Autoritatile austriece au primit, luni, la Viena, 231 de ingrijitoare originare din Romania si Bulgaria, pentru a preveni o penurie de mana de lucru care ar putea surveni din cauza restrictiilor de circulatie in interiorul Uniunii Europene.
Sectorul de asistenta pentru persoanele in varsta din Austria depinde foarte mult de lucratorii din Europa Centrala, obisnuiti sa faca naveta pentru a acorda asistenta la domiciliu persoanelor in varsta, noteaza AFP.
Asistentii la domiciliu care au sosit luni, in mare parte femei, au fost plasati in izolare preventiva in hoteluri. Cazarea, la fel ca si transportul cu avionul, este asigurata de provincia Austria Inferioara (est) unde vor fi apoi repartizati timp de patru pana la sase saptamani, potrivit unui oficial local.
In mod normal, 65.000 de ingrijitori, pana la 80% fiind femei din Slovacia si Romania, lucreaza oficial in Austria, unde 33.000 de persoane au nevoie de asistenta medicala permanenta.
Dar inchiderile frontierelor impiedica venirea prin rotatie a ingrijitorilor si exista riscul sa puna in pericol intregul sistem de asistenta la domiciliu, personalul slovac lucrand, in general, 15 zile in Austria inainte de a reveni acasa timp de doua saptamani. O parte din acest personal a preferat, de asemenea, sa ramana in tara de origine.
Asistentii la domiciliu romani, al caror serviciu in Austria dureaza o luna, nu mai pot tranzita ca de obicei Ungaria.
Autoritatile din Austria Inferioara au declarat ca este inca... mai mult
Marti, 31 Martie 2020, ora 09:32
Proiectul celui de-al treilea pod peste Dunare prinde contur, in contextul in car Bulgaria si Romania si-au propus construirea a cat mai multe poduri pentru a lega regiunile sarace de pe cele doua maluri ale Dunarii, pentru atragerea investitiilor, cresterea traficului si sustinerea afacerilor locale.
Proiectul va costa 200-270 de milioane de euro, potrivit studiilor de fezabilitate efectuate, iar amplasarea acestuia urmeaza sa fie stabilita in urmatoarele doua luni, fiind analizate patru variante, potrivit Mediafax.
Cele patru variante de amplasare a podului sunt Oriahovo-Bechet, Silistra-Calarasi, Ruse-Giurgiu si Nikopol-Turnu Magurele, a declarat Elean Gagov, expert in Ministerul Dezvoltarii Regionale din Bulgaria, relateaza Novinite.
In a doua faza a studiilor de fezabilitate urmeaza sa fie discutate posibilitatea constructiei unei linii de cale ferata, precum si pretul tinta al proiectului de constructie a podului, a aratat Gagov.
El a spus ca Transproiect 2001, compania romaneasca angajata sa realizeze studiile de fezabilitate pentru viitorul pod, a redactat cate trei optiuni de poduri pentru fiecare pereche de orase, cu exceptia Silistra-Calarasi, pentru care sunt doua optiuni.
Consultantul a mai sugerat doua optiuni pentru constructia unui tunel pe sub Dunare, la Nikopol-Turnu Magurele si Oriahovo-Bechet. Totusi, constructia unui tunel este considerata prea costisitoare, intrucat ar mari pretul tinta al proiectului cu 70 de milioane de euro.... mai mult
Marti, 19 August 2014, ora 16:30
Podului Calafat-Vidin, denumit si "Noua Europa", a depasit toate asteptarile, scrie luni cotidianul sofiot Standart. In cele sase luni de la inaugurare, podul a fost traversat de 250.000 de vehicule, a anuntat Vladimir Andreev, directorul executiv al companiei mixte romano-bulgare care administreaza podul.
Potrivit estimarilor Ministerului Transporturilor de la Sofia, in primul an de existenta podul urma sa fie folosit de 415.000 de vehicule, dar acum se vede ca numarul lor va fi mai mare.
In anul 2013 a fost finalizat unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructura din Bulgaria, a caruia constructie a durat destul de mult. Inaugurarea oficiala nu a pus insa capat problemelor, comenteaza ziarul, adaugand ca mai sunt multe lucruri de facut pentru ca podul sa fie cu adevarat eficient, comenteaza ziarul.
De la semnarea primului acord bilateral intre Romania si Bulgaria cu privire la construirea podului au trecut 13 ani, startul lucrarilor de constructie a intarziat sapte ani, iar acestea au durat inca sase. In sfarsit, la 14 iunie 2013, doi muncitori, un roman si un bulgar, au taiat panglica noului pod.
Traficul mare de pe podul Calafat-Vidin, o surpriza si pentru oficiali
Discursurile oficiale rostite cu aceasta ocazie au aratat ca nimeni nu s-a asteptat la o asemenea revitalizare in ambele directii. Premierul bulgar Plamen Oresarski s-a limitat numai la calificarea podului drept "un simbol al sperantei", iar omologul sau roman Victor Ponta a fost si... mai mult
Luni, 06 Ianuarie 2014, ora 14:22
Trenurile de calatori si marfa vor incepe sa circule pe Podul 2 peste Dunare intre Bulgaria si Romania din februarie 2014, informeaza Novinite.
Anuntul a fost facut duminica intr-un interviu pentru agentia de stiri Focus de catre Kristian Krastev, CEO al companiei Cailor Ferate de Stat, BDZ Holding. Krastev a declarat ca firma sa lucreaza foarte bine cu omologii din Romania si celalalt vecin - Serbia, dupa ce programul regulat al trenurilor de calatori cu acesta din urma a fost restabilit.
Podul 2 peste Dunare ce leaga Vidin in Bulgaria si Calafat in Romania este parte a coridorului de transport paneuropean IV. Peste 415.000 de vehicule sunt de asteptat sa treaca podul in primul sau an de functionare - 186.000 de automobile, 20.000 de autobuze, 209.000 de camioane, precum si 4.745 de trenuri - 730 de pasageri si 4.015 de marfa. Este de asteptat ca numarul lor sa ajunga la 8.504 pana in 2030. Valoarea totala a proiectului este de 282 de milioane de euro, din care 106 milioane au venit din fonduri europene, iar restul au fost finantari nationale si investitii private.
Proiectul a fost demarat la sfarsitul anilor 1990, dar a fost blocat de mai multe ori. Singurul pod existent intre cei doi vecini din Balcani, Podul 1 peste Dunare ce leaga Ruse de Giurgiu, a fost finalizat in 1954, aminteste Novinite.
Podul trebuia sa fie inaugurat pe 9 mai 2013
In februarie 2013, oficialii au declarat ca Podul 2 peste Dunare va fi inaugurat pe 9 mai, de Ziua Europei, dar... mai mult
Luni, 23 Decembrie 2013, ora 07:15
Guvernele Romaniei si Bulgariei sustin obiectivele construirii unui al treilea pod si a unei hidrocentrale pe Dunare, intre cele doua tari, a anuntat viceprim-ministrul Liviu Dragnea.
Oficialul a efectuat joi o vizita de lucru la Sofia in cadrul careia a avut intrevederi cu premierul bulgar Plamen Oresarski, cu Zinaida Zlatanova, viceprim-ministru al Bulgariei si ministru al justitiei si fondurilor europene, precum si cu Desislava Terzieva, ministrul bulgar al dezvoltarii regionale.
S-a discutat in mod serios despre constructia unei hidrocentrale pe Dunare, intre Romania si Bulgaria, iar primul ministru bulgar sustine acest obiectiv important pentru cele doua tari.
De asemenea, s-a adus in vorbit si de eventualitatea construirii unui al treilea pod, a mai adaugat Dragnea. El a precizat ca locatiile vor fi stabilite in perioada urmatoare si ca este important ca guvernul bulgar, precum si cel roman sustin aceste doua obiective. "Vor incepe intalnirile intre experti din cele doua ministere ale energiei. Din partea Romaniei, ministrul /Constantin/ Nita este avansat in legatura cu subiectul hidrocentralei. Primul-ministru bulgar a spus ca este foarte posibil ca locatia hidrocentralei sa fie cea veche stabilita in 1978, intre Nicopole si Belene din Bulgaria si, respectiv, Turnu Magurele si Seaca din Romania", a mentionat vicepremierul roman.
Potrivit acestuia, alt subiect discutat a fost domeniul fondurilor europene. "Sunt cateva masuri pe care noi le-am luat in... mai mult
Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 10:31
Romania si Bulgaria vor lucra pentru realizarea celui de-al treilea pod peste Dunare intre cele doua tari, care sa lege Calarasi de Silistra. La acest acord au ajuns presedintii celor doua tari, Traian Basescu si Rosen Plevneliev, care participa la participa la cel de-al XVIII-lea Summit al sefilor de stat din Europa Centrala, la Bratislava, informeaza joi biroul de presa al presedintelui bulgar.
Cele doua tari vor analiza diferite posibilitati de finantare a acestui proiect, printre care fondurile structurale ale UE, programul de cooperare transfrontaliera sau Strategia UE privind regiunea Dunarii.
La Bratislava, Traian Basescu si Rosen Plevneliev au ajuns la un acord privind o coordonare mai stransa a pozitiilor celor doua tari in vederea aderarii la spatiul Schengen. Cei doi sefi de stat au sprijinit si initiativa pentru o scrisoare comuna, alaturi de omologii lor din Austria, Ungaria si Turcia, adresata presedintelui Azerbaidjanului, Ilhan Aliev, in sprijinul proiectului Nabucco Vest pentru transportul de gaze din zona caspica spre Europa.
"Toti se asteapta ca la sfarsitul lunii iunie consortiul Shah Deniz II sa ia o decizie pozitiva privind construirea gazoductului", se mai afirma in comunicatul de presa difuzat de administratia prezidentiala bulgara.
Vineri, 14 iunie, va fi inaugurat oficial podul Calafat-Vidin, cel de-al doilea peste Dunare intre Romania si Bulgaria. Primul pod, cel de la Giurgiu-Ruse, a fost dat in folosinta in anul 1954. mai mult
Joi, 13 Iunie 2013, ora 16:20
Bulgaria doreste ca veniturile provenite din incasarea taxelor percepute pentru traficul de pe podul Calafat - Vidin sa fie impartite proportional cu investitiile, ceea ce inseamna ca tara de la sud de Dunare ar castiga de cateva ori mai mult decat Romania.
Investitiile Bulgariei in acest proiect sunt de circa 230 milioane de euro, in timp ce investitiile facute de Romania - de circa 50 milioane de euro, sustine ministrul bulgar al transporturilor Ivailo Moskovski, intr-un interviu publicat vineri de agentia Focus, potrivit Agerpres.
Parlamentul de la Sofia a adoptat joi demisia guvernului premierului Boiko Borisov, dar ministrii din actualul cabinet raman in functie pana alegerea unui nou executiv.
Moskovski afirma ca exista o intelegere intre partile romana si bulgara sa nu fie percepute taxe pentru traficul feroviar, in timp ce in cazul celui rutier taxele sa fie colectate pe teritoriul Romaniei, ceea ce nu inseamna insa ca toate veniturile vor fi incasate de aceasta tara.
In opinia oficialului, podul Calafat-Vidin este un proiect foarte complicat, atat din punct de vedere tehnic, cat si din cel politic. "Orice pas trebuie coordonat intre cele doua state, dar si sa corespunda legislatiei europene. Nu vreau sa ma intorc in trecut, dar problemele nerezolvate au fost numeroase. Orice s-ar intampla de acum inainte, cel mai important este ca podul sa fie inaugurat in mai 2013", adauga Moskovski, referindu-se la situatia politica complicata in Bulgaria. mai mult
Vineri, 22 Februarie 2013, ora 17:50
Un nou pod de importanta strategica este posibil sa se construiasca intre Romania si Bulgaria de catre un consortiu chinezo-spaniol.
Acestia si-au anuntat intentia intr-o scrisoare transmisa guvernului bulgar, in contextul in care ministrul-adjunct bulgar al dezvoltarii regionale, Nikolina Nikolova, si primarul Silistra, Iulian Naidenov, au efectuat la inceputul saptamanii o vizita oficiala la Bucuresti pentru a discuta acest proiect.
Scrisoarea consortiului chinezo-spaniol, primita dupa vizita oficiala, nu contine detalii tehnice privind podul, ci reprezinta doar o exprimare a interesului in vederea unui parteneriat publico-privat pentru realizarea proiectului, a precizat Naidenov, citat de Agerpres.
Naidenov a declarat ca proiectul deja este intarziat, cu toate ca teritoriile Romaniei si Bulgariei sunt deja legate de un al doilea pod de peste Dunare, care urmeaza sa fie dat in folosinta in cateva luni.
"Cred ca pe o distanta de 470 de kilometri cat este frontiera intre Romania si Bulgaria pe Dunare, trei poduri sunt prea putine. Stiti ca in alte tari dunarene sunt cateva poduri intr-un singur oras", a afirmat primarul, care considera ca prin Silistra si Calarasi trece unul din cele mai scurte drumuri dintre Asia si Europa Centrala.
In acest moment, intre Romania si Bulgaria exista un singur pod complet functional peste Dunare, intre Giurgiu si Ruse, inaugurat in anul 1954. Premierii Romaniei si Bulgariei, Victor Ponta si Boiko Borisov, au traversat... mai mult
Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 12:43
Premierul bulgar Boiko Borisov si omologul sau roman Victor Ponta vor traversa podul Calafat-Vidin miercurea viitoare (24 octombrie).
Boiko Borisov, care se afla la Bucuresti pentru congresul Partidului Popular European, a declarat in fata ziaristilor bulgari care il insotesc ca a avut o intalnire cu premierul roman Victor Ponta si impreuna au stabilit ca saptamana viitoare sa treaca pe pod.
Borisov a mai adaugat ca si comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, si-a confirmat prezenta in timpul inspectiei podului dintre Calafat si Vidin.
Boiko Borisov si Victor Ponta au stabilit ca sediul companiei care va administra podul Calafat-Vidin va fi la Sofia.
Saptamana trecuta, ministrul bulgar al transporturilor Ivailo Moskovski a declarat ca ultimul segment al constructiei podului Calafat-Vidin va fi instalat in cateva zile.
Dupa instalarea ultimului segment, urmeaza lucrari de finalizare, a caror efectuare depinde de conditiile meteorologice, a precizat Moskovski.
Podul Calafat-Vidin, al doilea care leaga malurile bulgaresc si romanesc ale Dunarii, va avea o lungime de aproximativ doi kilometri, doua benzi rutiere pe sens, o linie de cale ferata, doua trotuare si o pista pentru biciclisti.
Costul constructiei, care pana in anul 2011 era estimat la circa 225 de milioane de euro, se va ridica cel mai probabil la peste 250 milioane de euro pana la finalizarea proiectului.
In acest moment, intre Romania si Bulgaria exista un singur... mai mult
Joi, 18 Octombrie 2012, ora 15:42