Permafrostul arctic este intr-un proces accelerat de topire, iar efectele vor fi resimtite nu doar la nivel local, prin alunecarile de teren, inecarea padurilor sau gropi imense ivite te miri unde, ci pe intreg globul, avertizeaza oamenii de stiinta.
Permafrostul, un amestec de nisip si pamant inghetat, dar si bolovani, contine si un volum mare de gheata, care tine totul "legat". Insa acest strat este foarte vulnerabil si expus dezghetului, mai ales in conditiile de fata, arata Live Science.
Odata cu dezghetarea sa, o imensa cantitate de carbon va ajunge in atmosfera. Si pana acum s-au facut estimari legat de aceasta cantitate, dar un nou studiu arata ca volumul de carbon eliberat va fi dublu.
In decurs de numai cateva luni, in contextul incalzirii globale, zona artica va arata "ca o supa", a declarat autorul studiului, Merritt Turetsky, din cadrul Universitatii Colorado Boulder.
"Asta se poate intampla foarte repede, in decurs de luni sau ani, facand ca sistemele relativ uscate si solide (asa cum sunt padurile) sa devina lacuri", a spus acesta.
Permafrostul reprezinta circa 15% din solul Pamantului. Acesta stocheaza aproximativ 60% din carbonul pastrat in acest fel. Asta inseamna circa 1,5 trilioane de tone de carbon, dupa cum se arata intr-un raport publicat de jurnalul Nature Geoscience.
Pe masura ce permafrostul se dezgheata, carbonul stocat va fi eliberat in atmosfera, ceea ce va duce, din nou, la incalzirea globala, formandu-se un ciclu.
Citeste... mai mult
Vineri, 07 Februarie 2020, ora 09:28
Valul de canicula care a dus la depasirea recordurilor de temperatura in multe locuri din Europa, in aceasta saptamana, se deplaseaza inspre Groenlanda, unde va topi miliarde de tone de gheata, spun oamenii de stiinta.
Venit din Africa de Nord, acesta a adus la Paris temperaturi de aproape 43 de grade, inregistrandu-se record dupa record in mai multe locuri de pe continent, arata Live Science, care citeaza Accuweather.com.
World Meteorological Organization (WMO) a anuntat ca valul de canicula se indreapta inspre Groenlanda, care deja a pierdut peste 170 de miliarde de tone de gheata in iulie si 80 de miliarde in iunie.
Va urma un nou val de topire accelerata a ghetarilor, a explicat Twila Moon, om de stiinta american.
Topirea accelerata a ghetarilor, in timpul verii, a devenit mai degraba norma si nu exceptie in Groenlanda, inca in 2006. Se pierde tot mai multa gheata an de an, arata statisticile.
Iar implicatiile vor fi serioase in intreaga lume, cresterea nivelului marii si fenomenele climatice extreme fiind doar cateva dintre acestea, spun oamenii de stiinta.
"Ce se intampla in zona arctica nu ramane doar acolo", avertizeaza un alt cercetator, Joyce Msuya.
In anii 70 si 80, Groenlanda a pierdut, in medie, 50 de miliarde de tone de gheata anual. In perioada 2010 - 2018, s-a ajuns la pierderi medii anuale de 290 de miliarde de tone. Iar anul acesta s-au depasit recordurile din 2012.
Vestea buna e ca pierderile dintr-un an nu sunt cruciale. Vestea... mai mult
Duminica, 28 Iulie 2019, ora 14:22
Ultima ramasita din Calota Glaciara Barnes de pe Insula Baffin (foto), care a acoperit odata mare parte din America de Nord, se va topi in circa 300 de ani, arata un studiu realizat de o echipa de oameni de stiinta canadieni si americani. Formatiunea se afla in prezent pe cale de disparitie din cauza incalzirii climatice.
Calota Glaciara Barnes, o intindere cat statul american Delaware, situata pe Insula Baffin din Arhipelagului Arctic Canadian, se topeste intr-un ritm rapid din cauza nivelului ridicat de gaze cu efect de sera din atmosfera, care a provocat cresterea temperaturilor in zona arctica.
Desi are inca o grosime de 500 de metri, calota s-ar topi in urmatorii 300 de ani, conform rezultatele cercetatorilor, acest lucru fiind o dovada serioasa a nivelului actual al incalzirii globale, nemaiintalnit in ultimi 2,5 milioane de ani, dupa cum arata autorii studiului.
"Aceasta reprezinta disparitia unei forme din ultima epoca glaciara, care ar fi supravietuit probabil daca nu ar fi existat emisiile de gaze cu efect de sera antropogenice", a declarat Adrien Gilbert, expert in ghetari la Universitatea Simon Fraser din Canada, conducatorul studiului publicat luni in revista "Geophysical Research Letters" editat de American Geophysical Union.
Desi topirea Calotei Glaciare Barnes ar putea avea un efect neglijabil asupra nivelului marilor si oceanelor, sfarsitul ei poate anunta chiar disparitia unor calote mai mari precum Groenlanda si Antarctica, este de parere... mai mult
Marti, 21 Martie 2017, ora 23:03
Calota de gheata ce acopera Polul Nord o sa dispara mai repede decat ne asteptam, iar in 2017 sau 2018 vom putea traversa aceasta zona cu vaporul.
Avertismentul este lansat de cercetatorul britanic Peter Wadhams, de la Universitatea Cambridge, expert in fenomenul incalzirii globale, care a tras numeroase semnale de alarma pana acum.
In ultimii ani, Wadhams a aparut de mai multe in public si a declarat ca situatia de la Polul Nord este extrem de ingrijoratoare si ca stratul de gheata se topeste mai repede decat se credea.
El a avansat si teoria potrivit careia in preajma anului 2016 gheata din Arctica se va topi de tot. Faptul ca acest lucru nu s-a petrecut inca i-a adus o serie de critici, dar expertul nu cedeaza si continua sa sustina ca Polul Nord va ramane fara gheata.
"Este o tendinta clara spre (nivelul - n.red.) zero in ceea ce priveste stratul de gheata din perioada de vara. Insa evenimentele din fiecare an pot adauga gheata sau pot indeparta o parte din ea. Totusi, ...citeste mai departe despre "Avertismentul unui cercetator: Anul viitor stratul de gheata de la Polul Nord nu va mai exista" pe Ziare.com mai mult
Marti, 23 August 2016, ora 15:22
Cursa revendicarilor de teritorii in zona arctica prinde un ritm nebunesc pe masura ce calota glaciara incepe sa elibereze bucati de teren si vaste intinderi de ocean.
Este un moment pe care toate statele care se invecineaza cu cercul arctic l-au asteptat cu scopul de a revendica noi teritorii in ceea ce se anunta a fi una dintre cele mai bogate zone in resurse de pe glob, relateaza reporterii CNBC.
Marul discordiei
Probabil putina lume a auzit de creasta Lomonosov si, cu siguranta, si mai putini au apucat sa o admire.
Creasta muntoasa este scufundata in adancurile Oceanului Arctic separand bazinul Eurasian de cel Amerasian.
Conform datelor furnizate de geologii guvernului american, zona ar putea contine aproape un sfert din rezervele de combustibili fosili ale Terrei.
Aceasta inseamna rezerve de 90 de miliarde de barili de petrol si peste 42 de miliarde de metri cubi de gaze naturale valorand, in total, peste 1700 de miliarde de dolari.
In august, Moscova a reluat procesul de revendicare a unei importante parti din teritoriul arctic, pana in apropiere de Polul Nord. Pretentiile rusilor se extind si in zona culmii Lomonosov, pe teritorii reclamate si de Danemarca si Canada.
Topirea calotei arctice a deschis noi cai navigabile in zona si atrage din ce in ce mai mult interesul companiilor petroliere.
In acelasi timp, ecologistii se tem de un dezastru iminent in cazul in care se va recurge la deschiderea unoi noi rute navigabile sau a exploatarii... mai mult
Vineri, 25 Septembrie 2015, ora 18:05
Rusia a solicitat ONU recunoastere drepturilor teritoriale pentru 1,2 milioane de kilometri patrati ai calotei de gheata de la Polul Nord. Miscarea este considerata ca una care ar asigura accesul la o zona bogata in rezerve minerale si disputata deja de mai multe tari.
Cu o economie axata pe exploatarea resurselor naturale, Rusia era de asteptat sa tinteasca spre zona arctica, unde incalzirea globala si dezvoltarea unor noi tehnologii lasa loc exploatarii zacamintelor de gaze si petrol, arata Reuters.
Batalia Nordului
Norvegia, Statele Unite, Canada, Danemarca si Rusia isi disputa cu inversunare drepturile asupra regiunii polare, in timp ce gigantii industriei petroliere dezvolta cu febrilitate noi proiecte de exploatare in zona.
"Rusia reclama o suprafata submarina de aproximativ 1,2 milioane kilometri patrati la distanta de aproximativ 350 de mile marine de coasta.
O vasta colectie de date stiintifice colectate in multi ani de cercetari in zona arctica ne indreptatesc sa revendicam acest teritoriu", a explicat intr-un comunicat, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
Arctica, noua Arabie Saudita
Pentru reprezentantii organizatiilor de mediu, asa cum este Greenpeace, intentiile manifestate de Moscova se anunta de rau augur.
"Topirea calotei de gheata scoate la iveala o mare noua si vulnerabila, dar tari precum Rusia si Norvegia vor sa o transforme in noua Arabie Saudita", au replicat reprezentantii GreenPeace.
In urma cu un deceniu, ONU a... mai mult
Miercuri, 05 August 2015, ora 13:27
Cinci mari flote nationale de pescadoare vor fi retrase din zona arctica in urma unui nou acord pentru interzicerea pescuitului in marile din apropierea Polului Nord.
Rusia, Statele Unite, Canada, Norvegia si Danemarca au cazut de acord sa-si retraga vasele de pescuit in limita a 200 de mile marine de zonele economice ale fiecarei natiuni.
Cele cinci guverne au fost alarmate de disparitia rapida a calotei glaciare din zona arctica, masura luata avand rolul de a proteja ecosistemul marin din Oceanul Arctic, arata publicatia International Business Times.
Efecte nestiute
"Am constatat ca, in urma schimbarilor climatice care au afectat distribuirea ghetii polare si fenomenele legate de mediul inconjurator, ecosistemul marin din Oceanul Arctic se modifica, iar efectele acestei schimbari sunt nestiute.
Suntem de comun acord ca este cazul sa implementam o serie de masuri preliminarii printre care si interzicerea pescuitului oceanic in zonele din largul Oceanului Arctic", se arata in acord.
Cele cinci guverne au stabilit sa deruleze si un program comun de cercetare stiintifica pentru o analiza cat mai corecta a efectelor pe care topirea rapida a calotei glaciare o poate avea.
Conform unui raport emis de Administratia Nationala pentru Oceane si Atmosfera a Statelor Unite, nivelul calotei glaciare inregistrat anul trecut in luna septembrie a fost cel mai scazut din ultimii 36 de ani, de cand au inceput monitorizarile prin satelit.
Un alt studiu efectuat de... mai mult
Vineri, 17 Iulie 2015, ora 15:50
Ultima sectiune intacta din calota glaciara mamut situata in Antarctica se topeste intr-un ritm alert si se va sparge in bucati in cativa ani, contribuind si mai mult la ridicarea nivelului marilor si oceanelor, se arata intr-un studiu realizat de NASA.
E vorba de o portiune de gheata cu o suprafata de 1.600 de kilometri patrati, informeaza Reuters.
Ala Khazendar, unul dintre cercetatorii care au realizat studiul, a explicat ca analizarea datelor dezvaluie faptul ca respectiva calota se va sparge in bucati, cel mai probabil in jurul anului 2020.
Se topesc gheturile - 35.000 de morse au acostat in ...citeste mai departe despre "NASA ne da vesti alarmante despre Polul Sud: Cedeaza si ultima reduta" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 15 Mai 2015, ora 12:16
Multi oameni de stiinta ne avertizeaza ca efectele incalzirii globale sunt ireversibile. Insa ce se va intampla daca toata gheata de la poli se va topi?
Nivelul marilor si oceanelor creste cu o rata tot mai mare, pe an ce trece.
Mai mult, Intergovernmental Panel on Climate Change estimeaza ca apele se vor ridica cu un metru pana la sfarsitul acestui secol.
In aceste conditii, jurnalistii de la Business Insider au creat o animatie care arata ce se va intampla cu orasele din intreaga lume daca toata ...citeste mai departe despre "Cum va arata Pamantul daca se va topi toata gheata de la poli (Video)" pe Ziare.com mai mult
Joi, 02 Aprilie 2015, ora 16:16