Banca Centrala Europeana (BCE) isi va relaxa si mai mult politica daca inflatia nu revine in apropiere de obiectivul tinta, a declarat marti presedintele BCE, Mario Draghi, care a alimentat astfel asteptarile privind noi masuri de stimulare monetara in zona euro in urmatoarele saptamani, transmite Reuters.
Obiectivul tinta al Bancii Centrale Europene (BCE) este o crestere a preturilor mai mica, dar apropiata de 2%. Insa, Oficiul european de statistica (Eurostat) a anuntat luni ca in luna mai 2019 inflatia in zona euro a coborat pana la 1,2%, cel mai scazut nivel din ultimele 12 luni, de la un nivel de 1,7% inregistrat in aprilie 2019.
"In absenta unei imbunatatiri, astfel incat o convergenta sustenabila spre obiectivul nostru de inflatie sa fie amenintata, vor fi necesare noi stimulente" a declarat Mario Draghi cu ocazia forumului anual al BCE organizat la Sintra, Portugalia. Draghi a subliniat ca BCE poate sa coboare si mai mult dobanzile, sa isi ajusteze comunicarea avansata, si sa adopte masuri care sa compenseze eventualele efecte secundare ale dobanzilor negative.
"Vom utiliza toata flexibilitatea permisa in cadrul mandatului nostru pentru a ne indeplini mandatul, si vom face acest lucru si pentru a raspunde la orice provocare la adresa stabilitatii preturilor in viitor", a subliniat Draghi.
Pietele financiare au reactionat imediat la declaratiile lui Mario Draghi, pe care le-au interpretat ca mesaje in favoarea stimularii monetare a economiei, astfel ca... mai mult
Marti, 18 Iunie 2019, ora 14:29
Banca Centrala Europeana (BCE) va astepta pana la sfarsitul anului sa evalueze consecintele vastului pachet de masuri de stimulare a economiei anuntate joi, inainte de a decide eventuale actiuni suplimentare, a declarat vineri Luc Coene, membru in consiliul guvernatorilor institutiei.
"Trebuie sa lasam timp, sa asteptam pana la sfarsitul anului pentru a vedea cum reactioneaza economia la aceasta injectie dee lichiditati", a afirmat Coene, guvernatorul Bancii Nationale a Belgiei, intr-o conferinta de presa la Bruxelles, relateaza AFP.
El s-a exprimat dupa reuniunea de joi a BCE, la care au fost anuntate o serie de masuri pentru prevenirea incetinii inflatiei si pentru sustinerea cresterii economice in zona euro.
"In functie de rezultate, vom vedea daca va fi nevoie sau nu de masuri suplimentare", a spus Coene.
Scaderea prelungita a inflatiei este riscanta
El a subliniat ca mentinerea la un nivel scazut a inflatiei o lunga perioada de timp nu este lipsita de riscuri, de aceea este important ca BCE sa ia masuri.
BCE a redus joi dobanda de politica monetara la un nou minim record, de la 0,25% la 0,15%, si a coborat rata la depozitele constituite de banci la -0,1%, devenind astfel prima mare banca centrala care va taxa banii pastrati de banci in conturi BCE.
Rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare va fi scazuta de la 0,25% la 0,15%, dobanda la facilitatea de creditare marginala va cobori de la 0,75% la 0,4%, iar cea la facilitatea de depozit... mai mult
Sambata, 07 Iunie 2014, ora 14:46
Presedintele BCE, Mario Draghi a declarat, miercuri, ca exista riscul ca recuperarea economica a zonei euro sa esueze, in timp ce perspectiva inflatiei, care arata ca ar putea cobori sub tinta de 2% abia anul urmator, nu face necesara renuntarea la politicile monetare relaxate.
"Perspectiva economica ramane sub presiune. Riscurile pentru perspectiva economica predomina", a declarat Draghi in deschiderea unei conferinte de presa, dupa ce Banca Centrala Europeana (BCE) a decis sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 1%.
Evaluarea BCE privind economia a ramas similara cu cea din luna precedenta, dupa cateva luni in care limbajul a devenit mai pozitiv.
Estimarile privind inflatia nu impun o renuntare la masurile mai relaxate de politca monetara, avand in vedere starea economiei, a spus presedintle BCE.
"Exista presiuni inflationiste din partea preturilor mai ridicate la petrol si taxelor indirecte mai ridicate pe termen scurt, dar asteptarile de inflatie sunt bine ancorate pe termen mediu. Avand in vedere actuala situatie a productiei si somajului, aflat la un nivel istoric ridicat, orice discutie de retragere (a politicilor monetare relaxate, n.r.) este prematura", a afirmat el.
Masurile neconventionale ale bancii, intre care si lichiditatile de circa 1.000 de miliarde de euro introduse in sistemul financiar, sunt temporare, a declarat Draghi, fara a mentiona cand va incepe retragerea acestora.
Mai multi guvernatori de banci... mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 22:00
Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut miercuri dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 1%, pentru a patra luna consecutiv, conform asteptarilor analistilor. Anuntul BCE va fi urmat de o conferinta de presa a lui Draghi. Sedinta de politica monetara a fost organizata miercuri si nu joi, ca de obicei, ca urmare a apropierii sarbatorilor de Pasti.
Dobanda BCE s-a aflat la 1% si in perioada mai 2009 - aprilie 2011, inainte de a fi majorata de doua ori anul trecut, in aprilie de la 1% la 1,25% si in iulie de la 1,25% la 1,5%.
Dupa preluarea mandatului de presedinte de catre italianul Mario Draghi, BCE a taiat de doua ori dobanda cheie, de la 1,5% la 1,25% in noiembrie si de la 1,25% la 1% in decembrie.
Analistii se asteapta ca BCE sa reziste presiunilor unui grup de sefi de banci centrale din zona euro, condus de Bundesbank, care vor pregatirea retragerii masurilor de combatere a crizei in urma carora au fost relaxate regulile la accesarea de fonduri.
BCE a introdus in sistemul financiar lichiditati de circa 1.000 de miliarde de euro prin licitatiile organizate in decembrie si noiembrie, cu scopul de a evita o criza a creditelor sfarsitul anului trecut, care ameninta sa exacerbeze criza datoriilor si sa puna in pericol operatiunile monetare.
Grupul de bancheri condus de Germania se teme ca lichiditatile foarte mari intoduse in sistemul financiar risca amplificarea presiunilor inflationiste.
Inflatia din zona euro s-a redus in martie la... mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 17:43