita aceasta stabilitate, nici in politica fiscala, nici in politica monetara si evident trebuie sa fim atenti la ceea ce se intampla cu pietele internationale de care depindem in mod foarte clar", a precizat Emil Boc inainte de sedinta BPN, intrebat in legatura cu criza mondiala.
El a spus ca tara noastra poate trece prin aceasta perioada dificila cu "echilibru si prudenta".
Anastase: Am discutat in coalitie despre criza mondiala si despre faptul ca trebuie sa fim precauti
"Am discutat in coalitie despre criza mondiala si despre faptul ca trebuie sa fim precauti si sa luam deciziile corecte. Am discutat sa mentinem procesul de reducere a... mai mult
Luni, 08 August 2011, ora 18:30
In urmatoarele saptamani Comisia Europeana va face o analiza "foarte serioasa" pentru a vedea in ce masura autoritatile romane au indeplinit cerintele pentru acordarea celei de a doua transe de imprumut de la UE, a spus comsiarul Leonard Orban cand a fost intrebat de actuala criza politica, transmite NewsIn.Comisarul european pentru multilingvinsm Leonard Orban, care a participat joi la o dezbatere la Grupul pentru Dialog Social a fost intrebat cum influenteaza actuala criza politica capacitatea Romaniei de a-si respecta angajamentele luate fata de FMI si de a-si negocia un post de comisar european."Din postura mea de comisar nu comentez chestiuni politice legate de viata politica din Romania sau din alte state membre. Acestea sunt limitele de competenta pe care le avem. Sigur, in orice caz, sunt lucruri importante care urmeaza", a atras atentia Orban."Va fi facuta in perioada urmatoare o analiza foarte serioasa de catre CE in ce masura autoritatile romane au indeplinit cerintele pentru acordarea celei de a doua transe de imprumut de la Uniunea Europeana. Vorbesc de urmatoarele saptamani, o analiza se va face in urmatoarele saptamani si o decizie va urma sa fie luata ulterior", a explicat comisarul roman.Totusi, comisarul a subliniat ca in analiza sunt luate in considerare criteriile economice.
"Criteriile (analizei - n.r.) sunt economice, sunt chestiuni foarte clare in legatura cu care Guvernul Romaniei s-a angajat. Stabilitatea politica nu este un criteriu. (...).... mai mult
Vineri, 02 Octombrie 2009, ora 09:18