Inundatiile reprezinta fenomene care vin insotite mereu de efecte negative, atat din punct de vedere economic cat si social si ecologic. In ultimele saptamani ele au produs daune semnificative gospodariilor romanilor.
Printre cauzele care amplifica efectele dezastruoase ale inundatiilor sunt: despaduririle, gradul mare de urbanizare, amplasarea de locuinte in zone inundabile, sedimentele care se depun pe albiile raurilor, dar si schimbarile climatice tot mai evidente din ultimii ani.
Cum putem limita efectele economice ale inundatiilor?
Utilizand, spre exemplu, asigurarile obligatorii si facultative de locuinte care pot veni in sprijinul tuturor celor afectati de calamitati naturale, inclusiv de inundatii.
In prezent, in Romania exista doua tipuri de asigurari pentru locuinte care acopera inundatiile (incadrate ca dezastru natural): polita obligatorie pentru locuinta, reglementata prin Legea nr. 260/2008, si politele facultative pentru locuinte. Iata si sfaturile practice oferite de specialistii UNSAR pentru rezolvarea unor astfel de situatii.
Beneficiarii care au o asigurare obligatorie de locuinta
In Romania, asigurarile obligatorii de locuinte sunt incheiate de PAID - Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale, prin intermediul societatilor de asigurare care emit polita PAD.
Primul pas este sa discutati cu un reprezentant al societatii la care ati incheiat un contract de asigurare obligatorie a locuintei. De asemenea, puteti lua legatura cu un... mai mult
Miercuri, 24 Iunie 2020, ora 14:39
In urma cu doi ani, 15 iulie a insemnat termenul-limita pentru asigurarea locuintelor impotriva celor trei tipuri de daune majore: cutremure, alunecari de teren si inundatii. Insa in prezent, aceasta masura nu se mai aplica in forma initiala, pentru ca a avut numeroase lacune.
Obligativitatea politelor si amenzile mari anuntate au facut ca in primele luni de campanie numarul asigurarilor incheiate sa ajunga la 800.000.
Insa modificarile cadrului legislativ specific si confuziile create au facut ca, in urmatorii ani, asigurarea locuintelor sa inregistreze un declin semnificativ.
In plus, ulterior au fost acceptate si asigurarile facultative, astfel ca in 2013 exista aproape 400.000 de case asigurate.
Leonard Munteanu, specialist marketing la Blitz Imobiliare, a facut pentru Ziare.com o analiza a cauzelor care au dus la esecul masurii.
"Asigurarea obligatorie a pornit inca de la inceput cu stangul. Nu poti sa obligi un proprietar sa-si asigure locuinta. Daca acest sistem ar fi functionat pe principiul RCA, ar fi fost cu totul altceva. Era un gest de responsabilitate sociala, iar obligativitatea ar fi fost justificata.
Citeste mai multe despre O masura cruciala pentru romani, sortita esecului inca de la inceput pe Ziare.com. mai mult
Luni, 15 Iulie 2013, ora 09:37
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) analizeaza posibilitatea securizarii Fondului de Garantare a societatilor de asigurare din Romania, deoarece exista un risc ridicat ca asiguratorii sa intre in incapacitate de plata, in cazul unui dezastru natural.
"Suntem in faza in care am aprobat de principiu in Consiliul CSA demararea acestei actiuni. A doua faza consta in contactarea mai multor reasiguratori importanti astfel incat sa fie acoperite toate aceste riscuri. La final vom alege reasigurator cu oferta cea mai buna pentru securizarea Fondului de Garantare, cu scopul de a functiona ca o plasa de siguranta in eventualele situatii de dezechilibru din piata asigurarilor, mai ales pe segmentul asigurarilor de incendiu, care includ si politele pentru locuinte", a spus vicepresedintele CSA, Cornel-Coca Constantinescu, in cadrul unei conferinte pe teme de specialitate.
Constantinescu nu spus care va fi modalitatea de "securizare" a Fondului de Garantare si nici de cand va intra in vigoare aceasta.
Oficialul a spus ca in 2011 a crescut volumul primelor subscrise aferente asigurarilor de locuinte, iar societatile de asigurare nu au fonduri suficiente pentru asigurarea riscurilor de catastrofa.
Fondul de Garantare are rolul de a plati din propriile disponibilitati creantele societatilor de asigurare aflate in procedura de faliment, obligatii care decurg direct din contractele de asigurari facultative si obligatorii incheiate de acestea in conditiile legii.... mai mult
Luni, 15 Octombrie 2012, ora 14:43
Numarul politelor obligatorii pentru locuinte a scazut semnificativ, ajungand la 300.000, de la 821.000 in luna august 2011, a declarat, marti, in cadrul audierilor din Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor din Camera Deputatilor, Constantin Buzoianu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
Constantin Buzoianu a declarat ca Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) se afla intr-o situatie dificila in acest moment, iar daca situatia continua, PAID poate intra in incapacitate de plata.
Potrivit oficialului CSA, prin schimbarea Legii 206, care prevede asigurarea obligatorie a locuintei, nu se va majora valoarea politelor de asigurare pentru o persoana care plateste deja asigurare facultativa.
"Acest Pool de asigurare a inceput sa fie concurat de insasi cei 12 membrii ai sai.
De fapt, nu putem vorbi ca silim pe cineva care deja are o asigurare facultativa sa faca o asigurare obligatorie. Practic, cei care detin asigurare facultativa pentru care platesc, de exemplu 50 de euro, si vor incheia o asigurare obligatorie de 20 de euro, vor urma sa plateasca numai 30 de euro pentru asigurarea facultativa. Deci, practic, tot 50 de euro pe an platesc", a explicat seful CSA.
Polita de asigurare obligatorie (PAD) a locuintei poate fi emisa doar de societatile de asigurare actionare PAID. Proprietarii care detin locuinte cu valori de piata peste sumele minime ce pot fi asigurate prin polita PAD, pot incheia asigurari facultative pentru sume... mai mult
Marti, 11 Septembrie 2012, ora 15:48
Proprietarii de locuinte care doresc sa isi asigure locuintele peste sumele obligatorii, de 10.000 de euro, respectiv 20.000 euro, nu vor mai fi obligati sa incheie doua polite, una obligatorie si una facultativa, ci una singura, potrivit Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID).
"PAID va implementa, in perioada urmatoare, un sistem care va simplifica procedura pentru proprietarii care doresc sa isi asigure locuintele peste sumele minime prevazute in legislatia in vigoare. Speram ca in cel mai scurt timp sa nu mai fie nevoie de incheierea a doua polite - obligatorie si facultativa -, si sa implementam un sistem care sa permita acoperirea riscurilor obligatorii si a celor suplimentare pe o singura polita de asigurare", a declarat intr-un comunicat directorul general al PAID, Aurelia Cristea.
Asigurarea locuintelor prin doua polite a fost impusa de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), cu incepere de la 1 septembrie.
Polita obligatorie de asigurare a locuintelor (PAD) acopera trei riscuri de catastrofa naturala - cutremur, inundatii si alunecari de teren - pentru o suma asigurata de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro, in functie de tipul constructiei.
"Obiectivul principal al PAID este gestiunea celor trei riscuri majore de dezastre naturale la care proprietarii de locuinte sunt expusi. Pretul politei PAD are un puternic caracter social, acesta fiind stabilit de legiuitor astfel incat sa fie accesibil oricarui proprietar. Prin... mai mult
Vineri, 07 Septembrie 2012, ora 12:51
Societatile de asigurari vor putea incheia, de la 1 septembrie, contracte facultative pentru locuinte doar pentru sume asigurate mai mari decat cele acoperite prin polita obligatorie pentru locuinte, respectiv 10.000 de euro sau 20.000 de euro, in functie de tipul constructiei, a anuntat CSA.
"Incepand cu 1 septembrie, toate societatile de asigurare autorizate sa subscrie riscuri de catastrofa naturala vor putea incheia asigurari facultative doar pentru sume asigurate care exced celor acoperite prin polita obligatorie pentru locuinte, respectiv 10.000 de euro sau 20.000 de euro", se arata intr-un comunicat al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
Politele facultative incheiate anterior datei de 1 septembrie se vor derula fara nicio modificare pana la expirarea acestora.
Primele polite de asigurare obligatorie a locuintei, denumite PAD, au fost emise de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) in iulie 2010.
In prima sapte luni ale anului, portofoliul PAID a scazut cu aproape 330.000 de contracte, la 246.003 de polite, conform datelor de la 31 iulie.
PAID a fost infiintata in septembrie 2009 in baza prevederilor Legii 260/2008, ale Legii 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor si Legii 31/1990 privind societatile comerciale.
Cei mai mari actionari ai asiguratorului sunt Astra, Groupama si Platinum (fiecare cu 15%). Generali Romania are o participatie de 11 %, iar ABC Asigurari, Carpatica Asig,... mai mult
Miercuri, 29 August 2012, ora 17:34
Peste 30.500 de daune s-ar putea inregistra pe portofoliul Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) in urma unui cutremur similar celui din 1977, valoarea despagubirilor ridicandu-se la aproximativ 190 milioane euro, a declarat joi directorul general al PAID, Marius Bulugea.
"Pe portofoliul PAID s-ar putea inregistra 30.520 de daune, din care peste 3.000 ar fi daune totale, iar aproximativ 27.000 ar fi daune partiale. Valoarea totala a acestor daune, calculate strict pentru portofoliul PAID, s-ar ridica, potrivit scenariului nostru, la aproximativ 190 milioane de euro", a mentionat Bulugea.
Potrivit acestuia, calculele PAID reprezinta o proiectie liniara a efectelor produse de cutremurul din 1977. Marius Bulugea a amintit ca seismul din 4 martie 1977 a produs 32.900 de daune totale, dintr-un total de aproape 750.000 de locuinte afectate la nivelul intregii tari. In acel moment, fondul locativ al Romaniei totaliza aproape 6,2 milioane de locuinte.
"Astazi avem aproape 8,4 milioane de locuinte si 504.000 de polite obligatorii. Potrivit calculelor realizate, un seism similar celui din 4 martie 1977 ar putea produce 44.600 de daune totale la nivel national si apreciem ca ar fi afectate aproape un milion de locuinte, care sa necesite lucrari de reparatii sau consolidare", a mai spus directorul general al PAID.
Marius Bulugea a mai spus ca Pool-ul a luat in considerare o impartire a judetelor in trei mari categorii de zone de risc, considerand ca... mai mult
Joi, 08 Martie 2012, ora 15:05
Asigurarea locuintelor a devenit obligatorie de doua luni, dar niciuna din cele 13 firme de asigurari care face parte din PAID nu a facut ceva pentru a convinge sa ii dau 20 de euro. De fapt doar 40.000 din cei peste opt milioane de proprietari de locuinte din Romania au fost convinsi sa o faca, potrivit statisticilor oficiale.Si asta nici nu pare sa fie o problema daca ne luam tocmai dupa cei autorizati de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor sa incheie aceste polite - Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor (PAID) - care si-a propus sa asigure intre 15 si 20% din proprietari in primul an.Asta desi legea dupa care functioneaza chiar si PAID spune clar ca cei fara asigurare incheiata pana la 15 ianuarie vor fi amendati. Adica aproximativ opt milioane de romani care au o casa.In aceste conditii nu putem sa nu ne gandim ca autoritatile si-au propus de fapt acest lucru, iar sistemul de asigurari obligatorii a fost gandit sa functioneze de fapt din amenzi si nu din prime de asigurare. Oricum amenzile sunt mai mari decat primele.Reprezentantii PAID nu vad nimic in neregula in aceasta situatie, iar Comisia de Supraveghere a Asigurarilor nici macar nu ne-a raspuns cand am intrebat de ce PAID isi propune sa faca in doi ani ceva obligatoriu in sase luni.Dar pentru ca suntem obisnuiti cu lucrurile facute in ultimul moment, ne putem gandi deja cat de intensa va fi promovarea asigurarii obligatorii in ultimele doua saptamani ale perioadei de sase luni si cate stiri vom vedea... mai mult
Miercuri, 22 Septembrie 2010, ora 09:39
Primele polite de asigurare obligatorie a locuintelor vor fi emise in cursul lunii iulie sau, cel mai tarziu, in august, dupa semnarea contractului de reasigurare, care deja a fost creionat in linii mari, a declarat, marti, directorul general al PAID, Marius Bulugea, precizeaza Mediafax.
"Exista un proiect al contractul de reasigurare, pe care Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor (PAID) il va semna in perioada urmatoare. De asemenea, se fac teste cu privire la transmiterea datelor din viitoarele polite, care vor fi intermediate de actionarii PAID, catre baza de date in care vor fi stocate. Dupa semnarea contractului si finalizarea testelor, cred ca in iulie sau cel mai tarziu in august vor fi emise primele polite", a spus Bulugea.
El a estimat ca, in primul an, ponderea locuintelor asigurate obligatoriu se va situa intre 20 si 30%.
PAID a inceput discutiile cu brokerii de reasigurare Willis, AON, Guy Carpenter, Stellar Re si RFIB. Ultimul s-a retras de la negocieri.
Societatea care va emite politele de asigurare obligatorie a locuintei a fost infiintata in septembrie 2009, cand 13 asiguratori au semnat actele de constituire a Pool-ului, aportul acestora la capitalul social al asiguratorului fiind de 4,545 milioane de euro (19,34 milioane lei).
Cu o participatie de 15% s-au inscris Astra, Platinum Romania si Groupama Asigurari. ABC Asigurari, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins (fosta Asitrans), Generali si Grawe... mai mult
Marti, 25 Mai 2010, ora 13:02