Ministrul de Finante, Florin Citu, sustine ca o rectificare bugetara urmeaza sa aiba loc pana la finele lunii noiembrie. In plus, tot in perioada urmatoare urmeaza sa se stabileasca si cu cat ar urma sa creasca salariul minim.
Citu a explicat pentru postul de televiziune Realitatea Plus ca, la acest moment, situatia financiara a tarii noastre nu este deloc una imbucuratoare.
"O concluzie generala este ca toate temerile pe care le-am avut pana acum au fost confirmate. Programarea trimestriala pentru venituri arata ca veniturile trebuie sa fie la 249 de miliarde de lei.
Dupa 9 luni, sunt la 220 miliarde si jumatate, adica mai putin cu 20 de miliarde de lei. Aste e ce era programat versus ce s-a reusit. (...)
Eu am tot spus ca veniturile au fost supraestimate. Dar acum avem si dovada, care este publica", a precizat Florin Citu.
Ministrul de Finante a vorbit si despre rectificarea bugetara pe care sustine ca Guvernul Orban o pregateste pentru urmatoarele saptamani.
"Ca principiu, ca sa ai o rectificare pozitiva, ar trebui sa ai incasari mai mari decat cele pe care le-ai estimat. Sau sa ai un deficit mai mic decat cel pe care l-ai estimat. La 9 luni situatia nu este aceasta, iar deficitul este mai mare decat cel estimat.
Vom vedea cum va iesi aceasta rectificare. Depindem foarte mult de estimarile Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza.
(Rectificarea va avea loc - n.red.) mai devreme de sfarsitul lunii. S-ar putea sa fie chiar in acea perioada,... mai mult
Miercuri, 13 Noiembrie 2019, ora 11:50
Deputatul PNL Marilen Pirtea a declarat luni ca Romania are cel mai mare deficit bugetar din perioada de dupa criza, ajungand sa se imprumute mai scump decat Grecia. Liberalul sustine ca "analfabetismul economic al PSD" a adus tara in recesiune.
"Romania a ajuns sa se imprumute mai scump decat Grecia. Analfabetismul economic dovedit de guvernul PSD ne-a adus pe marginea prapastiei numita recesiune. La sfarsitul primelor opt luni din acest an, deficitul bugetar a ajuns la 14,6 miliarde de lei, respectiv 1,54% din PIB, cel mai mare deficit bugetar din perioada de dupa criza (ultimii opt ani).
Actualul guvern a imprumutat aproximativ 30 miliarde de lei, doar de la inceputul anului 2018, la care se adauga 2 miliarde de euro si 1,2 miliarde de dolari. Azi, Romania se imprumuta mai scump decat Grecia.
Acest dezechilibru cronicizat este si un efect al deprofesionalizarii administratiei centrale, care produce efecte cu rezultate directe asupra colectarii veniturilor fiscale", a afirmat Marilen Pirtea care este si unul dintre vicepresedintii Camerei Deputatilor, intr-un comunicat de presa remis, luni.
Acesta a sustinut ca Guvernul ignora semnalele venite din economie. Pirtea da ca exemplu adancirea deficitului de cont curent, care a ajuns la 4,8 mld de euro, la sfarsitul lunii iulie, ceea ce marcheaza o crestere de 15,6% fata de perioada similara a anului trecut. Liberalul indeamna guvernantii sa plece urechea spre semnalele venite din economie si de la partenerii... mai mult
Luni, 01 Octombrie 2018, ora 15:00
Rectificarea bugetara pregatita de Guvern trebuie sa prevada o reducere imediata a cheltuielilor, pentru ca altfel vom ajunge la cresterea taxelor, afirma senatorul PNL Florin Citu, presedintele Comisiei Economice din Senat.
"Este nevoie in aceasta rectificare bugetara de reducerea cheltuielilor imediat, pentru ca fara reducerea cheltuielilor, vom ajunge la cresterea taxelor (...) . In acelasi timp, e nevoie de reducerea cheltuielilor si in special a deficitului, pentru ca asa cum este astazi aprobat bugetul, nu respecta Constitutia Romaniei.
Avem semnat un tratat cu UE, care este de fapt lege, si deficitul bugetar, deficitul structural in Romania trebuia sa fie la 1% din 2016. Noi mergem in directia opusa", a declarat Florin Citu la RFI Romania.
Senatorul PNL a subliniat ca rectificarea bugetara ar trebui sa fie negativa.
"Trebuie sa ne uitam la ce se intampla in economie si in special la executia bugetara. Executia bugetara pe primele sase luni, cu un deficit de 15 miliarde de lei si cu veniturile mai mici cu cinci miliarde decat cele estimate in buget ne duce doar catre o rectificare negativa. Asta inseamna ca trebuie reduse cheltuielile, pentru a fi in concordanta cu veniturile", a precizat senatorul PNL.
Citeste mai multe despre Florin Citu: Executia bugetara pe primele sase luni ne duce catre o rectificare negativa pe RFI Romania
Amintim ca, in urma cu trei saptamani, ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a anuntat ca Guvernul va face in 31 iulie... mai mult
Marti, 31 Iulie 2018, ora 10:45
Premierul Viorica Dancila se intoarce la Bruxelles, unde se va intalni cu presedintele Comisiei Europene, cu un bilant rusinos: inflatie si deficit record, indepartarea de zona euro, absorbtie scazuta a fondurilor europene, legi antijustitie, pregatire slaba a presedintiei UE, afirma deputatul european Siegfried Muresan (PPE/PNL).
"Au trecut aproape 5 luni de la precedenta vizita oficiala la Bruxelles a prim-ministrului Dancila, din 20 - 21 februarie. In tot acest timp, seful Guvernului a adunat un bilant rusinos pentru orice lider european", afirma Siegfried Muresan intr-un comunicat remis, marti, Ziare.com.
In primul rand, spune europarlamentarul, "actualul prim-ministru a facut o prioritate din a slabi Justitia pentru a-i face pe plac presedintelui infractor al PSD, Liviu Dragnea.
A sprijinit cererea de revocare a procurorului-sef al DNA de catre ministrul Justitiei, desi Consiliul Superior al Magistraturii, institutie abilitata sa evalueze activitatea judecatorilor si procurorilor, a avizat negativ procedura de demitere. Guvernul condus de Dancila a sprijinit, totodata, modificarile la Codul Penal prin care este slabit actul justitiei, iar abuzul in functie este aproape dezincriminat".
Romania s-a indepartat de zona euro
Siegfried Muresan mai afirma ca, in cele aproape 6 luni de guvernare, rata inflatiei si deficitul bugetar au batut record dupa record.
"Avem cea mai mare rata a inflatiei din Uniunea Europeana, de 5,4%, si asistam la o crestere de... mai mult
Marti, 10 Iulie 2018, ora 12:37
Vicepresedintele PNL Florin Citu a declarat, sambata, ca numarul real de zile libere de care beneficiaza bugetarii este de aproape 30, afirmand ca Guvernul, in scop electoral, asigura "punti" care dubleaza numarul zilelor libere stabilite legal, ceea ce va afecta negativ PIB.
"Liviule, de ziua ta, ne dai si noua liber? Haideti sa va spun de ce promisiunile premierului, in care ne anunta ca deficitul bugetar pe finalul acestui an va ramane in limita de 3% sunt 'bull shit' - ca sa-l citez pe carmaci. (...)
In Romania, in 2017, avem 14 zile libere legale de la 'stat'. Cu doua mai multe ca in 2016. Aproape toate au aparut ca urmare a unor initiative parlamentare.
Un calcul simplu pentru 2017 ne arata ca pana in acest moment romanii au avut deja 12 zile libere. O verificare simpla arata insa ca prin 'marinimia' guvernelor rosii, numarul real de zile libere este mai aproape de 30. Asta pentru ca Guvernul, in scop electoral, asigura 'punti' care practic dubleaza numarul zilelor libere stabilite legal", a declarat vicepresedintele PNL Florin Citu, pe Facebook.
In Uniunea Europeana, doar Bulgaria, Ungaria si Letonia au mai multe zile libere legale decat Romania, mai spune liberalul, sustinand ca "puntile" create de guvernele rosii afecteaza PIB-ul Romaniei.
"Iar pentru a vedea impactul asupra PIB-ului al zilelor libere legale, un studiu al Centre for Economics and Business Research arata ca cele 8 zile libere legale din Marea Britanie inseamna un PIB mai mic cu 3,2... mai mult
Sambata, 12 August 2017, ora 17:31
Senatorul PNL Florin Citu il acuza pe liderul PSD Liviu Dragnea ca dezinformeaza, deoarece nu a prezentat cea mai importanta estimare a institutiilor internationale referitoare la Romania, si anume deficitul bugetar, care a fost estimat pentru anul acesta intre 3,5% si 4%.
"Cea mai importanta estimare, deficitul bugetar. Toate aceste institutii, fara exceptie, estimeaza un deficit bugetar intre 3,5% si 4% din PIB pentru 2017. Dragnea si PSD se jura ca nu o sa fie depasit deficitul bugetar de 2,99% din PIB.
Cu toate aceastea, uita sa prezinte aceasta comparatie intre cifrele PSD si institutiile internationale (...) Dragnea si PSD dezinformeaza. De data aceasta este vorba despre estimarile institutiilor internationale. Dragnea si PSD prezinta o singura cifra, cresterea economica, si ignora celelalte cifre din rapoartele acestor institutii", a scris Florin Citu pe Facebook.
Citeste si: PSD "constata cu satisfactie" ca ratingul Romaniei a fost imbunatatit. Grindeanu spune ca e meritul lui si intreaba de ce i-a fost daramat Guvernul.
Senatorul liberal explica faptul ca institutiile internationale citate de PSD confirma un deficit bugetar de peste 4% in 2018 si o crestere economica in jur de 3,5%, in contradictie cu cifrele prezentate de Liviu Dragnea, conform caruia deficitul pentru anul viitor va fi de 2,9%, iar cresterea economica de peste 5%.
"Acum vedeti de ce PSD nu spune nimic de alte cifre si se uita doar la cresterea economica? Institutiile internationale... mai mult
Marti, 18 Iulie 2017, ora 19:32
Ministrul de Finante, Anca Dragu, a declarat ca toate masurile adoptate de Parlament in ultimele zile, printre care si cresterile de salarii in Educatie si Sanatate, vor duce la depasirea deficitului bugetar de 3% din PIB anul viitor. In acest caz, Romania risca sanctiuni din partea Comisiei Europene.
Declaratiile au fost facute dupa ce PSD, ALDE si UDMR au votat in comisiile de specialitate cresterea salariilor in Educatie si Sanatate cu 15% in medie, incepand de la 1 ianuarie 2017. Banii ar urma sa fie luati din cresterea economica prognozata, punct de vedere contestat vehement atat de Consiliul Fiscal, cat si de PNL, dar si de membri ai Executivului.
Ministrul de Finante a reamintit ca Guvernul a aprobat deja Strategia fiscal bugetara pe termen mediu, in care a prognozat pentru anul urmator un deficit de 2,77% - 2,8%.
"Aceasta crestere de cheltuieli nu a fost luata in considerare in elaborarea strategiei", a punctat ministrul de Finante, apreciind ca masurile de crestere a ...citeste mai departe despre "Pomenile electorale ne pun pe lista neagra a UE? Finantele spun ca deficitul ar putea ajunge si la 4%" pe Ziare.com mai mult
Marti, 01 Noiembrie 2016, ora 19:11
Ministrul de Finante, Anca Dragu, a declarat ca toate masurile adoptate de Parlament in ultimele zile, printre care si cresterile de salarii in Educatie si Sanatate, vor duce la depasirea deficitului bugetar de 3% din PIB anul viitor. In acest caz, Romania risca sanctiuni din partea Comisiei Europene.
Declaratiile au fost facute dupa ce PSD, ALDE si UDMR au votat in comisiile de specialitate cresterea salariilor in Educatie si Sanatate cu 15% in medie, incepand de la 1 ianuarie 2017. Banii ar urma sa fie luati din cresterea economica prognozata, punct de vedere contestat vehement atat de Consiliul Fiscal, cat si de PNL, dar si de membri ai Executivului.
Ministrul de Finante a reamintit ca Guvernul a aprobat deja Strategia fiscal bugetara pe termen mediu, in care a prognozat pentru anul urmator un deficit de 2,77% - 2,8%.
"Aceasta crestere de cheltuieli nu a fost luata in considerare in elaborarea strategiei", a punctat ministrul de Finante, apreciind ca masurile de crestere a ...citeste mai departe despre "Pomenile electorale ne pun pe lista neagra a UE? Finantele spun ca deficitul ar putea ajunge si la 4%" pe Ziare.com mai mult
Marti, 01 Noiembrie 2016, ora 19:11
Pana la sfarsitul anului, deficitul bugetar va ajunge la 30 de miliarde de lei, respectiv la 7% din PIB, a spus fostul ministru al Economiei si Comertului, liberalul Varujan Vosganian. Potrivit lui Vosganian, guvernarea PNL a fost mult mai performanta decat actualul Executiv. Liderul liberal a mai afirmat ca acuzatiile liderilor PD-L, potrivit carora PNL a lasat visteria goala, nu sunt decat o prostie. Acesta a mai spus ca atunci cand PNL era la guvernare, Romania era pe primul loc in UE la capitolul crestere economica, iar acum se afla pe ultimul loc. mai mult
Miercuri, 03 Iunie 2009, ora 10:35