România are în derulare proiecte impresionante de infrastructură care atunci când vor fi finalizate ar trebui să contribuie la siguranța rutieră, fluidizarea traficului și atragerea noilor oportunități de business, ori înlesnirea celor care sunt deja active.
Viteza de construcție a acestora este, însă, foarte mică și frecvent apar probleme greu de rezolvat.
Golden-Gate-ul României, cum a fost botezat podul suspendat peste Dunăre de la Brăila, ar fi putut să fie terminat anul acesta. Însă, nu mai este timp fizic pentru că lucrările au fost tergiversate.
Mai sunt pasajele din Capitală cum ar ”Doamna Ghica”, ”Berceni”, ”Oltenița”. Acestea vor fi gata până la jumătatea anului viitor. Cel puțin așa promit autoritățile. Și dacă nu vor fi catastrofe naturale.
De ce se construiesc atât de greu podurile rutiere în România
Ionuț Ciurea, directorul executiv al Asociației Pro Infrastructură a explicat într-un interviu pentru Ziare.com de ce în România par că lucrurile se fac cu încetinitorul atunci când vorbim despre infrastructură.
Specialistul a spus că în cazul podurilor și pasajelor rutiere, cu cât proiectul este mai complicat, cu atât ar fi bine să îți alegi firmele care vor face lucrări.
”Sunt anumite momente în execuție pe care ar fi bine să le contractezi cu cineva decent pentru că tu dai garanție pentru lucrarea respectivă. De exemplu dacă pui hidroizolația prost s-ar putea ca... mai mult
Miercuri, 23 Noiembrie 2022, ora 03:00
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a fost obligată de instanță să plătească aproximativ 6 milioane de euro despăgubiri către constructorul italian al podului de la Brăila, realizat în proporție de 80%, întârzierile fiind reținute în sarcina autorităților.
Curtea de Apel București a hotărât ca CNAIR să achite pierderile și profitul nerealizat de constructorul podului de la Brăila, firma italiană WeBuild.
Magistrații au întors verdictul primei instanțe și au decis ca CNAIR să plătească daune de aproape 6 milioane de euro, scrie Adevarul.ro.
„Schimbă în tot sentinţa civilă atacată. Admite cererea de chemare în judecată. Constată că reclamanta este îndreptăţită să beneficieze de o extensie a perioadei de execuţie de 193 de zile. Obligă pârâta (n.r. CNAIR) la plata către reclamantă a sumei de 28.808.369,4 lei, reprezentând valoarea pierderilor şi a profitului nerealizat”, a stabilit instanța de judecată pe 15 noiembrie.
Și cheltuielile de judecată pe care CNAIR trebuie să le plătească firmei italiene sunt substanțiale, fiind vorba de 576.167,4 de lei, ce reprezintă taxa judiciară de timbru.
De ce nu e gata podul de la Brăila
Pentru a pronunța decizia amintită, Curtea de Apel București a dispus efectuarea unei expertize contabile și a două expertize tehnice. Judecătorii au vrut să știe dacă CNAIR a verificat documentele de proiectare în... mai mult
Duminica, 20 Noiembrie 2022, ora 17:54
Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, anunță în mod oficial faptul că mult-așteptata finalizare a podului suspendat de la Brăila nu este posibilă la finalul lui 2022, așa cum își luase angajamentul constructorul.
Scrioșteanu a făcut o vizită neanunțată la șantierul podului pentru a verifica stadiul lucrărilor și pentru a se asigura că promisiunea antreprenorului cu privire la darea în trafic în luna decembrie 2022 a acestui obiectiv este susținută și de realitatea din teren.
"Stadiul șantierului, mobilizarea de oameni, utilaje și resurse din șantier nu confirmă susținerile repetate ale asocierii de antreprenori cu privire la finalizarea lucrărilor în luna decembrie atât a podului, cât și a primei etape a drumurilor de legătură", anunță Ionel Scrioșteanu.
Acesta spune că antreprenorul care realizează lucrarea de anvergură susține că sunt șanse să se pună în circulație podul și prima etapă a drumurilor de legătură, în decembrie anul acesta.
"Antreprenorul principal a promis că ne va comunica un grafic de lucru detaliat pe zile, până la sfârșitul anului, care să cuprindă necesarul și mobilizarea de resurse (umane, materiale și logistice), astfel încât să demonstreze tehnic posibilitatea de a se pune în circulație podul și prima etapă a drumurilor de legătură, în luna decembrie.
Voi solicita Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii... mai mult
Miercuri, 28 Septembrie 2022, ora 08:47
Muncitorii angajați la construirea podului suspendat peste Dunăre de la Brăila muncesc la ridicarea ultimului segment de tăblier metalic.
Fotografii realizate în zilele de 27-28 iunie arată că la podul peste Dunăre se lucrează intens pentru montarea ultimului tăblier metalic al secțiunii hobanate.
Au fost, în total, 86 de segmente, fiecare cu o greutate de 250 de tone, care compun baza pentru viitoarea structură rutieră.
După montarea tăblierelor "vin sudurile finale, asfaltul și finisajele. Și, bineînțeles, tensionarea cablurilor și testele", arată specialiștii Pro Infrastructura.
Antreprenorii WeBuild-IHI Infrastructure au stabilit că podul va fi finalizat și predat până cel târziu la sfârșitul anului 2022.
Podul peste Dunăre de la Brăila pe data de 28 iunie, cu toate segmentele montate FOTO Facebook/ Albert Malaxa
Marea problemă o reprezintă, în continuare, drumurile de acces către pod, întinse pe câțiva kilometri atât pe malul tulcean, cât și pe raza județului Brăila.
Specialiștii care urmăresc derularea proiectului spun că amenajarea acestora va fi posibilă, în cel mai bun caz, cel mai devreme în 2023.
Există o variantă extrem de scurtă care ar putea fi dată în folosință în 2022.
"La drumurile de legătură, pe lângă problemele cu mutările de utilități despre care v-am zis de nenumărate ori, a apărut o surpriză neplăcută cu subcontractorul Tancrad care a renunțat. WeBuild a... mai mult
Marti, 28 Iunie 2022, ora 13:50
Aparitia recenta a infiltratiilor la blocurile de ancoraj de la Podul suspendat peste Dunare de la Braila nu afecteaza structura acestuia si nici nu pun, in viitor, in pericol siguranta circulatiei, reprezentand o situatie neprevazuta pe care Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere si constructorul o trateaza cu prioritate, se mentioneaza intr-un comunicat al CNAIR, remis, duminica, AGERPRES.
Din acest motiv, CNAIR a solicitat o expertiza tehnica (finalizata in data de 25 mai 2021) si o interventie de urgenta in vederea remedierii acestor efecte, precum si o monitorizare stricta si permanenta a lucrarilor efectuate la blocurile de ancoraj pe intreaga perioada de executie.
Potrivit sursei citate, in ultima perioada, au fost constatate unele neconformitati la blocurile de ancoraj, respectiv infiltratii de apa la rosturile orizontale si verticale de betonare a peretilor perimetrali, precum si acumulari de apa in incinta blocurilor de ancoraj. In scopul executarii in bune conditii de calitate a lucrarilor de interventie, expertiza tehnica recomanda suplimentar si adoptarea urmatoarelor masuri: lucrarile de interventie se vor realiza pe baza unui proiect tehnic fazat pe detalii de executie; pe tot parcursul desfasurarii lucrarilor de structura, beneficiarul va asigura supravegherea lucrarilor conform prevederilor legale; beneficiarul va dispune luarea masurilor ce se impun pentru respectarea normelor de protectie a muncii specifice lucrarilor... mai mult
Duminica, 20 Iunie 2021, ora 16:22
Lucrarile impresionante ale podului suspendat peste Dunare de la Braila construit de asocierea italiano-japoneza Astaldi-IHI avanseaza intr-un ritm foarte bun, insa noi intarzieri birocratice in autorizarea lucrarilor pentru drumurile de acces la pod vor transforma in 2022 aceasta lucrare de 2 miliarde de lei in (probabil) cel mai rusinos muzeu din istorie, sustine Asociatia Pro Infrastructura.
Potrivit membrilor asociatiei, la cele doua turnuri principale ale podului, care vor avea peste 190 de metri inaltime, se lucreaza 24 de ore din 24, sapte zile din sapte.
"Sistemul de cofraj glisant care se auto-ridica constant a fost realizat in Austria. Macaralele turn ce aprovizioneaza podul la inaltime au inceput sa fie sprijinite in pilonii turnurilor, urmand si ele sa se auto-inalte cu elemente metalice pentru a tine pasul cu urcarea turnului. Pana la finalul anului se va atinge cota finala a celor 2 turnuri, urmand in 2021 ca japonezii de la IHI sa inceapa o alta etapa extrem de spectaculoasa: suspendarea cablurilor pe care se va sprijini tablierul metalic", arata Pro Infrastuctura.
Asociatia mai arata ca, in paralel, in santierul naval VARD Braila italienii de la Fincantieri asambleaza cele 86 elemente ce vor constitui tablierul metalic al acestui pod.
"Au fost investiti in ultima perioada peste 10 milioane de euro in tehnologizarea santierului (cladiri noi, echipamente de ultima generatie etc) doar pentru acest proiect. Cele 3 linii de productie paralele... mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2020, ora 10:05
Finalizarea podului peste Dunare de la Braila ar putea intarzia chiar si cu cativa ani, din cauza ca statul n-a luat din timp masurile necesare pentru desfasurarea in bune conditii a proiectului, sustine deputatul USR Catalin Drula.
Proiectul Golden Gate-ului romanesc - adica al podului peste Dunare care va lega Braila de Tulcea - a fost semnat pe 15 ianuarie 2018.
La acel moment, se stabilise ca proiectarea uriasului pod urma sa dureze un an, iar constructia lui propriu-zisa inca 3 ani. Una peste alta, pana in 2022, cu o cheltuiala de circa 430 de milioane de euro, tara noastra urma sa se aleaga cu unul dintre cele mai moderne poduri din Europa, lung de aproape 2 kilometri.
In plus, urmau sa se construiasca si 25 de kilometri de drum nou (dintre care 19 pe malul tulcean si 4,3 pe cel brailean) care sa lege podul de reteaua nationala rutiera.
Proiectarea a inceput la scurt timp dupa semnarea contractului, iar pe 19 decembrie s-a dat si ordinul de incepere a lucrarilor. In aparenta, totul pare sa se desfasoare conform planului, asa ca n-am avea niciun motiv serios sa credem ca podul nu va fi gata in anul 2022.
In realitate, insa, lucrurile nu stau deloc asa, sustine Catalin Drula (USR), membru in Comisia de Transporturi a Camerei Deputarilor.
Motivele care ar putea intarzia finalizarea podului
"Este adevarat ca s-a dat autorizatie de construire, dar numai pentru 7% dintre lucrarile din proiect. Practic, se poate lucra la cei doi piloni ai podului si la... mai mult
Miercuri, 09 Ianuarie 2019, ora 06:39
Fincantieri, prin subsidiara Fincantieri Infrastructure, va lua parte la construirea unui pod suspendat in Romania care, odata terminat, va fi cel mai lung din tara si al treilea din Europa dupa lungimea segmentului central.
Cand vor incepe lucrarile, in iunie 2019, acesta va fi cel mai lung pod suspendat aflat in constructie din lume. Cu o lungime totala de 1.975 de metri si deschiderea principala de 1.120 de metri, podul reprezinta o constructie de importanta strategica pentru tara, fiind co-finantat de Uniunea Europeana.
Valoarea contractului pentru Fincantieri se ridica la aproximativ 70 de milioane de euro si ar putea creste daca Grupului ii vor fi incredintate si alte lucrari care acum sunt in proces de negociere.
Potrivit comenzii, Fincantieri Infrastructure va furniza puntea de otel asocierii formate din Astaldi S.p.A. si IHI Infrastructure Systems CO.LTD, careia Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (C.N.A.I.R.) i-a incredintat contractul. Acest joint venture se va ocupa de proiectare si de ansamblul de constructii. Lucrarile vor dura aproximativ 24 de luni.
IHI Infrastructure este o subsidiara a IHI Corporation, grup listat pe Bursa din Tokyo care in 2017 a avut o cifra de afaceri de aproximativ 12 miliarde de euro.
Podul va fi construit pe Dunare, la doar 8 km de Braila, unde se afla santierul Vard, detinut de Fincantieri Group. Compania va angaja in jur de 200 de oameni pentru construirea si asamblarea celor 79 de blocuri... mai mult
Joi, 29 Noiembrie 2018, ora 20:55
Fostul premier Mihai Tudose a declarat joi, intr-o conferinta de presa organizata la Braila, referitor la recentele declaratii privind constructia podului peste Dunare, viitorul Golden Gate al Romaniei, ca proiectul este in termen cu depunerea hartiilor la Bruxelles.
"Am auzit o multime de speculatii ca podul nu se mai face, legate de declaratia doamnei comisar european Corina Cretu, ca nu s-au depus hartiile inca la Bruxelles. Hartiile sunt inca in termen, doamna comisar a atras atentia sa nu iesim din termen. Nu se va iesi din termen. Suntem in termen, banii exista pentru constructia podului. Deci podul se va face. Evident ca nu toata lumea e fericita, adversari politici sau altii care aveau alte interese economice, dar in pofida acestor lucruri, podul se va face", a afirmat Tudose.
Mihai Tudose a intarit cele spuse prin faptul ca proiectul va fi gata cu o jumatate de an inainte si va fi depus spre validare la Ministerul Transporturilor.
"Mai mult, cei care s-au angajat la constructie, avand tipul de contract pe proiectare si executie, au avut la dispozitie un an pentru proiectare si trei ani pentru executie. Domniile lor trebuiau ca, pana in februarie 2019, sa termine proiectul.
Inteleg ca il termina pana la sfarsitul lunii septembrie anul acesta si deja il depun pentru validare la Ministerul Transporturilor. In paralel, la picioarele podului au inceput o multime de alte activitati, de descarcare arheologica, de autorizatii, aprobari, lucruri care sunt in... mai mult
Vineri, 21 Septembrie 2018, ora 07:27