Principalele institute de cercetare economica din Germania au cerut miercuri autoritatilor de la Berlin sa renunte la politica bugetara "black zero" - prin care nu se fac noi imprumuturi - daca perspectiva economica pentru cea mai mare economie europeana se va deteriora suplimentar, transmite Reuters.
Conform bugetului pe 2019, pentru al saselea an consecutiv, Guvernul de la Berlin nu intentioneaza sa recurga la imprumuturi, o strategie cunoscuta in Germania sub numele de "schwarze Null" ("black zero" / "fara noi imprumuturi").
Aceasta politica a fost criticata in trecut deoarece masurile de austeritate au fost implementate in detrimentul investitiilor in educatie, in constructia de locuinte si in infrastructura publica.
"Per ansamblu, in prezent nu sunt motive pentru noi decizii fiscale", apreciaza institutele in raportul lor comun, adaugand ca Executivul ar trebui sa foloseasca spatiul fiscal daca scaderea activitatii economice devine mai accentuata.
Intr-un astfel de scenariu, spatiul fiscal de care dispune Guvernul nu ar trebui restrictionat din cauza obiectivului de a mentine un buget echilibrat, sustin institutele.
Conform reglementarilor germane, Guvernul federal poate recurge la imprumuturi de pana la 0,35% din PIB.
Miercuri, principalele institute de cercetare economica din Germania si-au inrautatit estimarile privind evolutia PIB-ului tarii in 2019 si in 2020 pe fondul cererii globale mai slabe si al sporirii incertitudinilor din cauza... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2019, ora 15:50
Alegerile legislative germane vor debloca mai multe dosare economice europene majore daca, indiferent de rezultat, pozitia Berlinului nu se va schimba in mod fundamental, cel putin pe termen scurt, apreciaza mai multi analisti.
"Europa asteapta alegerile" deoarece "au fost amanate numeroase decizii", subliniaza Carsten Brzeski, o economista la banca olandeza ING. Nicolas Veron, de la centrul european de reflectie Bruegel, vorbeste chiar despre o "paralizie", se arata intr-o analiza Mediafax.
Dezbaterile privind situatia Greciei si uniunea bancara vor putea, astfel, sa fie reluate.
"Grecia nu va putea sa isi ramburseze datoria, si va fi necesar ca Germania sa recunoasca acest lucru", a avertizat Fabian Zuleeg, directorul centrului de reflectie European Policy Centre, care se asteapta la o noua restructurare a datoriei grecesti, "la un moment sau altul", dupa alegerile germane.
Pe fond, conservatorii din cadrul CDU, prezentati ca favoriti in sondaje, si opozitia social-democrata din cadrul SPD nu au totusi viziuni atat de diferite pe cat ar parea cu privire la ajutorarea Greciei. In contextul in care europenii ar putea sa discute inca din toamna despre un nou plan de ajutorare a Atenei, cele doua partide "se opun unei stergeri a datoriei", subliniaza Carsten Brzeski.
"Nu va exista o schimbare fundamentala a atitudinii Guvernului" german, subliniaza Veron.
In ceea ce priveste uniunea bancara, pana in prezent Berlinul s-a opus cu fermitate crearii unei... mai mult
Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 14:33
Guvernanta in zona euro ar trebui intarita prin "modificari limitate" aduse tratatului european, este de parere ministrul german de finante, Wolfgang Schauble.
"Ne trebuie modificari limitate ale Tratatului pentru a avea cele mai eficiente mecanismele de control ale angajamentelor asumate, o politica bugetara comuna si o crestere a competitivitatii diferitelor economii", a declarat oficialul german precizand ca nu doreste "un nou Tratat".
Germania solicita o modificare a Tratatelor europene care sa prevada posibilitatea de a depune plangeri la Curtea Europeana de Justitie impotriva statelor care incalca regulile disciplinei bugetare sau chiar punerea lor sub tutela in cazul incalcarii repetate a acestor reguli.
"De ce avem dreptul sa depunem o plangere la Curtea europeana de Justitie pentru incalcarea dreptului european dar nu si pentru incalcarea Pactului de stabilitate?", acesta din urma fiind destinat evitarii deficitelor bugetare prea mari, se intreaba ministrul german.
Membru al partidului conservator CDU, Schauble a mai declarat ca formatiunea sa politica va cere alegerea presedintelui Comisiei europene prin vot universal, considerand ca "aceasta va fi o adevarata revolutie". mai mult
Duminica, 13 Noiembrie 2011, ora 09:33