Modelul politicii anti-austeritate care a dus la victoria partidului Syriza in alegerile anticipate din Grecia tinde sa fie copiat la scara larga pe continent.
Daca in Franta si Spania agitatia starnita de Frontul national si Podemos s-a mai domolit, viata politica din Portugalia tinde sa dea in clocot.
Partidul Socialist Portughez ameninta sa intre la guvernare cu o platforma program copiata parca dupa model elen.
Vestea anuleaza din start posibilitatea unui compromis rezonabil intre Grecia si Germania, Berlinul nefiind acum in postura de a face concesii, arata The Telegraph.
Politica inversa
Dupa 5 ani in care au reusit sa faca fata crizei financiare prin aplicarea unei politici de austeritate, portughezii par sa-si fi pierdut rabdarea si dau credit in alegeri reprezentantilor Partidului Socialist.
Platforma electorala a acestora vizeaza reluarea angajarilor in sistemul bugetar si eliminarea masurilor dure care au fost impuse de creditorii internationali.
"Vom initia o politica inversa", sustine liderul socialist Antonio Costa.
Acesta afirma ca o mare parte din membrii miscarii sustin eliberarea de obsesia austeritatii.
Costa insista pe ideea ca Portugalia trebuie sa isi reconstruiasca sectoarele cheie ale sistemului public, afectat de restructurarea impusa de troika creditorilor: FMI, CE, BCE.
Alegerile generale din Portugalia urmeaza a se desfasura in octombrie, iar socialistii sunt pe primul loc in sondaje, urmati indeaproape de... mai mult
Miercuri, 20 Mai 2015, ora 15:06
Frankfurt a fost un oras fierbinte la propriu, miercuri, cand demonstratiile din fata noului sediul al Bancii Centrale Europene au degenerat in conflicte de strada intre fortele de ordine si protestatari.
La orele pranzului, strazile erau un adevarat camp de lupta intesat de politisti si de oameni care acuzau institutia ca le-a ruinat vietile. In cateva ore s-au inregistrat 350 de arestari si 7 masini de politie au fost incendiate.
Momentul protestelor violente coincide cu inaugurarea sediului bancii, o lucrare de 1,2 miliarde de euro, iar organizatorii manifestatiei, grupul Blockupy, noteaza pe pagina web:
"Cu greu putea fi gasit un moment mai prielnic pentru a bloca BCE", arata un reportaj CNN.
O institutie hulita
In inima Europei nu te-ai astepta sa vezi zi de zi o institutie hulita cu aplomb, dar BCE si-a consolidat in ultimii ani acest statut de "sperietoare".
Simbol al politicii de austeritate, Banca Centrala Europeana este invinovatita pentru inrautirea conditiilor de trai pentru zeci de milioane de locuitori din zona euro.
Parte din celebra "troika" a creditorilor, alaturi de Fondul Monetar International si Comisia Europeana, BCE este considerata responsabila pentru limitarea conditiilor de trai din Grecia, Irlanda sau Portugalia, tari supuse unui proces de asistenta finaciara dupa acordarea imprumuturilor care le-au salvat de la faliment.
Imprumuturile au fost acordate doar dupa ce guvernele tarilor respective s-au angajat sa reduca... mai mult
Miercuri, 18 Martie 2015, ora 17:44
Aproximativ 25 de milioane de europeni risca sa ajunga sub pragul saraciei pana in 2025 daca liderii lor mentin actualele politic de austeritate, a avertizat joi Oxfam, cu o zi inaintea unei reuniuni a ministrilor de finante din Uniunea Europeana, transmite AFP.
Modelul european "este in prezent direct contestat de politicile de austeritate prost concepute", se arata intr-un raport al organizatiei nonguvernamentale pentru lupta impotriva saraciei.
Directoarea biroului european al Oxfam, Natalia Alonso, acuza declinul drepturilor sociale, "taierile radicale din bugetele securitatii sociale, sanatatii si educatiei, reducerea drepturilor angajatilor si fiscalitatea inechitabila", principii de baza in ultimii trei ani ale masurilor economice adoptate in scopul redresarii finantelor publice in Europa.
"In 2011, in cadrul Uniunii Europene 120 de milioane de persoane traiau sub pragul saraciei" (mai putin de 60% din venitul mediu), iar "numarul acestora ar putea creste cu 15 pana la 25 de milioane daca masurile de austeritate vor continua", ridicand la peste un sfert din totalul populatiei numarul celor amenintati de saracie, inclusiv daca au un loc de munca, este de parere ONG-ul amintit.
Oxfam neaga eficienta masurilor de "excesive de reducere a datoriei" care au afectat cresterea economica si au dus la noi recorduri ale ratei somajului si a caror oportunitate face in prezent obiectul dezbaterilor in randul initiatorilor acestora.
Inegalitatile de pe... mai mult
Joi, 12 Septembrie 2013, ora 09:01
Transportul public si serviciile publice ar urma sa fie afectate joi de cea de a patra greva generala organizata in ultimii doi ani de principalele sindicate, care vor sa protesteze fata de politica de austeritate a Guvernului.
"Ne asteptam la o participare mare a muncitorilor", a declarat Armenio Carlos, secretarul general al Confederatiei Generale a Muncitorilor Portughezi (CGTP), principalul sindicat din Portugalia, care numara aproximativ 500.000 de membri, transmite AFP.
Cel de al doilea sindicat din Portugalia, Uniunea Generala a Muncitorilor (UGT), s-a alaturat si el miscarii de protest, la fel cum a facut si la greva generala din luna noiembrie 2011. Greva de joi va fi "un strigat de revolta pentru a marca o toleranta zero fata de politicile de austeritate ale Guvernului", a declarat presedintele UGT, Carlos Silva.
Incetarea lucrului va afecta in special transporturile. Trenurile, garniturile de metrou si chiar transportul fluvial vor fi oprite, ceea ce ar urma sa provoace ambuteiaje serioase in capitala Lisabona. De asemenea, administratia publica, spitalele si scolile vor functiona si ele la ralanti. Sindicatele au programate marsuri de protest in principalele orase din Portugalia incepand cu ora 13.30 GMT.
In schimbul unui program de asistenta in valoare de 78 de miliarde de euro acordat in luna mai 2011, Guvernul condus de premierul Pedro Passos Coelho a demarat reduceri de salarii in sectorul public si majorari de taxe, care au agravat si mai mult... mai mult
Joi, 27 Iunie 2013, ora 09:09
Sute de functionari portughezi, sositi de pe intregul teritoriu al tarii, au manifestat vineri la Lisabona impotriva precaritatii, scaderii salariilor si masurilor de austeritate adoptate in cadrul planului de ajutor acordat Portugaliei in mai 2011, relateaza AFP.
"Lucrurile s-au inrautatit atat de mult incat am simtit nevoia sa manifestez pentru prima data de cand Guvernul a venit la putere, in urma cu un an", a declarat pentru AFP o functionara, Ana Oliveira, in varsta de aproximativ treizeci de ani, care munceste intr-o scoala primara de la periferia Lisabonei.
"Sunt indignata sa constat ca functionarii sunt folositi ca tapi ispasitori, platand pentru o criza de care nu sunt responsabili", a adaugat ea, tinand un steag de culoarea rosie in mana.
Frontul comun al sindicatelor functionarilor publici a indemnat la organizarea manifestatiei de vineri, 22 iunie, data la care functionarii au fost nevoiti sa renunte la al 13-lea salariu, suprimat anul trecut in cadrul masurilor de austeritate impuse de Guvern.
"Aceasta actiune, care are loc in aceasta zi simbolica, protesteaza fata de furtul celui de al 13-lea salariu si reclama restituirea lui", a subliniat sindicalista Ana Avoila, una dintre organizatoarele acestei defilari, care urma sa se incheie in fata resedintei premierului.
In schimbul unui ajutor international in valoare de 78 de miliarde de euro, acordat pe o perioada de trei ani de catre UE si FMI in mai 2011, Portugalia s-a angajat sa isi asaneze... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2012, ora 19:39
Din ce in ce mai multe voci europene considera ca politicile de austeritate impuse dinspre centrul zonei euro sunt nedemocratice si discretionare; Merkel, pe de alta parte, sustine ca politicile europene trebuie sa se pastreze independente de tulburentele din pietele financiare - acestea sunt principalele stiri din presa economica internationala de luni.Tentativele europene de tratare a crizei prin masuri de austeritate in statele membre zonei euro determina o pierdere a increderii alegatorilor europeni in politicile impuse de la Bruxelles si Frankfurt, avertizeaza politicieni europeni de varf, dar si multi lideri sindicali. Dupa ce Banca Centrala Europeana a cerut politici de austeritate in Grecia, Portugalia, Irlanda si Italia - chiar solicitand explicit primului ministru italian, Silvio Berlusconi, ce masuri sa fie adoptate si cand sa fie adoptate - reactiile critice au crescut peste tot in Europa, informeaza The Guardian. Berlusconi a precizat chiar ca o astfel de politica face ca administratia sa sa para "un guvern ocupat". "Italia este sub tutelajul UE. iar o tara aflata sub tutelaj nu este o tara libera si democratica", a declarat un politician italian. De asemenea, politicieni din Irlanda critica interventiile BCE si mai ales puterea discretionara de care se bucura aceasta, putere a unei conduceri nealese, numita si nedemocratica. European Public Sector Union, cea mai mare federatie sindicala din Europa, a acuzat BCE de coordonarea in secret a politicii fiscale si... mai mult
Luni, 22 August 2011, ora 11:30
Sefii de state si de guverne din Uniunea Europeana au inceput joi un summit de doua zile, la Bruxelles, dominat de criza politica din Portugalia, care ameninta sa destabilizeze din nou zona euro, si interventia militara din Libia, informeaza Mediafax.
Reuniunea are loc la o zi dupa demisia premierului portughez Jose Socrates, ca urmare a respingerii de catre Parlament a unui nou plan de austeritate.
Aceasta criza politica arunca Portugalia intr-o incertitudine totala, atat politica cat si economica, si risca sa o constranga sa ceara sprijin financiar extern.
Inainte de inceperea summitului, mai multi responsabili europeni s-au declarat pregatiti, in anumite conditii, sa sprijine Portugalia cu o suma de circa 75 miliarde de euro, potrivit sefului Eurogroup, Jean-Claude Juncker.
La acest summit nu este asteptata insa o decizie privind un plan de ajutor pentru Portugalia.
Liderii europeni trebuie sa valideze masurile pregatite de mai multe luni, pentru apararea fata de crizele datoriilor.
Masurile includ consolidarea Fondului de sustinere financiara a zonei euro, crearea unui mecanism permanent care sa inlocuiasca din 2013 facilitatea existenta, precum si intarirea disciplinei bugetare.
Liderii UE vor sa elimine si divergentele referitoare la interventia militara din Libia.
mai mult
Joi, 24 Martie 2011, ora 23:57
Costurile indatorarii Portugaliei au crescut la cel mai inalt nivel de la lansarea monedei euro, in 1999, iar principalii indici bursieri au urcat, joi, pe fondul speculatiilor ca Uniunea Europeana va ajuta tarile cu datorii, relateaza Bloomberg, citat de NewsIn.Randamentul pentru titlurile de stat portugheze scadente la doi ani a atins 6,79% la Bursa de la New York, dupa ce ajunsese chiar la 6,89%, in timp ce randamentul pentru titlurile irlandeze scadente la 10 ani a atins 10% pentru a doua zi consecutiv.
Indicele Europa Stoxx 600 a crescut cu 0,3%, iar indicele Standard & Poor's 500 a urcat cu 0,5 %.
Francul elvetian s-a depreciat fata de principalele valute, in timp ce aurul s-a apropiat de un nou record, iar argintul a atins maximul ultimilor 31 de ani.
Liderii europeni se intalnesc, joi, la Bruxelles dupa ce Parlamentul Portugaliei a respins, miercuri, bugetul de austeritate propus de premierul Jose Socrates, provocand demisia acestuia.
In ciuda crizei politice din Portugalia, bursele au reactionat bine, tocmai pentru ca exista convingerea punerii in aplicare a unui plan european de salvare a tarii, apreciaza analistii citati de Bloomberg.
Royal Bank of Scotland Group a estimat ca imprumutul de care Portugalia are nevoie se cifreaza la 80 de miliarde de euro. mai mult
Joi, 24 Martie 2011, ora 15:04
Romania si Letonia par a fi experimente controlate ale teoriei politicii dure de austeriate, cazul Romaniei fiind relevant pentru o eventuala introducere a unor masuri mai severe de ajustare in Portugalia sau Grecia, potrivit unui comentariu in cotidianul britanic Financial Times (FT), citat de Mediafax.Anul acesta, guvernul roman a adoptat masuri de austeritate care, constient sau nu, au copiat modelul Letoniei.
Letonia si Romania sunt singurele state membre ale Uniunii Europene care au scazut simultan salariile cu aproximativ 30%, au majorat TVA si au redus numarul angajatilor din sectorul public cu circa 20%.
Astfel, atat Romania, cat si Letonia par a fi experimente controlate pentru ipoteza ca beneficiile unor politici indraznete de austeritate vor fi mai mari, intotdeauna, decat impactul negativ al declinului veniturilor din taxe, la care reducerile de cheltuieli au contribuit in prima faza, afirma Cornel Ban, doctor in relatii internationale si politici comparate la Universitatea din Maryland, SUA.
Dimensiunea mai mare a Romaniei, dependenta ridicata de consumul intern, rata ridicata de sindicalizare, sindicatele active si rigiditatea pietei muncii fac experienta tarii si mai relevanta pentru discutia privind adoptarea unor programe mai dure de ajustare in Portugalia si Grecia.
"Pe termen lung situatia s-ar putea imbunatati, dar pana acum austeritatea a adancit declinul, a crescut somajul si a declansat un atac fara precedent asupra serviciilor de baza.
Cand... mai mult
Joi, 23 Decembrie 2010, ora 18:50