Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, joi, că urmează să fie înfiinţat un departament de monitorizare şi evaluare a proiectelor din PNRR.
"Am considerat că (...) este necesar să avem un instrument de monitorizare şi evaluare şi în felul acesta, probabil săptămâna viitoare, vom aproba o hotărâre de guvern prin care va lua fiinţă un departament de monitorizare şi evaluare a acestor proiecte (...).
Acest departament va avea ca sarcină principală monitorizarea şi evaluarea, dar din punctul meu de vedere, va mai avea încă o sarcină deosebit de importantă, şi anume de a crea acele mecanisme, astfel încât să putem să realizăm o platformă interministerială, să avem o comunicare, astfel încât să nu suprapunem proiectele şi să nu cheltuim aceşti bani pe proiecte care fie se suprapun, fie nu sunt în conformitate cu cea ce noi considerăm că poate cu adevărat să contribuie la partea de reformă şi investiţii", a declarat prim-ministrul la TVR.
În viziunea sa, noul departament va trebui să urmărească şi în ce măsură proiectele propuse sunt complementare.
"Consider că de la nivelul acestui departament se poate realiza şi partea de monitorizare a complementarităţii între proiectele pe care le depune (...) fiecare autoritate de management. De aceea am insistat să avem acest departament funcţional, fiindcă este foarte importantă această activitate de realizare a mecanismelor interministeriale, iar pachetul de... mai mult
Joi, 30 Decembrie 2021, ora 23:25
Comisia Europeană a transferat joi, 2 decembrie, 1,8 miliarde de euro României, sub formă de prefinanțare, echivalentul a 13% din totalul de granturi alocate acestei țări în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență.
Se preconizează că România va primi, pe parcursul planului său, un total de 29,2 miliarde EUR, din care granturi în valoare de 14,2 miliarde EUR și împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde EUR.
„Plata de astăzi a fost efectuată ca urmare a succesului primelor operațiuni de împrumut derulate în cadrul instrumentului NextGenerationEU. Până la sfârșitul anului, Comisia intenționează să mobilizeze până la 80 de miliarde EUR sub formă de finanțare pe termen lung, care va fi completată cu titluri pe termen scurt („EU-Bills”), pentru a finanța primele plăți planificate în favoarea statelor membre în cadrul NextGenerationEU”, se arată într-un comunicat de presă.
Acordul de finanțare între România și Comisia Europeană, necesar pentru a primi această primă pre-finanțare a fost a semnat de fostul premier interimar Florin Cîțu, la 25 noiembrie.
Pentru această a doua tranșă, noul ministru de finanțe Adrian Câciu a semnat acordul de împrumut vineri, 26 noiembrie, potrivit unui comunicat al Ministerului de Finanțe.
Fondurile totale alocate prin PNRR, în total – 29,2 miliarde euro sunt alcătuite din granturi – de circa 14,2 miliarde euro și împrumuturi – de circa 14,9 miliarde... mai mult
Joi, 02 Decembrie 2021, ora 14:37
România are o oportunitate uriaşă de a finanţa proiectele pe digitalizare prin PNRR, având la dispoziţie 1,9 miliarde de euro, a declarat, miercuri, Barna Tanczos, ministrul interimar al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în cadrul evenimentului "Ghişeul.ro - 10 ani de plăţi online".
"Fără doar şi poate, Ghişeul.ro a fost un motor în acest proces de dezvoltare, un motor al schimbării, al generării acestor lucruri care vin în sprjinul cetăţenilor. Evident, nu ne putem opri aici. Avem proiecte ambiţioase pentru viitor şi acest lucru se vede în acest PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, n.r.) care este aprobat de Comisia Europeană. Avem digitalizarea ca o dezvoltare continuă. Este cea de-a doua prioritate în mecanismul european "NextGenerationEU", după politicile de mediu. Avem o oportunitate uriaşă de a finanţa proiectele pe digitalizare prin PNRR şi avem la dispoziţie 1,9 miliarde de euro. Guvernul României a adoptat în luna iunie politica publică în domeniul e-guvernării. Aşadar, avem fonduri, avem resurse, avem instituţii care pot implementa aceste politici, avem ADR care este o instituţie solidă ce va genera în continuare schimbări, dezvoltare, soluţii noi în tot ce înseamnă e-Guvernare. Din acest moment avem nevoie doar de consecvenţă, de perseverenţă şi profesionalism", a afirmat Tanczos.
Acesta a menţionat, totodată, că nu este de mirare că oamenii au, astăzi, pretenţii mai mari... mai mult
Miercuri, 29 Septembrie 2021, ora 12:41
Fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, prezintă liste integrală a proiectelor pe care România s-a angajat să le realizeze până în 2026 din fondurile PNRR.
Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Ghinea susține că ar trebui să urmeze o perioadă de muncă la pregătirea implementării.
El a enumerat și țintele importante pe care trebuie să le atingem, până în 2026, conform planului elaborat de autoritățile române și aprobat de Bruxelles.
Apă și canalizare:
▪️ 1600 km rețele de apă construite - în localități cu peste 2000 locuitori
▪️ 2500 km rețele de canalizare în localități peste 2000 locuitori; 400 rețele de canalizare în cele cu mai puțin de 2000 de locuitor
▪️ 88.400 gospodării conectate prin programul național `Prima conectare la apă și canalizare`
Păduri:
▪️ Programul Național de împădurire: 56.700 de hectare noi de pădure plantate
▪️ 3 150 000 m2 noi suprafețe de păduri urbane create
▪️ Deșeuri: 13.700 insule ecologice digitalizate pentru colectarea selectivă a deșeurilor
Transport
▪️ 420 de kilometri de autostradă nou construiți
▪️ 45% din punctele negre eliminate, acolo unde sunt cele mai multe accidente rutiere (de la aplicarea unui nou sistem de taxare, pentru traficul greu din România, conform principiului „poluatorul plătește”, inclusiv posibile stimulente pentru cei care dețin vehicule cu emisii zero/reduse;
▪️ 2 851... mai mult
Luni, 27 Septembrie 2021, ora 21:14
Guvernul a prezentat miercuri seara, 2 iunie, Programul National de Redresare si Rezilienta (PNRR). Printre proiectele prezentate, la capitolul Energie, o mare parte din cei 1,62 miliarde de euro alocati este atribuita in mod direct unei asocieri in care se regaseste compania privata GSP Power, detinuta de catre Gabriel Comanescu. Potrivit unor surse ziare.com, Comanescu este un apropiat al lui Vergil Chitac, unul dintre sustinatorii lui Florin Citu pentru sefia PNL.
Concret, PNRR prevede doua proiecte pilot care sa demonstreze fezabilitatea economica si tehnica a hidrogenului. Potrivit documentului publicat de catre Guvern, ambele proiecte vor fi derulate cu compania romaneasca privata GSP Power, detinuta de catre magnatul Gabriel Comanescu. Cele doua proiecte au impreuna o valoare de 585 de milioane de euro, adica mai bine de o treime din suma totala alocata pentru Energie.
Seful GSP Power, Gabriel Comanescu, este unul dintre apropiatii primarului din Constanta, Vergil Chitac.
Desi la nivel de filiala PNL Constanta era de partea lui Ludovic Orban in lupta de la Congres, liderul filialei, Vergil Chitac, si-a declarat sustinerea pentru Florin Citu. In momentul in care premierul si-a anuntat candidatura la sefia PNL, Chitac statea chiar in spatele premierului.
Intrebat despre acest aspect, ministrul Fondurilor Europene Cristian Ghinea a declarat in prezentarea PNRR ca nu stie despre ce este vorba si a aruncat responsabilitatea catre ministerul Energiei.... mai mult
Miercuri, 02 Iunie 2021, ora 22:00
Planul National de Redresare si Rezilienta urmeaza sa fie depus oficial, astazi, la Comisia Europeana, acesta urmand sa fie prezentat public in 2 iunie. Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, afirma ca Romania va fi printre putinele state membre ale Uniunii Europene care va publica integral documentul, in timp ce premierul Florin Citu considera ca PNRR este "un program foarte bun pentru modul nostru de a face administratie pentru ca are clar niste tinte anuale si daca nu le lovesti, nu iei banii".
Potrivit programului prezentat, saptamana trecuta, de ministrul Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, luni are loc depunerea oficiala a PNRR in sistemul informatic al CE.
Se vor depune 30 de documente separate, cate unul pentru fiecare capitol transversal si pentru fiecare componenta, a precizat el.
Ghinea a mentionat ca in 1 iunie se va face reunirea textelor intr-un format pentru publicare, iar in 2 iunie va avea loc publicarea integrala si prezentarea PNRR catre publicul larg si jurnalisti.
"Am luat decizia de a publica intreg planul Romaniei, vom fi printre putinele state membre UE care publica intregul document", a adaugat Ghinea.
Miercurea trecuta, premierul Florin Citu a afirmat, la prezentarea in Parlament a PNRR, ca acesta "este un plan diferit pentru ca, pe langa investitii de care toate tarile din UE au nevoie, acest plan vine si cu o parte de reforma". Citu a aratat ca unul dintre obiectivele PNRR este ca toate zonele din... mai mult
Luni, 31 Mai 2021, ora 07:10
Presedintele PSD Arad, deputatul Mihai Fifor, a transmis miercuri, 26 mai, inainte de prezentarea Planului National de Redresare si Rezilienta in Parlament, ca social-democratii nu vor sustine PNRR in forma actuala. Deputatul ii acuza pe guvernanti de minciuna, afirmand ca din cele 29 de miliarde din PNRR, 15 miliarde ar fi de fapt un imprumut de tip FMI.
Presedintele PSD Arad, deputatul Mihai Fifor, afirma ca PNRR ascunde un "Plan Sinistru de Austeritate pentru Romania", iar "PSD nu va sustine niciodata acest plan care taie venituri - pensii, salarii, alocatii, care amputeaza grav puterea de cumparare, anuleaza facilitati, creste taxe si impozite".
Intr-un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, Mihai Fifor arata ca "nu mai e vorba de un Plan de Redresare si Rezilienta, ci un Plan Sinistru de Austeritate".
"Este o mare minciuna ca Romania are 29 de miliarde din PNRR, o minciuna intretinuta de Iohannis, Citu si Ghinea. In realitate, Romania are doar 14 miliarde de la UE pentru PNRR. Diferenta, de 15 miliarde de euro, este un imprumut de tip FMI care va pune un jug social crancen pe Romania. Acesta este adevarul pe care guvernarea Citu voia sa-l ascunda, motiv pentru care a si secretizat totul. PSD l-a aflat si avertizeaza ca acest imprumut, conditionat de acceptarea unor politici dure de austeritate, va avea efecte nocive grave asupra populatiei, firmelor romanesti si nivelului de trai. Practic guvernul Citu revine la politica stransului curelei din timpul... mai mult
Miercuri, 26 Mai 2021, ora 12:10
Analistii consultati de Ziare.com diseca proiectul prezentat de Romania la Bruxelles pentru cele aproximativ 30 de miliarde de euro primite in cadrul Planului National de Rezilienta si Redresare.
"Planul National de Rezilienta si Redresare ar fi trebuit sa fie unul pentru modernizare (...), dar optiunea principala care a fost pusa pe masa si care are sprijin popular este aceea de a se repara ce nu s-a reparat 30 de ani de zile. De aceea avem peste o treime din alocare pe autostrazi, modernizare infrastructura feroviara, irigatii si alte lucruri", a declarat europarlamentarul Dragos Paslaru.
Acesta recunoaste ca ar fi preferat inovatie de frontiera tehnologica decat repararea sistemelor de irigatii.
"Exista argumente foarte viabile din zona de agricultura care spun ca fara o infrastructura de irigatii, pe care apropo, noi am distrus-o, dupa 89, ca acum sa constientizam cat de tare avem nevoie de ea pentru a scapa de desertificarea in masa din sudul tarii si din mai multe regiuni. Si aici este marea tensiune, intre a repara si a construi, iar PNRR pentru mine reprezinta un echilibrui intre cele doua zone. As indrazni sa spun ca jumatate sunt bani de reparatii si jumatate sunt bani de constructii", a mai declarat oficialul in cadrul unei videoconferinte.
Premierul Citu sustine ca intalnirile delegatiei romane cu oficialii de la Bruxelles au fost fructuoase, fiind laudata inclusiv de sefa Comisiei Europene:
PNRR, inca o sansa sa ratam "glorios"
Pe de alta... mai mult
Joi, 13 Mai 2021, ora 22:15
Premierul Florin Citu si mai multi ministri au, miercuri, la Bruxelles, intrevederi cu oficialii europeni pentru negocierea proiectelor din Planul National de Redresare si Rezilienta.
Potrivit programului transmis de Guvern, de la ora locala 14.00, premierul Florin Citu are o intalnire cu Adina Valean, comisar european pentru transporturi.
De altfel, premierul a anuntat ca proiectele de infrastructura sunt prioritare in PNRR, urmarindu-se rezolvarea mai multor probleme.
De la ora 16.00, Florin Citu se va intalni cu Margrethe Vestager, vicepresedinte executiv al Comisiei Europene, iar de la ora 17.00, cu Valdis Dombrovskis, vicepresedinte executiv al Comisiei Europene.
Planul trebuie depus pana la finalul lunii.
Marti seara, Florin Citu a avut o cina de lucru cu presedintele Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, la finalul careia ambii au anuntat ca discutia a fost "constructiva".
"Progrese bune in ceea ce priveste reformele", a transmis Ursula Von Der Leyen, la finalul intrvederii.
Premierul Florin Citu a explicat, marti, intr-o conferinta de presa, ca merge la Bruxelles pentru a oferi asigurari partenerilor europeni ca Guvernul este unul care va face reforme.
Seful Executivului a adaugat ca mesajul va fi unul clar si anume ca Romania are anumite prioritati pe care le vrea incluse in Programul National de Redresare si Rezilienta.
Proiectele care nu vor putea fi finantate prin PNRR, vor fi finantate prin fonduri europene, iar daca nu e posibila... mai mult
Miercuri, 12 Mai 2021, ora 07:21