Liderul senatorilor PNL, Florin Citu, critica anuntul premierului Viorica Dancila potrivit caruia Executivul va face o rectificare bugetara vineri, adica la o zi dupa motiunea de cenzura.
Florin Citu spune ca declaratia Vioricai Dancila este "mita pe fata".
"Nu trebuie sa ne mai ascundem aici. Este clar o mita, pe care Guvernul Viorica Dancila o promite. Deci cei care nu vor vota (motiunea) vor avea beneficiile vineri, la aceasta rectificare bugetara.
Este mita pe fata, pentru ca, daca ne uitam pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, vedem ca nu este nicio informatie despre o rectificare bugetara, nimic si ar trebui pus in dezbatere publica acest lucru, bine, 30 de zile inainte, nu mai conteaza, legea la cei de la PSD nu este ceva de care sa se impiedice, dar aici avem clar un caz de mita pe fata", a declarat Florin Citu la RFI Romania.
Senatorul PNL observa ca s-a trecut "la nivelul doi", adica se promit bani direct de la bugetul statului.
"Am auzit acele zvonuri ca se cumpara cu bani cash voturi, dar acum vad ca se trece la nivelul doi si se promit bani de la buget, direct de la buget, pentru a ramane la guvernare acest Guvern toxic", a subliniat Florin Citu.
Citeste mai multe despre Florin Citu: Anuntul premierului Dancila privind rectificarea dupa motiune, mita pe fata pe RFI Romania
Premierul Viorica Dancila a anuntat ca rectificarea bugetara va fi aprobata vineri, cand Guvernul se va intruni in sedinta.
"Rectificarea bugetara va avea loc... mai mult
Luni, 07 Octombrie 2019, ora 11:35
Vicepresedintele Camerei Deputatilor Florin Iordache (PSD) a anuntat, miercuri, ca motiunea de cenzura impotriva Guvernului Dancila va fi citita astazi, de la ora 15:00, si votata sambata, de la ora 11:00.
"Programul pe care cele doua Birouri Permanente Reunite (BPR) l-au stabilit: la ora 15:00, azi, citirea (motiunii - n.red.) si sambata, la ora 11:00, dezbatere si vot. Asta este programul", a declarat Iordache.
Totusi, exact inainte ca Florin Iordache sa anunte programul stabilit de BPR, Victor Ponta, liderul ProRomania, a afirmat ca motiunea de cenzura va fi dezbatuta si votata luni.
"Nu conteaza ce voteaza ei, pentru ca ce voteaza ei este ilegal", a spus fostul premier Victor Ponta.
Referitor la aceste afirmatii, Florin Iordache a explicat ca daca nu va fi cvorum sambata, astfel incat sa fie dezbatuta si votata motiunea, va urma o noua sedinta a Birourilor Permanente Reunite in care se va decide noua data la care se va dezbate aceasta.
"Cei 237 care au semnat (motiunea - n.red.) inseamna ca au citit ce au semnat, deci se pot exprima si sambata si duminica. Care e diferenta ca voteaza vineri, sambata sau duminica?", a intrebat Iordache.
Jurnalistii au vrut sa stie de ce a fost aleasa ziua de sambata, in conditiile in care Parlamentul nu lucreaza in weekend.
"Pentru ca regulamentar ziua de sambata vine exact la 3 zile de la prezentare (motiunii - n.red.). Deci trei zile calculate e data de sambata (...) Este o urgenta sa fie debarcat acest guvern", a... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2019, ora 11:07
Motiunea de cenzura intitulata "Guvernul Dancila trebuie demis! Fara OUG-uri, fara parole de acces si fara cozi la vot" a picat marti la vot. Opozitia a avut 200 din cele 233 de voturi necesare.
Au existat si 7 voturi impotriva si 3 abtineri, asta in conditiile in care cei de la PSD si ALDE nu au votat deloc. Ei au asigurat prezenta, dar nu s-au ridicat din banci, procesul fiind supravegheat de la tribuna Parlamentului de Olguta Vasilescu.
Daca Opozitia a acuzat guvernarea PSD-ALDE ca a dat numeroase ordonante de urgenta toxice ce au ingenunchiat justitia si au scumpit viata romanilor, Viorica Dancila s-a aparat in Parlament spunand ca opozantii sai spun doar metafore si sloganuri si vor sa aduca austeritatea in Romania, in timp ce ea a adus o prosperitate cum romanii nu au mai vazut: "Avutia romanilor a ajuns la recordul maxim al ultimilot 10 ani!".
In plus, Dancila a acuzat Opozitia ca nu are un plan pentru a prelua guvernarea, ci vrea sa arunce Romania in haos. In replica, PNL i-a raspuns ca nu au la acest moment un program de guvernare pentru ca ar dura 6 luni doar ca sa repare ce a facut PSD-ALDE in ultimii ani de guvernare.
Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, cele mai importante declaratii si momente de la dezbaterea si votul motiunii de cenzura:
17:44 - Viorica Dancila vorbeste cu jurnalistii dupa ce motiunea a picat: "Stiu ca democratia presupune ca Opozitia sa poata utiliza acest instrument, dar intai convingi pe ceilalti ca ceea ce scrie... mai mult
Marti, 18 Iunie 2019, ora 17:49
Opozitia a depus, miercuri, la Parlament, motiunea de cenzura impotriva Guvernului, intitulata "Demiterea Guvernului Dragnea-Dancila, o urgenta nationala!".
Pentru ca motiunea sa treaca, iar Guvernul sa cada, sunt necesare voturile favorabile a 233 de parlamentari.
Iata textul integral al motiunii de cenzura, depusa miercuri de Opozitie:
Liderul PNL, Ludovic Orban, spunea ca parlamentarii care nu vor vota motiunea sunt "lacheii" lui Liviu Dragnea. Liberalii vor ca motiunea sa fie citita in plen luni, iar spre sfarsitul saptamanii viitoare sa aiba loc votul, calendarul urmand sa fie stabilit de Biroul Permanent reunit.
Conform Constitutiei, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor si se comunica Guvernului la data depunerii.
Motiunea de cenzura se dezbate dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere. Daca motiunea de cenzura a fost respinsa, deputatii si senatorii care au semnat-o nu mai pot initia, in aceeasi sesiune, o noua motiune de cenzura, cu exceptia cazului in care Guvernul isi angajeaza raspunderea in Parlament.
Amintim ca in 23 noiembrie 2017, plenul reunit al Parlamentului a respins motiunea de cenzura "PSDragnea, in campanie muma, la putere ciuma" prin care... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2018, ora 15:38
Presedintele executiv al PSD, Nicolae Badalau, a declarat, luni, ca peste 20 de parlamentari de la alte partide vor vota motiunea de cenzura PSD-ALDE, el apreciind ca aceasta va trece cu un "scor extrem de substantial".
"Motiunea va trece cu un scor extrem de substantial. Asa cum v-am informat si ieri (duminica, n.red.), si alti parlamentari din alte partide, considerand ca motiunea e un lucru bun, vor veni si vot vota langa noi", a spus Badalau.
Intrebat cati parlamentari de la alte partide vot vota motiunea PSD-ALDE, Badalau a spus: "Cred ca peste 20".
Intrebat ce mesaj are pentru Ponta si Grindeanu, Badalau a raspuns: "Sanatate multa si spor la guvernare inca 2 zile".
Motiunea de cenzura va fi votata miercuri la ora 11. PNL, PMP si USR au anuntat ca nu participa la vot.
Citeste si:
PNL a decis: Participa la dezbaterea motiunii de cenzura, dar nu voteazaDeputatul care a trecut de la PMP la PSD pentru a vota motiunea isi explica decizia: Vreau sa fie liniste in tara si cu asta bastaCatalin Ivan: Parlamentarii PSD sunt amenintati si constransi sa voteze motiunea de cenzura ...citeste mai departe despre "Lider PSD: Peste 20 de parlamentari de la alte partide vor vota motiunea de cenzura" pe Ziare.com mai mult
Luni, 19 Iunie 2017, ora 16:36
Partidul National Liberal va decide duminica asupra motiunii de cenzura anuntate de social-democrati, a declarat, sambata, liderul PNL, Raluca Turcan, adaugand ca sedinta Parlamentului nu este convocata "intr-un mod legal".
"Vom decide ce va face PNL maine. (...) Sedinta nu este convocata in forma regulamentului si intr-un mod legal. Consideram ca PSD ar trebui sa se devoaleze in intreaga splendoare si sa incerce sa se decimeze din interior, asa cum a facut pana acum", a spus Turcan, inainte de Congresul PNL, in care este ales noul presedinte al partidului, informeaza Agerpres.
Ea a afirmat ca exista "doi baricadati la Palatul Victoria si un grup care incearca sa ocupe Parlamentul".
"Este fix acelasi comportament, nu difera cu nimic gestul domnului Dragnea de a folosi abuziv Parlamentul pentru motiunea de cenzura, bazandu-se pe majoritatea pe care o are, si ocuparea Guvernului, stingerea luminii si aprinderea lumanarii, asa cum procedeaza domnul Grindeanu", a mai spus Turcan.
In context, ea a sustinut ca Liviu Dragnea ar trebui sa demisioneze din functiile de presedinte al Camerei Deputatilor si din cea de presedinte al PSD, iar Sorin Grindeanu din cea de premier, afirmand ca astfel ar putea fi adusa stabilitatea in Romania.
"PSD, daca are o ultima ramasita de constiinta pentru votul pe care l-a primit la alegerile parlamentare, ar trebui sa puna aceste doua demisii pe masa si sa mergem mai departe", a punctat ea.
Turcan a subliniat ca liberalii vor... mai mult
Sambata, 17 Iunie 2017, ora 13:25
Guvernul Grindeanu se confrunta miercuri, cu prima motiune de cenzura impotriva sa. Demisia Guvernului este ceruta de Opozitie la putin peste o luna de la instalarea Executivului, dupa ce, in seara de 31 ianuarie, a dat pe furis o ordonanta de urgenta prin care a vrut sa modifice Codurile Penale in favoarea politicienilor cu probleme penale.
Chiar daca, dupa proteste masive de strada si reactii dure din partea institutiilor din Justitie si a statelor partenere ale Romaniei Guvernul Grindeanu a facut pasul inapoi, exista inca pericolul ca OUG 13 sa intre in vigoare.
Guvernul a facut publica si stenograma sedintei in care s-a adoptat controversata ordonanta, unde s-a vazut ca ministrul Justitiei, Florin Iordache, a mintit ca are toate avizele necesare, desi cel de la CSM lipsea, si niciunul dintre ministri nu a pus vreo intrebare in legatura cu efectele pe care aceste modificari le vor aduce.
Astfel, PNL a depus motiunea de cenzura care este sustinuta de USR si PMP. Cei de la UDMR au anuntat ca se vor abtine, iar minoritatile inca nu au transmis ce vor face.
Dezbaterea motiunii de cenzura a inceput la ora 12:00, in plenul reunit, unde Sorin Grindeanu sustine si un discurs, incepand cu ora 12:30. Votul va avea loc dupa aproximativ doua ore de dezbateri.
Pentru ca motiunea de cenzura sa treaca este nevoie de 233 de voturi "pentru". PNL, USR si PMP au, impreuna, 168 de voturi. Desi liberalii sustin ca au semnale multe de nemultumire din PSD fata de ce a facut... mai mult
Miercuri, 08 Februarie 2017, ora 12:40
Parlamentarii PNL si USR au depus, miercuri, motiunea de cenzura impotriva Cabinetului Grindeanu, dupa ce ordonanta privind modificarea Codurilor Penale a fost adoptata marti pe furis, la orele serii.
Motiunea se numeste "Guvernul Grindeanu - Guvernul sfidarii nationale. Nu legalizati furtul in Romania" si a fost semnata de 124 de parlamentari de la PNL si USR, dar se asteapta si sprijinul PMP.
"Renuntati la legalizarea furtului in Romania! (...) Romanii nu vor gratierea si salvarea politicienilor corupti. Legiferarea in folos propriu nu este o solutie pentru Romania, pentru ca nu face decat sa slabeasca statul de drept si sa ne slabeasca ca natiune.
Va somam sa renuntati la actiunile impotriva respectarii legii, sa renuntati la a proteja si a atenta la viata, siguranta si viitorul romanilor! Nu va mai ascundeti in spatele unui vot pe care cetatenii vi l-au acordat cu buna credinta si deschideti larg ochii pentru a vedea ca nu guvernati o Romanie minoritara a celor corupti!", se arata in textul motiunii de cenzura.
"Domnule prim-ministru (...) promovati dezincriminarea mascata a unor infractiuni de coruptie sau asimilate coruptiei, o masura legislativa cu dedicatie, in favoarea clientilor si liderilor politici ai PSD-ALDE.
O astfel de masura afecteaza grav viata de zi cu zi a cetateanului, modul in care acesta se raporteaza la tot ceea ce inseamna lege (...)
In urma adoptarii acestor masuri, oamenii vor putea interpreta ca respectarea legii are caracter... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 17:00
Parlamentul dezbate, vineri, incepand cu ora 10:00, prima motiune de cenzura impotriva Guvernului Ponta de cand a devenit presedinte Klaus Iohannis.
Motiunea poarta titulatura "Victor Ponta - demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu e o lozinca!"
A fost depusa cu semnatura a 183 de parlamentari PNL si nu numai.
Pentru a fi adoptata, motiunea ar trebui sa fie votata de 278 de parlamentari, adica jumatate plus unu din numarul total al alesilor.
Conform calculelor de pana acum, Opozitiei i-ar fi aproape imposibil sa adune aceste voturi.
Parlamentul dezbate vineri motiunea de cenzura. Care sunt sansele de reusita?
Presedintele Consiliului National al PSD, Rovana Plumb, a anuntat joi ca parlamentarii social-democrati vor fi prezenti, vineri, la motiunea de cenzura, dar nu vor vota. Gabriel Oprea a precizat ca si parlamentarii UNPR vor proceda la fel.
Oprea il sustine "total" pe Ponta: Am fost de 7 ori ministru si cred ca cel mai bun din... citeste mai departe despre "Guvernul Ponta, la mana Parlamentului: Vot pe motiunea de cenzura" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 12 Iunie 2015, ora 07:20