S-au iscat discutii aprinse inca din primele minute ale sedintei comune a comisiilor de Buget-Finante ale Camerei Deputatilor si Senatului, in care se discuta proiectul de lege a bugetului. Presedintele de sedinta, senatorul PSD Viorel Arcas, a facut tot ce i-a stat in putinta ca amendamentele Opozitiei sa fie votate fara prezentare prealabila si fara discutii. In cele din urma, dupa o sedinta de numai o ora, reexaminarea bugetului a fost respinsa. Ulterior, acesta a fost adoptat de Parlament in forma initiala.
Asa cum Ziare.com v-a informat deja, presedintele Klaus Iohannis a trimis, vineri, Parlamentului pentru reexaminare Legea bugetului de stat pe anul 2019, sustinand ca este fundamentata pe o prognoza nerealista, iar pe de alta parte, ca nu asigura o reala functionare a unor institutii publice cu rol esential in societate. Demersul presedintelui a venit dupa ce judecatorii CCR au respins, saptamana trecuta, sesizarea lui pe aceasta lege.
Astazi Comisiile reunite de Buget Finante ale Camerei Deputatilor si Senatului, in prezenta ministrului de Finante Eugen Teodorovici, au reanalizat Bugetul, fara a adopta vreun amendament al Opozitiei. Ulterior, Bugetul a fost adoptat in forma initiala, pe care Klaus Ionahhis o refuzase. Acum, potrivit legii, Presedintele este obligat prin lege sa adopte Bugetul.
Ziare.com v-a transmis in format LIVE TEXT, cele mai importante momente ale dezbaterii pe marginea Bugetului si ale sedintei de plen in care acesta a fost adoptat:... mai mult
Miercuri, 13 Martie 2019, ora 14:42
PNL va depune amendamente la legea bugetului de stat pe 2019 impreuna cu o analiza a cifrelor prezentate de guvern, a transmis purtatorul de cuvant al liberalilor, Ionel Danca, vineri.
"Avem un buget mincinos, construit de niste infractori prinsi la furat. Un buget care arata falimentul guvernarii PSD-ALDE, care condamna Romania la subdezvoltare si loveste in cei mai saraci. Analizand principalii indicatori ai bugetului si cifrele prezentate de Ministerul Finantelor Publice ticluite la masa cu Liviu Dragnea si Darius Valcov, doi condamnati penali, vedem o reteta de jefuire a bugetelor locale si o solutie de furt din banii oamenilor, din buzunarele romanilor care vor trebui sa plateasca toate masurile populiste adoptate in acesti ani, prin scumpiri si dobanzi mai mari. Puterea de cumparare a romanilor si-a pierdut valoarea in acesti ani.
Avem de-a face cu un buget construit pe niste indicatori falsi incepand cu cresterea economica de 5,5%, care dupa toate estimarile nu va fi mai mare de 4% in 2018, desi au prognozat 6,1%. Avem o rata a inflatiei mincinoasa si de aceasta data asa cum a fost si anul trecut cand au prognozat o inflatie de 3,7% si am incheiat cu 4,6%, iar pentru anul 2019 au in vedere o inflatie de 2,8%, ca sa nu mai vorbim de curs, care anul trecut a fost anticipat la 4,59 lei, a incheiat anul cu 4,65, iar pentru acest an ei au prevazut un curs de 4.67 lei pentru un euro.
Sunt indicatori falsi care arata disperarea celor din guvernarea PSD-ALDE,... mai mult
Vineri, 01 Februarie 2019, ora 18:05
Dupa ce zile la rand primarii din mai multe muncipii si-au strigat nemultumirile legate de impartirea banilor, amenintand cu proteste, Ministerul de Finante se lauda, in proiectul de buget pe 2019, ca aloca in acest bugetelor locale sume record.
"Alocari record pentru bugetele locale. Totalul sumelor care se aloca din veniturile bugetului de stat si din subventii sunt de 46,6 miliarde lei, cu 22,4% mai mari decat cele alocate in anul 2018 ceea ce reprezinta 60,5% din totalul veniturilor bugetelor locale", se arata in proiect.
Potrivit documentului, 11,1 miliarde de lei se aloca din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, cu 5,4 miliarde lei, respectiv 95%, mai mult decat s-a alocat in anul 2018.
Aici puteti consulta prezentarea proiectului de buget pe 2019
Ministerul precizeaza ca aceasta suma se adauga la veniturile proprii ale unitatilor administrativ teritoriale care se vor incasa in 2019, precum si excedentele acumulate pana la sfarsitul anului 2018, in valoare de 13,1 miliarde lei, dar si sumele defalcate din TVA pentru finantarea cheltuielilor descentralizate, adica 2,3 miliarde de lei.
Din impozitul pe venit colectat la bugetul de stat, 100% se repartizeaza bugetelor locale, respectiv 22,2 miliarde de lei, comparativ cu 71,5% (15 miliarde de lei) cat s-a repartizat in anul 2018.
Lauda Guvernului nu multumeste insa nici Opozitia, care subliniaza ca, in realitate, sumele primite de comunitatile locale sunt mult mai mici pentru ca sunt nevoite sa... mai mult
Vineri, 01 Februarie 2019, ora 16:00
Guvernul va adopta bugetul pe anul 2019 pana joi, 31 ianuarie, spune Iulian Bulai, secretar al Camerei Deputatilor. Informatia a fost furnizata de presedintele delegat al Camerei Deputatilor, Florin Iordache.
Asta ar insemna ca guvernul va adopta bugetul peste patru zile, in conditiile in care pana acum nu a fost prezentat niciun draft al bugetului macar si nu au existat nici consultari cu partenerii sociali.
"In calitate de secretar al Camerei Deputatilor tocmai am incheiat o discutie telefonica cu presedintele delegat al Camerei Deputatilor, Florin Iordache. De retinut:
Cel tarziu joi, 31 ianuarie, guvernul va adopta bugetul pe anul 2019.Luni, 4 februarie incepe sesiunea parlamentara de primavara. Nu vineri, 1 februarie, asa cum se specula, si cum trebuia sa inceapa de drept.Marti, 5 februarie, vor incepe dezbaterile pe Legea bugetului anului 2019.
Va tin la curent!", a scris pe Facebook Iulian Bulai.
Vestea vine in contextul in care trebuia sa stim de pe 15 noiembrie 2018 modul in care vor fi repartizati banii din "sacul" statului in perioada urmatoare.
Cu toate ca anul a inceput fara buget si va mai trece o perioada pana cand acesta va intra in vigoare, membrii Executivului dau continuu asigurari ca asta nu implica niciun pericol, insa nici macar partenerii politici nu par sa-i creada.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor sustinea, in urma cu cateva zile, ca este practic imposibil ca problema sa se rezolve intr-o saptamana-doua, cum tot promit ministrii si... mai mult
Duminica, 27 Ianuarie 2019, ora 15:03
Senatorul PNL Florin Citu sustine ca romanii vor avea parte de masuri si buget de austeritate, in acest an, Romania fiind oficial in criza.
"Stim cu totii ca mint si manipuleaza. In fiecare zi se duc in emisiuni platite unde prezinta date false incercand sa acopere criza prin care trece economia", scrie pe Facebook Florin Citu, facand referire la guvernantii PSD-ALDE.
In postarea sa, senatorul liberal subliniaza ca "deteriorarea economiei s-au inrautatit" si ca, "in acest context (guvernantii - n.red.) pregatesc un buget de criza pentru 2019".
"Taxe, suprataxe, accize, supraccize, salarii/indemnizatii inghetate, pensiile taiate etc.
Deciziile, taxe mai multe si mai mari plus un buget de austeritate pentru 2019, PSD+ALDE arata adevarata situatie economica.
Exemple de masuri de austeritate:
- Taie 39.6 miliarde lei in 2019 de la Educatie pentru plata pensiilor speciale.
- Taie punctul de pensiei in ianuarie 2019 si promit 'cresterea' la sfarsitul anului.
- Cresc TVA - anuland reducerea TVA de la 1 ianuarie 2019 dela 19% la 18%.
- Taxeaza si reduc cu 50% profiturile sistemului financiar pentru a forta romanii sa-si retraga banii din banci.
- Taie 3.2 miliarde lei prin inghetarea salariilor/indemnizatiilor pentru sectorul bugetar.
Bugetul de austeritate este construit dupa ce in 2018 economia a intrat in criza, de facto, si perspectivele pentru 2019 arata ca lucrurile merg spre dezastru total", mai scrie pe Facebook Florin Citu.
De asemenea,... mai mult
Duminica, 06 Ianuarie 2019, ora 13:55
PNL a prezentat, joi, propria varianta a bugetului pentru anul 2019, dupa ec a fost acuzat ca degeaba initiaza in fiecare sesiune parlamentara motiune impotriva Guvernului, daca nu vine cu nicio alternativa.
Bugetul liberalilor a fost prezentat in doua versiuni - una tehnica, pe cifre si procente, si alta populista, pe promisiuni de prioritati.
Varianta tehnica a fost prezentata de senatorul PNL Florin Citu.
"Cred ca este evident pentru toata lumea de ce vrem sa prezentam un buget astazi, un buget alternativ. In primul rand, pentru ca suntem pregatiti pentru guvernare, vrem sa o aratam, vrem sa ii convingem pe romani, dar si pe colegii nostri din opozitie ca suntem gata. Un alt motiv este acela ca mai inca o speranta ca Eugen Teodorovici, care este in pana de idei si solutii, se va uita la acest buget, va lasa orgoliul de o parte si va lua din masurile noastre.
Despre principiile care stau la baza bugetului si aici doar am prezentat doar cateva din cifre. In primul rand, noi vrem sa respectam Tratatul fiscal. Tratate pe care Romania le-a semnat, au fost adoptate in Parlamentul Romaniei si sunt recunoscute in Constitutia Romaniei. Asta inseamna ca vom tinti un deficit de 2% din PIB pentru anul viitor, ceea ce inseamna ca tinem cont de recomandarea Comisiei Europene de a reduce deficitul structural cu 0,8 puncte procentuale in 2018, si bineinteles este un pas important in obiectivul national de aderare la zona euro.
O alta schimbare importanta, soldul primar... mai mult
Joi, 13 Decembrie 2018, ora 20:50